урок математики, присвячений 8-9 травня

Про матеріал
Урок математики для 5 класу виховує ставлення до нацизму, розкриває жахи війни, сприяє формуванню математичних компетентносей за темою відсотки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

8 травня 1945 року було підписано Пакт про військову капітуляцію Німеччини, що знаходилась у стані війни з 54 країнами світу. 9 травня 1945 року назавжди ввійшло в історію як день врятування людства від фашизму, як День Перемоги у найбільшій і найкривавішій війні на нашій планеті.

Номер слайду 2

Дру́га світова́ війна́ — глобальний збройний конфлікт, що тривав від 1 вересня 1939 до 2 вересня 1945 року. Під час війни були здійснені найбільші в історії злочини проти людства (зокрема, Голокост), а також уперше і востаннє використана атомна зброя.

Номер слайду 3

Кращі техніки й інженери канцтаборів шукали шляхи найбільш дешевого і масового знищення цілих народів і рас. Одним із результатів їхньої роботи стало «винахід» своєрідного тандему: газова камера та крематорій. Практику застосування камери довели до автоматизму. Після прибуття в табір ув’язнених сортували на придатних і непридатних до роботи. Дітей, старих, інвалідів просто з залізничної платформи переганяли до газових камер і крематоріїв.

Номер слайду 4

В ІІ світовій вїйні, що тривала шість років, брала участь 61 країна світу з населенням 1,7 млрд осіб. Воєнні дії велися на території 40 держав. Який відсоток від країн, що були втянуті у війну складали держави , на території яких не з велись бойові дії?

Номер слайду 5

Головна мета війни – завоювання світового панування. У геостратегічних планах керівництва Німеччини важливе місце відводилося німецькій колонізації завойованих східних територій, до яких належала й Україна. При цьому Гітлер вважав, що для успіху колонізації необхідно позбутися місцевого населення шляхом прямого його знищення та депортації.

Номер слайду 6

ЛЮДСЬКІ ВТРАТИ УКРАЇНИ В ДРУГIЙ СВIТОВІЙ ВIЙНІ – людські жертви, яких зазнала Україна в ході та внаслідок Другої світової війни. На 1 січ. 1941 року в Україні налічувалось 109 міст Визначити середнє щорічне зменшення населення міст України за період бойових дій на її території.

Номер слайду 7

Спочатку німці використовували Україну як джерело сільськогосподарської продукції. З 1942 року до Німеччини почали постачати людські ресурси — остарбайтерів (східних робітників). Більше 2,2 млн осіб вивезено на примусові роботи до Німеччини, значна частина з яких не повернулася.

Номер слайду 8

Геноцид, здійснений окупантами, спричинив загибель понад 4 млн цивільного населення України (євреїв,ромів).29-30 вересня 1941року нацисти вбили більше 30тис євреєв Києва. Визначити , яку частину складали втрати населення міст України від загальної кількості жертв геноциду та примусової департації. Геноцид- це дії, що чинять з наміром знищити, цілком або частково, певну національну, етнічну, расову або релігійну групу як таку.

Номер слайду 9

Значним було також скорочення й сільського населення. Саме в сільській місцевості розгорталися каральні акції "втихомирення" й антипартизанські операції, у результаті яких стерто з лиця землі значна кількість населених пунктів України разом з їх мешканцям: 1941рік - 8; 1942 рік -76; 1943рік -170; 1944 рік - 43. Дізнайтеся в скільки разів більше знищено українських сел за другу половину війни. Подумайте про можливі причини цього явища.

Номер слайду 10

З території України до лав Червоної армії (Радянської армії) за роки війни було мобілізовано близько 7 млн осіб,з них 4,1млн загинули. З 41,7 мільйона людей, які мешкали до війни в УРСР, на 1945 рік залишилося тільки 27,4 мільйони чоловік. На скільки відсотків зменшилось населення України за роки війни?

Номер слайду 11

«Вони воювали не гірше чоловіків».  американський генерал Дуайт Ейзенхауер Першою серед жінок Героєм Радянського. Союзу стала харків’янка Валентина. Гризодубова. Валентина. Степанівна командувала жіночимбомбардувальним полком далекої дії, виконала понад 200 бойових вильотів. Єдина жінка – командир взводу морської піхоти в роки Другої світової війни, гвардії полковник Завалій Євдокія . 8 місяців воювала разом з Миколаївськими десантниками,скриваючи ,що вона- дівчина.

Номер слайду 12

Людмила Павличенко (уроджена Бєлова) (12 липня 1916, Біла Церква, нині Київська область — 10 жовтня 1974, Москва) — українська- радянська снайперка часів Другої світової війни, Герой Радянського Союзу. Особисто застрелила щонайменше 309 військовослужбовців противника, є найуспішнішою жінкою-снайпером в історії.https://www.youtube.com/watch?v=tm2yra. NQWq. M«Джентльмены, мне 25 лет. На фронте я уже успела уничтожить 309 фашистских захватчиков. Не кажется ли вам, что вы слишком долго прячетесь за моей спиной?»Фрагмент выступления Л. Павличенко в Чикаго, 1943

Номер слайду 13

Зарахований до расово неповноцінних, український народ був приречений нацистами більшою частиною на винищення, меншою – на слугування німецьким колонізаторам. Расистські ідеї Гітлера–Гіммлера стали основоположними для каральних органів СС, СД, гестапо,а також поліції, польових командирів Вермахту. Перед ними стояли конкретні демографічні завдання. “В Україні найкраще буде вбити всіх чоловіків віком понад 15 років”, – говорив Герінг, рекомендуючи на посаду райхскомісара України Е. Коха

Номер слайду 14

Україна в рамках міжнародних договорів сприяє виявленню поховань часів Другої світової війни 1939-1945 років, розташованих на її території, спорудженню і збереженню пам’яток у місцях поховань, відродженню гуманістичного ставлення до них. Україна неухильно дотримується міжнародних зобов’язань щодо недопущення проявів нацизму і тоталітаризму в будь-якій формі на своїй території. Закон України. Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років

pptx
Додано
5 травня 2021
Переглядів
937
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку