Урок милування "Танок осіннього листя"

Про матеріал
Мета йієї розробки - показати дітям, як зміни у неживій природі впливають на життя рослини, пояснити явище листопаду, розвивати естетичні смаки учнів, виховувати екологічну культуру дітей
Перегляд файлу

Урок милування

Танок осіннього листя. Таємниця листопаду.

Мета: показати дітям, як зміни у неживій природі впливають на життя рослини, пояснити явище листопаду, розвивати естетичні смаки учнів, виховувати екологічну культуру дітей

Обладнання: натуральні листочки рослин.

   Передує прогулянці читання казки О.Копиленка ,,Як берізка листя роздарувала’’, перегляд  колекцій плодів і насіння, картини, І.І.Левітана ,,Золота осінь’’.

Хід прогулянки

         У осені – обнова. Вона придбала дивовижний килим! Зітканий він візерунками жовтого, червоного, коричневого кольорів. Застелила осінь ним усю землю! Де ж придбала вона його, у якій крамниці? Так, діти, це осінні листочки впали на землю і перетворилися на казковий килим.

                                               Осіннє листя

Настала осінь. Холодом

Повіяло навкруг.

Все більш береться золотом

Зелений ліс і луг.

Від вітру коливаються

Пожовклі дерева,

А листя з них зривається

І пісеньку співа:

- Зриваємось ми зграями

З топольок і беріз,

Злітаємо, кружляємо

І падаємо вниз.

                                                                       Наталя Забіла

        Вихователь. Явище, коли з дерев опадає листя, називається листопад. Доторкніться до землі. Яка вона? (Холодна.) А якою стала водичка у ній? (Холодна.)

         Рослини не п’ють холодної води. З настанням холодів дерева і кущі перестають всмоктувати воду з ґрунту. Листочки залишаються без води. Від цього сохнуть, стають ламкі, їх легко зриває вітер з гілочок.

         Раніше за всіх починає опадати листя на березі і липі. Пригадайте казку ,,Як берізка листя роздарувала’’. Що роблять дерева, коли скидають листя? (Засинають.)

     Вихователь Що відчувають дерева, втрачаючи своє чарівне вбрання? (смуток, жаль) Проте листопад – корисне явище. Деревам потрібно, щоб листя опало. Уявіть собі, якщо воно залишається, то взимку на нього налипне стільки снігу, що й гілки розчахнуться. Та найголовніше – дерева, скинувши на зиму листя, втрачають набагато менше води, аніж влітку, і їм легше прожити без дощику.

         Простежте, як падають осінні листочки. Доберіть слова, які передають цей рух. (Кружляють. Мерехтять, летять, танцюють, осипаються.) А на що схожі листочки, коли вони кружляють у повітрі? (На золотий дощик, на метеликів, пташок, золоті пір’їнки, золоті монетки, різнокольорові човники, парашутики.) Вітер обриває листочки з дерев, роздмухує їх, притрушує ними землю. Що це вам нагадує? (Танок, гру.)

Вітер з пожовклим листком

Грається в котика-мишки.

То поженеться біжком,

То підкрадається нишком.

Ну, а коли спійма,

Буде, дітки,

Зима…                                                                                           

І ми з вами пограємось.

Гра ,,Знайди три однакові листочки’’.

         Ігровий матеріал: натуральні об’єкти – листочки.

         Вихователь показує дітям листочок дерева, кущика. Діти повинні відшукати три таких самих листочки. Виграє той, хто виконає завдання швидше.

         Чи можна осінні листочки назвати танцюристами? Чому?

         Подивіться, як плавно опускається листочок, як він гарно кружляє у повітрі. Затанцюємо з листочками осінній танок. (Діти кружляють з листочками в руках, присідають, імітуючи танець.) Вихователь при цьому може наспівати пісеньку (,,Падає, падає листя,,).

Вихователь Прислухайтесь як шурхотять листочки під ногами, немов хочуть нам про щось розповісти. Про що розмовляють осінні листочки? Листочки ці дуже потрібні, деякі з них (показую) стають затишною хатинкою. Ось у таких біленьких колисочках-коконах будуть зимувати комашки. А інші листочки вкривають м’якою перинкою землю. Впаде на них сніг, і буде тепло землі, рослинкам, насінинкам, жучкам, черв’ячкам, комашкам. А весною листочки перетворяться на чудове добриво.

Вихователь  читає « Казку про листочок»

         Жив собі листочок. І було у нього багато друзів – кленових листочків. Наступила осінь. Всі вони стали жовто-багряні. Вітерець налітав на них, відривав від гілочок і, кружляючи, опускав на землю.

  • Не займай мене, вітре, - просив листочок.
  • Не бійся, я понесу тебе далеко від твого дому. Покажу тобі як навколо гарно, - відповідав вітер.

         Листочок затремтів у повітрі, а потім опустився на землю, де було багато таких листочків, як він. ,,Що ж зі мною буде? – подумав листочок, - я тут нікому не потрібний’’. ,,Шурх-шурх-шурх’’, - почулося раптом. Це прибіг маленький їжачок. Настромив нашого листочка на голки і поніс до своєї хатки. Листочок подумав: «Як добре, що я комусь ще знадобивсь. Я і мої друзі-листочки будем зігрівати їжачка, щоб йому було тепло і затишно». Тільки ялинки і сосни стоять зелені. Їх листочки-хвойники не бояться холоду. Кожна хвоїнка, немов шубкою, вкрилася восковим нальотом.

Назбираємо на згадку осінній букет із листочків.

 

 

docx
Додано
8 листопада 2021
Переглядів
666
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку