Урок "Класифікація вуглеводнів. Утворення ковалентних карбон-карбонових зв’язків у органічних сполуках. Види гібридизації електронних орбіталей атома Карбону."

Про матеріал

Домашнє завдання за підручником "Хімія (Попель, крикля) 11 клас". Урок підходить і для 9 класу. В матеріалах міститься приклад розв'язування задач на знаходження молекулярної формули органічної речовини.

Перегляд файлу

ТЕМА 2. ВУГЛЕВОДНІ (17 годин)

 

УРОК №                                 Дата:

ТЕМА: Класифікація вуглеводнів. Утворення ковалентних карбон-карбонових зв’язків у органічних сполуках. Види гібридизації електронних орбіталей атома Карбону.

МЕТА: дати класифікацію вуглеводнів; пояснити механізм утворення ковалентних карбон-карбонових зв'язків у органічних сполуках; сформувати вміння розрізняти види гібридизації електронних атомів Карбону; формувати комунікативні навички.

БАЗОВІ ПОНЯТТЯ ТА ТЕРМІНИ: вуглеводні, насичені та ненасичені вуглеводні, карбон-карбоновий звязок, орбіталь.

ТИП УРОКУ: урок вивчення нового матеріалу.

МЕТОДИ НАВЧАННЯ: методи стимулювання й мотивації навчання, пояснювально-ілюстративні, наочні, репродуктивні, частково пошукові, інтерактивні, метод самостійної роботи, стратегії розвитку критичного мислення.

СТРУКТУРА УРОКУ

І. Організаційний етап.                                                                1 хв

ІІ. Мотивація навчання.                                                               4 хв

ІІІ. Актуалізація опорних знань.                                                5 хв

ІV. Вивчення нового матеріалу.                                                 23 хв

V. Закріплення знань.                                                                  7 хв

VІ. Домашнє завдання.                                                                2 хв

VІІ. Підбиття підсумків уроку.                                                   3 хв

ХІД УРОКУ

І. Організаційний етап.

ІІ. Мотивація навчання.

  1. Що вивчає органічна хімія?
  2. Які речовини називаються органічними?
  3. Яку валентність має атом Карбону в органічних сполуках?

ІІІ. Актуалізація опорних знань.

  1. Надайте класифікацію органічних сполук за вмістом елементів.
  2. Як класифікуються органічні сполуки за функціональною групою?
  3. Виходячи з цих двох класифікацій, що ви можите сказати про вуглеводні? (Це иорганічні сполуки, які в своєму складі містять атоми Карбону та Гідрогену, та не мають функціональної групи).

ІV. Вивчення нового матеріалу.

  1. Класифікація вуглеводнів.

ВУГЛЕВОДНІ СхНу

                                                                                                         

Насичені                                                                                                Ненасичені

В карбоновому ланцюзі                                                                           В карбоновому ланцюзі

тільки одинарні звязки                                                                              є подвійні та потрійні

С-С                                                                                                       С=С         С=С

                                                                                                                                              

Алкани                                    Циклоалкани                           Алкени              Алкіни              Арени

CnH2n+2                                           CnH2n                                     CnH2n                 CnH2n-2              CnH2n-6   

всі звязки                                  всі звязки                                 один                   один               ароматичний

одинарні                                    одинарні,                         подвійний             потрійний        вуглеводень

але карб.ланцюг                         звязок              звязок

утворює цикл

  1.    Утворення ковалентних карбон-карбонових зв’язків у органічних сполуках.

В органічних сполуках атом Карбону чотиривалентний. Необхідною умовою для цього є перехід атома у збуджений стан. Унаслідок переміщення 2s-електрона у вакантну 2р-орбіталь усі чотири електрони зовнішнього енергетичного рівня стають неспареними:

С                     С*

...2s 22         ...       2s 13  

основний стан          збуджений стан

Енергія, яка витрачається на такий перехід, компенсується енергією, що виділяється під час утворення атомом Карбону ковалентних зв'язків.

На малюнку 3 на сторінці 28 підручника можна проспостерігати, що в молекулах вуглеводнів утворюється карбон-карбоновий звязок. Карбон-карбоновий звязок може бути одинарним, подвійним і потрійним.

  1. Види гібридизації електронних орбіталей атома Карбону.

Процес вирівнювання електронів за енергією, а їхніх орбіталей за формою і розміщенням у просторі називають гібридизацією.

У молекулі метану змінені, або гібридні, орбіталі мають форму об'ємної несиметричної вісімки ( ). Вони зорієнтовані одна щодо одної під кутами 109° 28', тобто у напрямках від центра тетраедра до його вершин (мал. 5, а). Позначення кожної такої орбіталі — sр3; воно складається з позначень вихідних орбіталей та їх кількості. Цей тип гібридизації називають sр3-гібридизацією.

У молекулі метану чотири sр3-орбіталі атома Карбону перекриваються із s-орбіталями атомів Гідрогену (мал. 5,6). Тому молекула метану має форму тетраедра; у його центрі розміщений атом Карбону, а у вершинах — атоми Гідрогену.

 

Будова молекули етену. У молекулі Н2С=СН2 кожний атом Карбону сполучається з іншим атомом Карбону і двома атомами Гідрогену. Із його чотирьох орбіталей, у яких перебуває по одному зовнішньому електрону, лише три — s-орбіталь і дві р-орбіталі — зазнають гібридизації. Три утворені sр2-орбіталі розміщуються під кутами 120°. Одна з них перекривається з такою самою орбіталлю іншого атома Карбону, а дві — із s-орбіталями двох атомів Гідрогену. Між цими атомами утворюються σ-зв'язки.

Третя р-орбіталь кожного атома Карбону залишається незмінною. Такі орбіталі розміщені перпендикулярно до гібридних орбіталей і перекриваються на двох ділянках — над і під лінією, яка з'єднує центри атомів Карбону (мал. 6,7 стор.30 підручника). У результаті між цими атомами утворюється ще й π-зв'язок.

Отже, подвійний зв'язок у молекулі етену складається із σ-зв'язку і π-зв'язку.

Будова молекули етину. У молекулі НС=СН кожний атом Карбону утворює два σ-зв'язки. У них беруть участь s-електрон і р-електрон. Орбіталі цих електронів зазнають гібридизації і перетворюються на дві гібридні Sр-орбіталі, які розміщуються у просторі під кутом 180° (мал. 8 cтор.31). Одна з них перекривається із s-орбіталлю атома Гідрогену, а друга — з гібридною орбіталлю іншого атома Карбону (мал. 9 cтор.32). Центри всіх атомів молекули С2Н2 розміщені на прямій лінії.

Інші два р-електрони кожного атома Карбону беруть участь в утворенні двох π-зв'язків. Їхні р-орбіталі попарно перекриваються. Ділянки перекривання цих орбіталей перебувають поза лінією, яка з'єднує центри атомів.

Отже, потрійний зв'язок у молекулі етину складається з одного σ-зв'язку і двох π-зв'язків.

V. Закріплення знань.

  1.     Назвіть типи гібридизації орбіталей атома Карбону.
  2.     Задачі:

VІ. Домашнє завдання.

1. §4.

2. стор.35 №29.

VІІ. Підбиття підсумків уроку.

doc
Пов’язані теми
Хімія, 11 клас, Розробки уроків
Додано
22 лютого 2018
Переглядів
7922
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку