Урок-квест "Україна - наш спільний дім"

Про матеріал

Тема: Урок-квест «Україна – наш спільний дім»

Мета: поглибити знання учнів про Європу; довести, що Україна є частинкою європейської цивілізації; розвивати громадянську позицію, причетність до європейських цінностей, пізнавальну активність; виховувати любов до рідного краю, повагу до сусідніх європейських держав, заохочувати школярів до вивчення історії, культури, традицій європейських держав та України; виробляти навички швидкого мислення, роботи з додатковими матеріалами.

Перегляд файлу

 

Тема: Урок-квест «Україна – наш спільний дім»

Мета: поглибити знання учнів про Європу;  довести, що Україна є частинкою європейської цивілізації; розвивати громадянську позицію, причетність до європейських цінностей, пізнавальну активність; виховувати любов до рідного краю, повагу до сусідніх європейських держав, заохочувати школярів до вивчення історії, культури, традицій європейських держав та України; виробляти навички швидкого мислення, роботи з додатковими матеріалами.

Обладнання: додатки, карта Європи, прапорці європейських країн,  конверти з завданнями на квест-точках, назви команд.

Форма проведення: урок-квест

Хід уроку

Є багато країн на землі

В них – озера, річки і долини.

Є країни великі і малі,

Та найкраща завжди Батьківщина.

 

І. Організаційний  момент. Мотивація навчання.           

    Вступне слово вчителя.

Доброго дня, дорогі діти, шановні батьки! Ось і закінчилось літо і настала осінь, яка щиро запрошує всіх школярів до цікавого та незвіданого світу знань.

Нехай новий навчальний рік буде плідним, радісним, цікавим для всіх і принесе гарні досягнення в навчанні, сформує міцні знання.

Вам усміхається лагідне сонце, яке посилає свої промені із синього неба. Настав час вирушати у нову захоплюючу мандрівку країною Знань.  

Перший урок – незвичайний. Це урок державності, людяності, а сьогодні – це ще й урок нашої з вами соціальної та національної свідомості. І я сподіваюся, ви не залишитеся байдужими до того, про що ми говоритимемо.

Подивіться уважно на дошку і спробуйте здогадатися про що йтиме мова на нашому уроці.

Чому Україна розташована в колі золотистих зірочок?

Що вони означають?

Що це за знак?

 

Чому так багато написів на англійській мові?

II.Оголошення теми і мети уроку.

      Тема нашого першого уроку  «Поважаємо європейські цінності – будуємо сучасну Україну».

«Мікрофон»:

- Що ви очікуєте від уроку?

ІІІ. Сприйняття та засвоєння

Слово вчителя.

Є багато країн на землі

В них – озера, річки і долини.

Є країни великі і малі,

Та найкраща завжди Батьківщина.

Звучить  Гімн України.

«Мозковий штурм»:

- А що означає любити Батьківщину? (Говорити державною мовою, не порушувати закони держави, радіти її успіхам, дбати про неї, намагатися своєю працею, здібностями, вчинками, справами примножити її славу, добробут).

-  А ще любити означає знати. Чи добре ви знаєте нашу Україну?

 

. Вікторина «Україна – моя Батьківщина»

1. Яку назву мала козацька держава, створена за дніпровськими порогами? (Запорізька січ)

2. Який із найдревніших знаків є малим гербом України? (Тризуб)

3. Автор слів гімну України (П. Чубинський)

4. Яка назва гімну України (Ще не вмерла Україна)

5. Як називалась перша слов’янська держава? (Київська Русь)

6. Як називається основний закон України? (Конституція)

7. Як звали сестру Кия, Щека, Хорива? (Либідь)

8. Які кольори державного прапора України? (Синій, жовтий)

9. Назвіть найбільшу святиню українського народу в музичній символіці (Гімн).

10. Назвіть велике зібрання творів Т. Шевченка (Кобзар).

11. Назвіть композитора, який поклав вірші Чубинського, що стали гімном, на музику? (Вербицький)

12. Яка гірська вершина Українських Карпат найвища? (Говерла).

 

Щасливі ми, що народилися на такій чудовій, багатій, мальовничій землі ― в нашій славній Україні.

Нашому поколінню випало складне й відповідальне завдання – відродження української державності, мови, нації, будувати європейську Україну, стати частиною європейської спільноти. За нас ніхто цього не зробить. «Кожна людина народжується для якоїсь справи» – писав Е. Хемінгуей. Справа сучасної молоді – це відродження не тільки незалежної гуманної держави, а й держави щасливих і успішних людей.

Продовжити речення

Я успішна людина, тому що…

 

      Діти, сучасний  світ – багатомірний, динамічний  і  суперечливий. Це  світ  складних  альтернатив, тривог  і  надій.  Жити  нині  ізольовано  від  світового  співтовариства  практично  неможливо  жодній  країні. Тому  важко  знайти  країну, яка  б  не  вступала  в  стосунки  з  іншими  державами. Європа не навколо нас. Вона - у нас самих.  Прагнення до європейського рівня життя, європейських цінностей і стандартів визначило європейський вибір нашої країни.

  • Вчитель

Молодці, семикласники. Ви добре справились із завданням. Я бачу, що ви любите і знаєте про нашу державу все. Тепер ми переходимо до знайомства з Європейським Союзом.

2.Європейський Союз – союз держав Європи

  • Вчитель

(Вчитель демонструє презентацію (фото) і розповідає)

Україна є частиною Європи. Європа – це частина найбільшого материка Землі – Євразії. У Європі налічується 50 незалежних держав, серед яких за наша Україна.

  • Завдання

Знайдіть на глобусі нашу державу Україну

  • Вчитель

Україна розташована у самому центрі Європи. Україна — найбільша за площею країна з тих, що повністю перебувають у межах Європи. Її територія становить 603,7 тис. квадратних кілометрів. На заході Україна межує з країнами, що об’єднавшись, утворюють Європейський Союз.

Ще у ХІХ столітті вчені довели, що центр Європи знаходиться саме в Україні поблизу села Ділове Рахівського району Закарпатської області.

Отже, за своїм розташуванням Україна є європейською державою. Жителів Європи називають європейцями.

Може хтось з вас чув чи знає, що таке ЄС? 

Прийнято більше 200 директив з питань охорони довкілля. ЄС – сім’я демократичних європейських країн, які зобов’язалися працювати разом заради миру та процвітання.

Учитель. Що ж це за організація Європейський Союз і як вона була створена?

 (Виступи учнів з повідомленнями)

1учень.

Європейський Союз – це організація, яка об’єднує 28 демократичних європейських країн. Європейський Союз був створений у 1992 році.

  • Європейський союз веде свій початок від утворення Європейської спільноти з вугілля та сталі і Європейської економічної спільноти, що були засновані шістьма країнами в 1951 та 1958 роках відповідно. В сучасному вигляді існує на основі Договору про Європейський Союз, підписаному 7 лютого 1992 року і чинному з 1 листопада 1993.

Розширення Європейського Союзу відбувалося поступово

Країни, що входять до його складу, заснували спільні органи управління, завдяки чому стало можливим приймати рішення з певних питань, які становлять спільний інтерес на європейському рівні. Ідея створення цієї організації була задумана для того, щоб більше ніколи не повторилися масові вбивства та руйнації, що відбувалися під час Другої світової війни.

2 учень.

Прапор Євросоюзу - коло з 12 золотих зірок на блакитному тлі. Число зірок не має нічого спільного з кількістю країн – членів організації. У різних традиціях «12» є символічним числом, що означає абсолютну досконалість. Це також і кількість місяців року, і кількість цифр на циферблаті годинника, і кількість апостолів Ісуса Христа.  А коло, яким розташовані зірки  є ще і символом єдності.

Європейський гімн. У широкому значенні – це гімн не лише Євросоюзу, але й усієї Європи. Музика гімну взята з дев’ятої симфонії, Людвіга ван Бетховена, який поклав на музику «Оду до радості», Фрідріха Шіллера. У цьому вірші звучить ідея братання народів. (Учні прослуховують гімн ЄС).

3  учень.

Євросоюз має  свою валюту – євро. Із запровадженням єдиної валюти стало легше подорожувати, вона забезпечує стабільність для ведення бізнесу в Європі.  ЄС бере активну участь у миротворчих операціях, у захисті навколишнього середовища.

4 учень. Столиця ЄС - Брюссель

ЄС – сім’я демократичних європейських країн, які зобов’язалися працювати разом заради миру та процвітання.

Учитель:Сьогодні я пропоную вам здійснити казково-пригодницьку подорож у формі квесту. Чи знаєте ви, що таке квест?( Відповіді дітей).

Слово квест походить від  англ. quest – пошук, пошуки пригод. Квест – це інтелектуальні перегони-змагання, основою якого є послідовне виконання командами або окремими гравцями заздалегідь підготовлених завдань.

Ми  здійснимо подорож по 7 станціях:

А хто  скаже чому саме 7?  На це питання  ми дамо відповідь, коли ви виконаєте всі завдання. 

На кожній квест-точці ви будете отримувати букви, з яких потрібно скласти слово і збудувати символічну скульптуру дружби    та єдності.

КВест  називається «Україна – європейська країна». Нам потрібно довести, що наша  Батьківщина займає гідне місце в розвитку європейської цивілізації.

 

Розминка. Європейські родзинки.

  307 років тому у 1710 році  українським  гетьманом  Пилипом  Орликом було  проголошено «Конституцію прав і свобод Запорізького війська», яка і стала першою в історії Європи  Конституцією.

  • Швейцарія - це  європейська країна, яка славиться виробництвом годинників.
  • Ісландію називають країною рибалок, гейзерів та вулканів…
  • А Франція є всесвітнім центром моди.
  • Арнольд Шварценегер - голлівудський актор та колишній  губернатор штату Каліфорнія, родом із Австрії, яка є музичною столицею Європи                                         
  • Болгарію називають трояндовою країною. З цієї країни пішов у світ  йогурт – улюблений десерт і дорослих, і дітей .                                                                            
  • Греція - це країна, в якій  беруть свій початок Олімпійські ігри. Це країна богів та міфів.
  • Іспанія – це край фламенко і кориди. Ця країна є батьківщиною шестиструнної гітари.   
  • А за легендою таємничий граф-вампір Дракула проживав в Румунії. 
  • Нідерланди — світовий центр квітникарства, це королівство дерев’яних черевиків, країна сиру, вітряків і тюльпанів.
  • Фінляндія — країна озер і боліт, вкрита снігом до семи місяців на рік. А фінські школи вважаються найкращими у світі. Фінляндія є батьківщиною Діда Мороза.
  • Швеція — одна з найбільших країн Європи. Жителі цієї країни отримують високу зарплату і витрачають на відпочинок грошей більше, ніж будь-яка інша нація у світі.   

Учитель: Порахуйте кількість названих країн.

Чому саме 12?

  • Назвіть символіку та складіть візитку ЄС за зразком України

 

Україна

ЄС

Столиця

Київ

Брюссель

Гімн

«Ще не вмерла України і слава і воля» слова Павла Чубинського, музика Михайла Вербицького

«Ода до радості» фінал Дев'ятої симфонії Людвиґа ван Бетховена,

Валюта

Гривня

Євро

Прапор

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/49/Flag_of_Ukraine.svg/125px-Flag_of_Ukraine.svg.png

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b7/Flag_of_Europe.svg/125px-Flag_of_Europe.svg.png

 

 

 

 

Гра  «Вірю – не вірю»

  1. 1. Чи вірите Ви, що Київ – найстаріше місто в Україні? (Ні. Місту Керч (Пантікапей) – 2600 років)
  2. 2. Чи вірите Ви, що географічний центр Європи знаходиться в Україні? (Так, у Карпатах)
  3. 3. Чи вірите Ви, що символом найвищої влади на Січі був меч? (Ні, булава)
  4. 4. Чи вірите Ви, що штани хлопцям до ХІХ століття дозволяли носити тільки після 15-ти років? (Так,до цього носили сорочку)
  5. 5. Чи вірите Ви, що слово «кобзар» може писатися як з великої букви, так і з маленької? (збірка
  6. «Кобзар» Т.Г.Шевченка, перифраз Кобзар - це Т.Г.Шевченко, кобзар - )
  7. 6. Чи вірите Ви, що князь Володимир запровадив християнство і охрестив народ Київської Русі? (Так,у 988р.)
  8. 7. Чи вірите Ви, що княгиня Ольга створила першу бібліотеку, дбала про поширення освіти. (Ні,Ярослав Мудрий)

 

Маршрутний лист

Розминка

Європейські родзинки.

 

Квест – точка  № 1.

МИ- європейці

Шкільний кабінет, у якому вивчають мову, яка є основною мовою міжнародного спілкування.

 

Квест – точка  № 2.

Україна – наш спільний дім

Найбільший у школі портрет автора поезії:


Село! І серце одпочине: 
Село на нашій Україні – 
Неначе писанка, село. 
Зеленим гаєм поросло. 
Цвітуть сади, біліють хати, 
А на горі стоять палати 
Неначе диво. А кругом 
Широколистії тополі, 
А там і ліс, і гай, і поле, 
І сині гори за Дніпром. 
Сам Бог витає над селом.


 

Квест – точка  № 3


Духовні скарбниці

Зовні дивишся — Дім, як дім,

Але немає звичайних мешканців у нім.

В ньому цікаві …

 Стоять рядами тісними.

На довгих полицях

Вздовж стіни вмістилися казки старовини,

І Чорномор, І цар Гвідон, І добрий дід Мазай…

Як називають цей будинок? Спробуй відгадай!

 

Квест – точка  № 4

Мандрівка країнами Європи

Стародавні греки цю науку, описали: Її назва з двох частин Є земля і опис з тим.  Щоб по світу мандрувати, ми її повинні знати

У цьому кабінеті вмістився увесь світ

 

Квест – точка  № 5


Тече вода з-під явора 
Яром на долину. 
Пишається над водою 
Червона 

Хто ж ті ягоди не знає, Від застуди їх приймає.

На кущах вони висять, І, як маків цвіт, горять.

Тільки це не є малина. Що за ягода? — ……

(На території школи)


 

Квест – точка  № 6

Здорова нація – сильна країна!

Рух - це життя!

Зелений луг,
Сто лавок навколо,
Від воріт до воріт
Швидко бігає народ.
На цих воротах
Рибальські мережі


Квест – точка  № 7

Мій рідний край - моє село

Пам’ятні знаки відомим особистостям нашого краю.

Вони звеличили наш край

Фінал

Збудувати символічну скульптуру дружби, єдності

 

 

Заключне слово вчителя: Дорогі учні,бажаю добре вчитися, аби згодом свої знання віддати нашій рідній  Україні. Я переконана, що наша держава може з впевненістю просуватися до єдиного європейського простору, бо здатна зробити вагомий внесок у розбудову нової об'єднаної Європи. Наше місце — в Європейському Союзі. Наша мета — Україна в Об'єднаній Європі. У Європі — історичний шанс України розкрити свої можливості. Кожен крок до Європи — це нові можливості для мільйонів українців.  Ми знаходимося у центрі Європи, і  лише в єдності сила Європи.

Україно моя неозора,

Дуже хочу тобі побажати,

Аби сяяли радісно зорі,

Щоб хотілось схід сонця стрічати.

Щоб ліси скрізь шуміли веселі

Та щоб плівся гнучкий виноград,

Щоб сміялись у кожній оселі,

А країна цвіла, ніби сад.

Хай шумить під віконцем ліщина,

Соловейко всю нічку співа,

Ніби дівчина, в лузі калина

Восени знов намисто вдяга.

Краю мій, тобі сонця бажаю,

Аби хліб на полях колосився.

Я тебе по віночку впізнаю.

Щастя всім нам, хто тут народився.

 

Ми — європейці настільки, наскільки ми — українці; і лише відчувши себе справжнім українцем, можна збудувати свій український дім за європейськими стандартами. Тому кожен із нас може з гордістю сказати: «Я – європеєць!» Ви — майбутнє України. Тож своїми знаннями, працею, здобутками підносьте її культуру, своїми досягненнями славте її і крокуйте до Європи.

Будьте гідними своїх предків, любіть рідну землю, бережіть волю і незалежність України, поважайте наш народ і нашу мелодійну мову. І  під кінець нашого квесту давайте всі разом скажемо:

Мице Держава, велика, єдина,

Миукраїнці, наш дімУкраїна!

 Миукраїнці, мигорді і смілі,

         Ми впевнено йдемо до великої цілі.

Миєвропейці, мисильна держава,

  А разом з Євросоюзом нам повага і слава.

 

docx
Додано
7 листопада 2018
Переглядів
854
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку