Урок "Моя Україна для мене ти все"

Про матеріал

Сценарій для проведення уроків мужності та "перших уроків". Урок містить велику кількість пісень, які можливо не лише слухати а й виконувати учнями. Також для учнів містяться творчі завдання.

Перегляд файлу

Мета: формувати в учнів розуміння незалежності, єдності й цілісності України. Розвивати національну свідомість, гідність, усвідомлення приналежності до українського народу. Виховувати внутрішню свободу та повагу до рідної держави, любов до батьківської землі, інтерес до пізнання історії свого народу.

Обладнання: вишитий рушник, проектор, екран, магнітофон, записи пісень та відеороликів, аркуші для індивідуальної роботи учнів, кольорові олівці, фломастери.

Хід уроку

На дошці записано тему уроку та епіграф

http://otvet.imgsmail.ru/download/35ab3765d4aad7a017a53997894dc5b9_i-3982.jpgВід проголошення Незалежності до нової України

Любіть Україну, як сонце, любіть,

Як вітер, як трави, і води,

В годину щасливу і в радості мить,

Любіть у годину негоди…

Любіть Україну у сні й наяву,

Вишневу свою Україну!

                             В. Сосюра

Вступне слово вчителя: Доброго дня, любі діти! Рада бачити Вас знову у класі. Як радісно зустрічатися з Вами у рідній школі у тісному родинному колі. Наш клас сьогодні зустрічає девятий  Першовересень. Нехай будуть щасливими і мирними Ваші дні. Бажаю здоровя, успіхів у навчанні, нових відкриттів і злетів!

 Шкільний дзвінок щойно сповістив нам про те, що час проводити перший урок. А присвячено його цього року прекрасній даті. Підкажіть якій. (Учні говорять, що 27 річниці незалежності України)

 - Як Ви розумієте слова В. Сосюри, які Ви бачите на дошці?

Що означає для Вас «Любіть Україну»? ( Висловлювання учнів. Як висновок, заповнюється схема)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Пісня Н. Бучинська « Моя Україна!»

Учень1: Україна незалежна уже 27 років. Хоча в історичних масштабах цей часовий проміжок незначний, однак наш нард пройшов тернистий шлях, перш ніж здобути таку омріяну незалежність. Дорогою ціною дісталася державі незалежність, адже нашому народу довелося пройти через утиски і вязниці , зради та довгу героїчну боротьбу за свободу. Україна – це країна болю і краси, смутку і звитяжної відваги відчаю і незламної віри. Шлях України до своєї незалежності осяяний постатями її патріотів, які віддали себе служінню держави, її майбутньому процвітанню.

Учень 2: Майбутнє кожного з нас переплітається, як дівоча коса. Та не настане завтрашній день без минулого і сьогодення. На жаль, життя рідного краю перетворювалося на розбурхану стихію: то проносилося воно багатотисячними монголо-татарськими ордами, то цвіло різнобарвям козацьких жупанів у золотих полях, то чорніло Диким полем, то червоніло пролитою кровю наших прадідів. А життєва ріка несла та й несла Україну вперед.

  Відео ролик на пісню гурту «Львівські музики» «Червона калина» («Хай живе вільна Україна»)

Учень 3: 2018 рік, рік відзначення Україною 27-ліття своєї незалежності. Учень 4: 24 серпня 1991 року Верховною Радою Української РСР було прийнято Акт проголошення незалежності України. Історичне рішення було прийняте абсолютною більшістю: 346 голоси було віддано «за» проголошення незалежності, лише 1 – «проти».

Учень 5: 1 грудня 1991 року відбувся Всеукраїнський референдум на підтвердження Акта проголошення незалежності України. Під час демократичного волевиявлення український народ підтвердив і засвідчив прагнення жити в суверенній державі.

Україно, соборна державо,

Сонценосна колиска моя,

Ще не вмерла і не вмре твоя слава,

Завойована в чесних боях.

Твій Богдан й вінценосна Софія

Повернулись до тебе з віків.

Ще не вмерла й не вмре твоя мрія,

Як не вмер солов’їний твій спів.

 

 

Відеоролик на пісню «Це моя Україна» (виконує В.Зінкевич)

Учитель: З проголошенням незалежності України, змінилося і ставлення світової спільноти до нашої держави. Викликає повагу той народ, що уміє відстоювати свою свободу. Тому, ми повинні пишатися, що живемо на цій землі та гордо носити імя «українця».

У вас у кожного на парті лежить аркуш із схемою квітки. Пропоную за пелюстках записати ті риси та складові, якими повинен володіти справжній українець.

 (По завершенню роботи, зробити виставку робіт)

 

 

   Пісня Н. Бучинська « Ми – українці»

http://img0.liveinternet.ru/images/attach/c/8/125/431/125431802_uk.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Учень 6: Ми – свідки історії України. Нині наша країна переживає надскладний етап становлення державності. На долю нашого покоління випала війна. Кожному українцю доводиться робити свій громадянський вибір, від якого залежить доля України. Але ми зуміємо вистояти та врятувати своє майбутнє, адже сьогодні наші земляки проявляють відчайдушну відвагу та єдність, витримку та витривалість. Сотні волонтерів, ризикуючи життям, доправляють у зону АТО необхідні продукти та речі. Ми захистимо свою землю, ми переможемо! Ми – патріоти, які вимірюють своє право своїм обов’язком.

Виконання пісні « Тільки в нас на Україні небо синє-синє»

Святковий день – двадцять четверте серпня,

Так хочеться усмішок і пісень.

Віднині Україна незалежна.

Запам’ятайте, люди, світлий день!

Здійснилась давня заповітна мрія,

Бажання і надія поколінь.

Це почуття свободи серце гріє

І піднімає думи височінь.

Давайте ж станемо пліч-о-пліч, всі народи,

Щоб славу України відродить,

Щоб дружно жити в радості та згоді.

Учень 7: 27 років нашій молодій незалежній державі Україні. Складний шлях пройшла вона за часи свого існування, але досягла світового визнання в багатьох напрямках суспільного життя. Вона – повноправний суб’єкт європейського та світового співтовариства. Про неї знають на міжнародних виставках науки та техніки. Авторитет нашої країни зміцнюють спортсмени, артисти… чи не є яскравим доказом цього перемога Джамали на «Євробаченні»?

Учень 8: Тому така держава заслуговує любові свого народу. А ця любов надихатиме вас на добрі справи. Інакше бути не може, бо ж доля майбутньої держави – у наших руках. І доля України – вишита на рушниках. Як бачите, багато чорних узорів, але ж червоних набагато більше. Яка ж вона красива – доля України! Нехай стелеться вона барвистими рушниками! 

Пісня «Україно моя молода» (Настя Вергелес)

Учитель: От і завершується наш урок. Сподіваюсь, що тема, яку ми обговорювали сьогодні, залишить у ваших серцях безмежну любо до своєї держави і ви пишатиметеся тим, що ви – українці. Бережемо себе, свою рідну землю та її святині!

Пісня « Розцвітай Україно»

                              Список використаних джерел:

1. Методичні рекомендації для загальноосвітніх закладів до відзначення пам’ятних дат у рамках Року Державності України, розроблені Українським інститутом національної пам’яті.

2. Ми віримо в майбутнє твоє, Україно! (сценарії виховних заходів національного спрямування). – Х.:Вид.група «Основа», 2014 – 128с.

3. https://www.youtube.com/watch?v=c91AsyvC2Cg

http://cs622618.vk.me/v622618570/449fd/IslYfy5Fzwo.jpg

 

docx
Додано
6 серпня 2018
Переглядів
1114
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку