Урок мужності до Дня Гідності та Свободи "Україна - країна нескорених!"

Про матеріал

Сценарій уроку мужності, в який включені назви відеофрагментів, які були використані під час проведення. Я ще виготовила стенд "Революція Гідності" для яскравішої подачі матеріалу. Сцена була прикрашена кульками, крилатими висловами про Батьківщину та заголовком на жовто-блакитних аркшах А4 "Україна - країна нескорених!". Усі літери набирала поштучно, тому сюди не додала. Назву запозичила в колеги з іншого ресурсу - кажу чесно. Флешмоб можна придумати свій, а можна подивитися гарні ідеї на каналах YouTube. Це вже готовий відкритий виховний захід. Підходить для атестації чи проведення семінару. Дуже проникливо було...

Перегляд файлу

D:\Класний керівник\малюночки\118813875_SRRRR_RRyoSRyoRRR.jpgБерізкобершадська ЗОШ І-ІІ ступенів

 

Урок мужності на тему:

«Україна – країна нескорених!»

Пов’язане зображення

 

 

 

Підготувала:

вчитель англійської мови

Войтенко Мирослава Володимирівна

 

 

 

 

 

 

 

Україна – країна нескорених!

Мета: вшанувати патріотизм і мужність громадян, які восени 2004 року та у листопаді 2013 року-лютому 2014 року постали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів України та її європейського вибору,  прищеплювати любов до Батьківщини, зберегти та донести до учнів об’єктивну інформацію про доленосні події в Україні початку ХХІ століття,  розвивати бажання стати гідними громадянами України.

Оформлення: святково прикрашена зала державною символікою та жовто-блакитними кульками; стенди із презентацією «Етапи Революції Гідності», стенд «Воїни АТО»; афоризми про Батьківщину, відеоматеріали, аудіо записи.


Даша

Народе мій, пишаюся тобою:

Моя душа – частинка твого «Я».

Красою правди у святім двобою

Понад Майданом сонця лик сія...

 

Аня

Є нація! Хай знають всі у світі:

Ми є! Народ піднявся із колін!

І переможно сонце правди світить,

Співає гордо наш Державний Гімн.

 


Оля: Урочистий захід, присвячений вшануванню подвигів учасників Революції Гідності та увічнення героїв Небесної Сотні оголошується відкритим!

Рівняння на прапор. Звучить державний гімн.

Вступне слово вчителя: Сьогодні ми зібралися з нагоди відзначення початку Революції Гідності та з метою увічнення пам’яті Гроїв Небесної Сотні. Революція Гідності – це новий термін, який визначає політичні та суспільні зміни в Україні з 21 листопада 2013 до лютого 2014 року, викликані відходом політичного керівництва країни від законодавчо закріпленого курсу на Європейську інтеграцію та подальшою протидією цьому курсу. Чим була революція для кожного з нас? Для когось прогулянкою, для когось війною. Але в першу чергу Майдан став випробуванням на цінність особистості людини, виміром людськості та гідності.

 

Поліна (у вишиванці, у жовто-блакитному вінку)


Я єсть народ, якого Правди сила

ніким звойована ще не була.

Яка біда мене, яка чума косила! —

а сила знову розцвіла.

 

Щоб жить — ні в кого права не питаюсь.

Щоб жить — я всі кайдани розірву.

Я стверджуюсь, я утверждаюсь,

бо я живу.

 

Нехай ще в ранах я — я не стидаюсь,

гляджу їх, мов пшеницю ярову.

Я стверджуюсь, я утверждаюсь,

бо я живу.

 

Із ран — нове життя заколоситься,

що з нього світ весь буде подивлять,

яка земля! яко зерно! росиця! —

Ну як же не сіять?

І я сіяю, крильми розгортаюсь,

своїх орлів скликаю, кличу, зву...

Я стверджуюсь, я утверждаюсь,

бо я живу.

 

І я життям багатим розсвітаюсь,

пущу над сонцем хмарку, як брову...

Я стверджуюсь, я утверждаюсь,

бо я живу.


 

Оля: Україна – це територія гідності й свободи. Такими нас зробила не одна, а дві революції – наш Майдан 2004 року, який був Святом Свободи, і Революція 2013 року – Революція Гідності. Це був надзвичайно важкий іспит для України, коли українці продемонстрували свою європейськість, гідність, своє прагнення до свободи.

 

Маша: Після Майдану і до цих пір на території нашої держави немає спокою, розпочалися і продовжуються військові дії на Сході України, в ході яких було втрачено вже кілька тисяч життів солдат та мирних жителів.

 

Катя: Ми – українці – свідомий і відповідальний народ, здатний відстоювати свій вибір. Ми подали історичний приклад того, як солідарність, братерство і взаємоповага між сотнями тисяч людей згуртовує їх довкола спільної мети.


 

Люда: 23роки Україна не знала війни. Наш народ пишався тим, що у буремні 90 – ті, Україні вдалося зберегти мир. Але війна не обійшла нашу державу тепер. Ще 3 роки тому ми з вами не знали дуже багатьох слів пов’язаних з війною, тепер же майже кожну родину так чи інакше опалило полум’я військових дій.

 

Виходять 4 учні


Аня

Для чого люди вийшли на Майдан?

Що їхні сонні душі розбудило?

Розвіявся густий-густий туман,

Що прикривав всю правду так грайливо…

 

 

 

Настя

Для чого мерзнем, нащо стоїмо?

Бо хочем Україну ми підняти!

ЇЇ «Європою» ми гордо назвемо,

Бо вона гідна статус такий мати.

 

 

 

Яна

У всіх містах великих і малих,

У всіх куточках неньки України

Всі люди, всі – від юних до старих –

Пророчать позитивні й стрімкі зміни.

 

Юля

Тож не сидіть тихенько в стороні,

Не будьте ви до цих подій байдужі!

Бо знайте, ви сьогодні не одні!

А разом ми нестримні й справді дужі!


 

Вчитель: Отже, «Революція Гідності: як це було?»

Перегляд документальної стрічки про події, що відбувалися в країні і на Майдані Незалежності з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року.

 

Юля: Коли перед очима кадри з новин, фото поранених та загиблих героїв, дивлячись їм у вічі, ми розуміємо, що вислів «Душу й тіло ми положим за нашу свободу» став для сучасної історії української нації не просто словами з гімну, це стало станом душі.

 

Люда:Український народ відчув потребу в єднанні, повірив у своє майбутнє і довів, що у нації, яка вийшла на Майдан і заявила, що спроможна на захист своєї свободи, є велике серце і високий дух.

 

Відео «Ще не вмерла Україна (діти)»

 

Маша: Ще кілька років тому ми не особливо звертали увагу на слова «Слава Україні – Героям слава», а тепер ці слова набули нового змісту. Вже точно зрозуміло,кому ці слова адресовані і ні в кого немає сумнівів,що ці герої – хлопці, що зі зброєю в руках захищають крихкий східний кордон України, лікарі, які в мирний час повертають поранених в АТО з того світу, волонтери, на плечах яких тримається наша армія.

 

Оля: Слова «Слава Україні – Героям слава» перестали бути просто вітанням – це вже віддання шани найкращим, котрі у найважливіший момент нашої держави не злякалися і пожертвували собою заради своєї Батьківщини, а також є засвідченням справжнього патріотичного подвигу.

 

Маша: Цвіту нашого народу, його славним синам і донькам, які у розквіті сил віддали свою молодість, і, найдорожче, життя – присвячується!

 

Юля: Тим, хто в боротьбі за волю і кращу долю України не дожив до сьогоднішнього дня, спить у незнаних і безіменних могилах – присвячується!

На фоні звучить легка мелодія

 

Паша і Поліна


Не плач. Не треба. Сльози не для нас.

Я повернусь. Ти тільки вмій чекати.

І не забудь оцей прощальний вальс,

Що ти танцюєш з завтрашнім солдатом.

А ще прошу: пиши мені листи

Про рідний Буг і про сільські новини,

А я піду, бо мушу берегти

У світі мир та спокій Батьківщини.

Я мушу йти, як батько мій і дід,

Бо ще потрібні на землі солдати,

Щоби щодня, зустрівши сонця схід,

Всміхалась до дітей щаслива мати.

А ти чекай. Печалитись не слід.

Я повернусь. Запам’ятай цей вечір…

Іде юнак. Тривожний білий світ

Ляга погоном хлопцеві на плечі.


 

Катя: Революція Гідності кардинально змінила напрямок розвитку держави та суспільства, згуртувала свідомих, зрілих громадян – справжніх патріотів Батьківщини. Але шанс на зміни дістався нам дорогою ціною – ціною людських втрат.

 

Настя: Вічною раною на серці кожного українця буде пам'ять про героїв Небесної Сотні та воїнів АТО, кожен з яких віддав за свої переконання найвищу ціну власне життя. Тому прошу вшанувати хвилиною мовчання всіх, хто загинув, захищаючи незалежність і свободу України.

 

Відео хвилина мовчання «Пливе кача»


 

Люда: Дивлячись на нинішнє становище нашої країни, впевнені, що немає такого українця, який би не бажав миру і спокою Україні. Весь народ нашої держави об’єднався нині проти агресора. Багато чоловіків та жінок мужньо захищають кордони нашої країни. Багато хто із людей працює в тилу для підтримки солдатів.

 

Оля: Без усякого сумніву, мине зовсім небагато часу і про захисників нашої держави писатимуть книги, зніматимуть кінофільми, на прикладах беззавітного служіння рідній Батьківщині, беззаперечного виконання священного обов’язку – стати на захист кордонів держави, коли в цьому є гостра потреба, – виховуватиметься не одне покоління українців.

 

Катя: Бо вони – справжні герої, які у нерівному двобої протиставили  свій патріотизм, відповідальність, безмежну любов до країни, яку ототожнюють зі своїм рідним краєм, найдорожчими людьми. І саме за це їм наша людська вдячність і низький уклін.

 


Даша:

Я дякую, солдате, за життя,

Що я живу без куль над головою.
За те, що маю я надію в майбуття,
І я думками завжди там з тобою.
Яна:

Я дякую, солдате, і за те
Що маю те, чого немає в тебе.
Домівку теплу, сонечко ясне,
Блакитне, мирне українське небо.
Аня:

Я дякую, солдате, що стоїш
В передовій за ріднуУкраїну.
За те, що чесний бій ведеш
І захищаєш неньку-Батьківщину.
 

Даша:

Ти там стоїш, щоб сльози не лились,
Хоч рідна мати плаче уночі.
Вона героя свого дожидає,
Вона чекає, у надіях живучи.
Яна:

Я помолюсь за тебе, мій солдате,
Хай Бог оберігає вас в біді,
Бо на війні таких, як ви, багато
І всі вони герої молоді.
Аня:

Тобі, солдате, я завдячую життям.
Настане мир, ви цього дочекайтесь!
Одного лиш ми просимо усі:
«Додому, рідні, ви живими повертайтесь!»


Перегляд відео «Повертайся живим»

 

Паша: Кожного дня, щогодини Україна завдяки таким чоловікам-героям, серед яких і наші славні земляки, виборює право бути суверенною, єдиною державою. Тож молімося за наших мужніх захисників і просімо у Бога одного: аби вони живими і здоровими і  якнайшвидше повернулися додому, до своїх матерів, дружин та дітей.

 

Люда (у супроводі відео «Мамо, не плач»)

Мамо, не плач. Я повернусь весною.

У шибку пташинкою вдарюсь твою.

Прийду на світанні в садок із росою,

А, може, дощем на поріг упаду.

Голубко, не плач.

Так судилося, ненько,

Вже слово, матусю, не буде моїм.

Прийду й попрошуся у сон твій тихенько,

Розкажу, як мається в домі новім.

Мені колисковую ангел співає

I рана смертельна уже не болить.

Ти знаєш, матусю, й тут сумно буває:

Душа за тобою, рідненька, щемить.

Мамочко, вибач за чорну хустину

За те, що віднині будеш сама.

Тебе я любив. I любив Україну

Вона, як і ти, була в мене одна.

 

Вчитель: Шукаючи Європу, ми знайшли Україну. Революція відбулася не лише в політичному житті країни. Вона відбулась у нас самих, у нашій свідомості. Адже, Україна – це територія гідності і свободи.

 

Флешмоб «Гідність – це…»


Поліна

Я єсть народ, якого Правди сила

ніким звойована ще не була.

Яка біда мене, яка чума косила! —

а сила знову розцвіла.

 

Щоб жить — ні в кого права не питаюсь.

Щоб жить — я всі кайдани розірву.

Я стверджуюсь, я утверждаюсь,

бо я живу.


 

Оля: Захід з нагоди відзначення Дня Гідності і Свободи оголошується закритим.

Звучить державний гімн України


Заключне слово вчителя: Долаючи труднощі та перешкоди Українці досягли першої сходинки на шляху до Європи. 11 травня 2017 року Рада Європи затвердила законодавчу пропозицію про скасування короткострокових віз для громадян України. Ось уже пів року як українці мають можливість безперешкодно подорожувати європейськими країнами, вивчаючи їхню культуру та долучаючись до європейських норм етики та моралі. Тож учімося бути свідомими громадянами своєї, європейської, України та з гідністю представляти її за межами нашої держави.

 

Відео кліп на пісню Тараса Петриненка «Україно»

 

 

 

 

 

 

ВИКОРИСТАНА ЛІТЕРАТУРА

Листопад А. Солоний Хрещатик. Небесна сотня.— К.: Світ Успіху, 2014.—94с.

Материнська молитва. Українки – героям Майдану: Поезії/ автори передмови – Т. Череп-Пероганич, Ю. Пероганич : - Київ: Видавництво «Наш формат», 2014, 72с.

Клименко П. Від Майдану… до Майдану. Вірші.— К.: Основа, 2014.—144с.Клименко О.П. Крізь вогонь і сльози. Альбом. К.: Прес-КІТ, 2009.—320с..: іл.— укр, анг.

Федоренко М. День жалоби. На Донбасі знову загинув наш земляк [Текст] / Марія Федоренко// Козацька вежа.— 2015.— № 35.— 28 серпня.— с. 2.

Логвиненко В. «Кіборг» з нашого міста[Текст] / Василина Логвиненко// Міські новини.— 2015.— № 1.— 15 травня.—с.4.

Федоренко М. Твої люди, Орджонікідзе! [Текст] / Марія Федоренко// Козацька вежа.— 2015.— № 29.— 17 липня.— с. 3.

Максим Скрипник: «Я понял, что можно положиться на тех людей, тех пацанов, с которыми мы вместе воевали[Текст]// За марганець.— 2015.— № 19.— 03 жовтня.— с. 2.

Сізова О. Місто попрощалося з солдатом[Текст]// Козацька вежа.— 2015.— № 11.— 13 березня.— с. 2.

Ларіна О. Завод зустрів бійця[Текст]// Козацька вежа.— 2015.— № 15.— 10 квітня.— с. 8.

ІНТЕРНЕТ-ДЖЕРЕЛА

http://osvita.ua/school/lessons_summary/outschool/47361/ elar.ippo.edu.te.ua:8080/.../Виховний%20захід.

http://www.yrok.net.ua/load/vikhovna_robota/vikhovuemo_ljudinu/evromajdan_abo_revoljucija_gidnosti/182-1-0-3921

raykab.at.ua/.../metodichni_rekomendaciji_shh...

 

1

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Федченко Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Шмагун Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
11 липня 2018
Переглядів
45678
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку