Урок фізики у 7 класі на тему : "Благородні метали"

Про матеріал
Урок фізики у 7 класі на тему : "Благородні метали" розроблено відповідно до програми фізики і побутової хімії для 7-9( 10) класів спеціальних загальноосвітніх навчальних закладів для дітей з порушенням інтелектуального розвитку
Перегляд файлу

Тема:    Благородні  метали.

Мета: навчальна: Ознайомити учнів з  благородними  металами, їх  фізичними  особливостями  та призначенням; формувати вміння  розрізняти  бла­го­ро­д­ні ме­та­ли — зо­ло­то, пла­ти­ну, срі­б­ло. Поглибити, систематизувати знання учнів про групи  металів.

розвиваюча: розвивати логічне мислення та творчі здібності.

виховна: виховувати   інтерес до вивчення фізики.

корекційна :корекція основних видів діяльності (порівняння  і аналіз, самоконтроль, самооцінка). Формування рис особистості, необхідних для ефективного розв’язання навчальної задачі: самостійність, організованість, цілеспрямованість.

Обладнання: ювелірні  вироби, збільшувальне  скло, крейда, зубна паста  та  щітка, губна помада, йод, сода, алюмінієва фольга, електрочайник.

Тип уроку: повідомлення нового матеріалу.

 

Хід уроку

                                             

І. Організаційний етап.

Вітання.

II. Актуалізація опорних знань.

- З   якими  металами  ви  ознайомились  на  минулому  уроці? До  якої  групи  вони  відносяться ?

  Диктант  «Так  чи  ні ?»

1. Цинк,свинець, олово відносяться до чорних металів.  -

2. Олово-це метал срібно-білого кольору.  +

3.Цинк виплавляють з червоної цинкової руди. +

4.Лудження – це процес покриття заліза свинцем.-

5.Свинець – дуже м’який метал. +

6.Цинк піддається  корозії. –

7. Олово виплавляють в доменних печах. -

8.На холоді цинк стає досить крихким. +

9. Покрите оловом залізо йде на виготовлення тари для консервів. +

10. Сполуки свинцю корисні для здоров’я . –

11.Цинк використовують для виготовлення фарб. +

12.Із свинцю виготовляють акумулятори, одяг, що захищає від рентгенівських  променів. +

 

  1.        Мотивація навчальної діяльності. Повідомлення теми, мети уроку.

-Колись люди  вірили, що земля тримається на трьох китах. А я вірю, що ці  три  кити допоможуть  вам  краще  засвоїти  новий  матеріал. ( на дошці 3 кити: пригадай, поміркуй, ти дізнаєшся).

 Пропоную відгадати  загадку , яка  допоможе  дізнатися  тему  нашого  уроку.

                 Зверху  срібло, а  всередині  золото. ( Яйце).

  -Назви  яких  металів  ви  почули  у  загадці? Які  групи  металів  ви  знаєте ? До  якої  групи     належать  золото  і  срібло?

 Отже, тема  сьогоднішнього  уроку : благородні  метали. Протягом  уроку  ми  дізнаємось багато  цікавого  про  ці   метали  ,  з’ясуємо  їх  властивості  і  галузі  використання  та  ознайомимося  з  деякими  професіями, пов’язанами  з  благородними  металами.

Проблемна  ситуація .

Практична  робота  « Посортуй» ( золото  і  срібло).

 Пропоную об’єднатися  у  дві  групи. Порадьтеся, визначте старших групи, які будуть озвучувати  результати роботи  групи.

Визначити за зовнішнім виглядом що це за метал ?

IV. Повідомлення нового матеріалу.

    Благоро́дні     мета́ли  —метали, які   характеризуються     високою    хімічною стійкістю, тугоплавкістю, ковкістю, не піддаються  корозії . Всі благородні метали є також дорогоцінними, через їх рідкісність, надзвичайний блиск, витонченість.

  До благородних металів належать: золото, срібло, платина і метали платинової групи (паладій, іридій, родій, осмій, рутеній) .

В земній корі благородні  метали знаходяться переважно в самородному стані. Їх добувають  шляхом промивання  золотоносного  піску  та  під  час  переробки  свинцевих,цинкових, мідних , платинових    руд.

      Золото  і  мідь були першими металами, відкритими  людством  близько 5 тис. років  до нашої ери, і досі тільки вони є металами не білого кольору. Золото було рушієм вчинків цілих поколінь, вершителем долі цілих держав. Легенди про золото сотень затонулих кораблів, золото ацтеків та інків, золотий плуг скіфів-орачів, скарби Гетьмана Полуботка і сьогодні надихають письменників і поетів, художників, шукачів пригод.

   Найголовніший дорогоцінний метал – золото . Його  справедливо називають „царем металів”, оскільки з найдавніших часів до сьогодення воно ототожнюється з поняттями багатства, влади, сили, а також із відображеннями уявлень людини про красу. Можна говорити, що «Історія золота — це історія цивілізації». Золото могло бути першим металом, освоєним людиною, бо зустрічається на земній поверхні в самородному вигляді, має помітний блискучо-жовтий колір.

    Самородне золото і срібло відомі людству декілька тисячоліть. Про це свідчать вироби, знайдені в древніх похованнях. Найбагатшою на золото країною давнього світу вважався Єгипет. У похованнях єгипетської знаті археологи знаходять багато прикрас і інших золотих предметів.   «Відблиски золота спалахнули всюди, ледве тільки бризнув перший промінь... Золото на підлозі, золото на стінах, золото там, у самому віддаленому куті, де поруч зі стіною стоїть труна, золото яскраве й світле, як якби воно тільки що вийшло зовсім нове з рук золотих справ майстра...», - писав один з учасників першого проникнення в могилу фараона, виявлену в 1907 році в «Долині царів», що біля Фів, на західному березі Нілу.

  -Не  можна  обійти  увагою  і  дивовижні  вироби  із  золота, які залишились Україні  від  скіфів. Хто  це  такі ?

Скіфське золото.

   Нідерланди повернули до України скіфське золото та скарби сарматів, однак лише ту частину експозиції, яку брали з Києва. 19 коштовних предметів старовини, що повернулися до Києва, виставили на показ у Музеї історичних коштовностей України в Києво-Печерській Лаврі. Страхова вартість київської частини експозиції - майже 11,5 мільйонів євро.

  Експонати (565) із кримських музеїв досі залишаються у приватному музеї Алларда Пірсона в Амстердамі  до юридичного вирішення суперечки.

 Суперечка з приводу права на володіння цінними предметами із музеїв анексованого півострова триває між Україною та Росією .

 

   У ХІХ і ХХ ст. світ стрясають одна за одною ряд «золотих лихоманок» – в Америці на Клондайку, Алясці,  у Південній Африці, в Азії – Сибір. Золото завдяки своїм унікальним хімічним і фізичним якостям, стійкості в різних середовищах, зовнішній красі доносить до нас оригінальні артефакти минулих культур, служить і сьогодні не тільки основним стабілізуючим фінансовим засобом та матеріалом для прикрас, витворів мистецтва, але і виконує унікальні функції в сучасній космічній, ядерній технології і техніці.

  Хімічний символ золота, Аu, походить від латинського Aurum, що означає “сяючий світанок”, а також імені Аврори, римської богині ранкової зорі.

 Золото,  як метал, відрізняє чудова  теплопровідність. Воно м’яке й ковке, тягуче. Метал досить важкий. Щільність золота складає 19,32 гр/см3.Тонна золота має об’єм приблизно 52 тис. см3, що дорівнює кубику із стороною всього 37 см.

 За показниками хімічної стійкості і міцності золото поступається іншим благородним металам. Завдяки своїм фізичним властивостям, золото не іржавіє, як залізо, не вкривається зеленим окислом, як мідь, не темніє, як срібло. . Особливо руйнівна дія на золото надає суміш соляної і азотної кислот в співвідношенні 3/1 (царська горілка), сірчана кислота у поєднанні з марганцевою або азотною, а також гаряча селенова кислота, в яких золото достатнє легко розчиняється.

      Маса золота вимірюється каратами – це 2/10грамма. Раніше на  Русі був «золотник» - трішки і 4 гр. «Мал золотник, да дорог» - гласить прислів'я. Карат — одиниця маси, що використовується для коштовних каменів. Карат становить 200 міліграм. Історично, назва походить від назви рослини — дерева кароб, рожкового дерева (Ceratonia siliqua). Насінини цієї рослини мають на диво сталу масу й тому використовувалися у деяких країнах як стандарт для зважування коштовного каміння.

 

Золотни́к — одиниця виміру маси, 1 золотник = 4,266 г. Слово     «золотник»,  походить     від  назви  золотої   монети  часів Київської Русі. Саме  в  цьому  значенні  воно  зустрічається  у  договорі  911 р. київського  князя  Олега  з  Візантією.

   З давніх часів використовують шліховий метод пошуку золота. Це коли породу промивають у спеціальному дерев'яному лотку. Легкі породи виливаються, а важкі залишаються на дні лотка (золото у тому числі. Самородне золото – добувають шахтним способом. Піднята руда на поверхню, дрібниця до мілкого піску (називається пулькою). А потім хімічним  шляхом відділяється від інших речовин.

   Про використання золота як ідеального антикорозійного покриття було відомо з давніх-давен. З одного грама золота можна прокатати лист площею 28 кв. метрів або витягнути дріт довжиною 3,5 км. Згадайте хоча б золоті куполи древніх храмів Києва, де теж використане таке золото.

                                       Робота  з  картою.

 Без золота зараз взагалі не можна уявити собі прогрес науки і техніки. Зростає застосування цього металу в медицині. І, нарешті, золото — основний вимірювач вартості товарів на міжнародному ринку.

Які ж сучасні адреси золота в Україні? їх багато. Це Карпати( Мужієвське), Придніпров'я, Донбас, Крим.

Родовище золота на Мокрій Сурі поблизу Дніпропетровська за розмірами і запасами не поступається Мужіївському. Йому вже понад три мільярди років. Поклади золота є також біля Луганська та Кіровограда. Кіровоградське золото має таку високу якість, якій немає аналогів у світ

 Виробництво і видобуток золота

З чистих благородних металів ювелірні вироби, як правило, не виготовляються. Для надання їм необхідних механічних властивостей (твердості, стійкості до зношування) і кольору в них вводять добавки кольорових металів, отримуючи сплави. Наприклад, біле золото – це сплав золота з платиною,  або нікелем, які надають йому білого кольору.

   Чудові горщики

  Виробництво металів, перш за все золота, у Давньому Єгипті вважалося "священним мистецтвом». Завойовники Єгипту катували його жерців, випитуючи у них секрети виплавки золота, але ті вмирали, зберігаючи таємницю. Сутність процесу, який єгиптяни так оберігали, з'ясували через багато років. Вони обробляли золоту руду розплавленим свинцем, який  розчиняє благородні метали, і таким чином добували золото з руд. Головною таємницею цього процесу були горщики для випалу. Їх робили з кістяної золи. При плавці окис свинцю вбирався в стінки горщика, а на дні залишався чистий сплав.

 

Практичне  завдання .

Серед  ювелірних виробів знайдіть  підробку. Як  ви  визначали?

  Вміст дорогоцінного металу в сплаві визначає його пробу. У більшості країн прийнята метрична система позначення проби, за якою вона позначається числом частин благородного металу на тисячу вагових одиниць сплаву.

   Проба сплавів благородних металів, з яких дозволяється виготовляти ювелірні вироби, встановлюється законодавчим шляхом і гарантується державою, для чого вироби обов’язково проходять пробірний контроль і на них накладаються відбитки пробірних клейм, цифри яких визначають пробу. Для таврування виробу в різних країнах застосовуються пробірні клейма різноманітних форм і малюнків. У метричній системі найчастіше вживаються такі проби золота: 999, 958, 750, 585, 500 і 375. Чим вища проба, тим більше золота у сплаві.585-найбільш поширена проба сплаву для ювелірних прикрас;375-та проба  – мінімально допустима проба для ювелірних виробів.

 

Про срібло

  Срібло, як і золото, відноситься до дорогоцінних металів. Близько  1/3 срібла йде на кіно- і фотоматеріали (в основному плівку і фотопапір), 1 /4 використовується в електротехніці і радіоелектроніці, 1/10 витрачається на карбування монет і виготовлення ювелірних виробів, на гальванічні покриття (сріблення).

    Приблизно 2/3 світових ресурсів срібла пов'язане з поліметалевими, мідними, свинцевими і цинковими рудами. Срібло добувається переважно з галеніту (сульфіду свинцю). Найбільш великі виробники срібла — Мексика , Перу, США , Канада  і Чилі .

  Срібло, як і золото, отримують шляхом розробки корінних родовищ, а також попутно з рудами інших металів. Саморідне срібло зустрічається рідко і є природним сплавом із золотом, міддю, залізом,  платиною .Це пов′язано з тим, що срібло на відміну від золота легко утворює з’єднання з іншими елементами. Очищене  срібло випускається в злитках масою від 30 до 35 кг, а також у вигляді  - стрічок, смуг, проволікай .

 Срібло - дуже пластичний і ковкий метал, твердіше за золото. Відмінно полірується. Не взаємодіє з  кислотами. Стійке до дії вологи, але при тривалому перебуванні на повітрі срібло поступово темніє .  Із срібла виготовляють окремі види офтальмологічних інструментів, якими  виконують  операції  на  очах, кліпси для накладання на кровоносні судини головного мозку.

 

 Із сплавів з низьким змістом срібла виготовляють предмети сервіровки столу, декоративні настільні прикраси . Для виробництва ювелірних виробів використовують сплави високої проби. Вони достатньо пластичні.

Практична  робота  .

Знайдіть  у  класі  предмети  при  виготовленні  яких  застосовували  срібло

( дзеркало, фотографії, кіноплівка).

  Дорогоцінні метали використовують також у виробництві дзеркал (сріблення скла розчинами ).

Найтоншу плівку дорогоцінних металів наносять зсередини і зовні на кожухи авіаційних двигунів літаків висотної авіації.

  Дорогоцінні метали покривають   електроконтакти і деталі провідників, а також радіоапаратуру та обладнання для рентгено- та радіотерапії. Срібло  йде для виготовлення грошей, при­к­рас, ме­ди­ч­них ін­с­т­ру­ме­н­тів, хі­мі­ч­но­го по­су­ду.   Завдяки хорошій відбиваючій здатності срібні покриття широко використовуються у виробництві автомобільних фар і прожекторів.

   Срі­б­ло  застосовують  для  зне­за­ра­жу­ва­н­ня во­ди  у  фільтрах.

Свята вода - це вода, освячена батюшкою в церкві  на  Водохреща. Вона  довго може стояти і не псуватися. Віруючі вважають, що це благодать Господня, інші навпаки, стверджують, що це завдяки срібному начинню, яке використовується в ритуалі. Як відомо  срібло має бактерицидні властивості, завдяки чому здатні вбивати мікроорганізми, що викликають цвітіння води.

Приблизно близько п'ятої частини добувається у світі срібла застосовується в електроніці (для провідників дуже точних приладів, для виготовленні відповідальних електроконтактів, посрібленою дроту для високочастотної електротехніки), в атомній промисловості.

   Понад 30% всього срібла до недавнього часу використовувалося для фотографій. Однак в останні роки попит на традиційні фотоматеріали зменшився в зв'язку з розвитком цифрової фотографії.

Сполуки срібла використовувалися для запобігання інфекціям у Першій світовій війні, коли антибіотики ще не були відомі. Стандартно вживався розчин нітрату срібла (ляпісу), на заміну якому прийшла сульфадіазинова мазь. В останні роки випробовуються бинти зі срібними волокнами, хоча ефективність такого засобу ще остаточно не доведена.

Перегляд   відеозапису  « З  чого  це  зроблено».

Платина .

 Платина — рідкісний і один  з найдорожчих металів. Використовуються її тугоплавкість (температура плавлення 1772 °С), велика міцність, стійкість проти корозії і окиснення, висока тепло  та електропровідність. Найбільш широке застосування платина знаходить   в хі­мі­ч­ній про­ми­с­ло­во­с­ті, еле­к­т­ро­те­х­ні­ці, ме­ди­ци­ні. Служить для виготовлення лабораторного посуду. Платина застосовується в ювелірній і зуболікарській справі.

  Платина  широко використовується в техніці  для  виготовлення  довговічних  електроконтактів  у  радіотехніці .     Анодні штанги для захисту від корозії корпусів підводних човнів. Платина – сировина  для виробництва ювелірних виробів

Яскравий блиск чистого білого металу найкраще відображає справжнє сяйво діамантів, є прекрасною оправою для дорогоцінних каменів і поєднується з натуральними жовтими відтінками золота. Завдяки чистоті платина не подразнює шкіру, тому що на відміну від деяких інших металів не містить алергенних домішок.

Крім міцності і високої щільності платина володіє такою чудовою якістю, як пластичність. Платина на стільки пластична, що всього з 1 гр цього металу можна зробити тонкий дріт довжиною майже 2 кілометри, її використовують у промисловості, найбільш активно - в нейтралізаторах автомобільних вихлопів.

   Платина широко використовується в медицині. Вона не піддається окисленню при контакті з кров'ю, має прекрасні електропровідні властивості і сумісна з людськими тканинами. Завдяки цим властивостям платина використовується для електронних стимуляторів серця, В даний час більше 50 000 людей живі і здорові завдяки електронним стимуляторам серця. Цим людям платина врятувала життя.

   Для платини на пробному клеймі передбачені такі цифри, що вказують на пробу: 950, 900, 850. Зверніть увагу на міцність металу, який ви перед собою бачите, і його стійкість до зношування.

  З платини і її сплавів виготовляють хірургічні інструменти, які, не окислюючись, стерилізуються в полум'ї спиртового пальника; ця перевага особливо цінна при роботі в польових умовах.  Сплави платини з  сріблом, міддю, цинком, нікелем служать також відмінним матеріалом для зубних протезів. Дуже багато платини йде на прикраси.

Приблизно близько п'ятої частини добувається у світі срібла застосовується в електроніці (для провідників дуже точних приладів, для виготовленні відповідальних електроконтактів, посрібленою дроту для високочастотної електротехніки), в атомній промисловості

 

V. Закріплення нового матеріалу.

1. Робота  з  підручником.

Опрацювати § 32  , с.89     . Заповни  табличку .

Перевірити  за  комп’ютером , порівняти  метали  за  табличкою.

(Густина  пластиліну 1,28 г/см3)

2. Вузлик  на  пам'ять   « Віднови  металу  блиск»

Золото  можна  почистити замочивши  його   у  розчині  теплої  води  та  миючого  засобу,натерти  губною помадою, крейдою.

Срібло покласти у лимонний сік, чи  на  фольгу, притрусити  содою і залити гарячою водою, почистити зубною пастою).

 

VІ. Узагальнення  та  систематизація матеріалу

1).  Пресс –конференція.

- Ви  отримували  завдання  підготувати  повідомлення  про  благородні  метали  від  імені  людей  різних  професій.

   Геологи .

Це люди, які ведуть розвідку природних ресурсів –  дорогоцінних металів, алмазів і  корисних  копалин.

 Надра України перспективні на золото. Його ресурси зосереджені у трьох великих геологічних структурах: Карпатах, Українському щиту, Донецькому краю. Золоторудні родовища відкрито у Кіровоградській, Донецькій, Луганській, Одеській обл. Значні перспективи золотоносності має Нікопольський р-н на Дніпропетровщині, де золото залягає рядом зі сріблом, цинком, свинцем, міддю, платиною. Вміст золота в цьому районі на 1т. породи перевищує відповідні показники родовищ золота ПАР, Аляски. Наприклад: на Алясці (США) – 1т. породи містить 0,3г золота, ПАР – 0,5г, а в Нікополі – 0,8г. Родовища не освоюють практично через відсутність коштів.

      Великі перспективи для розвитку кольорової металургії має Карпатський район (в селі Мужієве поблизу Берегового працює золото – поліметалічний комбінат).

  Медики  проводять  роботу  по  профілактиці    та  лікуванню   різних  хвороб.

   У медицині дорогоцінні метали застосовують для виготовлення інструментів, деталей приладів, протезів, а також різних препаратів, головним чином на основі срібла. Сплави платини з іридію, паладієм і золотом майже незамінні при виготовленні голок для шприців. Дорогоцінні метали застосовують при променевій терапії (голки з радіоактивного золота для руйнування злоякісних пухлин), а також в препаратах, що підвищують захисні властивості організму.

     Електротехнік

  В електронній техніці із золота, легованого германієм, індієм, галієм, кремнієм, оловом, селеном, роблять контакти в напівпровідникових діодах і транзисторах. У фото-кінопромисловості. До початку ери цифрової фотографії солі срібла були головною сировиною при виготовленні світлочутливих матеріалів (хлориди, броміди або йодиди). На зорі фотографії використовували солі золота і платини.

    Інженер-конструктор. Робить  розрахунки, креслення  механізмів  та готує їх до виробництва,наглядає  за  випробуваннями.

  Золото ефективно відбиває тепло і світло від поверхні ракет і космічних кораблів. Для відбиття інфрачервоної радіації в космосі досить найтоншого шару золота . Для захисту від зовнішніх впливів, а також для поліпшення спостереження за супутниками на їх зовнішню оболонку наносять золоте покриття. Золотом покривають деякі внутрішні деталі супутників, а також приміщення для апаратури з метою запобігання від перегріву і корозії.

     Ювеліри  -це фахівці із виготовлення ювелірних прикрас

  В ювелірній промисловості чисте золото використовується для складання сплавів дорогоцінних металів. Золоті сплави - ідеальний матеріал для виготовлення ювелірних виробів. На відміну від дуже м’якого чистого золота вони міцніші і зносостійкі, а при додаванні різних металів  легко міняють колір на білий (біле золото), червоний, зелений, рожевий і ін.

    Працівники  банку- люди, які працюють у  банку.

Ба́нк - установа, яка здійснює грошові розрахунки, накопичує  грошові кошти та інші цінності, надає кредити .

Банківські метали — це золото, срібло, платина, метали платинової групи, доведені  до найвищих проб відповідно до світових стандартів у зливках , що мають сертифікат якості, а також монети, вироблені з дорогоцінних металів. Золотий запас України складається з  золота в зливках, є державною власністю і становить частину державних золотовалютних резервів України.

 В Україні виробляються  злитки золота вагою 1, 5, 10, 20, 50, 100, 250, 500 грамів. За кордоном виробляються злитки від 1 грама до 10 кг . Найбільший у світі золотий злиток важить 200 кг.

  Вартість золота використовувалася як стандарт для багатьох валют. На даний час світові банківські резерви золота оцінюються у 32 тис. тонн (якщо сплавити все це золото воєдино, вийде куб зі стороною лише 12 м). Якщо взяти національні золоті резерви держав, то основна маса зосереджена у сховищах США (близько 8 тисяч тонн), потім йде Німеччина та МВФ.

2).    – Як  ви  гадаєте, а  який  метал  найкращий ?

                       Казка   «Про  що  сперечались  метали».

Засперечались  одного  разу  різні  метали  й  сплави  про  те, хто  ж  із  них  найкращий.

-  Я найкращий, - каже  Чавун, - мене  з  руди  виробляють. У  велетенських  доменних  печах  виплавляють, у  форми  розливають  різні  чавунні  вироби, міцні  та  важкі.

-   Та  як  може  вважати  себе  найкращим  той, хто  боїться  сильних  морозів  та  ударів ? – втрутилась  у  розмову  Сталь. – От  мене  у  великих  мартенах  та  електропечах  виробляють, теж  у  форми  розливають, однак  я  ні  морозу, ні  ударів  не  боюсь.

-    Про  що  мова? – запитала  Мідь. –Хіба  можна  бути  найкращим  і  боятися  іржі ? Ось  мене, наприклад, виплавляють  у  великих  печах, я  гарно  проводжу  електричний  струм. Та  й  іржі  не  боюсь, магніту  не  підкоряюсь, не  псуюсь  від  морської  води  і  сильних  морозів. Виходить, я – найкращий  метал.

      Але  тут  у  суперечку  втрутились  Золото, Срібло, Алюміній, Цинк, Свинець  та  Олово. Кожен  з  металів  був  чимось  не  схожий  на  інші. Золото  не  іржавіло, Свинець  був  найм’якіший, Алюміній – дуже  легкий, Олово – легко  плавилось. Зчинився  величезний  галас, однак  так  ніхто  й  не  зміг  довести, що  він  найкращий : у  кожного, окрім  переваг, були  й  недоліки.

     Врешті-решт, нагаласувавшись, метали  і  сплави  вирішили  запитати  у Людини, хто  з  них  найкращий.

     Перший  їм  зустрівся  Ювелір. Він  сказав,  що  найкращі  - Золото  і  Срібло, бо  з  них  виготовляють  різні  чудові  прикраси. Однак  інші  метали  з  таким  рішенням    не  погодились.

     Запитали  в  Електрика. Він  сказав, що  найкращі – Олово, Мідь, Цинк, бо  вони  гарні  провідники  електричного  струму. Олово  незамінне  при  паянні, а  Цинк  використовують  в  електричних  батарейках.

     Знову   частина  металів  залишилась  незадоволена.

     Запитали  у  Слюсаря. Він  найкращими  назвав  Сталь  і  Чавун, бо  з  них  можна  виготовити  безліч  корисних  речей. І  тільки  Хімік, нарешті, всіх  сперечальників  помирив. Він  сказав, що  всі  вони  - з  групи  металів  і  кожен  чимось  відрізняється  від  іншого, кожен – найкращий. За  це  люди  їх  і  цінують, використовуючи  за  призначенням.

3).    Гра  « Спіймай  благородний  метал».

Чавун , платина, алюміній, сталь, мідь, золото,цинк, залізо ,свинець, олово, срібло.

4).     Скринька   цікавих  фактів  про  благородні  метали.

Найбільшим із знайдених самородків є “Довгоочікуваний мандрівник, знайдений в Австралії у 1869 році. Розміри самородка 25 на 63 см, а маса – близько 70 кг чистого золота. Знайдений самородок був на глибині всього п’яти сантиметрів. У даний час вартість такого злитку становила б близько 80 млн. доларів!

   Золото настільки рідко зустрічається, що в усьому світі за одну годину відливають більше сталі, ніж було відлито золота за всю історію людства.

    Золоті олімпійські медалі, вручені у 1912 році, були виготовлені з чистого золота. Тепер золоті медалі покривають всього лише шістьма грамами цього металу.

    Шматочок золота розміром із сірникову коробку можна розкачати в лист площею в тенісний корт.

   Наприкінці XVIII століття модно було прикрашати зуби золотими коронками, які ставили на абсолютно здорові зуби. Це вимагала не тільки мода. Наявність блискучих зубів мало підкреслити і високе положення господаря.

   Стара  українська  і  старослов’янська   назва — злото.

   У 13 столітті до нашої ери єгиптяни використовували овечу шкуру для того, щоб вимивати золото у пісках Чорного моря. Ймовірно, цей метод дав початок легенді про “Золоте руно”.

    Після того як гуси попередили римлян про напад галлів, які готувалися захопити сховище, де римляни зберігали свої скарби, вдячні римські громадяни побудували храм Монеті, богині застереження. Ця назва через багато століть стала використовуватися у багатьох мовах, у тому числі і слов’янських, для найменування грошей з металу.

   У 560 році до н.е. лідійці ввели першу золоту монету, яка  була зроблена  із сплаву золота і срібла, який назвали електрум. Після того, як у 546 році до н.е. перси захопили Лідію, використання золота як засобу оплати стало поширюватися по всьому світу.

   У XIV столітті, суміш з розтертого золота і алмазів прописувалася для лікування бубонної чуми.

5). Вікторина « Сторінками  казок».

 6). Гра  « Склади  ромашку» (робота  в  парах)

  • Посортуйте  метали на  3  групи : чорні ,  кольорові  і  благоролні.

Чавун ,  золото,алюміній, сталь, платина, мідь, цинк, залізо ,срібло,свинець, олово.

  VIІ. Підбиття підсумків уроку. Рефлексія

Вам сподобався урок? Що нового ви дізналися?Що ви ще хотіли б дізнатися з даної теми?

  Оцінювання .

 VIІІ. Завдання додому

1. Опрацювати § 32

2. За бажанням підготувати повідомлення на тему: « Використання  благородних  металів»

  Про  чуйну, добру, щиру  людину  можуть сказать, що у неї «золоте серце». Я  бажаю  вам  не  золотих  гір  , ні  золотих  злитків, бажаю  мати  золоте  серце.

                      Роби добро і не чекай подяки,

                                 Шукай повсюди чисте і святе,

                                 Та обминай спокуси усілякі –

                                 Отак здобудеш серце золоте.

 

 

 

 

 

 

doc
Пов’язані теми
Фізика, 7 клас, Розробки уроків
Інкл
Додано
11 квітня 2023
Переглядів
916
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку