Урок мужності: «Чорнобиль – біль України»

Про матеріал

Урок мужності та патріотизму, присвячений виконаному подвигу ліквідаторів на ЧАЕС.

Луна Чорнобиля з часом не стихає. Ще сотні років буде тягтися чорнобильський слід крізь життя як нині живучих, так ще і ненароджених людей, доля яких тепер пов'язана з наслідками аварії на ЧАЕС, вони втрачають здоров'я, ламаються тисячі доль...

Метою заходу є вшанування тих, хто першим ринувся в бій з невидимим ворогом – радіацією, тих, кого ми сьогодні згадуємо, як героїв, тих, хто ціною свого здоров'я, а іноді і життя, заступив нас з вами, нашу Україну, не допустив ще більшого лиха.

Перегляд файлу

 

Відкритий виховний захід з учнями 5 класу

 

Урок мужності та патріотизму, присвячений виконаному подвигу ліквідаторів на ЧАЕС.

«Чорнобиль – біль України»

C:\Users\User\Desktop\чорнобиль\images.jpg

Кл. керівник: Лукичова Н.С.

25.04.2018


Тема: Урок мужності «Чорнобиль – біль України»

Мета:

  •    навчальна – осмислити та усвідомити масштаби трагічних подій, впроваджувати елементи екологічного виховання;
  •    розвивальна – розбудити почуття відповідальності перед наступним поколінням, розвивати почуття вдячності, вшанування подвигу, комунікативні здібності;
  •    виховна – виховувати глибоку повагу до людей, які віддали своє життя в ім'я майбутнього життя людства, розвивати почуття гордості за свій народ, виховувати любов і повагу до своєї Батьківщини – України, сприяти розвитку особистості, виховання згуртованого колективу групи.

Обладнання: проектор, ноутбук; презентація, відео; живі квіти; свічка пам'яті з чорною стрічкою; виставка книг «Чорнобиль — трава гірка». Плакат «Дзвони Чорнобиля», паперові дзвоники.

Епіграф:

Ти відомий сьогодні кожному
Не ім'ям своїм, а бідою.
Тою вулицею порожньою
Понад прип'ятьскою водою
Мій Чорнобиль!
Зелений пагорбе!
У якому ти жив сторіччі!
Запеклись перестиглі ягоди,
Наче кров, на твоїм обличчі.

І. Білий

 

Вступне слово вчителя

Доброго дня, шановні друзі. 26 квітня 2018 року виповнитьтся 32 роки з дня найстрашнішої за наслідками катастрофи минулого тисячоліття. Чотири букви – ЧАЕС – стали символом трагедії, яка доторкнулася до мільйонів людей, накрила їх крилом безжалісної радіації, перетворюючи свої жертви в безпомічних людей.

 

Ми з вами зібралися сьогодні, щоб вшанувати тих, хто першим ринувся в бій з невидимим ворогом – радіацією, тих, кого  ми сьогодні згадуємо, як героїв, тих, хто ціною свого здоров’я, а іноді і життя, заступив нас з вами, нашу Україну, не допустив ще більшого лиха.  Пам'яті Володимира Правика, Віктора Кібенка, Миколи Тищенка, Миколи Ващука, Василя Ігнатенка, Володимира Тищури, які першими вступили у двобій з аварією на ЧАЕС, присвячується

 ПОКАЗ ПРЕЗЕНТАЦІї «День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС».

Виступ вчителя: Чорною плямою стала на нашій блакитній планеті чорнобильська трагедія. Майже двадцять п’ять  років пройшло з того часу, як вибухнув реактор на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС. Смертоносна пилюка з ядерної печі покриває білі хати, квітучі сади, зелені ліси, засіяні поля. І чверть століття  цвітом скорботи і суму зацвітають чорнобильські сади і хворіє серце, тому що знає – не на добро це, не на життя.

Виступ учня: Чорнобиль – це назва невеличкого районного центру, що знаходиться за 130 кілометрів від Києва. Заснований ще за часів Київської Русі, стародавній Чорнобиль дав свою гірку назву потужній атомній електростанції, яка почала будуватися на території біля красуні річки Прип’яті. Невдовзі біля атомної виникло ціле місто енергетиків – Прип’ять,  в якому середній вік жителів у 1986 році становив 26 років. Місто швидко розбудовувалось: відкривалися школи, дитячі садочки, лікарні, магазини... Це було місто-сад. Які широкі вулиці! А яких тільки квітів не було у скверах, алеях, парках! Улюбленим місцем відпочинку залишалася річка. Ніщо не віщувало біди. Квітень завершував свою вахту в природі і мав передати її травню.

           В 1986 на Чорнобильській атомній електростанції працювало вже чотири енергоблоки, добудовували шостий, а п'ятий збиралися пускати в дію. Це була найпотужніша на той час атомна електростанція в Європі. Це мала бути гордість Радянського Союзу, але в історію Чорнобиль увійде назавжди як місто, що дало назву одній з найбільших в історії людства техногенних катастроф.

Вчитель: 26 квітня 1986 року. Чорний день в історії України, день, коли Чорнобиль став відомий усьому людству. Гірка, як полин, слава. Горем і болем увійшов  в наше життя Чорнобиль, розділив долю людей на „до" і „після". Безлюдні вулиці Прип'яті, покинуті школи, будинки, дитячі майданчики, колючий дріт зони. Спогади вільно або мимоволі переносять до подій двадцятирічної давнини.

Перегляд відео «Місто привид»

 

Вчитель:

Зойкнула Земля чаіним криком
- Сину, вбережи і захисти!
Вийшла мати із іконним ликом:
- Йди, синочку, хто ж коли не ти?
Спалахнуло небо, впало крижнем
- Сину, вбережи і захисти!
Вийшла жінка з немовлятком ніжним:
- Йди, коханий, хто ж коли не ти?

За покликом рідної землі на захист свого народу першими до палаючого реактора по тривозі прибули пожежники по охороні Чорнобильської АЕС на чолі з начальником корпусу Володимиром Правиком.

23-річний Правик, як потім було встановлено комісією, вибрав найбільш правильне рішення – направив свій загін з 14 чоловік на дах машинного залу площею в 500 м2. Адже в цьому залі знаходились всі турбіни, через нього йшли численні кабелі високовольтної лінії, які від вогню могли б перетворитись на бікфордів шнур.

Незабаром прибуло підкріплення з міста Прип’ять на чолі з лейтенантом Віктором Кібенком. Вступивши у вируюче полум’я, у смертельну небезпеку, якою дихав реактор, пожежники в ту ніч, не шкодуючи ні сил, ні самого життя, виконали присягу на вірність народу України.

Вогонь і землю зріднили собою
І кипіла у них під ногами земля
Навіть небо двигтіло од вогненного болю
І тривога палюча долітала здаля.
А трагедія кожну мить наростала
Мов зібрала зі світу пожежі, розплати, війну.
І немов з Хіросіми, з безодні повстала
Перед людством, відкривши свою тайну.
Як спинити її – гуртувало єдине бажання,
Не терпілось, не ждалось – загрожував згаслий час.
Невпокорене атомне випробування
Впало вперше, пожежники мужні, на все.

Через 2 тижні після аварії красивий юнак, відважний офіцер Віктор Кібенок помер у московській лікарні, так і не побачивши народженого вже після трагедії молодою дружиною первістка. Тепер про Віктора і його бойових соратників кажуть: був добрим, чесним, сміливим, принциповим, любив сім’ю, друзів, багато жартував. Його улюбленою приказкою була: "Тримайтесь ближче до життя, хлопці".

Учень

Лейтенанти – хлопці непохитні,
Молоде, вогненне покоління.
Ви, як пам’ять у тривожнім світі
Раду незнищенного коріння.
Першим важко. Ви ж були найперші,
Із вогню та в полум’я шугали
Не до подвигів і не до звершень
Ви ж собою людство заступали.
Та серця, мов кремені, не вгасли
Залишались іскрами на тверді
Тільки жити – в нас бунтує спрага,
Та продовжить пісню родоводу.
А лишилась вірності присяга.
Батьківщині. Матері. Народу.

Коли молоді пожежники, котрі першими вийшли на лінію вогню, отримавши смертельну дозу радіації були ще живими, журналісти запитували у них: "У вас була можливість повернутися? Ви могли відступити?"

Так, у даній ситуації вони могли тимчасово відійти до підходу підкріплення. Та про це ніхто з пожежників навіть і не подумав, тому що вони – воїни, бійці з пожежею, вони ступили в смертельну радіацію не за наказом командира, а за велінням совісті.

Учень:

Перший удар на себе
Перший вогонь на себе
Так відчайдушний Данко
Людям віддав своє серце.
Як же тут не згадати
Поруч з ним не назвати –
Вас, що уміли серцем
Грізний вогонь зупиняти.
І віддали – що мали
Життя – що одне в людини
Вірю, що врятували,
Долю моєї дитини.

Майор Телятников.

Із вогню у безсмертя смерть поправши ступили вони.

Одразу за пожежниками приступили до роботи медики. Швидко зорієнтувавшись в обстановці, надавши першу медичну допомогу визначили межі часу перебування в радіоактивній зоні. Медики працювали цілодобово.

Одними із перших зустріли цю біду і працівники зв’язку. У ті напружені трагічні хвилини після вибуху і метал не витримав: пульт централізованого зв’язку „Київ – Прип’ять” замовк. Та вже через 20 хвилин він вже знову заговорив.

Міліціонери складали списки жителів Прип’яті і 27 квітня провели організовану евакуацію людей. Люди виїжджали з Прип’яті з надією на повернення до рідних домівок.

Ряд учасників ліквідації наслідків аварії одержали надто велику дозу опромінення, не сумісну з життям Людський організм не був спроможний витримати такого потужного радіаційного удару, який він прийняв на себе в перші хвилини і години боротьби

Шестеро із 20 чоловіків двох караулів невдовзі померли.

  •     Герой Радянського Союзу лейтенант Володимир Павлович Правик;
  •     Герой Радянського Союзу лейтенант Віктор Миколайович Кібенок;
  •     Сержант Микола Васильович Ващук;
  •     Сержант Володимир Іванович Тищура;
  •     Старший сержант Микола Іванович Тітенок.

У вогні не згорів їх жертовний чорнобильський слід. Ще затужить по хлопцях Земля і скорбота земна.

 

(Хвилина мовчання). Показ відео «Вони були першими»

Світ з посивілим житом
З цвітом і гроном калини,
З вічним дитячим сміхом
Ще на вустах Батьківщини.
Світ – з лугами, лісами,
З ріками і зорею
З чистими небесами
Над скупаною землею...
І віддали все, що мали
Життя – що одне в людини
Вірю, що ви врятували
Долю моєї дитини.

Заключне слово:

Особливу велич подвигу, який здійснили пожежні і працівники ЧАЕС 26 квітня 1986 року, надають дві обставини:

Перша – пожежні і енергетики своїми діями відвернули страшну загрозу від мільйонів людей. Страшно уявити. які наслідки могли бути. якби герої Чорнобиля не ліквідували небезпеку, що на нас насувалась. Ці люди виконували найбільш відповідальну роботу на нашій планеті. За значимістю ці дії невеликої за кількістю мужніх людей не мають собі рівних у людській історії.

Друга – співробітники пожежної охорони і працівники АЕС, які боролись з вогнем і радіацією, виявили безмежний героїзм і надлюдські можливості в самому ядерному пеклі.

Трагедія і подвиг Чорнобиля сколихнули світ, викликали до життя хвилю милосердя, бажання мільйонів людей допомогти перебороти спільну біду. В район горя вдень і вночі прибували робітники, інженери, вчені, спеціалісти різних галузей народного господарства, співробітники органів внутрішніх справ, державної безпеки, прокуратури, воїни армії.

 

Перегляд відео: «На Чорнобиль журавлі летіли»

Вчитель: Луна Чорнобиля з часом не стихає. Ще сотні років буде тягтися чорнобильський слід крізь життя як нині живучих, так ще і ненароджених людей, доля яких тепер пов'язана з наслідками аварії на ЧАЕС, вони втрачають здоров'я, ламаються тисячі доль. Могутність і безсилля людини продемонстрував Чорнобиль. І застеріг, не упивайся своєю могутністю, людино, не жартуй із ним. Тому що ти причина, але ти і наслідок.

Пропоную як символ памяті, прикріпіть свої дзвоники до плакату «Дзвони Чорнобиля», попередньо написавши на них, свої думки та побажання, висновки, які ви зробили для себе, і які має  зробити людство.


Джерела:

  1. «Місто привид» https://www.youtube.com/watch?v=4AWjsKrIPpU
  2. «День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС» https://naurok.com.ua/prezentaciya-den-vshanuvannya-likvidatoriv-avari-na-chornobilskiy-aes-25.html
  3. «Чорнобиль» https://www.youtube.com/watch?v=M_bI0qoeFG0
  4. «Вони були першими» https://www.youtube.com/watch?v=N-RL1uX3dlE
  5. «На Чорнобиль журавлі летіли» https://www.youtube.com/watch?v=WZ8epZYucuc
  6. «Урок мужності. Біль Чорнобиля з роками не зникає» http://shkola.ostriv.in.ua/publication/code-76637DA8289B5/list-A863690726

 

 

Матеріали до виготовлення плакату:

D:\железная флешка\виховна робота\чорнобиль\Kolokolchik_5839.jpg D:\железная флешка\виховна робота\чорнобиль\3047.jpg

docx
Додано
11 серпня 2018
Переглядів
2548
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку