Урок. Конспект уроку з біології для 7-го класу на тему "Значення риб у житті людини. Охорона риб.

Про матеріал

Значення риб у житті людини. Охорона риб.

Освітні цілі: сформувати в учнів поняття призначення риб у на­родному господарстві, використання як цінних продуктів харчування, вченими-біологами; підвести учнів до висновку про необхідність охорони риб.

Основні поняття: ставкові господарства, нерестовий, вирощуваль­ний, зимувальний, нагульний, маточний ставки.

Обладнання: таблиці, малюнки риб, схема ставкового господар­ства.

Форма уроку: прес-конференція.

Структура уроку, основний зміст і методи роботи І. Вивчення нового матеріалу. Вступне слово вчителя — ведучого прес-конференції.

Сьогодні в цьому,залі зібралися представники преси, спеціаліс­ти різних галузей науки та господарства. Ми дізнаємося з їх роз­повідей про господарське значення риб, їх охорону.

1. Кореспондент газети "Сільські вісті".

—Розкажіть, будь ласка, про господарське значення риб.

Науковий співробітник інститут іхтіології АН України.

—З риб виготовляють технічний і медичний жири. Медичнй жир виготовляють із печінки тріски, акул, скатів, а технічний з маси, яка залишається після вироблення медичного жиру, дрібної битої риби також виготовляють технічний жир.

Вживання медичного жиру запобігає виникненню в дітей тяж­кого захворювання — рахіту. Крім Цього, він зміцнює організм, підвищує його стійкість проти інфекційних захворювань. Технічний риб'ячий жир застосовують у шкіряній промисловості для дубленні шкір, для їх змащування, а також у миловарній про­мисловості: У суміші з іншими жирами його використовують як мастило.

Риб'ячий клей із плавальних міхурів деяких риб, луски, кісток, і хрящів (з голів). Його використовують для освітлення деяких на­поїв, У текстильному виробництві, у кондитерській промисловості, зокрема для виготовлення желе, мармеладів, а також у медицині для виготовлення пластирів.

З риб'ячої шкіри виготовляють галантерейні вироби. Нею оздо­блюють взуття. Шкірою деяких акул іноді полірують дерево.

2.Кореспондент журналу "Дім, сад, город".

Яка промислова риба мешкає у водоймах України?

Доктор біологічних наук:

У водоймах України живе близько 1 .тис, видів риб, з яких промислове значення мають більше 150тис. видів. Найголовніші промислові риби: оселедці, коропоподібні, тріскові, осетрові, ло­сосеві, судак і хамла. В значних кількостях добувають також щуку, чорноморсько-азовських бичків, плітку, морського окуня, камбалу.

Найбільше поширеними в річках України є плітка, краснопір­ка, окунь, лящ, щука, лин, сом, пічкур. У річках Карпат водиться форель.-У ставках розводять коропа_ дзеркального, товстолобика й амура. В Чорному морі живе 166 видів риб, із яких промислове значення мають хамса, ставрида, скумбрія, шпроти, осетрові.

В Азовському морі промислове значення мають оселедець, лящ, судак, бички, оселедцеподібні.

3.Кореспондент газети "Свобода".

Яка харчова цінність риб? Які страви можна приготувати з риб?

Представник харчової промисловості.

Риба має важливе господарське значення. Понад 18% насе­лення земної кулі задовольняє свої потреби в білках за рахунок рибної продукції.

За хімічним складом риба є багатою на білки (14,5-22%), жири (0,4-33,5%), мінеральні речовини (0,9-20%), вітаміни, які є в ікрі, молочку та інших органах. Висока засвоюваність організмом лю­дини рибних продуктів зумовлює їх місце в ряді основних харчо­вих продуктів.

Звичайно споживають не цілу рибу, а лише їстівні частини, пе­реважно м'язи тулуба, а інколи — ікру, молочко, печінку, м'язи голови. Харчову цінність різних риб характеризують калорійність їх м'яса.

Цінність риби залежить не тільки від кількості жирів і білків у її м'ясі, а й від смакових якостей м'яса, його кольору, а також від співвідношення їстівних і неїстівних частин. Наприклад, м'ясо судака менш калорійне, ніж хамси, але судак ціниться в кілька разів дорожче.

Рибу їдять свіжою, мороженою, соленою, копченою, в'яленою, сушеною та консервованою. Найпоживніша солена риба, найменш поживна — сушена. До надзвичайно цінних належить ікра.

М'ясо риб надзвичайно багате на мінеральні речовини. Серед них переважають кальцій, фосфор, калій, натрій, магній, сірка, хлор. їх називають макроелементами, бо вміст цих речовин стано­вить десяті й соті частини процента. В рибі є й мікроелементи — залізо, мідь, марганець, кобальт, цинк, молібден, йод, бром, фтор та деякі інші. Вміст їх невеликий — від тисячних до мільйонних частин процента. Але їхнє фізіологічне значення дуже важливе. Залізо входить до складу гемоглобіну у крові, мідь, цинк і мар­ганець — до ферментів тканин, плазми крові й білкових речовин печінки, йод міститься в гормонах, а разом з хромом, бромом і фтором присутній у тканинній рідині.

У м'ясі риб є сполуки, які називаються екстрактивними азотис­тими речовинами. їх небагато — близько 2 %, і на харчову цінність рибних продуктів вони майже не впливають. Але вони надають м'ясу риб специфічного смаку і запаху, сприяючи таким чином виділенню травних соків, збудженню апетиту, кращому засвоєн­ню їжі.

(На стенді ви можете побачити деякі рецепти страв, приготов­лених з риби.)

4.Кореспондент журналу "Жінка".

— Ми чули про харчову цінність риб. Як риб використовують у боротьбі з комахами-шкідниками, при заростанні водойм?

Вчений біолог розповідає про використання гамбузії для бороть­би з малярією — вони поїдають личинок малярійного комара.

Риб, які живляться тільки водними комахами часто використо­вують у боротьбі із заростанням водойм.

На рисових полях для знищення насіння бур'янів використову­ють коропа.

Для очищення заростання водойм використовують рослиноїдні риби — амура білого, тиляпію, товстолобика.

5.Кореспондент газети "Вільне життя".

Недавно з групою журналістів я побувала в Японії. Там нас в ресторані пригостили дуже смачно приготовленою рибою. Але нас попередили — ця риба отруйна і її потрібно вміти приготувати. Яка це риба? Які отруйні риби є у водоймах України?

Спеціаліст харчової промисловості.

Японці сприймають рибу фугу як делікатес. Щоправда, для того, щоб приготувати з неї страву, кухар повинен мати особли­ву кваліфікацію, підтверджену дипломом. Він повинен розбира­тися в тонкощах систематики і знати всі види скалозубих риб не лише рідною мовою, а й латиною. Він повинен знати їх анатомію (оскільки в різних частинах риби отрута міститься в різній кон­центрації), мати тверду руку практикуючого хірурга. Він повинен вміти надавати першу допомогу потерпілим. За два десятиліття кінця XIX ст. від таких делікатесів в Японії загинуло понад 3 тис. людей, а наприкінці XX століття кожні десять років гинуло близь­ко 100 чоловік. Недаремно в Японії існує прислів'я: "Хочеш з'їсти фугу — спочатку напиши заповіт!"

Лікар.

Усіх отруйних риб поділяють на активно отруйних і пасив­но отруйних. До активно отруйних належить бородавчатка, укол колючки якої спричиняє смерть людини, отруйним є морський дракончик, поширений у Чорному морі, та морський йорж, або скорпена. До пасивно отруйних належать кузовка, осмон, деякі скумбрієві, м'ясо внутрішніх органів та ікра яких отруйні.

6.Кореспондент журналу "Здоров'я".

Ми вже чули про корисні риби, отруйні. Я хочу дізнатися, чи можуть риби водойм України спричиняти хвороби у людини?

Лікар:

Риби можуть спричиняти епідемію гафської хвороби, коли нони живуть у водоймах, де багато синьо-зелених водоростей. В їхньому тілі під час живлення накопичуються отруйні речовини синьо-зелених водоростей, які спричиняють цю хворобу.

Коли людина з'їсть погано просмажене м'ясо, то може заразитися паразитичними червами.

7.Кореспондент журналу "Паросток".

- Ми знаємо з географії, що погоду можна прогнозувати за синоптичними картами і народними прикметами. Наших юних читачів цікавить питання, чи можна визначати погоду, спостері­гаючи за рибами?

Вчений -метеоролог.

— Багато риб гостро відчувають зміни в атмосфері. Люди давно помітили, що перед непогодою риба вискакує з води. Від вологого повітря набрякають крила комах, вони падають на землю, у воду, стають здобиччю риб, які збираються біля поверхні в очікуванні їжі. А деякі навіть вискакують з води, щоб схопити мошку, яка ще не впала в воду. Комах не видно — вони маленькі, а риби виска­кують з води. Отже, буде дощ.

Інша прикмета: перед дощем риба не клює. Не на наближення дощу вона реагує. Просто наситившись комахами, які перед до­щем попадали в воду, рибу не цікавить черв'як на гачку у рибалки.

Але є риби, які дійсно реагують на зміну погоди. Так, голець в ясну погоду на дні акваріума лежить нерухомо. Якщо ж він снує вздовж стінок акваріума — через деякий час небо обов'язково затягнуть хмари. Коли він метається по акваріуму вгору-вниз, направо-наліво і, здається, цілий клубок темних довгих тіл запо­внив банку, — скоро у вікно поступають краплини дощу. Точність прогнозування погоди гольцем досить висока: він помиляється лише в трьох-чотирьох випадках зі ста.

Дуже сприятлива до зміни повітряного тиску риба в'юн. До­свідчені рибалки знають: спіймався в'юн — бути дощу. Перед до­щем або грозою ці риби виходять на поверхню води і починають кружляти.

Здатність в'юнів прогнозувати погоду люди підмітили давно. Тому їх утримують в домашніх акваріумах. В хорошу погоду в'юн лежить на дні. Перед нещастям починає метушитися, метається по акваріумі, мутить воду, часто спливає на поверхню води і знову пірнає на дно. Приблизно за добу такою поведінкою в'юн поперед­жує про зміни погоди.

Чутлива до зміни погоди і щука. Якщо весняними днями перед нерестом, коли у неї буває короткочасний жар, щука добре хапає жерлиці, а потім раптово перестає, — чекай похолодання, вітру, негоди.

Добрими прогнозистами про наближення дощу і грози є саміт­ники річкового дна — соми. У більшості випадків поява сомів вдень віщує негоду, грозу чи зміну погоди. Особливо його пове­дінка змінюється під час грози і перед її початком. У цей час він вже не може лежати спокійно на дні, а тримається верхніх шарів, плаваючи туди-сюди по своїй ямі.

8.Кореспондент газети "Факти".

Мене цікавить таке питання: як вчені-біоніки використову­ють у своїй роботі знання про будову і функції організму риби.

Вчений-біонік.

Біоніки вивчають поведінку риб і працюють над створенням нового прилада, який прогнозує землетрус — сейсмоприймача.

Жителі Японії не раз переконувалися в тому, що коли в поверх­невих водах з'являється глибоководна риба, яка звичайно живе на глибині 4-5 тис. метрів, значить, чекай землетрусу. Здатністю прогнозувати землетруси має плавальний міхур риби. Стінки його змінюють (кривизну), за допомогою якої сприймаються інфразву­кові хвилі, які людина не чує. Сприйнявши ці хвилі, риба зразу ж пливе від них у верхній шар води.

Не тільки на наближення землетрусів реагують риби. Вони дуже чутливі до забруднення шкідливими речовинами води. Найчутливіші прилади не мають такої чутливості, як риби, і не можуть виміряти мізерну кількість розчиненої речовини у воді. А риби можуть! Але як від риби передати цю інформацію людині? Вчені знайшли вихід. Була створена автоматична система, у якій дат­чиком, що сприймає зміни в концентрації розчиненої речовини, була сама риба — форель.

У нюхові зони мозку форелі вживили електроди і з'єднали їх з мініатюрним передавачем вагою 3 г. Прикріпили його до голо­ви риби. Сигнали, які йшли від риби, реєструвалися приймачем, розміщеним на березі. Ці сигнали розшифровувала ЕВМ. Форель точно повідомляла про присутність у воді шкідливих домішок, про їхню концентрацію і місце проведення аналізу. Такий аналіз неможливо здійснити найдосконалішими аналітичними прилада­ми.

9.Кореспондент журналу "Рибалка".

Я чув про штучне розведення риби. Як і з якою метою його здійснюють? Що ви можете розказати про розведення риб у став­кових господарствах?

Представники рибного господарства.

Розповідає про штучне розведення риби, ставкові господарства, використовуючи матеріал підручника.

10.Кореспондент газети "Екологічних сполох".

Ми знаємо, яка складна екологічна обстановка на планеті, в Україні, як забруднені наші ріки, озера, моря. Що роблять вчені для збереження різноманітності риб?

Еколог.

— В Україні, як і в деяких інших країнах, охорона риб перед­бачає заборону вилову риб, чисельність яких у природі різко знизи­лася, або видів, які занесено до Червоної книги.

Визначаються місця й терміни вилову риби (заборонено лови­ти рибу в нерестовий період).

Визначення дозволених і недозволених знарядь та способів лову риби (повна заборона згубних способів лову — острогів, хі­мічних методів лову, електровудки, глушіння вибухівкою, лову штиками).

Визначення промислових розмірів риби тих чи інших видів, яка може бути виловлена.

Припинення такої господарської діяльності людини, яка за­шкоджує рибам через порушення їхнього природного середовища (заборона влаштування завалів на ріках, спорудження гребель, скидання грунту, різних відходів виробництва у воду, контроль за стічними водами, викошування очерету, знищення дерев у місцях нересту).

Обмеження руху моторних човнів у місцях нересту, боротьба із задухою на водоймах у зимовий період, розведення та випуск у водойми мальків цінних порід риб.

Ось список риб, що занесені до Червоної книги України:

білуга;

осетер азово-чорноморський;

стерлядь;

севрюга;

харіус європейський;

форель;

дунайські й чорноморські лососі;

бичок рудий звичайний;

йорж смугастий.

Підведення підсумків конференції, виставлення оцінок.

Домашнє завдання. Вивчити значення риб у природі і житті людини.

Перегляд файлу

 

Значення риб у житті людини. Рибне господарство. Охорона риб.

 Освітні цілі: сформувати в учнів поняття призначення риб у на­родному господарстві, використання як цінних продуктів харчування, вченими-біологами; підвести учнів до висновку про необхідність охорони риб.

 Основні поняття: ставкові господарства, нерестовий, вирощуваль­ний, зимувальний, нагульний, маточний ставки.

Обладнання: таблиці, малюнки риб, схема ставкового господар­ства.

Форма уроку: прес-конференція.

Структура уроку, основний зміст і методи роботи І. Вивчення нового матеріалу. Вступне слово вчителя ведучого прес-конференції.

Сьогодні в цьому,залі зібралися представники преси, спеціаліс­ти різних галузей науки та господарства. Ми дізнаємося з їх роз­повідей про господарське значення риб, їх охорону.

 1. Кореспондент газети "Сільські вісті".

  • Розкажіть, будь ласка, про господарське значення риб.
  •  Науковий співробітник інститут іхтіології АН України.
  •        З риб виготовляють технічний і медичний жири. Медичнй жир виготовляють із печінки тріски, акул, скатів, а технічний з маси, яка залишається після вироблення медичного жиру, дрібної битої риби також виготовляють технічний жир.

Вживання медичного жиру запобігає виникненню в дітей тяж­кого захворювання — рахіту. Крім Цього, він зміцнює організм, підвищує його стійкість проти інфекційних захворювань. Технічний риб'ячий жир застосовують у шкіряній промисловості для дубленні шкір, для їх змащування, а також у миловарній про­мисловості: У суміші з іншими жирами його використовують як мастило.

Риб'ячий клей із плавальних міхурів деяких риб, луски, кісток, і хрящів (з голів). Його використовують для освітлення деяких на­поїв, У текстильному виробництві, у кондитерській промисловості, зокрема для виготовлення желе, мармеладів, а також у медицині для виготовлення пластирів.

З риб'ячої шкіри виготовляють галантерейні вироби. Нею оздо­блюють взуття. Шкірою деяких акул іноді полірують дерево.

2.Кореспондент журналу "Дім, сад, город".

Яка промислова риба мешкає у водоймах України?

Доктор біологічних наук:

У водоймах України живе близько 1 .тис, видів риб, з яких промислове значення мають більше 150тис. видів. Найголовніші промислові риби: оселедці, коропоподібні, тріскові, осетрові, ло­сосеві, судак і хамла. В значних кількостях добувають також щуку, чорноморсько-азовських бичків, плітку, морського окуня, камбалу.

Найбільше поширеними в річках України є плітка, краснопір­ка, окунь, лящ, щука, лин, сом, пічкур. У річках Карпат водиться форель.-У ставках розводять коропа_ дзеркального, товстолобика й амура. В Чорному морі живе 166 видів риб, із яких промислове значення мають хамса, ставрида, скумбрія, шпроти, осетрові.

В Азовському морі промислове значення мають оселедець, лящ, судак, бички, оселедцеподібні.

3.Кореспондент газети "Свобода".

Яка харчова цінність риб? Які страви можна приготувати з риб?

Представник харчової промисловості.

Риба має важливе господарське значення. Понад 18% насе­лення земної кулі задовольняє свої потреби в білках за рахунок рибної продукції.

За хімічним складом риба є багатою на білки (14,5-22%), жири (0,4-33,5%), мінеральні речовини (0,9-20%), вітаміни, які є в ікрі, молочку та інших органах. Висока засвоюваність організмом лю­дини рибних продуктів зумовлює їх місце в ряді основних харчо­вих продуктів.

Звичайно споживають не цілу рибу, а лише їстівні частини, пе­реважно м'язи тулуба, а інколи — ікру, молочко, печінку, м'язи голови. Харчову цінність різних риб характеризують калорійність їх м'яса.

Цінність риби залежить не тільки від кількості жирів і білків у її м'ясі, а й від смакових якостей м'яса, його кольору, а також від співвідношення їстівних і неїстівних частин. Наприклад, м'ясо судака менш калорійне, ніж хамси, але судак ціниться в кілька разів дорожче.

Рибу їдять свіжою, мороженою, соленою, копченою, в'яленою, сушеною та консервованою. Найпоживніша солена риба, найменш поживна — сушена. До надзвичайно цінних належить ікра.

М'ясо риб надзвичайно багате на мінеральні речовини. Серед них переважають кальцій, фосфор, калій, натрій, магній, сірка, хлор. їх називають макроелементами, бо вміст цих речовин стано­вить десяті й соті частини процента. В рибі є й мікроелементи — залізо, мідь, марганець, кобальт, цинк, молібден, йод, бром, фтор та деякі інші. Вміст їх невеликий — від тисячних до мільйонних частин процента. Але їхнє фізіологічне значення дуже важливе. Залізо входить до складу гемоглобіну у крові, мідь, цинк і мар­ганець — до ферментів тканин, плазми крові й білкових речовин печінки, йод міститься в гормонах, а разом з хромом, бромом і фтором присутній у тканинній рідині.

У м'ясі риб є сполуки, які називаються екстрактивними азотис­тими речовинами. їх небагато — близько 2 %, і на харчову цінність рибних продуктів вони майже не впливають. Але вони надають м'ясу риб специфічного смаку і запаху, сприяючи таким чином виділенню травних соків, збудженню апетиту, кращому засвоєн­ню їжі.

(На стенді ви можете побачити деякі рецепти страв, приготов­лених з риби.)

4.Кореспондент журналу "Жінка".

— Ми чули про харчову цінність риб. Як риб використовують у боротьбі з комахами-шкідниками, при заростанні водойм?

Вчений біолог розповідає про використання гамбузії для бороть­би з малярією — вони поїдають личинок малярійного комара.

Риб, які живляться тільки водними комахами часто використо­вують у боротьбі  із заростанням водойм.

На рисових полях для знищення насіння бур'янів використову­ють коропа.

Для очищення заростання водойм використовують рослиноїдні риби — амура білого, тиляпію, товстолобика.

5.Кореспондент газети "Вільне життя".

Недавно з групою журналістів я побувала в Японії. Там нас в ресторані пригостили дуже смачно приготовленою рибою. Але нас попередили — ця риба отруйна і її потрібно вміти приготувати. Яка це риба? Які отруйні риби є у водоймах України?

Спеціаліст харчової промисловості.

Японці сприймають рибу фугу як делікатес. Щоправда, для того, щоб приготувати з неї страву, кухар повинен мати особли­ву кваліфікацію, підтверджену дипломом. Він повинен розбира­тися в тонкощах систематики і знати всі види скалозубих риб не лише рідною мовою, а й латиною. Він повинен знати їх анатомію (оскільки в різних частинах риби отрута міститься в різній кон­центрації), мати тверду руку практикуючого хірурга. Він повинен вміти надавати першу допомогу потерпілим. За два десятиліття кінця XIX ст. від таких делікатесів в Японії загинуло понад 3 тис. людей, а наприкінці XX століття кожні десять років гинуло близь­ко 100 чоловік. Недаремно в Японії існує прислів'я: "Хочеш з'їсти фугу — спочатку напиши заповіт!"

Лікар.

Усіх отруйних риб поділяють на активно отруйних і пасив­но отруйних. До активно отруйних належить бородавчатка, укол колючки якої спричиняє смерть людини, отруйним є морський дракончик, поширений у Чорному морі, та морський йорж, або скорпена. До пасивно отруйних належать кузовка, осмон, деякі скумбрієві, м'ясо внутрішніх органів та ікра яких отруйні.

6.Кореспондент журналу "Здоров'я".

Ми вже чули про корисні риби, отруйні. Я хочу дізнатися, чи можуть риби водойм України спричиняти хвороби у людини?

Лікар:

Риби можуть спричиняти епідемію гафської хвороби, коли нони живуть у водоймах, де багато синьо-зелених водоростей. В їхньому тілі під час живлення накопичуються отруйні речовини синьо-зелених водоростей, які спричиняють цю хворобу.

Коли людина з'їсть погано просмажене м'ясо, то може заразитися паразитичними червами.

7.Кореспондент  журналу "Паросток".

  •  Ми знаємо з географії, що погоду можна прогнозувати за синоптичними картами і народними  прикметами. Наших юних читачів цікавить питання, чи можна визначати погоду, спостері­гаючи за рибами?

Вчений -метеоролог.

Багато риб гостро відчувають зміни в атмосфері. Люди давно помітили, що перед непогодою риба вискакує з води. Від вологого повітря набрякають крила комах, вони падають на землю, у воду, стають здобиччю риб, які збираються біля поверхні в очікуванні їжі. А деякі навіть вискакують з води, щоб схопити мошку, яка ще не впала в воду. Комах не видно вони маленькі, а риби виска­кують з води. Отже, буде дощ.

Інша прикмета: перед дощем риба не клює. Не на наближення дощу вона реагує. Просто наситившись комахами, які перед до­щем попадали в воду, рибу не цікавить черв'як на гачку у рибалки.

Але є риби, які дійсно реагують на зміну погоди. Так, голець в ясну погоду на дні акваріума лежить нерухомо. Якщо ж він снує вздовж стінок акваріума через деякий час небо обов'язково затягнуть хмари. Коли він метається по акваріуму вгору-вниз, направо-наліво і, здається, цілий клубок темних довгих тіл запо­внив банку, скоро у вікно поступають краплини дощу. Точність прогнозування погоди гольцем досить висока: він помиляється лише в трьох-чотирьох випадках зі ста.

Дуже сприятлива до зміни повітряного тиску риба в'юн. До­свідчені рибалки знають: спіймався в'юн бути дощу. Перед до­щем або грозою ці риби виходять на поверхню води і починають кружляти.

Здатність в'юнів прогнозувати погоду люди підмітили давно. Тому їх утримують в домашніх акваріумах. В хорошу погоду в'юн лежить на дні. Перед нещастям починає метушитися, метається по акваріумі, мутить воду, часто спливає на поверхню води і знову пірнає на дно. Приблизно за добу такою поведінкою в'юн поперед­жує про зміни погоди.

Чутлива до зміни погоди і щука. Якщо весняними днями перед нерестом, коли у неї буває короткочасний жар, щука добре хапає жерлиці, а потім раптово перестає, чекай похолодання, вітру, негоди.

Добрими прогнозистами про наближення дощу і грози є саміт­ники річкового дна соми. У більшості випадків поява сомів вдень віщує негоду, грозу чи зміну погоди. Особливо його пове­дінка змінюється під час грози і перед її початком. У цей час він вже не може лежати спокійно на дні, а тримається верхніх шарів, плаваючи туди-сюди по своїй ямі.

8.Кореспондент газети "Факти".

Мене цікавить таке питання: як вчені-біоніки використову­ють у своїй роботі знання про будову і функції організму риби.

Вчений-біонік.

Біоніки вивчають поведінку риб і працюють над створенням нового прилада, який прогнозує землетрус — сейсмоприймача.

Жителі Японії не раз переконувалися в тому, що коли в поверх­невих водах з'являється глибоководна риба, яка звичайно живе на глибині 4-5 тис. метрів, значить, чекай землетрусу. Здатністю прогнозувати землетруси має плавальний міхур риби. Стінки його змінюють (кривизну), за допомогою якої сприймаються інфразву­кові хвилі, які людина не чує. Сприйнявши ці хвилі, риба зразу ж пливе від них у верхній шар води.

Не тільки на наближення землетрусів реагують риби. Вони дуже чутливі до забруднення шкідливими речовинами води. Найчутливіші прилади не мають такої чутливості, як риби, і не можуть виміряти мізерну кількість розчиненої речовини у воді. А риби можуть! Але як від риби передати цю інформацію людині? Вчені знайшли вихід. Була створена автоматична система, у якій дат­чиком, що сприймає зміни в концентрації розчиненої речовини, була сама риба — форель.

У нюхові зони мозку форелі вживили електроди і з'єднали їх з мініатюрним передавачем вагою 3 г. Прикріпили його до голо­ви риби. Сигнали, які йшли від риби, реєструвалися приймачем, розміщеним на березі. Ці сигнали розшифровувала ЕВМ. Форель точно повідомляла про присутність у воді шкідливих домішок, про їхню концентрацію і місце проведення аналізу. Такий аналіз неможливо здійснити найдосконалішими аналітичними прилада­ми.

9.Кореспондент журналу "Рибалка".

Я чув про штучне розведення риби. Як і з якою метою його здійснюють? Що ви можете розказати про розведення риб у став­кових господарствах?

Представники рибного господарства.

Розповідає про штучне розведення риби, ставкові господарства, використовуючи матеріал підручника.

10.Кореспондент газети "Екологічних сполох".

Ми знаємо, яка складна екологічна обстановка на планеті, в Україні, як забруднені наші ріки, озера, моря. Що роблять вчені для збереження різноманітності риб?

Еколог.

— В Україні, як і в деяких інших країнах, охорона риб перед­бачає заборону вилову риб, чисельність яких у природі різко знизи­лася, або видів, які занесено до Червоної книги.

Визначаються місця й терміни вилову риби (заборонено лови­ти рибу в нерестовий період).

Визначення дозволених і недозволених знарядь та способів лову риби (повна заборона згубних способів лову — острогів, хі­мічних методів лову, електровудки, глушіння вибухівкою, лову штиками).

Визначення промислових розмірів риби тих чи інших видів, яка може бути виловлена.

Припинення такої господарської діяльності людини, яка за­шкоджує рибам через порушення їхнього природного середовища (заборона влаштування завалів на ріках, спорудження гребель, скидання грунту, різних відходів виробництва у воду, контроль за стічними водами, викошування очерету, знищення дерев у місцях нересту).

Обмеження руху моторних човнів у місцях нересту, боротьба із задухою на водоймах у зимовий період, розведення та випуск у водойми мальків цінних порід риб.

Ось список риб, що занесені до Червоної книги України:

  •         білуга;
  •         осетер азово-чорноморський;
  •         стерлядь;
  •         севрюга;
  •         харіус європейський;
  •         форель;
  •         дунайські й чорноморські лососі;
  •         бичок рудий звичайний;
  •         йорж смугастий.

Підведення підсумків конференції, виставлення оцінок.

Домашнє завдання. Вивчити значення риб у природі і житті людини.

 

doc
До підручника
Біологія 7 клас (Базанова Т. І., Кузнецова М. О., Кіося Є. О., Павіченко Ю.В.)
Додано
13 січня 2018
Переглядів
2999
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку