Урок. "Франція. Місце країни у світі. Основні чинники, що визначають місце країни у міжнародному поділі праці. Система розселення. "

Про матеріал
Розробка уроку за темою "Франція" відповідає програмі по предмету географія 10 класу. В розробці використано географічну номенклатуру, назви промислових центрів, марки автомобілів , літаків, які випускає Франція тощо.
Перегляд файлу

Тема уроку: Франція. Місце країни у світі та регіоні. Основні чинники, що визначають місце країни у міжнародному поділі праці. Система розселення. Особливості сучасного розвитку країни.

Мета уроку: ознайомитися з однією із розвинутих країн Європи, визначити основні чинники, що визначають місце країни у міжнародному поділі праці (МГПП), сформувати поняття про  систему розселення і  особливості сучасного розвитку країни.

Обладнання: підручники, атласи, карта світу,  інший роздатковий матеріал, відеоматеріали.

Хід уроку

Активізація опорних знань та умінь учнів.

Бесіда за запитаннями. 

- До якого регіону світу належить Франція?

- В якій його частині вона розміщена?

- Столиця Франції?

- Складіть план економіко-географічного положення країни.

 Мотивація пізнавальної діяльності учнів.

Розповідь учителя. 

Франція – країна з багатою культурною спадщиною. Але, перш за все, асоціація  про Францію – це її  символ – Ейфелева вежа, вибудована до Всесвітньої виставки 1889 року інженером Александром Густавом Ейфелем. Її по праву називають шедевром будівельного та інженерного мистецтва. Століття Французької революції 1789 р. вирішили відзначити всесвітньою виставкою в Парижі. У 1885 р. було оголошено конкурс на найкращий проект споруди, яка б стала емблемою виставки. До журі надійшло 700 проектів. Але на розгляд відібрали тільки 18. Найсміливіший проект у вигляді металевої вежі заввишки 300 м запропонував інженер Густав Ейфель. Прототипом цієї унікальної споруди була велика гомілкова кістка людини. Після тривалих суперечок проект Ейфеля схвалили. 31 березня 1889 р. вежу було урочисто відкрито. Висота споруди 326,75 м, маса 7 тис. тон. З верхнього оглядового майданчика відкривався краєвид радіусом 140 км.

А улюблені місця відпочинку і спілкування парижан – численні ресторани і кафе. Франція багата  на культурну спадщину. Твори французьких письменників, архітекторів, музикантів, режисерів  відомі в усьому світі. За розмаїтістю  стилів і напрямків  з архітектурою може позмагатися французький живопис. Республіканські настрої поклали початок новому напрямку – імпресіонізму (враження).Популярність здобули

імпресіоністи: О. Ренуар, Е. Мане, К. Мане. Вивчаючи світову літературу ви маєте можливість зануритися у  світ письменників Віктора Гюго, Густава Флобера, Гі де Мопассана Стендаля, Бальзака, Мольєра.

Так, про Францію ви вже знаєте з кіно, творів письменників і художників. Гадаю, також знаєте про те, що Франція є світовим лідером "високої моди" ((Коко Шанель, Крістіан Діор,  Ів Сен Лоран),  виробництва парфумів, косметики, автомобілів "Пежо" і "Рено", батьківщиною шампанського. Сьогодні ми дещо розширимо знання про цю країну.

Вивчення нового матеріалу.

Розповідь учителя

Франція - індустріальна країна Європи зі своєрідними галузями спеціалізації.

Населення Франції складає 62,9 млн. осіб.

За національною ознакою Франція - однонаціональна країна (85 % населення - французи), національні меншини живуть на окраїнах держави. Свої етнічні особливості зберігають каталонці,бретонці, баски, фламандці, корсиканці, ельзасці. Певну частину становлять особи іноземного походження, що іммігрували до країни в пошуках роботи (італійці, іспанці, португальці та вихідці з Північної Африки - близько 4 млн. чоловік). Природний приріст населення дуже низький, приблизно 0,4 %. Державна політика заохочування народжуваності дещо поліпшила показники приросту. Три чверті населення країни живе в містах. Для сільської місцевості типовими є хутори та невеликі села. У Парижі з околицями (Великий Париж) зосереджено близько 1/5 населення країни. Кількість його жителів постійно зростає. Уряд проводить політику стримування розростання Великого Парижа. Великими містами є Марсель, Лілль, Ліон, у кожному з яких проживає близько 1 млн. чоловік. Більшість населення становлять робітники і службовці (80 %), дрібна буржуазія (15 %), підприємці (5 %). В обробній промисловості працює близько 20 % економічно активного населення, у сільському господарстві - близько 9 %, у невиробничій сфері - понад 60 %.

Перегляд короткого відеоролика.

Українська діаспора у Франції. Перші емігранти з України прибули до Франції у XVIII ст.. Це були син гетьмана Пилипа Орлика - Григорій і кілька десятків запорізьких козаків, які утворили окремий загін у Французькій армії. Нині у Франції українська діаспора налічує близько 40 тис. чоловік. 90 % з них проживають у Парижі, Орлеані, Ліоні, Тулузі, Марселі, Бордо. Здебільшого це діти від змішаних шлюбів українців з представниками інших національностей, які асимілювалися і не вважають себе українцями.

Промисловість є провідною галуззю господарства Франції. Основні галузі промисловості: машинобудування, яке розвивається на основі вітчизняних запасів залізної руди в Лотарингії, і кольорова металургія, особливо алюмінієва, що базується на багатих родовищах бокситів Середземноморського узбережжя та ГЕС в Альпах і Піренеях.

На частку машинобудування припадає  більше ніж 2/5 робітників і вартості промислової продукції. На світовому ринку високий попит мають автомобілі, авіаційна і космічна техніка, зброя, обладнання для АЕС. Щорічно у Франції випускають майже 4 млн. автомобілів «Рено» і «Пежо- Сітроєн» А французькі війсьськові літаки «Містер» і «Міраж»  і пасажирські  літаки «Каравела» , ракети «Аріан» купують багато країн ЄС і  світу.

Хімічна промисловість використовує запаси калійних солей і привізну нафту.

бавовняних тканин, а Ліон, відомий центр виробництва шовку в минулому, нині виробляє синтетичні тканини.

Електроенергетика розвивається на ТЕС, ГЕС, АЕС, а також на використанні енергії морських припливів, вітру та сонячної енергії.

Парфумерна промисловість базується на вирощуванні квітів та ефіроолійних рослин.

Харчова промисловість особливо виділяється виробництвом вин з червоних сортів винограду та виробництвом сирів (близько 300 сортів), що базується на молочній галузі.

Також розвинуті кондитерська, консервна та м'ясна галузі, промисловість будівельних матеріалів.

Ви отримали випереджувальні завдання і от сьогодні на уроці ми  заслухаємо деякі повідомлення які ви підготували заздалегідь.

Повідомлення  1.

Сільське господарство Франції посідає провідне місце в Західній Європі. Структура цієї галузі характеризується рівним співвідношенням рослинництва та тваринництва. Вирощують овочі, цукрові буряки, картоплю, в окремих районах - хміль, тютюн, кукурудзу, на зрошувальних землях у гирлі Рони - рис.

Особлива увага приділяється вирощуванню льону, що є сировиною для текстильної промисловості, та квітів (поблизу Ніцци), які є сировиною для парфумерної промисловості, а на Середземноморському узбережжі - виноградарству. Багато виноградників у Шампані, де в підземних галереях витримують всесвітньо відомі шампанські вина. Широко відомі за межами країни коньяк та кагор. У тваринництві займаються розведенням великої рогатої худоби, свиней, птиці, кролів, голубів. Велику роль відіграє рибальство й розведення устриць та жаб для приготування делікатесів французької кухні.

Повідомлення 2.

Колискою французької парфумерії вважають м. Грас, що поблизу Ніцци. На його фабриках переробляється 15 тис. тонн квіткових пелюсток. Майже 20 тис. селян округи зайняті вирощуванням та збиранням квітів троянди, апельсинового дерева, нарцисів, мімози, лаванди.

Це дуже копітка праця. Адже для одержання 1 кілограма чистої ароматичної олії потрібно переробити 1 тонну апельсинових квітів або 800 кілограмів жасмину.

Найбільшими містами Франції є Париж, Ліон, Марсель, Лілль. У Ліоні, Марселі, Ліллі живе близько 1 млн. чоловік у кожному. У Парижі проживає близько 1/5 населення країни. Кількість його жителів постійно зростає. Тут зосереджені підприємства парфумерії, фармацевтики, тонкої хімії, авіаційного машинобудування, трикотажної промисловості. Сухопутна транспортна мережа має радіальну будову з центром у Парижі.

Підведемо підсумки.

Оцінювання.

Домашнє завдання.

Назвіть галузі спеціалізації господарства Франції.

Чому саме ці галузі сформували спеціалізацію господарства країни?

Підручник П.О. Масляк . «Географія, 10 клас » стор.52 -58

docx
Пов’язані теми
Географія, Розробки уроків
Додано
24 січня 2021
Переглядів
1971
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку