Урок ІНФОРМАТИКИ "Встановлення й видалення програм"

Про матеріал
Видалення програм у всіх версіях операційних систем Windows є видаленням програмних файлів, які були встановлені в процесі інсталяції, видалення всіх автоматично створений них ярликів і ключів в системному реєстрі. Тонкощі деінсталяції (так часто називають процес видалення) залежать від конкретної програми.
Перегляд файлу

Конспект уроку

Урок№12(3.7)

 

Тема уроку. Встановлення й видалення програм. Відновлення видалених даних.

Програма перевірки й очищення дисків. Дефрагментація дисків. Контрольні точки відновлення операційної системи.

 

Мета уроку: Навчити учнів коректно встановлювати та видаляти програми. Ознайомити учнів з програмами де фрагментації, очистки та перевірки дисків. Розвивати практичні навички учнів при роботі з ЕОМ.

 

Тип уроку: Лекційний

 

Обладнання: Підручник, робочий зошит.

 

Методичні рекомендації

 

План уроку:

 

 

 

Час виконання

Примітка

І.

Організаційний момент

3

 

ІІ.

Перевірка і актуалізація знань

5

 

ІІІ.

Вивчення нового матеріалу з поетапним закріпленням

30

 

ІV.

Домашнє завдання

2

 

V.

Запитання учнів

4

 

VІ.

Підсумок уроку

1

 

 

 

Хід уроку

 

І. Організаційний момент.

 

ІІ. Актуалізація знань

  1. Що таке ОС?
  2. Що таке файл, папка?
  3. Структура стандартного вікна
  4. Основні дії з вікном програми
  5. Як створити папку, ярлик?
  6.  Як здійснюється пошук інформації?

 

ІІІ. Вивчення нового матеріалу з поетапним закріпленням

Як ви видаляєте програми, які вам більше не потрібні? Просто поміщаєте в Корзину робочий каталог програми, а услід і ярлики з робочого столу і з меню Пуск? А після цього дивуєтеся з появи всіляких помилок, що виникають, наприклад, при установці новіших версій цієї програми? Давайте розберемося в цьому питанні детальніше.

 

Видалення програм у всіх версіях операційних систем Windows є видаленням програмних файлів, які були встановлені в процесі інсталяції, видалення всіх автоматично створений них ярликів і ключів в системному реєстрі. Тонкощі деінсталяції (так часто називають процес видалення) залежать від конкретної програми.

 

Для коректного видалення програм потрібна наявність так званого модуля деінсталяції, який послідовно удаляє як файли, так і заслання на них в системному реєстрі, а також ярлики, які були створені при установці програми. Тут є один нюанс — всі файли, створені самим користувачем вже після закінчення ін сталляциі, як правило, не віддаляються. Звичайно, деякі програми мають досить "просунуті" дєїнсталлятори, що пропонують вам повністю видалити каталог, в якому були розміщені файли програми, але це швидше виключення, чим правило. Слід зазначити, що даний модуль повинен встановлюватися разом з програмою, інакше система намагатиметься застосувати стандартні засоби видалення.

 

В більшості випадків процес деінсталяції програм  виглядає таким чином:

  • відкриваєте в меню Пуск розділ, що належить програмі, яка підлягає видаленню.
  • Якщо програма має власний дінсталятор, тоді в цьому розділі повинен знаходитися файл під назвою Uninstall, звичайно що цей пункт може мати  іншу назва.

 

Існує декілька типів програм. Для видалення з комп’ютера програм, спеціально розроблених під операційну систему Windows, виконайте наступну послідовність дій:

  1. Відкрийте діалогове вікно Пуск/ Настройка/ Панель управ­ле­ния/ Уста­новка и удаление прог­рамм. Натис­ніть кнопку Доба­вить/Уда­лить.
  2.    Дійте згідно вказівок, які з’являються на екрані.

Для програм розроблених не під ОС Windows, зверніться до документації, де можна прочитати як видаляти файли з комп’ютера.

 

За наявності на диску багатьох фрагментованим файлів робота операційної системи суттєво сповільнюється, тому використовують дефрагментацію диску - перерозподіл файлів, які розташовані в неправильних областях.

 

Дефрагментація — процес оновлення та оптимізації логічної структури розділу фізичного диску з метою забезпечити зберігання файлів у неперервній послідовності кластерів. Зазвичай використовується у файлових системах FAT та NTFS. Після дефрагментації прискорюється читання та запис файлів, а відповідно і робота програм.

 

Програма дефрагментації диску призначена для оптимізації розміщення файлів на диску з метою прискорення доступу до них. Необхідність її використання пояснюється тим, що при запису файлів великих розмірів на заповнений диск, коли відсутня неперервна область, достатня для їх розміщення, операційна система записує файл у вигляді кількох фрагментів так, що він займає декілька несуміжних ділянок. Вільне місце, що залишається після видалення файлів, при збереженні нових файлів заповнюється у довільному порядку. Якщо диск має багато фрагментованих файлів, системі необхідно більше часу для звернення до них, оскільки потрібно виконувати додаткові операції читання з диску їх окремих частин. На створення файлів витрачається більше часу, оскільки вільний простір на диску складається із розрізнених фрагментів. Система вимушена зберігати нові файли в різних місцях диску.

Дефрагментацією називається процес пошуку і об’єднання фрагментованих файлів і папок. Програма переміщує дані таким чином, щоб кожний із файлів займав на диску один неперервний фрагмент, а вільне місце об’єднувалося в єдину неперервну ділянку. Це прискорює роботу програм з файлами.

 

В нижній частині відображається графічне представлення того, наскільки обраний диск є фрагментованим. Кольорами вказується стан диску:

· червоним відображаються фрагментовані файли;

· синім виводяться неперервні області;

· білим відображається вільний простір диску;

· зеленим виводяться системні файли, які не можуть бути переміщені.

 

Очищення диску

Програма очищення диску використовується для вивільнення простору на жорсткому диску шляхом видалення тимчасових файлів Internet, компонент Windows і програм, які вже не використовуються, а також очищення кошика.

Для запуску програми очищення диску у вікні його властивостей на вкладці Общие слід натиснути кнопку . В результаті на екрані з’являється діалогове вікно з активною вкладкою Очистка диска, де міститься перелік файлів, доступних для видалення, а також вказаний можливий об’єм простору, що можна вивільнити. Файли, що видаляються, необхідно позначити встановленням відповідних прапорців. Для вивільнення додаткового дискового простору у діалоговому вікні слід перейти на вкладку Дополнительно. Для видалення компонент Windows і програм, що не використовуються, а також ’непотрібних’ контрольних точок відновлення слід для кожного з перелічених елементів натиснути кнопку [Очистить], а потім у вікні запиту вказати файли для видалення.

 

Перевірка диску

Службова програма перевірки диску призначена для виявлення помилок файлової системи і пошкоджених секторів на жорсткому диску. Щоб скористатися цією програмою, у вікні властивостей диску на вкладці Сервис слід натиснути кнопку [Выполнить проверку]. В результаті на екрані відображається діалогове вікно Проверка диска. Перед запуском програми встановлюємо режими Проверять и восстанавливать поврежденные сектора і Автоматически исправлять системные ошибки. Щоб почати перевірку, треба натиснутими кнопку [Запуск]. Під час роботи програми перевіряється файлова структура диску, тобто знаходяться помилки в таблиці розміщення файлів і в структурі каталогів, здійснюється пошук загублених кластерів (відмічених як зайняті, але таких, що не належать жодному з файлів) і файлів із спільними кластерами. Також програма аналізує дату і час створення файлів і їх імена.

Диск перевіряється не тільки на логічні, але й на фізичні помилки, до яких відноситься пошкодження магнітної поверхні диску. При виявленні пошкодженої області програма переносить інформацію у вільні кластери, а сама область помічається як збійна, і надалі дані в неї записуватися ніколи не будуть.

 

 

ІV. Домашнє завдання.

Вивчити теоретичний матеріал

 

V. Запитання учнів

 

VІ. Підсумок уроку.

Сьогодні на уроці ми навчилися встановлювати та видаляти програми. А також вивчили основні програми для роботи з дисками (архівація, очистка, перевірка)

 

doc
Додано
10 квітня 2019
Переглядів
1083
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку