Урок мужності "Герої не вмирають"

Про матеріал

Розробка виховної години у вигляді уроку мужності до Дня Захисника України. Може бути використана класним керівником, педагогом-організатором або учителем Захисту Вітчизни для роботи із старшокласниками з метою національно-патріотичного виховання.

Перегляд файлу

Управління освіти

Краматорської міської ради

Методичний кабінет

Краматорська загальноосвітня школа І-ІІІ ст.№15

 

 

 

 

 

 

 

 

Урок мужності

 

«Герої не вмирають»

 

 

 

(Виховна година для учнів 10-11 класів)

 

 

 

 

із досвіду роботи

директора школи

Чемерис Н.В.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

м.Краматорськ,

2016

 

«Герої не вмирають»

Мета: закласти фундамент національної ідентичності в підростаючої особистості поглибити знання учнів про історію, природні ресурси, культурну спадщину України; формувати почуття гордості за українських військових і добровольців, культуру взаємовідносин між людьми, повагу до традицій і звичаїв українського народу; виховувати любов до України, самовідданість і патріотизм її захисників, активну громадянську позицію українців, особисту відповідальність за долю держави; сприяти розвитку пізнавального інтересу.

Очікувані результати: сформованість в учнів прагнення до вивчення історії та культури рідного краю; розвиток критичного мислення; наявність активної життєвої позиції молоді щодо реалізації суспільних ідеалів та моральних цінностей; сформованість громадянських чеснот: поваги до Батьківщини, її історії, народу, держави.

Методи та прийоми: інтегрований урок історії України та Захисту Вітчизни з використанням проблемно-пошукового методу, розповідь, зустріч з військовими – учасниками АТО з елементами відкритого діалогу, використання ІКТ.

Обладнання та оформлення: Державний Прапор України; елементи народної символіки; переносна музейна експозиція «Книга пам’яті героїв АТО уродженців м.Краматорська», свічка, проектор, комп’ютер; слайдшоу, записи музики, мультимедійна презентація, відеороліки.

Попередня підготовка: Налагодження зав’язків з військовими та запрошення їх до школи, пошукова діяльність.

Хід заходу

 

І. Організаційний-мотиваційний етап

Учні розташовуються в аудиторії.

Читець: Мій Любий солдате, пишу я до тебе

З подякой від щирого серця,

Що маю сьогодні я мирнеє небо,

Й надію, що лихо минеться.

Ти зараз на Сході - мене захищаєш,

Щоб мирним у мене був сон,

І те, що молюсь я за тебе - не знаєш,

На це не потрібно ікон.

Я просто у небо звертаюсь до Бога,

Щоб він тебе крізь боронив,

Безпечною всюди була щоб дорога

І стало на все тобі сил.

Щоб ти повернувся вцілілим, благаю,

Молюся за тебе щодня,

І хоч особисто тебе я не знаю,

Мені відтепер ти - рідня!

29.09.2014 Автор: Світлана Александрова

II. Основна частина

Учитель: Доброго дня! Сьогодні  в нашій  школі не звичний урок, а урок мужності, на який ми запросили                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 .

Завтра, 14 жовтня  всі ми будемо святкувати День Захисника України. Євромайдан поклав початок національній ідентифікації громадян нашої держави: населення, яке проживає на території сучасної України, почало утворювати українську націю. На жаль, такі історичні події не відбуваються без утрат найкращих серед громадян, справжніх патріотів. Небесна сотня – це представники усіх регіонів України, різних за своєю національністю, віком, освітою, сімейним станом, які поклали своє життя за майбутнє нашої держави. Події революції гідності не оминули і наші серця.

Презентація «ГЕРОЇ НЕ ВМИРАЮТЬ»

 

Учитель: Неможливо в цей день не згадати нашого земляка, зовсім юного хлопця – патріота своєї держави – Степана Чубенка.

 

На екрані слайдшоу «Народний герой України – Степан Чубенко»

 

Степан - 16-річний сміливець з Краматорська, який одним з перших протидіяв окупантам в місті. Саме він зірвав прапор «ДНР» з адміністративної будівлі Краматорська в 2014 році, носив воду і їжу захисникам краматорського аеропорту, організовував демонстрації в окупованому місті. Степан був викрадений і жорстоко вбитий бойовиками угруповання «ДНР» в липні 2014 року.

Похований Степан Чубенко був 8 листопада 2014 року в Краматорську.

 

Учень 1: Одна Батьківщина, і двох не буває,

Місця, де родилися, завжди святі.

Хто рідну оселю свою забуває,

Той долі не знайде в житті.

 

Протягом виступу учнів на екрані слайдшоу «Герої України - учасники АТО», представлене Підполковником ВСП Фурчаковим Едуардом Валерійовичем

 

Учень 2: Україна – одна з найбільших європейських держав. ЇЇ площа дорівнює 604 тис. кв. км. На її території нині проживає понад 110 національностей. Чисельність населення України становить 43 мільйона чоловік.

Учень 3: Україна - це держава, яка багато чого зазнала на своєму віку: татаро - монгольську неволю, панування польської шляхти, царський режим та кріпацтво, німецько-фашистську агресію та сталінські репресії. Але упродовж усього періоду існування України народ боровся за волю, за незалежність. Територіальна цілісність України, скріплена кров'ю мільйонів незламних борців, навіки залишатиметься непорушною. Ми маємо бути свідомі того, що лише в єдності дій та соборності душ можемо досягти величної мети - побудови економічно й духовно багатої, вільної й демократичної України, якою пишатимуться наші нащадки. Відродження Вітчизни - це єдність наших душ, воскресіння духовності, культури, мови.

Учень 1: Вкрадена мрія про європейське життя 21 листопада 2013 року. Розгін  студентів на Євромайдані. Революція гідності. Небесна сотня, молоді люди, які поклали власне життя за демократичні зміни в нашій рідній Україні. Втеча екс – президента Януковича. Анексія Криму російським агресором Путіним. Розв’язання воєнних дій на Донбасі терористами,  сепаратистами та російськими найманцями – це той шлях , якій проходить український народ за своє вільне майбутнє. Зараз нашій країні як ніколи потрібно бути єдиною та згуртованою. На цілісність нашої держави посягнули  вороги і багато українців на сьогодні мобілізовано до лав українського війська. Вони з честю воюють на сході з терористами та проросійським сепаратистами, відвойовують та захищають кордони нашої держави.

Учень 2: Болить зранена душа нашої держави - України. Болять рани наших мужніх воїнів-захисників, котрі захищають єдність нашої країни. Болять серця матерів, наші серця і душі, переживаючи за них – солдатів, які зупиняють терор і сепаратизм. А «Небесна сотня» продовжує поповнюватися іменами загиблих на Донбасі…

 

Презентація пересувної музейної експозиції «Книга пам’яті Героїв АТО уродженців м. Краматорська»

 

6 уродженців м. Краматорська загинули під час проведення АТО

 

Презентація «Герої АТО - уродженці м. Краматорська»

1. Білий Василь Іванович

2. Чорний Сергій Миколайович

3. Афанасьєв Дмитро Володимирович

4. Полянський Валерій Володимирович

5. Пагулич Євген Геннадійович

6. Горяйнов Михайло Геннадійович

 

Учень 3: Прошу вшанувати пам'ять всіх загиблих під час антитерористичної операції хвилиною мовчання.

Хвилина мовчання. Звучить «Пливе кача»

 

Учитель. Розкрадена, обезкровлена держава не завжди може в достатній мірі допомогти нашій армії та захистити життя військовослужбовців.

В ці важки для країни часи  українці розгорнули кампанію зі збору коштів на підтримку Збройних сил. Наше місто теж підтримує вояків. Ми - єдина країна! Незважаючи на усі негаразди, що відбуваються зараз, всі ми прагнемо одного - миру, спокою, міцної та квітучої держави та чистого неба над головою. Будьмо ж гідними великої слави героїв України, які твердо вірили, діяли, знали: Українська нація народилася тоді, коли в її обороні впала перша крапля червоної української крові на чорну українську землю.

Українська нація існуватиме доти, доки хоча б один українець буде готовий покласти своє життя в її обороні. І тому мені б хотілося надати слово нашому гостю - учаснику антитерористичної операції -  _______________________________________________________.

(Виступ гостя)

 

Учень 1: Дякую, тобі солдате, за життя…

За мирне небо в нас над головою.

Ховаєшся від куль ти в укриття…

Воюєш із московською ордою.

 

Учень 2: Воюєш, ти, за нас… Борониш Україну!

Від напасти московської, від зла…

Покинув матір, сина та дружину…

І нищить ворогів пішов, до тла…

 

Учень 3: Над головою люті кулі свищуть,

Десь недалеко артилерія бомбить…

Хтось живий, а хтось не дише…

Важка для України нині мить…

 

Учень 1: Та ти не побоявся… ти пішов у бій…

Щоб мирне небо в нас було над головою!

Війна іде… ти переможеш в ній!

За тебе помолюся Богу!

 

Відеокліп Анна Шульга «Я чекаю тебе живим»

 

Учитель. Неоголошена війна. Це не тільки бойова операція для учасників АТО, це страшні будні для мільйонів українських сімей,які залишилися без господарів, без чоловіків, без батьків, без синів. Вони пішли боронити нашу незалежність, а вдома день і ніч мами молять Бога, щоб їхні діти залишилися живими. Але  не всі повернуться додому.

 

Учень 2: Мамо, не плач. Я повернусь весною.

У шибку пташинкою вдарюсь твою.

Прийду на світанні в садок із росою,

А, може, дощем на поріг упаду.

Учень 3: Голубко, не плач. Так судилося, ненько,

Що слово бабуню вже не буде твоїм.

Прийду і попрошуся в сон твій тихенько

Розкажу, як мається в домі новім.

 

Учень 1: Мені колискову ангел співає

I рана смертельна уже не болить.

Ти знаєш, матусю, й тут сумно буває

Душа за тобою, рідненька, щемить.

 

Учень 2: Мамочко, вибач за чорну хустину

За те, що віднині будеш сама.

Тебе я любив. I любив Україну

Вона, як і ти, була в мене одна.

 

Учитель. Всі ми віримо, що скоро ми переможемо, бо правда на нашому боці і на нашу благословенну землю прийде мир.

 

Учень 3: Коли закінчиться війна

розжарена від бомб земля – воскресне.

Ти знімеш з себе автомат, герою,бронежилет і …

І не секрет для всіх тепер ти – великий воїн і солдат…

 

Учень 1: Все знову буде добре, брат,

 не буде більше рвати «Град» над головою

 і тільки хлопці,  що у ряд…

 від куль, снарядів і гранат…

 ніколи не прийдуть назад…

 

Учень 2: Живи, живи,  герой й солдат,

 за всіх, хто не прийшов назад

 з святих і вічних…

 І та земля, що прийняла

 до себе хлопців – тепер також

 свята, свята – на всі століття і віка…

 

Учень 3: Все знову буде добре, брат,

 не буде більше рвати «Град»  над головою

 і тільки хлопці,  що у ряд …

 від куль, снарядів і гранат…

 ніколи не прийдуть назад…

 

Учень 1:  А ти живи, живи, герой і брат,

 великий воїн і солдат –

 за всіх, хто не прийшов назад

 з війни, з безодні  живи, живи –

 на цій землі – святій і рідній Україні…

Учень 2: Звичайно ж, у кожному домі, у кожній сімї  ми будемо молитися, за кожного нашого воїна. Нехай українські солдати повертаються додому живими та неушкодженими, нехай Бог помагає нашим хлопцям здолати усіх ворогів нашої української землі!

 

 

IIІ. Заключна частина

Учитель: Наш урок підходить до закінчення. Дозвольте мені імені всіх присутніх подякувати нашим гостям за те, що вони знайшли час відвідати наш заклад, за те, що вони, як і тисячі воїнів роблять все, щоб у наших домівках був мир. На згадку про сьогоднішню зустріч прийміть від нас сувеніри - обереги, зроблені руками наших учнів, солодкий подарунок для вас та ваших побратимів. Земний вам уклін!

 

ІV. Джерела

Матеріали представлені ВСП,

www.youtube.com,

Книга пам’яті загиблих - http://memorybook.org.ua/,

Вірші про Ато – Бібліотека для громадян - https://sutbibl.wordpress.com/tag/%D0%B2%D1%96%D1%80%D1%88%D1%96-%D0%BF%D1%80%D0%BE-%D0%B0%D1%82%D0%BE/

doc
Додано
18 квітня 2018
Переглядів
2463
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку