Урок "Комахи з повним перетворенням"

Про матеріал
Допомога вчителю при викладанн теми про комах, а саме зосереджена увага на комахах з повним перетворенням
Перегляд файлу

Дата:

Тема: Комахи з повним перетворенням . Лаб робота№7 Визначення комах за допомогою визначників або карток для визначення. Інструктаж з БЖД.

Мета: ознайомити дітей з різноманітністю комах з повним метаморфозом; розвивати вміння визначати ряди комах за картками для визначення; виховувати цікавість до вивчення зоології.

Хід уроку

І. Організація початку уроку

ІІ. Актуалізація початку уроку

Які це комахи з неповним перетворенням?

Які це комахи з повним перетворенням?

Назвіть ряди комах з неповним пертворенням

Ряд Таргани – рудий тарган

Ряд Прямокрилі – вовчок

Ряд Бабки – коромисло зелене

Ряд Рівнокрилі – цикада

Ряд Воші – воша головна

Ряд Напівтвердокрилі – постільний клоп

ІІІ. Повідомлення теми, мети уроку

ІV. Вивчення нового матеріалу

Ряд Твердокрилі, або Жуки, об'єднує комах, що мають тверді передні крила — надкрилн Жуки-туруїш мають витягнуте струнке тіло завдовжки від 1 до 80 міліметрів. Воии швидко бігають. Туруни — здебільшого хижаки. Великих жуків туруна польового та туруна лісового можна побачити на городі або в лісі. Серед турунів багато рідкісних і навіть зникаючих видів, а кримський слимакоїд і красотіл пахучий занесені до Червоної книги України. На півдні нашої країни поширений невеликий за розміром жук бомбардир, який має яскраве забарвлення. Відчувши небезпеку, він повертає черевце в бік ворога і вистрілює в нього струменем ядучої рідини з відразливим запахом.

Жуки-нлавунці живуть у водоймах з прісною водою. Вони добре плавають під водою, а дихають, як і всі жуки, дихальцями, час від часу вистромлюючи задній кінець свого тіла з води. Розвиток личинок плавунців відбувається також у воді. І дорослі жуки, й личинки — хижаки. Великі за розміром жуки нападають навіть на мальків риб та пуголовків. Звичайний вид плавунців — плавунець облямований завдовжки до 4 см, має зелено-чорну спину, облямовану жовтою смугою .

Пластинчастовусі жуки — найбільші за розміром предстшншки ці. ряду. їхня відмітна ознака — наявність вусиків, що нагадують Пули Ці жуки цікаві тим, що деякі їх види дбають про потомство.

Жуки-гнойовики мають округле й опукле тіло. Вони живляться переважно екскрементами парнокопитних: коней, корів, овець. Жуки заготовляють гній про запас, ліплячи з нього кульки. Відомий предстішм цієї групи жуків — скарабей священний  — живе на півночі України. Його включено до переліку зникаючих видів тварин і занесе до Червоної книги України.

До пластинчастовусих жуків належать хрущі, які завдають піко; культурним рослинам, серед них всім відомий травневий хрущ . Самка травневого хруща відкладає в ґрунті на глибині 20 ЗО см близько 70 яєць, з яких за місяць з'являються личинки, що живуть 3—4 роки. На першому році життя вони живляться органічною речовиною, що міститься в ґрунті, а надалі протягом двох-трьох роківі поїдають корені різних рослин. На третій-четвертий рік виходять дорослі жуки, які, перезимунжнп в ґрунті, навесні з'являються на поверхні.

Ряд Лускокрилі, або Метелики, об'єднує комах з чотирма великим крильми, вкритими мікроскопічними лусочками. За своїм походженням лусочки — це видозмінені волоски. Пігментація лусочок визначає різноманітність забарвлення крил. Метелики мають специфічний ротовий орган — спірально закручений м'який хоботок..

Метеликів, що пурхають удень, називають денними метеликами. Усі нони мають вусики з потовщеннями на кінцях. Звичайними представниками фауни України є такі денні метелики: адмірал, кропив'янка, ниті чеве око, білан капустяний, лимонниця, голуб'янка ікар, вічко квіткове. Чимало видів денних метеликів стають рідкісними. Це, наприклад, великі метелики-косатці: аполлон, подалірій, махаон.

Найчисленніші нічні метелики. На території нашої і поширені озима, капустяна і соснова совки. До совок належить ний великий метелик — червона орденська стрічка, який дістав свою через яскраві червоні смуги на задніх крилах. Нічними метеликами є бражники — комахи, що літають найшвидше від усіх інших. Бражники живляться на льоту: вони наче застигають у повітрі над нічною ю, до якої підлетіли, і за допомогою хоботка п'ють її нектар. Вісім і,их комах занесено до Червоної книги України як рідкісні й зника- нйвідоміший вид бражників — мертва голова. Походження цієї на- нснюється тим, що на черевці в метелика можна помітити малюнок, іягадує зловісний знак піратів — «череп та кістки».

Ряд Двокрилі об'єднує комах, що мають два прозорих крила і рот у вигляді хоботка.

Ряд налічує близько 85 000 видів комах і поділяється на дві групи: комарі та мухи.

Комарі — це двокрилі комахи з довгими перистими вусами, тонким тілом і довгими

М у х и — це двокрилі комахи з короткими вусиками, товстим черев- , великими очима і ротовим наростом у вигляді хоботка . До цієї групи належить: хатня муха, личинки якої на останніх стадіях розвитку стають хижаками і поїдають личинок інших мух.Окрему групу мух складають ґедзі, їх личинки розвиваються у воді. Поширена думка, що ґедзі — справжні кровопивці. Проте кровосисними стають лише самки в період розмноження (так само, як самки справжніх комарів), а самці й статевонезрілі самки живляться нектаром квітів.

Трапляється, що ґедзів плутають з оводами, хоча вони різняться  бу­довою і способом життя. Дорослі оводи небезпечні тим, що відкладають яйця, з яких виходять личинки, що живуть паразитами в організмі крупних ссавців. Личинки одних видів живуть під шкірою, інших — у шлунку, а є й такі, що живуть у носоглотці тварин.

V. Закріплення вивченого матеріалу

1. Скільки крил має жук?

2. Чому метеликів називають луско­крилими?

3. Що таке захисне і застережне забарвлення та мімікрія?

 4. Чим гу­сениця відрізняється від личинки жука?

5. Чим комарі відрізняються від мух?

6. Чому серед двокрилих кров'ю живляться лише самки?

7. Які особливості бу­дови личинок мух?

VI. Підсумок уроку. Домашнє завдання

Опрацювати п.25. дати відповідь на запитання письмово:

Які ознаки вказують на те, що двокрилі — найдосконаліші комахи?

 

 

docx
Додано
22 січня 2021
Переглядів
1093
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку