Урок " Географічне положення . Освоєння та дослідження Африки" 7 клас географія

Про матеріал

Урок ознайомлення з новим матеріалом "Географічне положення. Освоєння та дослідження Африки" географія 7 клас

Перегляд файлу

7 клас географія

 

Тема: ГЕОГРАФІЧНЕ ПОЛОЖЕННЯ. ДОСЛІДЖЕННЯ ТА ОСВОЄННЯ АФРИКИ.

Мета: сформувати загальні уявлення і ознайомити з  географічним положенням Африки та оцінювати його вплив на ознаки природи; характеризувати основні етапи дослідження материка; розвивати в учнів самостійність, прагнення самостійно здобувати знання, вміння долати труднощі в навчанні; оцінювати  виховувати  цікавість до предмету, культуру праці.

Обладнання: фізична карта світу, фізична карта Африки, атласи, підручники, контурні карти. Тип уроку: комбінований.

 

ХІД УРОКУ

 

І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

 

II. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ ТА ВМІНЬ

Учитель. Діти, пригадайте і покажіть на карті, які материки є на нашій землі?

Скільки їх налічується?

До якого прадавнього материка відносився материк Африка?

Сьогодні на уроці ми розпочинаємо з вами цікаву подорож до загадкового материка, який має найбільшу в світі пустелю, жаркий клімат, екватор иайьже посередині перетинає материк, дивовижну і загадкову природу. Цей материк називають " Батьківщиною людства". Отже, ми з вами будемо вивчати - Африку.

Тож слухаємо уважно, думаємо швидко, відповідаємо чітко.

ІІІ. Вивчення нового матеріалу

Які асоціації у вас виникають коли ми говоримо про материк Африка ? ( Жаркий клімат, проживають представники негроїдної раси, пустеля Сахара, зебри, слони, жирафи,річка Ніл,Конго)

Як ми вже з вами пригадали відносно екватора Африка розташована як у

Північній так і Південній півкулях нашої планети. Оскільки екватор ділить Африку приблизно навпіл. Нульовий меридіан перетинає Африку в західній частині, тому вона розташована більшою частиною у Східній півкулі Землі. Таким чином, Африка єдиний материк, який водночас знаходиться у всіх чотирьох півкулях Землі. Африку омивають води двох океанів: на заході - Атлантичний, на сході - Індійський океани. На півночі материк має вихід до Середземного моря, яке зв'язане Гібралтарською протокою з Атлантичним океаном. На північному сході з Червоним морем , з'єднаний Баб - ель - Мандебською протокою та Аденською затокою з Індійськими океаном. Африка з'єднана з Євразією Суецьким перешийком. У середині ХІХ ст. через перешийок було  прокладено Суецький канал,що значно скоротило шлях з Європи до Південної та Східної Євразії.На сході виступає єдиний великий півострів Сомалі. Найбільший острів Мадагаскар від материка відділяється Мозамбікською протокою. До Африки також належать невеликі острови Канарські, Сейшельські .

Практична робота 2 (визначення географічних координат крайніх точок) Північна — мис Рас — Енгела (37° пн. ш.;10° сх. д.), південна — мис Агульяс (Голковий, 35° пд. ш.;20° сх. д.), західна-мис Альмаді (15° пн. ш. 18° зх. д.), східна — мис Рас-Гафун (10° пн. ш.; 51° сх. д.)

Дослідження та освоєння материка. Африка з давніх-давен приваблювала до себе вчених і мандрівників. Про неї знали у Стародавній Греції та Римі. Але справжнє дослідження материка розпочалося лише в XV ст. До того про Африку розповідали і писали багато легенд, всіляких вигадок .

Причиною початку дослідження материка для європейців було не стільки бажання пізнати нове, скільки збагатитись. Це збагачення розпочалось із работоргівлі, а продовжилося експлуатацією надр і природи материка. Португалець Васко да Гама 1498 р. уперше обігнув Африку морем, рухаючись уздовж її атлантичних берегів на південь. Він шукав і знайшов морський шлях із Європи до Індії.

Але систематичні дослідження внутрішніх районів Африки почалися лише в середині XIX ст. Найвидатнішим дослідником материка став англієць Девід Лівінгстон. Понад 30 років він невтомно мандрував Південною,

Центральною та Східною Африкою і перетнув материк від Індійського до Атлантичного океану. Лівінгстон дослідив знамениті африканські озера та річки — Замбезі, Оранжева, Танганьїка, Ньяса. 17 листопада 1855 р. він доплив річкою Замбезі до водоспаду, якому дав назву Вікторія на честь королеви Великої Британії. Місцеві аборигени називали водоспад «Гримлячий дим» (Mosi-oa-Tunya), зараз так називається один із національних парків африканської держави Замбії.

Дослідження Лівінгстона в Африці продовжив іще один англієць — Генрі

Стенлі. Разом із Лівінгстоном Стенлі у 1871-1872 рр. досліджував озеро Танганьїка. Він із експедицією у 1874-1889 рр. обстежив найвіддаленіші частини Центральної Африки, прослідкував майже всю течію річки Конго, досліджував озеро Вікторія, верхів’я річки Ніл .

 

ІV. Закріплення вивченого матеріалу

Які є особливості географічного положення Африки?

Назвати і показати на карті крайні точки материка.

Якими водами Світового океану омивається материк Африка?

Хто з вчених науковців залишив вагомий слід у вивченні материка?

Чи достатньо Африка вивчена і в наш час?

V. Домашнє завдання 

 

pdf
Пов’язані теми
Географія, Розробки уроків
Додано
12 січня
Переглядів
60
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку