Урок. "Екологія грибів. Значення грибів у природі та житті людини".

Про матеріал
Матеріал уроків по екології рослин і грибів для 6-го класу. На допомогу молодим і починаючим вчителям. Можна використовувати, як готові конспекти уроків. Підручник «Біологія 6». Автори: Ю.І.Костіков, С.О.Волгін, В.В. Додь, А.В.Сиволоб, І.В.Довгаль, О.В.Жолос, Н.В.Скрипник, Г.В.Ягенська, Г.М.Толстанова, О.Є.Ходосовцев.
Перегляд файлу

                                                                                                6 клас. Біологія        

                                              Урок № _

Тема. Значення грибів у природі та  житті людини.

Міні-проект Гриби у біосфері та житті людини.

 

Мета уроку: розкрити роль грибів в екосистемах та практичній діяльності людини.

   Розвивати вміння учнів порівнювати та робити узагальнюючі висновки.

   Виховувати бережливе ставлення до живої природи планети, до свого здоров’я та оточуючих людей, екологічне мислення.

Обладнання: таблиці, малюнки, підручник.

Міжпредметні зв’язки: фізика, хімія, географія, екологія, математика, основи 

 здоров’я, природознавство.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу.

 

                                                 Хід уроку:

I. Організаційний етап

II. Актуалізація опорних знань

Запитання для бесіди

1.Що собою являють лишайники?

2.Де поширені лишайники?

3.Які форми слані лишайників вам відомі?

4.Яка будова тіла лишайників?

5.Як живляться лишайники?

6.Як розмножуються лишайники?

 

«Експрес-тести».

1.До паразитичних грибів належить:

А трутовик Б пеніцил

2.Чи спричиняють паразитичні гриби захворювання людини.

А так                                                          Б ні

3.Захворювання людини, що спричинені патологічними для неї грибами, називаються:

А мікозами Б бактеріозами

4.До паразитів деревних рослин належить:

А трутовик Б мукор

5.До одноклітинних грибів належить:

А дріжджі Б пеніцил

6.Чи спричиняють дріжджові гриби захворювання людини?

А так                                                         Б ні

 

Відповіді: 1 — А, 2 — А, 3 — А, 4 — А, 5 — А, 6 — А.

 

III. Вивчення нового матеріалу

Розповідь з елементами бесіди

Значення грибів у природі

Основне значення грибів у природі полягає в руйнуванні й мінералізації органічних сполук. Тут вони виконують майже ту саму роботу, що й бактерії. Особливо велике значення має їхня діяльність у тундрі, де цьому сприяють низька температура, значна затемненість у лісах і кисла реакція ґрунтів. Багато видів грибів знищують у ґрунті деяких збудників хвороб. Велика роль грибів у створенні мікоризи, особливо в лісі, де гриби найчастіше вступають у симбіоз із вищими деревними породами, та в утворенні лишайників — піонерів рослинності.

Роль грибів у природі:

1) беруть участь у кругообігу речовин;

2) беруть участь у ґрунтоутворенні;

3) формування мікоризи;

4) складова частина лишайників;

5) шапинкові гриби є їжею для багатьох тварин.

 

Значення грибів у житті людини

Цілющі властивості грибів

Багато хто вважає, що гриби варто їсти лише тому, що це смачно, і що лісові дари не приносять організмові ніякої користі. Насправді це зовсім не так. У грибах досить багато білка (деякі різновиди не поступаються яловичині), але при цьому практично немає жиру, тому любителі грибів можуть не боятися підвищеного рівня атеросклерозу і судинних бляшок. До того ж у грибах міститься речовина лецитин, яка очищує судини від уже накопиченого на стінках шкідливого холестерину.

Вибираючи гриби, слід звертати увагу не тільки на їхній смак, а й на цілющі властивості. Наприклад:

• лисички і деякі види сироїжок здатні пригнічувати розмноження стафілококів;

• білий гриб ефективний проти кишкової палички і палички Коха;

• деякі види маслюків містять речовину, що знімає головний біль. Ці гриби також корисні при подагрі.

Та й вітамінів усупереч розхожій думці в грибах не так вже й мало. Вітаміну А в багатьох грибах (рижиках, білих, моховиках, лисичках) не менше, ніж у моркві. Вітаміну В1 у рижиках, лисичках, білих і печерицях міститься стільки ж, скільки в злаках і яловичій печінці.

Є в грибах вітамін D (зміцнює зуби й кістки), Цинк (корисний для шкіри і судин), Сульфур (зміцнює волосся й нігті) та інші мікроелементи.

Представниць прекрасної статі порадують антицелюлітні властивості грибів — вони містять багато Калію, який виводить з організму зайву рідину і перешкоджає появі «апельсинової шкірки», і Купруму, який робить тканини еластичнішими.

Збираючи гриби, слід пам’ятати про те, що корисні речовини містяться в основному в шапинці, тоді як ніжка відносно бідна на вітаміни і мікроелементи.

Також необхідно знати і про те, що, незважаючи на велику кількість вітамінів, гриби корисні не всім. Справа в тому, що високий вміст рослинної клітковини ускладнює їх перетравлення, а тому, якщо у вас є проблеми зі шлунком і кишечником, від вживання грибів краще утриматися.

Із цієї ж причини педіатри не рекомендують годувати грибами дітей. У малюків відсутні ферменти, необхідні для перетравлення цієї їжі. Любителям домашніх заготовок теж не варто надмірно захоплюватися — без шкоди для здоров’я у день можна вжити лише 100 г маринованих або солоних грибів.

 

Використання грибів у харчовій промисловості

Їстівні гриби, які вирощують на рослинних залишках (глива, печериця та ін.), містять понад 35 % протеїну (білка), усі незамінні для харчування людини амінокислоти, ненасичені жирні кислоти, вітаміни, найважливіші макро- та мікроелементи. Особливо багаті гриби на лізин, триптофан і треонін, яких мало в рослинах, а також на Ферум і Кобальт. Гриби є джерелом вітамінів С, D, E, групи В, містять антиоксидантний комплекс, біологічно активні сполуки. Гриби цінуються як дієтичний продукт через малу кількість калорій, жирів, Натрію, а також відсутність холестерину, нітратів і нітритів.

Деякі види дріжджів з давніх пір використовуються людиною при приготуванні алкогольних напоїв (пива, вина, квасу та ін.) і хліба. У поєднанні з перегонкою, процеси бродіння лежать в основі виробництва і міцних спиртних напоїв. Корисні фізіологічні властивості дріжджів дозволяють використовувати їхні біотехнології. У наш час їх застосовують у виробництві ксиліту, ферментів, харчових добавок.

Дріжджі багаті на білки: їхній вміст може доходити до 66 %, при цьому 10 % маси припадає на незамінні амінокислоти. Дріжджова біомаса може бути отримана з відходів сільського господарства, гідролізатів деревини, її вихід мало залежить від кліматичних і погодних умов. Усім відома лимонна кислота, але не всі знають, що лимонну кислоту отримують шляхом лимоннокислого бродіння солодких відходів цукрового виробництва — патоки (меляси), спричиненого пліснявими грибами.

У харчовій промисловості гриби використовують:

— у хлібопекарській, пивній, виноробній та спиртовій галузях харчової промисловості;

— у виробництві лимонної кислоти;

— є продуктом харчування;

— у виробництві молочних продуктів (твердих сирів з гострим смаком та специфічним запахом);

— для отримання вітамінів.

 

Негативна роль грибів

Жодна річ у світі, мабуть, не може бути абсолютно позитивною або абсолютно негативною, так і гриби відіграють важливу, але не завжди корисну роль у житті людини.

Шкідливе значення грибів:

• руйнують деревину;

• псують мастила, книжки, тканини, папір, шкіряні вироби, спричиняють корозію металу;

• псують харчові продукти;

• призводять до втрати врожаю;

• спричиняють захворювання людини і тварин, рослин.

 

Хвороби людини, що спричиняються грибами:

• парша — гриб ахоріон (оселяється на волосяній поверхні голови);

• стригучий лишай — гриб трихофітон;

• пліснявка (у немовлят) — дріжджовий гриб сидіум;

• кандидоз (молочниця) — викликається грибком кандиди.

 

Легенди, міфи, вигадки про гриби

«Личинки комах і слизні не їдять отруйних грибів»

Їдять, причому навіть найбільш небезпечних. Дуже часто плодові тіла поточені личинками грибних комариків. Личинкам грибних комарів і мух токсини цих грибів не завдають шкоди.

 

 «Отруйні гриби обов’язково повинні мати неприємний запах»

Хоча деякі отруйні та неїстівні гриби дійсно неприємно пахнуть, вивести із цього якесь загальне правило не можна. Запах тієї ж блідої поганки, яка є найотруйнішим грибом у світі, нічим не відрізняється від запаху печериць та інших їстівних грибів.

 

 «Якщо головка цибулі або часнику темнішає під час варіння їх разом із грибами, то серед грибів є отруйні»

Потемніння часнику або цибулі можуть викликати як отруйні, так і їстівні гриби, у залежності від наявності в них ферменту тирозинази.

 

 «Отруйні гриби обов’язково повинні викликати скисання молока»

Скисання молока відбувається з допомогою ферментів пепсину і реніну, а також органічних кислот, які можуть міститися як у їстівних, так і в отруйних грибах.

 

 «Опущена у відвар грибів срібна ложка чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби»

Потемніння срібних предметів залежить від хімічної дії на срібло амінокислот, які містять Сульфур, у результаті чого утворюється сульфід срібла чорного кольору. Такі амінокислоти є і в отруйних, і в їстівних грибах.

 

  Перекази і легенди про гриби пройшли через віки, вони передаються від покоління до покоління, є невід’ємною частиною самобутності народу, так само як і казки, пісні, традиції, народні звичаї та вірування. Тому їх, як і всяку народну творчість, потрібно зберігати, а от вірити в них чи ні — це вже справа особиста. Деякі з них слід взагалі забути і в жодному разі не застосовувати на практиці.

 

3.Значення лишайників у природі та житті людини

 Мандруючи схилами Карпатських гір, можна побачити багато видів лишайників у всій їхній красі. Тут ростуть сірі кущики ісландського моху, оранжева ксанторiя, сірувато-зелені слані пармелії.

— Чому в Карпатах можна зустріти велику кількість лишайників?

 

Лишайники — справжні індикатори чистого карпатського повітря. Якщо в повітрі багато отруйних речовин, лишайники гинуть. Особливо шкідливі для них сульфур(ІV) оксид, оксиди Нітрогену та Карбону, сполуки Флуору. У місцях, де концентрація сульфур(ІV) оксиду в повітрі становить понад 0,3 мг/м3, лишайники не ростуть. Тому в центральній частині міста та поблизу автострад ви їх не знайдете. Якщо вміст сульфур(ІV) оксиду в повітрі менший від 0,05 мг/м3, лишайники з’являються на стовбурах дерев. Метод визначення забруднення повітря за станом лишайників називають ліхеноіндикацією.

 

Значення лишайників у природі

Лишайники відіграють важливу роль в утворенні покриву боліт тундри. Оселяючись на гірських породах і виділяючи кислоти, вони сприяють їхньому вивітрюванню й утворенню ґрунту, на якому можуть оселятися рослини. Тому їх називають «піонерами рослинності». Лишайники слугують укриттям і їжею для багатьох безхребетних і деяких хребетних тварин. Так, північні олені споживають лишайник оленячий мох — ягель.

 

Значення лишайників у природі та житті людини

Лишайники широко використовує людина у своїй господарській діяльності. Насамперед вони є цінним кормом для північних оленів (ягель). Деякі з них використовує в їжу людина (цетрарія ісландська, умбілікарія їстівна). У їжу використовують також лишайники роду аспіцилія, відомі під назвою «манна небесна». З лишайників добувають спирт (цетрарія ісландська, деякі види кладоній), лакмус (леканора їстівна, рочела), фарби (охролехія, деякі види рочел), їх використовують як сировину для парфумерної промисловості (евернія сливова), у медицині для виготовлення ліків (цетрарія, леканора, лобарія).

 

 

ІV. Узагальнення та систематизація знань

Запитання на закріплення

1. Значення грибів у природі?

2. Цілющі властивості грибів?

3. Використання грибів у харчовій промисловості?

4. Шкідливе значення грибів?

5. Хвороби людини, що спричиняються грибами?

6. Значення лишайників у природі?

7. Значення лишайників у житті людини?

 

Міні-проект  «Гриби у біосфері та житті людини».

 

V. Домашнє завдання

Опрацювати  конспект уроку.

Повторити §26.

 

VІ. Підбиття підсумків уроку

 Гриби та лишайники відіграють важливу роль в екосистемах, та мають практичне значення  для  діяльності людини.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
21 серпня 2023
Переглядів
356
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку