Урок квест " Кращий знавець птахів"

Про матеріал
Дана розробка містить завдання для команд , що пов"язані з предметами які вивчають учні для кращого засвоєння та відтворення , урок розрахований для проведення на відкритій місцевості
Перегляд файлу

 

 

НОМІНАЦІЯ « НАЙКРАЩИЙ  ОРГАНІЗАТОР БІОЛОГІЧНИХ  СВЯТ »

 

РОЗРОБКА  ЗАНЯТТЯ ПРИСВЯЧЕНА ПТАХАМ

 

УРОК – КВЕСТ

« КРАЩИЙ  ЗНАВЕЦЬ  ПТАХІВ»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                Виконала :

                                                                         Вчитель біології

                                                                                     Середкевицького ЗЗСО

                                                                      І – ІІІ ступенів

Чопек Ольга Ярославівна

 

 

ЛЬВІВ 2021

Пленерний урок – квест

« Кращий  знавець  птахів »

Цілі уроку :

Освітня: під час виконання нестандартних завдань розповісти вихованцям про перелітних птахів, видове різноманіття перелітних птахів рідного краю, їхнє значення та практичну цінність у житті людини;

Розвивальна: розвивати бажання розуміти і вивчати природу, зв’язне мовлення, спостережливість, пам'ять, увагу, логічне мислення;

Виховна: виховувати дбайливе ставлення до птахів, бажання допомагати, ставитися до пернатих друзів бережливо; закладати основи екологічної свідомості і культури.

Обладнання: маршрутні листи, ілюстрації птахів, картки, годівнички, зерно.

 

Хід  уроку

Організаційний етап .

Учитель : Доброго  дня , любі  діти , ось і  прийшла  до нас  довгожданна , тепла та радісна  весна . З її  приходом  почало  оживати все  навкруги : весело задз'юрчали  струмочки , теплом  пригріло сонечко , земля та дерева почали вбиратися у вишукані , зелені шати , звідусіль лунають веселі пташині співи . Так  - так це  повернулися із далеких країв нарешті додому наші співучі друзі – птахи , тому  ми сьогодні  і зібралися  з  вами , щоб їх дружньо та весело зустріти .

 Сьогодні ми з вами  візьмемо  участь у пленерному  уроці - квесті «Кращий знавець птахів»  , у якому покажемо, на що ми здатні, і як вміємо застосувати  знання про птахів. Для участі у квесті на домашнє завдання ви  мали  поділитися на дві команди , мали  придумати їм назви , емблему , гасло команди та обрати капітана .На вас чекає участь у 12 квестах .  Ваше завдання: по маршрутних листах, які будуть вам роздані,  ви повинні відвідати зупинки, виконати завдання і першими прийти до фінішу.

Просимо капітанів команд підійти і отримати маршрутні листи. За кожну перемогу на зупинці ви будете отримувати 10 балів, а в кінці квесту  будемо їх підраховувати та визначати переможця.

  Нехай переможе найсильніший !Удачі вам!

   Тож починаємо наше змагання.

(Команди вирушають по своєму маршруті, на кожній зупинці їх чекає відповідальний за зупинку. Маршрут в кожної команди свій (зупинки переставленні місцями, щоб на одній зупинці не зустрічалися дві команди).

 

Практичний етап .

Зупинка 1. « Щасливий  конверт»

Ведучий 1 .  1 квітня – Міжнародний день птахів . Із 1923 року таке свято стало традиційним і для України . Кожного року один з видів птахів стає птахом року.

Ведучий 2 .  Серед птахів символом  цього року в Україні обрано синицю чубату – цей птах з родини синицевих , що поширений у більшій частині Європи .

Капітани команд представляють свою команду , гасло , емблему та вибирають конверт із запропонованих , у яких є додаткові бали 10 , 20 або 30 .

Журі записують результати.

Щоб знайти наступну зупинку та конверт із завданнями , потрібно віднайти найбільш північну годівничку на території школи

Зупинка 2. « Хто , що їсть ?»

Ведучий 1 . Ми маємо допомагати нашим пернатим друзям та підгодовувати їх у годівничках , які розвішані на території школи та біля ваших домівок . Рекомендовано для підгодівлі птахів брати : хліб , злакові , зернята соняшника , сало , м'ясо , маргарин , насіння ясена , клена , кукурудзи , смаколики , ягоди калини чи горобини .

Ведучий 2 . Не можна підгодовувати пернатих смаженої, гострої, жирної, кислої або зіпсованої їжею. Важливо розуміти, що птахи рідко гинуть саме через отруєння, але воно веде до ослаблення організму птиці та її захворюванню, що врешті-решт може привести її до смерті .Не рекомендовано давати пшоно , солену їжу , цитрусові та чорний свіжий хліб .

Команди отримують конверти із завданнями , де потрібно назву птаха з'єднати з характерною для нього їжею.

Журі записують результати .

Щоб знайти наступну зупинку та конверт із завданнями , потрібно знайти героїв казки «Кіт у чоботях»

Конверт № 1

  1. Шпак                    А. зерно                Г.сало
  2. Горобець              Б. м'ясо                Д.калина
  3. Шуліка                 В.фрукти             Е.риба

Конверт № 2

  1. Синиця                А. зерно                Г.сало
  2. Лелека                 Б. м'ясо                Д.калина
  3. Куріпка               В.фрукти             Е.риба

 

Зупинка 3 . «Літературна »

Ведучий 1 . У художній літературі дуже часто згадують птахів . Наприклад : ВОРОН - проклятий птах, про що свідчить його чорний, тяжкий колір. Бог прокляв його, бо він не повернувся до Ноєвого ковчегу. Крик ворона чи його брата крука - на чорне лихо. І дуже рідко - на зміну погоди.

З іншого боку, ворон - священний птах: його не можна ні лякати, ні проганяти, бо він символізує невідомі людині сили і попереджає про лихе. Отже, не приносить злого, а попереджає про нього!

В загальному, вважається зловісним птахом, котрий пов'язаний зі світом мертвих. Його колір свідчить про чорну, диявольську природу: і нечиста сила, і душі злих покійних людей, і лиха відьма мають ворона постійним супутником своїх злодіянь -в нього втілюються, використовують як помічника.

Однак, в зв'язку з тим, що ворон живе довго, навіть до трьох сотень літ, він, маючи значний життєвий досвід, володіє дуже важливим умінням - проникати у таємниці світу: передбачає різні події, особливо, сумні; дає поради в складних ситуаціях, зокрема, воїнам у боях; приносить звістки, правда, завжди трагічні.

Ведучий 2 .  А ось до прикладу ГОЛУБ - символ Святого Духа. А також - щирої любові, злагоди й ніжності. Голуб і голубка в парі - символ вічної й вірної любові. Для всього людства-це птах усеземної любові, птах миру. За переказами, душа людини по смерті перетворюється в голуба.

Особливою любов'ю користуються за те, що в час, коли Христос помирав, розп'ятий на хресті, й прийшли воїни, аби перебити його гомілки, голуби кричали: «Вмер! Вмер!»- і Христа залишили в спокої...

Вважається, що хата, де водяться голуби, ніколи не знатиме пожежі.

Як «Божа птиця», є символом чистоти і очищення, навіть жертовності. Його зображення часто застосовується в обрядово-ритуальному значенні, зокрема, фігурки голубів вишивають на рушниках і такими ж фігурками прикрашають весільний коровай. За багатьма повір'ями, голуба не можна ні вбивати, ні вживати в їжу, бо це - великий гріх, за яким не минути нещастя.

Команди отримують конверти із завданнями, де потрібно закінчити приказки про птахів .

Журі записуєть результати .

Щоб знайти наступну зупинку та конверт із завданнями , потрібно відрахувати 40 кроків на схід , а потім половину ще на північ

Конверт № 1

  1. У всякої пташки свої …. ( замашки )
  2. 2.Де багато пташок, там нема … ( комашок )
  3. 3.Ліпше горобець у жмені, як журавель у … ( небі )
  4. 4.Хто б дятла знав, якби не його … ( ніс )
  5. Журавлі прилетіли — …  ( весну принесли) 

Конверт № 2

  1. Ластівка день починає, а соловей … ( його кінчає )
  2. Де лелека водиться, там … ( щастя родиться )
  3. Не вчи орла літати, а солов'я … ( співати )
  4. Сова вдень мовчить, а вночі … ( кричить )
  5. Гусь свині  …  (не товариш )

Зупинка 4 « Математична »

Ведучий 1 .  Чи знали ви , що:

 Вважається, що птахи походять від динозаврів групи терапод, і археологи дійсно знаходять скелети перших птахів, близькі за будовою до ящірок. І навіть саме пір'я, що покриває пташині тіла, є просто видозміненими лусочками!

Ведучий 2 . Кожному доводилося бачити курячі яйця з двома жовтками. На практиці ж число жовтків в яйці (взагалі) може досягати 9 штук. Можливо, в курячому вони всі і не помістяться, зате у страусиних цілком. Адже навіть варити страусине яйце потрібно майже 2 години, тільки тоді воно буде повністю готовим. 

Команди отримують конверти із завданнями , де потрібно розв'язати задачу .

Журі записують результати .

Щоб знайти наступну зупинку та конверт із завданнями потрібно знайти «він відміряє час»

Конверт № 1. « Скільки корму потрібно заготовити для 10 синичок , якщо годувати їх січень місяць тричі на день , коли за один раз одна синиця з'їдає 15 г . корму?»

Конверт № 2 «« Скільки корму потрібно заготовити для 10 синичок , якщо годувати їх листопад місяць тричі на день , коли за один раз одна синиця з'їдає 15 г . корму?»

Зупинка 4. « Крокодил »

Ведучий 1 . Чи знали ви , що людям на даний момент відомі 9800 видів пернатих, які живуть на Землі.  Найбільша кількість жовтків, коли-небудь знайдених в одному яйці, – дев’ять.  Щоб зварити яйце страуса круто його потрібно кип’ятити 2 години!...

ведучий 2 . Єдиний в світі птах, у якого взагалі немає крил, це Ківі, який живе в Новій Зеландії. Температура тіла птахів на 7-8 градусів вище ніж у людини. Так як птахи не можуть потіти, три чверті вдихуваного повітря птах використовує для охолодження. Яйце колібрі найменше в світі. Цей птах також є найменшим птахом на всій планеті. Він більше схож на стрекозу, ніж на представника пернатих. Колібрі харчується тільки пилком квітів....

Команди отримують конверти із завданнями , де потрібно капітану команди за90 с. показати птахів записаних на листку .

Журі записують результати .

Щоб знайти наступну зупинку та конверт із завданнями потрібно знайти «місце , де у школі є скарбниця знань»

Конверт №1  Лелека , горобець , курка , яструб , дятел , страус

Конверт № 2 Чапля , гуска , голуб ,пінгвін , індик , соловей

Зупинка 5 . « Загадкова»

Ведучий 1 . Чи знали ви ,  пір’я птаха важать більше ніж його скелет. Найбільші яйця в світі несли недавно винищені мадагаскарські птиці – епіорніси. Вага одного яйця становила 7,5-8 кг проти страусиного яйця вагою 1,65 кг. Зростання найбільшого виду епіорніси дорівнювало росту дорослого слона....

Ведучий 2 .  Під час полювання сокіл сапсан може досягати швидкості більше 320 км / год.  Найбільший за розмірами птах у світі – страус, який має зріст від 2 м. Вони дуже швидко бігають і розвивають швидкість до 60 км / год. Вага цієї птиці складає більше 130 кг. Страуси розповсюджені в Австралії, Африці та Азії. Вони можуть навіть напасти на людину, якщо відчують загрозу для своїх пташенят....


Команди отримують конверти із завданнями , де потрібно відгадати загадки про птахіві швидко із букв скласти назву птаха .

Журі записують результати .

Щоб знайти наступну зупинку та конверт із завданнями потрібно знайти «місце , де у школі є скарбниця знань»


Конверт № 1

Привітала нас піснями із весною
І живе з нами під стріхою одною.
(Ластівка)

Стрекотуха білобока,
Звуть усі її…
(Сорока)

Довгі ноги – довгий ніс.
Прилетів – обід приніс.
Смачних жабеняток
Для своїх маляток.
(Лелека)

Уночі гуляє,
А вдень спочиває,
Має круглі очі,
Бачить серед ночі.
(Сова)

В лісі на зеленій гілці
Ніби грав хтось на сопілці.
Підійшов поближче я
І побачив…
(Солов’я)

Конверт № 2.

Дзьоб міцний і гарні крила,
Чорний хвіст, жилетка сіра,
Чи присяде, чи летить, –
«Кар, кар, кар!»,– усе кричить.
(Ворона)

По болоту гордо ходить
Та дітей з собою водить.
Вчить вона своїх малят,
Як ловити жабенят.
(Чапля)

Балакуча ця вертуха!
Ліс її щоденно слуха –
Довгохвоста, білобока …
Ну й плетуха! Це –…
(Сорока)

Цілий день працюю в гаї,
Діловито дзьобом б’ю,
Я не цвяхи забиваю,
Я комашок дістаю.
(Дятел)

Зупинка 6. «Подорожні»

Ведучий 1. Чи знаєте ви , що пінгвіни, страуси, казуари, ківі і додо не можуть літати. Чому птахи літають у V-подібному ключі? Все це для економії енергії. Першою, як правило, летить найдосвідченіший і старший птах, який приймає все навантаження на себе. Позаду першої птиці з боків створюються два повітряні потоки в яких летять наступні члени зграї з меншими енерговитратами....
Ведучий 2 . Всього в усьому світі існує 6 видів отруйних птахів. Більшість з них – п’ять видів – відносяться до дроздових мухоловок. Ще їх називають Пітах. Живуть ці істоти в Новій Гвінеї. Отруйні вони тим, що на тілі містять сильну отруту в світі під назвою батрахотоксин. Однак кількість, яка міститься на птаху, не здатна вбити людину і, при попаданні в дихальні шляхи, може визавть лише гострий напад кашлю. Найбільш поширені птахи на землі це кури....


Команди отримують конверти із завданнями , де потрібно поділити птахів на групи : виводкові , нагніздні та окремо на три групи : перелітні , осілі , кочові.

Журі записують результати .

Щоб знайти наступну зупинку та конверт із завданнями потрібно знайти «місце , де у школі є найбільше лелече гніздо»

Конверт № 1 Курині, Гусеподібні, Журавлі, Страуси, Дрохви.

Горобині, Дятли, Голуби, Денні хижі птахи, Сови, Лелекоподібні омелюхи, снігурі, чечітки, вівсянки домовий горобець, сизий голуб, галака  і лебеді, качки, лиска, орлан-білохвіст, зяблик, зеленяк; у теплі зими — сіра гуска.



Конверт № 2 Курині, Гусеподібні, Журавлі, Страуси, Дрохви.

Горобині, Дятли, Голуби, Денні хижі птахи, Сови, Лелекоподібні омелюхи, снігурі, чечітки, вівсянки домовий горобець, сизий голуб, галка лебеді, качки, лиска, орлан-білохвіст, зяблик, зеленяк; у теплі зими — сіра гуска т

 

Заключний етап

Журі записують результати, підводять підсумки квесту та оголошують переможця

Учитель : Ми радо дякуємо усім учасникам та гостям , ведучим та глядачам , маємо велику надію , що ми не лише весело та активно провели цей урок , але й дізналися та засвоїли багато нового та цікавого , що зможемо використати у житті та поділитися з іншими …

docx
До підручника
Біологія 7 клас (Довгаль І.В., Ягенська Г. В., Жолос О. В., Ходосовцев О. Є., Костіков І. Ю., Волгін С. О., Додь В. В., Сиволоб А. В., Скрипник Н.В., Толстанова Г. М.)
Додано
18 лютого 2022
Переглядів
793
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку