Урок і презентація на тему "Японія"

Про матеріал
Розробка уроку і презентація допоможуть у викладені матеріалу до уроку географія в 10 класі з теми "Японія"
Перегляд файлу

 

Тема:  Японія – «Країна Сонця,що сходить»

 

Мета: на основі групової випереджувальної роботи сформувати в учнів знання про сучасну Японію проблеми і досягнення держави ,про особливості ЕГ П  країни ,природно ресурсний потенціал, про специфіку японської  культури і історії.

Формувати в учнів  вміння аналізувати, узагальнювати, робити висновки; удосконалювати вміння і навички роботи з картою, додатковою літературою.

Виховувати почуття поваги до народів світу, любов до природи.

Обладнання: політична карта Євразії, атласи, презентації учнів.

 Тип уроку: вивчення нових знань,урок мандрівка альпіністичне сходження на вершину.

 

Хід уроку

Організаційно мотиваційний етап

Географія наука, що  зародилась в пучинах  Світового океану.Це наука мрійників і мандрівників.

Ось і ми сьогодні відправляємось в заочну мандрівку до далекої і одночасно близької,до загадкової країни Японії. Країни яку інколи називають « країною навпаки» і для цього є підстави.В  цій дивовижній країні європейців  шокує японський побут:             

  • Жінка поступається місцем чоловікові,подає йому пальто,відчиняє перед ним двері пропускаючи вперед;
  • Зізнавшись в коханні ми кидаємось в обійми один одному , а японці повертаються спинами;
  • Подружні пари вдома майже не спілкуються, а відпустку проводять окремо;
  • Українські мами лякають дитя «з дому більше не вийдеш японська в дім більше не зайдеш
  • Кермо в машині з правої сторони ;
  • Білий колір у них траурний

 Так, дійсно багато звичаїв , що здаються нам навпаки.

Японія  які асоціації виникають у вас при звучанні цього слова. Давайте зобразимо асоціативний кущ.

 

 

 

 

 

Японія

 

 

 

 

 

Для того щоб поповнити багаж  ваших знань ми і відправляємось в заочну мандрівку альпіністичне сходження на  найвищу вершину  Японії   Фудзіяма.

 

 Вчитель  озвучує  тему:«Японія  країна Сонця , що сходе».

 

Мета: на основі групової випереджувальної роботи сформувати в учнів знання про сучасну Японію проблеми і досягнення держави ,про особливості Е Г П  країни ,природно ресурсний потенціал, про специфіку японської  культури і історії.                                                                                                                                          

Формувати в учнів  вміння аналізувати, узагальнювати, робити висновки; удосконалювати вміння і навички роботи з картою, додатковою літературою.  

Виховувати почуття поваги до народів світу, любов до природи

 

Навчальнопізнавальний етап

 

Японію часто називають країною  21 століття, країною «економічного дива» , країною яка за декілька десятиліть з  відсталої перетворилась в економічного гіганта, що зумів завоювати і втримати значні позиції на  світовому ринку.

Японія одна з найбідніших держав на природні ресурси. Вірніше тут в надрах є елементи всієї таблиці Мендєлєєва, але  в таких кількостях , що промислового значення не мають.

 

Проблемне питання:   то як же, маючи такий бідний природно ресурсний потенціал, Японія стала супер державою, «економічним дивом»?

 

Активно працюючи на уроці в кінці уроку ви повинні дати оцінку чинникам , що допомогли Японії стати супердержавою.

Сьогодні ми з вами здійснимо не просту мандрівку, а альпіністичне  сходження на найвищу вершину Японії  Фудзіяму це священна гора символ Японії. Ця гора конус діаметром 30 кілометрів висотою 3776 метрів на вершині глибокий кратер.  Вулкан нагадує квітку лотоса і є символом японської  краси. Носить імя богині вогню Фудзі. Кожен японець вважає обов`язком  піднятись на вершину своєї святині. Тож і ми маємо спробувати              стати справжніми японцями.Піднімаючись на певну висоту ми будемо здійснювати привали і ділитимемось знаннями які отримали під час підняття, відхилимо завісу загадкового «японського дива».  Поки ми піднімаємось на висоту 500 метрів, де здійснимо перший привал  гід познайомить вас з візитною карткою Японії.                Японія високорозвинена держава країна « великої сімки».                                                        Площа 372,2 тис. км (61 –ше місце у світі, 19-те- в Азії)                                                        Населення-127,5 млн чоловік(10-те місце у світі, 6-те-в Азії)                                          Столиця- Токіо, що означає Східна столиця.                                                                                    Форма правління:конституційна  монархія(теперішній  імператор  Акіхіто  з 1989 р.). Роль імператора символічна.                                                                                                 

Грошова  одиниця ієна.       

Прапор набілому полотнищі червоне сонячне коло.   

Кругла  біла хризантема(національна квіткая понців) на державному гербі символізує              сонце,що сходе.                                         

1.Привал «Історичний».     

 

Ось і подолана перша висота-500 м. і ми здійснюємо перший привал під назвою «Історичний»  Тут ми познайомимось з походженням назви країни і історією формування держави.

     

 1.Розповідь учня.                      

«Коли боги Ідзанагі і Ідзанамі по веселці спускалися з небес,щоб відділити земну твердиню,Ідзанагі вдарив списом і тоді із його списа скотилося мереживо крапель,утворивши зігнутий ланцюг островів».                                                                      І дійсно,якщо подивитися на Японію з літака,то згадується ця прадавня легенда про створення країни.                                                                                                                              Острівна гряда й насправді схожа на скам’янілі краплини. Чи,можливо,це караван гір,що прокладає собі шлях через безкраю пустелю океану?                                          Ямато-«шляхгір»-таким є одне із тлумачень Японії своєї давньої назви цієї країни. Назва Ямато нагадує, що утворення Японії ще не завершено. Краплини. що впали з божественного списа, ще не достатньозастигли.Вся,схожа на дугу низка островів від краю до краю здіймається вулканами.Всяця молода суша надзвичайно жвава через землетруси. Але країна вогнедишних гір більше відома як «Країна Сонця,що сходить». Саме під цією назвою Японія дала про себе знати західному світу зі сторінок книги Марко Поло. На діалектах Південного Китаю це вимовляється як «я-пон» ,саме така вимова перейшла в європейські мови ,а японською це читається як «ніппон»,саме це слово й утвердилось як офіційна назва японської держави ,замість давньої Ямато.                           

    

2.Слово вчителя.                        Отже , «країною сонця,що сходить» ,Японію назвали її сусіди. Але  таке ім’я не прижилося б у японців,якби воно не співпало з їхнім світосприйняттям. Цей народ поважав Індзанагі та Індзанамі не тільки за створення Японії,але й за те,що вони дали світу доньку Аматерасу - яскраву Богиню Сонця,культ якої становить основу обожествління природи.             

 

3.Гід Японії познайомить нас з історією держави.     Японія - одна з найдавніших держав світу. Японська народність почала формуватися в 6-7 ст. У 710 р. була збудована  перша постійна столиця  країни - Нара,згодом перенесена до Кіото. Ні монголам, ні європейцям не вдалося колонізувати Японію. Країна закривала всі свої порти для іноземних суден(окрім китайських )  Лише в 1854р. держава відкрила кордони для західного капіталу і тоді ж сама почала колоніальні захоплення. У 1868р. столицею стає Токіо. У першій половині 20 ст. набирає сили японський мілітаризм,і країна починає нові захоплення територій у Китаї. У роки Другої світової війни Японія окупувала значні території в Південно-Східній Азії та Океанії. У війні країна зазнала поразки і першою у світі стала жертвою атомного бомбардування США, коли були зруйновані Хіросіма та Нагасакі. У 1945-1947 рр. японські колонії звільняються і держава формується в сучасних межах.                           

Перш ніж піднятися на висоту 1000м. дамо відповідь на декілька питань.              - Яка давня назва країни?(Ямато)                                                                                                                - Що означає це слово?(Шлях гір)                                                                                                                - Хто дав сучасну назву?(китайці)                                                                                                                - Що вона означає?(Я-пон- країна Сонця ,що сходить)

  

2. Привал «Географічний»        Ось ми з певним багажем знань на висоті 1000 м. Звідси дуже добре спостерігається Японія.             

       

Метод картографічний практикум.      Використовуючи карти атласу дати оцінку економіко-географічного положення Японії.                                                                                   

- Японія країна Східної Азії,економічний центр цього регіону.  

- Країна – архіпелаг, 4 великих острови Хоккайдо,Хонсю,Кюсю, Сікоко і майже 4000 дрібних,які дугою простягаються на 3500 км.                                         

- Океан – найближчий сусід і найважливіший партнер,головний засіб економічних зв’язків зі світом.                                                                                                 

- Перехрестя шляхів до країн Південно-Східної Азії,які є ринком збуту продукції і скупченням дешевої робочої сили.                                                                     

- Віддаленість від США і країн Західної Європи головних конкурентів забезпечує японським ТНК панування в регіоні.

 

 3. Привал «Природничий»

 З висоти 1500 м. ми даємо оцінку природним умовам і ресурсам Японії. Учні,які отримали випереджувальне завдання за допомогою презентації познайомлять нас з природою Японії.              

 

    Розповідь учня:      

- Природа Японії бідна і жорстока,яка дана ніби на зло людині. 80% території займають молоді середньовисотні гори-Японські Альпи і лише 20% займає рівнина Канто. Гори молоді, сейсмічно активні. Щорічно реєструється близько 1000 підземних поштовхів. Японці сумно жартують: «У нас землетруси бувають тричі на день: на сніданок,на обід, і на вечерю. У Японії близько 150 вулканів, з них 15 діючих. Найвищий вулкан  Фудзіяма ,на який ми сьогодні здійснюємо мандрівку.                                           Японські боги Ідзанагі та Ідзанамі , яким міфологія приписує створення японських островів,були мабуть захоплені власними проблемами і не достатньо постаралися у створенні твердої землі. Острови виявилися затісними для такої кількості людей. Японці з середини 19 ст. створюють штучні острови: осушують мілководдя та роблять острови з пресованих відходів,які використовують під промислові та портові споруди.                                                       

Клімат Японії різноманітний-від помірного на півночі з сніговими зимами до тропічного. Мусонні літні опади приносять тепло і вологу. За рік тут випадає до 1700мм опадів-більше , ніж у дощовій Великобританії. До цього треба додати часті тайфуни , тропічні зливи-безжальні до японців. І тільки  надзвичайна стійкість і працьовитість,особливо гуртом, дозволяють не тільки протистояти природним стихіям,а й процвітати. Одинака чекала загибель. Тому першу казку,яку слухає японець,- про черепаху і зайця. Заєць, швидкий бігун, програв змагання тому, що заснув на шляху. Черепаха виграла завдяки праці і наполегливості. «Праця - основа основ» , - вчить  мама –  японка дитину з раннього віку.                                          Обділила природа цю країну і корисними копалинами. Тут залягають незначні поклади кам’яного вугілля, міді, вапняків, значні запаси сірки. Існує приказка: «Японія стала провідною індустріальною державою світу,маючи один вид ресурсів-трудовий».

 

  Розповідь і презентація другого учня. 

Японія – зелена країна, її гори на півночі вкриті хвойними в центрі мішаними,на півдні-субтропічними лісами. Більшість лісів має природоохоронне значення.                                                                                                                              Національним символом Японії вважається вишня і слива – сакура. У квітні цвіте азалія,в травні-півонія , в серпні-лотос,а в листопаді острови прикрашають квітучі хризантеми-національна квітка,яка зображена на гербі Японії і символізує Сонце,що сходить. Найпоширеніше дерево – японський кедр. Японці дуже майстерно вирощують карликові дерева (бонсай),сосна або слива не перевищує 30 см. Мініатюрність досягають постійною обрізкою і прищипуванням. Мета цього виду мистецтва створити в домі мініатюрний шматочок природи. На почесному місці у японців стоїть ікебана. Це композиція квітів,яка не є букетом у нашому розумінні,а справжнім мистецтвом. У перекладі з японської слово ікебана означає «квіти,що ожили». Такими композиціями не торгують і їх не дарують. Кожен виготовляє ікебану для себе і своєї родини. Під час виготовлення ікебани японці віддають перевагу бамбуку, гілочкам вишні, хризантемам. Сосна символізує довголіття, бамбук – життєрадісність, гілка сливи – надію, квіти ірисів – простоту. Сосна в поєднанні з трояндою-вічну молодість.             

   Вчитель.                      Ми певні труднощі зустрічали при підйомі на Фудзіяму,а які природні стихійні явища долають японці?             

 

 4.Привал Демографічний. Висота 2000 м.    Вчитель розповідає легенду про походження японського народу.

 

Легенда про хризантему:      

 Жив у давнину китайський цар. Він був дуже жорстокий і жадібний. Одного разу він дізнався , що у далекій країні на острові в океані є чудодійна золота квітка, яка приносить щастя. Цар викликав 100 дівчат і юнаків і наказав дістатися далекої країни,привезти квітку щастя. Дівчата гірко плакали, збираючись у путь. Та нічого робити. Скорилися юнаки та дівчата долі і вирушили в дорогу. Коли вони припливли у незнану країну, то виявилося, що ця квітка-хризантема. А країна дуже сподобалась молодим. Вони вирішили не повертатись до злого царя. Залишилися юнаки й дівчата на новій землі, стали жити щасливо,а квітку, що принесла їм щастя, шанують і досі.

 

Розповідь і презентація учня.                                   Демографічна ситуація в Японії історично відрізняється від інших азіатських країн. Це єдина держава в регіоні , що перейшла від другого типу відтворення населення до першого. За останні пів століття народжуваність знизилась в 3,5 рази! Водночас у 2,5 рази зменшилась смертність. Японія вийшла на перше місце в світі за середньою тривалістю життя-81 рік. А досягнення у скороченні дитячої смертності навіть назвали «японським дивом» : вона зменшилася в 15 разів! Багато фахівців аналізували ці зміни у відтворенні населення Японії , які дістали назву «демографічної революції». Основою їх є активна демографічна політика держави. Водночас швидко відбувається процес «старіння нації» . Якщо у 50-х рр.. 20 ст. частка літніх людей становила 5% , то топер-17%. Темпи японського «старіння нації» найвищі у світі. Дехто з фахівців прогнозує , що японцям недовго і до депопуляції.              

Розповідь другого учня.   

 Японія – країна високої культури і освіти. З раннього дитинства навчання і виховання дітей приділяється багато уваги. До школи діти ідуть з 6 років. У Японії  дванадцятирічна освіта. Навчальний рік в японській школі найдовший у світі - 240 днів. Але не зважаючи на це викладачі завдають додому стільки, що старшокласники змушені сидіти за підручниками після уроків ще 5-6 годин. Батьки суворо слідкують за навчанням дітей і не дозволяють дітям піднятися з-за столу доки уроки не вивчені. Сучасних японських мам називають «кьолку мама». Така мама іде в школу замість дитини,якщо та хвора і дослівно записує пояснення учителів на уроках. Дома ж вимагає щоб дитина все вивчила. До вступу у вузи старшокласники готуються сумлінно. Японська приказка говорить: «Будеш спати 4 години  - до університету вступиш, будеш спати 5 годин – провалишся». Трудові ресурси країни виділяються дуже високим рівнем кваліфікованості , який забезпечується досконалою освітою,а також вихованням у молоді працьовитості та трудової дисципліни. Тому існує такий вислів «Японія збудувала свою економіку маючи лише один вид ресурсів – це трудовий».

 

 Розповідь вчителя.                     Рівень урбанізації в Японії дуже високий – 80%. Порівняно з повоєнними роками він зріс майже втричі – це явище названо «міським вибухом». У країні близько 650 міст.

 

Використовуємо метод: сторінка підручника.  

- Розглянемо картосхему 34 ст. 226 підручника.

- Назвати найбільші міста Японії.       - Назвати найбільші міські агломерації і які міста вони об’єднують               - Який мегаполіс утворився в Японії.                                                                                                                                                                                                                                                                         

 5. Привал «Господарський» 

 

Підкорюючи слідуючу висоту ми вивчили господарство країни і учні за допомогою презентації познайомлять вас.              

  - На які групи за структурою господарства поділяються країни?                - До якої групи відноситься Японія? (постіндустріальна ).                                                        - Що це означає? ( у структурі господарства переважають наукоємні галузі  промисловості. Між науковими винаходами і впровадженням дуже короткий час.)                                                                                                                                                         

 

  Розповідь вчителя.                       1945 р. Японія відстала країна з зруйнованою економікою потрібно долати економічну кризу. Японія робить ставку на науку.                                                                     

- Активно залучає у виробництво найкращі науково-технічні надбання розвинутих країн.

- Бере кредити, закуповує патенти і ліцензії на нові досягнення,переобладнує підприємства.                                                                                                               

- Великий приплив іноземного капіталу.                    - Раціональне, комплексне майже безвідходне використання сировини.             

- Низькі воєнні витрати – 1% ВВП.                     - Робоча сила на той час найдешевша.                                                                                   

 Завдяки всім цим рисам, дисциплінованості і працелюбству трудових ресурсів Японія здійснила скачок в економіці – «економічне диво».                                          З 80 – х. рр.. 20 ст. Японія стає найбільшим кредитором серед високо розвинутих країн. Сума її зарубіжних активів 1 трлн. Доларів.                                          

З 90 – х. рр.. Японія веде перебудову структури економіки спрямовану на розширення внутрішнього ринку, зростання сфери послуг та інформатики, розвиток власного науково – технічного потенціалу.                                                                       Японія робить дуже великі капіталовкладення в наукові дослідження та розробки. Створює технополіси – міста науки з університетами, науко – дослідницькими інститутами та підприємствами наукомістких галузей.                           

 

Метод сторінка підручника.

Використовуючи картосхему 35 стр.228 підручника  дати оцінку розвитку енергетики Японії .

З розвитком інших галузей познайомлять вас економісти , що отримали випереджувальне завдання .

Розповідь супроводжується показом  слайдів презентації .                                                                                                                                                              

 

 

 

Закріплення вивченого матеріалу  на висоті 3776 м.

 

Ось ми на висоті 3776 м  на вершині Фудзіяма . Ми можемо вважати себе дійсними японцями , так як кожний японець вважає обов’язком піднятись на вершину своєї святині .  Здійснюючи це сходження ми отримували певні знання.   Дайте відповідь на проблемне питання:

1 . Назвіть причини  економічного дива Японії ?

2 . Японія збудувала свою економіку, маючи лише один вид ресурсів  - трудові чи згодні ви з цим висловом .

3 .  Складіть схему товарної структури експорту та імпорту Японії . Покажіть основні напрямки вантажопотоків японських товарів та райони, з яких надходить до Японії сировина .

 

Завдання додому: опрацювати параграф 34 . Дати відповіді на питання  в кінці параграфа .

 

 

Зміст слайдів
Номер слайду 1

країна Сонця що сходить Японія

Номер слайду 2

Мета. На основі групової випереджувальної роботи сформувати знання учнів про сучасну Японію, проблеми і досягнення держави, про особливості ЕГП країни, природно ресурсний потенціал, про специфіку японської культури і історії. Формувати в учнів вміння аналізувати, узагальнювати, робити висновки, удосконалювати вміння і навички роботи з картою, додатковою літературою. Виховувати почуття поваги до народів світу, любові до природи.

Номер слайду 3

Проблемне питання уроку. Японія одна з найбідніших держав на природні ресурси. То як же маючи дуже бідний природно ресурсний потенціал Японія стала Супер-державою “Економічним дивом” , які чинники допомогли їй ?

Номер слайду 4

500 м. “привал Історичний”1000м. Привал “Географічний”1500м. Привал “Природничий”2000м. Привал “Демографічний”3000 м. привал “Господарський”3776 м.

Номер слайду 5

Візитна картка ЯпоніїЯпонія - високорозвинена держава. Країна “Великої Сімки”Площа – 372,2 т. Км^2 (61-ше місце у світі, 19 в азії)Столиця- Токіо

Номер слайду 6

Візитна Картка Прапор ЯпоніїГерб ЯпоніїІмператорська родина. Державний устрій – конституційна монархіяІмперіяІмператор Акіхіто з 1989 р.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Острівна гряда схожа на скам'янілі краплини. Чи, можливо, це караван гір, що прокладає собі шлях через безкраю пустелю океану ?

Номер слайду 9

Природа. Море- це транспортні шляхи

Номер слайду 10

Японія – країна гір. 80% Японські Альпи

Номер слайду 11

У Японії близько 150 вулканів 15 з них діючіСимволом Японії є вулкан фудзіяма

Номер слайду 12

Японія зелена країна Символом Японії є Сакура

Номер слайду 13

У серпні водойма Японії прикрашає лотос

Номер слайду 14

Національна квітка Японії Хризантема, яка зображена на гербі Японії і символізує сонце що сходить

Номер слайду 15

Найпоширеніше дерево – це кедр

Номер слайду 16

Символом Японії є також карликові дерева Бонсай

Номер слайду 17

Ікебана

Номер слайду 18

НАСЕЛЕННЯ127,5 млн. ч. 10 місце в світіЯпонія – країна «Демографічної революції»

Номер слайду 19

Рівень урбанізації Японії дуже високий 80% у країні 650 міст, серед яких 12 міст мільйонерів

Номер слайду 20

Японія високорозвинена постіндустріальна країна, яка дає понад 10% ВВП світу. А за доходам на одну особу випередила США

Номер слайду 21

Основу електроенергетики становлять ТЕС- 58%28% АЕС

Номер слайду 22

Металургія одна з старих галузей промисловості, металургійні комбінати оснащені новітнім обладнанням. Плавлення ведеться лише прогресивними способами

Номер слайду 23

Стрімко розвивається кольорова металургія, в зв'язку з попитом на цю продукцію. Японія великий експортер рідкісних металів: кадмію, селену, індію, германію.

Номер слайду 24

Машинобудування – серцевина Японської економіки¼ автомобілів світу дають концерни: “Тойота”, “Нісан”, “Хонда”, “Мазда”.

Номер слайду 25

Основною галузю Японського машинобудування є електроніка та робототехніка

Номер слайду 26

Країна виробляє більш ніж половину світових морських суден

Номер слайду 27

Японія лідер по виробництву верстатів з програмовим управлінням

Номер слайду 28

Хімічна промисловість розвиває як старі так новітні галузі. За виробництвом і експортом пластмас, етилену, синтетичного каучуку, хімічних волокон – Японія посідає одне з провідних мість.

Номер слайду 29

Головною галуззю сільського господарства є рослинництво, 50% ріллі під рисом, ще 25% під овочами

Номер слайду 30

Чайні плантації японії

Номер слайду 31

Тваринництво нова галузь для Японії, головні постачальники м'яса, свинарства та птахівництва

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Старими традиційними галузями є рибальство та добування перлин.

Номер слайду 34

Країна досягла успіхів в аквакультурі штучне вирощування риби молюсків

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Надшвидкісні залізниці – гордість Японії

Номер слайду 37

Чинники що вплинули на швидкий економічний розвиток країни. Проблемне питання

Номер слайду 38

Зовнішні економічні зв’язки Японії Складіть схему товарної структури експорту й імпорту Японії. Покажіть основні напрямки вантажопотоків японських товарів та райони з яких надходить до Японії сировина .

zip
Пов’язані теми
Географія, Розробки уроків
Додано
10 березня 2020
Переглядів
2077
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку