Урок "Кільчасті черви. ЛД №1. Зовнішня будова та рух кільчастих червів (на прикладі дощового черв’яка або трубочника)"

Про матеріал

Розширити знання учнів про безхребетних тварин; розкрити загальну характеристику представників кільчастих червів, особливості їхньої будови, процесів життєдіяльності та рис пристосованості до умов існування; ознайомити із особливостями ускладнення систем внутрішніх органів. ознайомити із поширенням представників типу у різних середовищах; особливу увагу звернути на значення кільчаків у ґрунтоутворенні.

Перегляд файлу

Уроки 5-6

Кільчасті черви. 

ЛД №1. Зовнішня будова та рух кільчастих червів (на прикладі дощового черв’яка або трубочника)

Мета.

Освітня. Розширити знання учнів про безхребетних тварин; розкрити загальну характеристику представників кільчастих червів, особливості їхньої будови, процесів життєдіяльності та рис пристосованості до умов існування; ознайомити із особливостями ускладнення систем внутрішніх органів. ознайомити із поширенням представників типу у різних середовищах; особливу увагу звернути на значення кільчаків у ґрунтоутворенні.

Розвиваюча. Розвивати уміння порівнювати будову та життєдіяльність кільчастих червів; уміння логічно мислити, використовувати набуті знання у повсякденному житті та господарській діяльності людини.

Виховна. Виховувати бережливе ставлення до живих організмів планети до хребетних і особливо безхребетних тварин.

Структура уроку.

I міні-модуль

  1. Організаційний етап……………………………………………....2хв

2. Актуалізація опорних знань та чуттєвого досвіду учнів………..7хв

3. Мотивація навчальної діяльності учнів…..........………………....6хв

4. Вивчення нового матеріалу……………………………………...15хв

II міні-модуль

5. Вивчення нового матеріалу……………………………………...15хв

6. Узагальнення, систематизація й контроль знань і

вмінь учнів ……………………………………………………….....15 хв

III міні-модуль

7.Самостійна робота учнів……………………………………..…..20хв

8.Підсумки уроку……………………..…………………….………..5хв

9.Домашнє завдання………………………………..……………..….5хв

Хід уроку.

I міні-модуль

1. Організаційний етап.

Привітання. Перевірка відсутніх.

  1. Актуалізація опорних знань та чуттєвого досвіду учнів.

Учні по черзі задають один одному запитання з життя кишковопорожнинних тварин. Учитель лише коригує відповідність запитань даній темі.

3. Мотивація навчальної діяльності учнів.

Повідомлення теми, мети і завдань уроку.

4. Вивчення нового матеріалу.

Розповідь учителя.

Кільчасті черви за класифікацією належать до групи безхребетних тварин, типу первічноротих, що мають вторинну порожнину тіла (целом). Тип Кільчастих черви (або Кільчаки) включає класи: П'явки, Малощетинкові (дощовий черв'як, трубочник), Багатощетинкові (Нереїда, пескожіл) черви, Мізостоміди, Дінофіліди.

До цього типу належать близько 18 тисяч видів хробаків. Вільноживучі кільчаки поширені по всій нашій планеті, вони живуть у прісноводних і солоних водоймах, грунті. Деякі представники кільчастих хробаків - ектопаразити і мутуалісти. Зустрічаються серед них кровоссальні, хижаки, фільтратори і падальщики. Важливе біологічне значення мають аннеліди, які переробляють грунт. До цієї групи належать характерні представники кільчаків - Малощетинкові черви і п'явки. Аерацію і розпушування 1 кв.м грунту здійснюють у середньому від 50 до 500 кільчаків. Різноманіттям відрізняються морські форми кільчастих хробаків, які зустрічаються на різних глибинах і на всій території Світового океану. Вони грають важливу роль в харчових ланцюжках морських екосистем.

Кільчасті черви відомі з середнього кембрійського періоду. Вважається, що вони походять від нижчих плоских хробаків, тому що певні особливості їх будови свідчать про подібність цих груп тварин. Багатощетинкових черв'яків виділяють як основний клас типу кільчастих. Від них пізніше в ході еволюції у зв'язку з переходом до наземного і прісноводного способу життя відбулися малощетинкових, які дали початок п'явок.

II міні-модуль

4. Вивчення нового матеріалу.

Всі кільчасті черви мають характерну будову. Основна характеристика: їх двосторонньо-симетричне тіло можна умовно розділити на головний лопать, сегментований тулуб і задню (анальну) лопать. Число сегментів тулуба може сягати від десятків до декількох сотень. Розміри кільчастих хробаків варіюють від 0,25 мм до 5 м. На головному кінці кільчакі розміщені органи чуття: очі, нюхові клітини і війчасті ямки, що реагують на дію різних хімічних подразників і сприймають запахи, а також органи слуху, що мають будову подібно локатора. Органи почуттів можуть бути розташовані і на щупальцях. Тіло кільчастих хробаків розділене на сегменти у вигляді кілець. Кожен сегмент в певному сенсі являє собою самостійну частину цілого організму, так як цілому (вторинна порожнина тіла) розділений перегородками на сегменти відповідно до зовнішніми кільцями. Тому цього типу присвоєно таку назву - «кільчасті черви». Значення такого поділу тіла величезна. При пошкодженні черв'як втрачає вміст декількох сегментів, решта залишаються збереженими, і тварина швидко регенерує. Метамерія (сегментація) внутрішніх органів, і відповідно, систем органів кільчастих червив обумовлена сегментацією їхніх тіл. Внутрішнім середовищем організму кільчаків є целомична рідина, яка заповнює цілому в шкірно-м'язовому мішку, що складається з кутикули, шкірного епітелію і двох груп м'язів - кільцевих і поздовжніх. У порожнині тіла підтримується біохімічне постійність внутрішнього середовища, і можуть реалізуватися транспортна, статева, видільна, опорно-рухова функції організму. У більш давніх багатощетинкових черв'яків на кожному сегменті тіла є параподії (парні примітивні кінцівки зі щетинками). Одні види хробаків пересуваються за рахунок скорочення м'язів, а інші, використовуючи параподії.

Ротовий отвір знаходиться на черевній стороні першого сегмента. Травна система кільчастих хробаків наскрізна. Кишечник поділяється на передню, середню і задню кишку. Кровоносна система кільчастих хробаків замкнута, складається з двох основних судин - спинного і черевного, які з'єднані між собою кільцевими судинами зразок артерій і вен. Кров хробаків цього типу може бути різного кольору у різних видів: червона, зелена або прозора. Це залежить від хімічної структури дихального пігменту в крові. Процес дихання здійснюється всією поверхнею тіла хробака, але у деяких видів хробаків вже є зябра. Видільна система представлена парними протонефридії, метанефридії або міксонефрідіямі (прообрази нирок), наявними в кожному сегменті. Нервова система кільчастих червив включає великий нервовий ганглій (прообраз головного мозку) і черевну нервову ланцюжок з більш дрібних гангліїв в кожному сегменті. Більшість кільчастих хробаків роздільностатеві, але в деяких вдруге розвинувся гермафродитизм (як у дощового хробака і п'явки). Запліднення здійснюється всередині організму або в зовнішньому середовищі.

Значення кільчастих хробаків дуже велике. Слід відзначити їх важливу роль у харчових ланцюгах в природному середовищі існування. У господарстві люди стали використовувати морські види кільчаків як кормову базу для вирощування цінних промислових видів риб, наприклад осетрових. Дощовий черв'як здавна використовується як наживки при риболовлі, як корм для птахів. Користь від дощових черв'яків величезна, так як вони аєрують і розпушують грунт, що збільшує врожаї сільськогосподарських рослин. У медицині широко застосовуються п'явки при гіпертонії, підвищеного згортання крові, тому що вони виділяють особливу речовину (гірудин), що володіє властивістю зменшувати згортання крові і розширювати кровоносні судини.

  1. Узагальнення, систематизація й контроль знань і вмінь учнів.

Заповнити таблицю

 “Характеристика органів життєдільності типу Кільччасті черви”.

Назва системи органів

Будова системи органів

Функції

 

Шкіряно-м'язова

 

 

Кровосна

 

 

Травна

 

 

Дихання

 

 

Виділення

 

 

Нервова

 

 

Органи чуття

 

 

III міні-модуль

  1. Самостійна робота учнів.

Лабораторне дослідження № 1.Зовнішня  будова та рух кільчастих червів (на прикладі дощового черв’яка).

  1. Підсумки уроку.

Тип Кільчаки: вільноживучі, ектопаразити мутуалісти, кровоссальні, хижаки, фільтратори і падальщики. Важливе біологічне значення: переробляють грунт.

Аерацію і розпушування 1 кв.м грунту здійснюють у середньому від 50 до 500 кільчаків.

Різноманіттям відрізняються морські форми кільчастих хробаків, які зустрічаються на різних глибинах і на всій території Світового океану. Вони грають важливу роль в харчових ланцюжках морських екосистем.

  1. Домашнє завдання.

§_______ прочит, вивчити терміни та будову червів.

 

 

docx
Додано
2 квітня 2018
Переглядів
5502
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку