Урок на тему: ": «Технологія улаштування цементної підлоги (збірної стяжки) із плит AQUAPANEL Floor та AQUAPANEL Floor МF»"

Про матеріал
Методична розробка уроку розроблена відповідно до Державного стандарту СП (ПТ) О 7129.F.43.39-2017 з професії «Монтажник гіпсокартонних конструкцій» з використанням новітніх технологій та матеріалів компанії Кнауф. Відповідно до програми професійно – теоретичної підготовки з професії «Монтажник гіпсокартонних конструкцій»
Перегляд файлу

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДЕПАРТАМЕНТ ОСВІТИ І НАУКИ

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ

 

ДЕРЖАВНИЙ ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

«КАМ’ЯНСЬКИЙ ЦЕНТР ПІДГОТОВКИ ТА ПЕРЕПІДГОТОВКИ РОБІТНИЧИХ КАДРІВ БУДІВНИЦТВА ТА АВТОТРАНСПОРТУ»

 

МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА УРОКУ

 

на тему: «Технологія улаштування цементної підлоги (збірної стяжки) із плит AQUAPANEL Floor та AQUAPANEL Floor МF»

з предмету: «Технологія монтажу гіпсокартонних конструкцій»

 

для підготовки кваліфікованих робітників з професії монтажник гіпсокартонних конструкцій 4-го розряду

 

 

Підготувала викладач

професійно-теоретичної підготовки

Матвієнко Світлана Володимирівна

 

 

 

 

м. Кам’янське

АНОТАЦІЯ

        Методична розробка уроку розроблена  відповідно до   Державного стандарту СП (ПТ) О 7129.F.43.39-2017 з професії «Монтажник гіпсокартонних конструкцій» з використанням новітніх технологій та матеріалів компанії Кнауф. 

  Відповідно до програми професійно – теоретичної підготовки  з професії «Монтажник гіпсокартонних конструкцій»  урок «Технологія улаштування цементної підлоги (збірної стяжки) із плит AQUAPANEL Floor та  AQUAPANEL Floor MF» який викладається у професійно-технічних навчальних закладах і може бути використаний при отриманні ІV розряду.

Метою методичної розробки на заявлену тему є формування професійної компетенції учнів з технології  улаштування цементної підлоги (збірної стяжки) із плит AQUAPANEL Floor та  AQUAPANEL Floor MF для подальшого практичного застосування цих знань при вирішенні навчально-виробничих завдань; розширення знань щодо можливостей використання нового універсального будівельного матеріалу на основі цементу; виховування сумлінності та відповідальності за результати праці.

Методична розробка уроку  представлена для подальшого використання викладачами теоретичної підготовки професійно-технічних навчальних закладів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЗМІСТ

ВСТУП

4

І.

Основна частина

6

 

1.1. Дидактичні аспекти уроку

6

 

1.2. Хід уроку

7

 

1.3. План-конспект уроку

8

Список використаних джерел

19

Додатки

20

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВСТУП

Метою освіти є всебічний розвиток людини як особистості та найвищої цінності суспільства, розвиток її талантів, розумових і фізичних здібностей, формування громадян, здатних до свідомого вибору.

Завдання сьогодні – виявити, до чого здатна конкретна особистість, і сприяти розвитку цієї здатності.

Освітній процес передбачає появу новітніх, сучасних навчально-практичних центрів за підтримки європейських будівельних фірм, які сприяють вирішенню глобальних для країни завдань у сфері освіти і будівництва, а саме: забезпечення кваліфікованими кадрами з урахуванням вимог ринку праці; збалансування потреб і пропозицій робочої сили на ринку праці; розвиток соціального партнерства шляхом залучення і участі бізнес-компаній у підготовці та перепідготовці робітничих кадрів за інноваційними технологіями компанії.

На сьогоднішній день компанія  Кнауф є одним із провідних виробників будівельних та опоряджувальних  матеріалів в Європі. Комплектні системи цієї фірми для виконання внутрішньої обробки приміщень «сухим» способом визнані передовими і успішно застосовуються будівельниками у всьому світі.

Сухе будівництво - це не лише сукупність сучасних високоякісних матеріалів і передових будівельних технологій, а й високопродуктивна, соціально приваблива праця з використанням зручних, міцних, високоякісних інструментів і пристосувань, що дають змогу досягти європейської якості будівельної продукції.

Слід зазначити, що в результаті постійного вдосконалення сухого будівництва з використанням гіпсокартонних і гіпсоволокнистих плит вдалося не лише істотно поліпшити якість кінцевої будівельної продукції, а й розширити рамки будівництва за рахунок використання цементних плит і технологій  AQUAPANEL.

Цементні плити AQUAPANEL - порівняно новий універсальний будівельний матеріал, що використовується для зовнішнього і внутрішнього опорядження  будівель під фінішне покриття стін, стель, підлог, особливо у приміщеннях з високою вологістю. Здобувачі освіти повинні знати і володіти передовими комплексними системами Кнауф на основі плит AQUAPANEL.

Це й обумовило актуальність вибору теми методичної розробки  уроку «Технологія улаштування цементної підлоги (збірної стяжки) із плит AQUAPANEL Floor та  AQUAPANEL Floor MF». Урок дозволяє учням оволодіти новим матеріалом та основними теоретичними знаннями з технології улаштування цементної підлоги із плит AQUAPANEL.

Для того щоб урок досяг мети,  був доступним, зрозумілим і матеріал добре запам’ятовувався, підготовлено багато відповідних наочностей: розроблена презентація, таблиці, картки завдання, кросворди, використані різні джерела інформації. Це дозволяє підвищувати ступінь сприйняття учнями нового навчального матеріалу, допомагає розвивати  і задовольняти пізнавальні інтереси учнів.

Для сучасного уроку характерне органічне поєднання колективних, групових та різноманітних форм індивідуальної діяльності учнів. Урок треба розглядати як процес цілеспрямованої взаємодії і спілкування викладача з учнями.

Отже, мета роботи -  теоретично обґрунтувати,  розробити й експериментально перевірити  модель спільної роботи вчителя й  учнів на підставі різноманітних завдань,   сприяти механізмам логічного, раціонального та творчого мислення; розвитку професійно грамотної мови, пам'яті, професійної самостійності; перевірити знання учнів не тільки з попередніх тем, а й здійснити перевірку вміння учнів  самостійно працювати та вміти встановлювати зв’язок  з іншими  предметами, такими як матеріалознавство,  основи галузевої економіки і підприємництва, виробниче навчання, охорона праці, будівельного креслення. 

 

 

 

 

 

 

І. Основна частина.

Дидактичні аспекти уроку.

Тема: «Технологія улаштування цементної підлоги із плит AQUAPANEL Floor».

Тема уроку: «Технологія улаштування цементної підлоги (збірної стяжки) із плит AQUAPANEL Floor та AQUAPANEL Floor MF».

Мета уроку:

- навчальна: поглибити теоретичні знання щодо улаштування цементної підлоги (збірної стяжки) із плит Aquapanel Floor для подальшого застосування в практичній роботі;

- розвиваюча: розвивати практичне, творче  мислення учнів, уміння аргументувати свою думку;

- виховна: виховувати в учнів відповідальність за виконану роботу, економне використання матеріалів, викликати інтерес до обраної професії.             

Тип уроку: вивчення нового матеріалу

Методи навчання:

словесний, пояснювально-ілюстративний, самостійна робота

Форми організації навчальної діяльності учнів:

фронтальна, індивідуальна.

Методи проведення уроку: презентація Power Point з теми уроку, роздатковий матеріал (Додатки)

Матеріально-технічне забезпечення: комп'ютер, мультимедійний проектор для демонстрації слайдів.

Міжпредметні зв'язки: Матеріалознавство (Будівельні суміші та мастики. Сухі розчинові суміші), Охорона праці (Безпека праці при виконанні робіт), Електротехніка (Основні відомості про електробезпеку), Будівельне креслення (Зображення вигляд, перерізи і розрізи), Виробниче навчання (Монтаж збірних підлог).

 

 

 

Хід уроку.

І. Організаційна частина (1 хв.)

- взаємне вітання;

- перевірка наявності учнів в групі;

- перевірка готовності учнів до уроку.

ІІ. Мотивація навчальної діяльності учнів (2 хв.)

- повідомлення теми та мети уроку;

- слово вчителя

ІІІ. Актуалізація опорних знань (7 хв.)

- фронтальне опитування «мікрофон»;

- встанови відповідність;

- практична робота в малих групах – виконати розподіл

ІV. Вивчення нового матеріалу (20 хв.)

- матеріали;

- технологія улаштування цементної підлоги

V. Закріплення нового матеріалу (10 хв.)

- тестування;

- розгадування «Філворду»

VІ. Підведення підсумків уроку. Рефлексія (2 хв.)

- оцінювання учнів;

- визначення найактивніших учнів

- рефлексія:

Що нового дізнались на уроці?

Які теоретичні знання удосконалили на уроці?

Де можна використати набуті знання та вміння?

VІІ. Домашнє завдання (1 хв.)

1. Комплексні системи сухого будівництва за технологією КНАУФ AQUAPANEL®: Посібник для навчальних закладів будівельного профілю / І. В. Ципріанович, О. Ю. Старченко, Д. В. Гулін, С. В. Клименко, Т. Є. Остапченко; під ред. І. В. Ципріановича - К.: ТОВ «Видавнича майстерня 2009», 2017. 368 с. прочитать стор. 275 - 278, відповісти на питання стор. 291

План - конспект уроку.

І. Організаційна частина (1 хв.)

- взаємне вітання;

- перевірка наявності учнів в групі;

- перевірка готовності учнів до уроку.

ІІ. Мотивація навчальної діяльності учнів (2 хв.)

2.1 Повідомлення теми і мети уроку.

Викладач:

Тема нашого уроку: «Технологія улаштування цементної підлоги (збірної стяжки) із плит AQUAPANEL Floor та AQUAPANEL Floor MF» (слайд №2).

Мета уроку: (слайд №3)

- навчальна: поглибити теоретичні знання щодо улаштування цементної підлоги (збірної стяжки) із плит Aquapanel Floor для подальшого застосування в практичній роботі;

- розвиваюча: розвивати практичне, творче  мислення учнів, уміння аргументувати свою думку;

- виховна: виховувати в учнів відповідальність за виконану роботу, економне використання матеріалів, викликати інтерес до обраної професії.             

2.2 Мотивація нової теми.

 На сьогоднішній час в будівництві, під час виконання реконструкції та ремонтних робіт, широко використовуються новітні технології та матеріали компанії Кнауф. Використання технології Кнауф є економічно вигідно, а їх екологічність сприяє створенню сучасного інтер'єру.

Тому міжнародною компанією Кнауф, що працює в області виробництва будматеріалів та сучасних технологій, була розроблена технологія улаштування цементної підлоги (збірної стяжки) із плит Aquapanel Floor, яка дозволяє в короткі терміни виконати якісний монтаж основи підлоги для подальшого укладання фінішного покриття.

Підлога є  невід’ємною частиною  приміщення і впливає на її інтер’єр. Також вона відповідає за такі показники, як температура, вологість повітря, рівень теплозахисту.

ІІІ. Актуалізація опорних знань.

Викладач:

Перед тим як перейти до вивчення нової теми, давайте згадаємо попередньо вивчений матеріал та уточнімо деякі питання.

(форма проведення - усне опитування «мікрофон», відповіді на картки-завдання)

Фронтальне опитування «мікрофон» (усна відповідь).

1. Які навантаження приймають підлоги в будівлях і спорудах різного призначення?

Очікувана відповідь учнів:

- вплив людей, що перебувають у приміщеннях; обладнання й меблі; у виробничих - це динамічний вплив транспортних засобів, складованої сировини і виробів, удари від падіння важких предметів, тепловий вплив променевої енергії, контакт із виробами.

2. Назвіть вимоги, що висуваються до підлог будівель і споруд?

Очікувана відповідь учнів:  

- вони мають бути рівними, гладенькими, міцними, зносостійкими; мати необхідні звуко- і теплоізоляційні характеристики; не виділяти пилу; бути екологічними; довговічними; зручними у прибиранні; естетичними; антистатичними; відповідати вимогам пожежної безпеки.

3. Які елементи включає в себе конструкція підлоги?

Очікувана відповідь учнів:  

Конструкція підлоги містить чорнову підлогу і чисту підлогу.

Чорнова підлога - це вирівнюючий шар зі стяжкою, включаючи збірні основи під покриття.

Чиста підлога - це суцільне покриття з окремих виробів (паркет, ламінат, керамічна і кам'яна плитка, лінолеум, пробка, гума та ін.).

4. Які вироби використовуються для улаштування збірних основ підлог комплексних систем Кнауф?

Очікувана відповідь учнів:  

- гіпсокартонні й гіпсоволокнисті плити; деревно-стружкові плити; плити AQUAPANEL Floor.

5. Які переваги збірних підлог?

Очікувана відповідь учнів:  

- економія часу; безвідходні технологічні процеси; не створюють незручностей мешканцям; не викликають значного шуму і засмічування приміщень.

Завдання № 1. «Встанови відповідність» див. ДОДАТОК № 1.

Завдання спрямоване на розвиток логічного та технічного мислення, пропонується учням з метою закріплення знань після вивчення декількох тем. Дає можливість швидко опитати всіх учнів, не забираючи багато часу. Для зручності перевірки завдань, учням роздаються бланки для відповідей.

(Обмін бланками відповідей між учнями. Озвучення викладачем правильних відповідей. Самоперевірка учнями завдання).

Правильні відповіді див. (слайд №4).

Завдання № 2. див. ДОДАТОК № 2 (слайд №5).

За карткою-завдання виконайте розподіл підготовчих робіт при улаштуванні різних видів основ та пронумеруйте у правильній послідовності, на це у вас 2 хв. Працюємо в парах.

(роздаються картки на кожну парту з зображенням підготовчих робіт при улаштуванні різних видів основ. Протягом 1-2 хв. учні на картках пишуть числову відповідь. Підбиття підсумків роботи учнів. Правильні відповіді див. (слайд №6).

Викладач:

Ви добре підготувалися до сьогоднішнього уроку, досконало володієте матеріалом попередніх тем.

Переходимо до вивчення нової теми.

ІV. Пояснення нового матеріалу.

Тема уроку: Технологія улаштування цементної підлоги (збірної стяжки) із плит AQUAPANEL Floor та AQUAPANEL Floor MF.

План вивчення нового матеріалу.

  1. Матеріали
  2. Технологія улаштування цементної підлоги

Викладач:

Ми продовжуємо знайомитись з комплексними системами Кнауф та їх різновидами. Сьогодні мова піде про комплексні системи збірних підлог з використанням плит AQUAPANEL Floor і AQUAPANEL Floor МF.

Збірні підлоги найчастіше використовуються при реконструкції старих будинків, у разі обмеження допустимих навантажень на перекриття й несучі конструкції, при улаштуванні опалювальних підлог, а також при стислих термінах будівництва нових об’єктів. Спорудження сухих стяжок не потребує значного часу.

Пропоную вам познайомитись з матеріалами та виробами, які використовуються для улаштування цементної підлоги (цементної стяжки) зі збірних цементних плит для підлоги за технологією КНАУФ AQUAPANEL.

Матеріали (слайд №7).

 

 

 

Цементні збірні плити для підлоги AQUAPANEL Floor і AQUAPANEL Floor МF.

Цементні плити для підлоги в комбінації з плитою ізоляції ударного шуму. Відрізняються інноваційним дизайном кромок - з пазом по всіх чотирьох сторонах прямокутної цементної плити. Фізико-технічні характеристики цих плит наведено в таблиці (див. ДОДАТОК № 3) (слайд №8).

Плити поставляються в упаковках по 50 шт. на палеті сумарною площею 27 м2.

    

Поліуретановий клей для швів AQUAPANEL Slot Adhesive (PU), призначений для міцного скріплення між собою збірних цементних плит для підлоги. Клей поставляють в упаковках (картриджах) ємністю 310 мл або тюбиках ємністю 600 мл. Витрата клею - приблизно 60 мл/ м2.

Пласкі дюбелі AQUAPANEL Biscuit спеціально розроблені для з'єднання і вирівнювання цементних плит для підлоги. Їх вставляють а паз плити, відбувається фіксація плит одна відносно одної з вирівнюванням їх по вертикалі.

Дюбель зроблений зі спеціального незламного синтетичного матеріалу, що має високу міцність, з розмірами 60х23х4 мм.

Постачають в коробках по 100 або 200 шт. в кожній. На 1 м2 підлоги потрібно 7 дюбелів.

Ґрунтовка для внутрішніх робіт AQUAPANEL Interior Primer - готова до використання дисперсія синтетичних компонентів для ґрунтування цементної підлоги з плит AQUAPANEL Floor, забезпечує максимальну адгезію напільних покриттів. Ґрунтовка постачається в ємностях 2,5 або 1,5 л. Витрата ґрунтовки - 50 г/ м2.

Опорний конспект:

Технологія улаштування цементної підлоги.

Перед улаштуванням сухої цементної підлоги слід брати до уваги таке:

- підлога має витримувати проектне навантаження;

- основа перед укладанням цементних плит має бути ретельно вирівняна (щоб уникнути зсувів або розтріскування плит);

- перед укладанням на суху цементну стяжку (з плит) декоративного покриття поверхня стяжки має бути рівною та гладенькою.

Укладання цементних плит слід виконувати згідно з розробленою для певного приміщення схемою. 

Викладач: Давайте згадаємо,  які операції необхідно виконати перед початком роботи?

Очікувана відповідь учня:  

Перед початком укладання цементних плит необхідно виконати підготовчі роботи:

- вибрати засипку;

- визначити перепад висоти;

- розрахувати товщину засипки;

- визначити розмір приміщення в плані;

- розмітити висоту засипки на стіні (перегородці) на максимальній відстані 2 м;

- підготувати основу.

Викладач: На вирівняну, гладеньку, чисту основу укладаються цементні плити підлоги AQUAPANEL Floor.

Технологічна карта.

Ескіз

Технологія виконання

1.

Першу цементну плиту для підлоги укладають в куту приміщення. При цьому вставляються клини, щоб запобігти зсуву укладених плит при притисканні до них наступних. Клини забезпечують можливість подальшої вставки кромочної ізоляційної смуги товщиною 10 мм див. (слайд №9).

2.

Перед нанесенням поліуретанового клею для швів AQUAPANEL Slot Adhesive (PU) поверхні кромок і пазів плит прочищають вологою щіткою, щоб видалити пил. Очищення кромок забезпечує надійне склеювання плит див. (слайд №10).

3.

Поліуретановий клей для швів AQUAPANEL Slot Adhesive (PU) наноситься на кромку плити з пазом спеціальною насадкою для нанесення клею. з якої клей виходить широкою тонкою смугою і закриває паз. Витрата клею 60 мл/м2. Клей слід наносити при температурі повітря в приміщенні не нижче ніж 5°С див. (слайд №10).

4.

Після нанесення поліуретанового клею на кромки у пази плит вставляють плоскі дюбеля AQUAPANEL Biscuit через шар нанесеного клею.

Клей при висиханні зафіксує також і дюбель, покритий клеєм у процесі його встановлення в паз див. (слайд №11).

5.

Укладання плит можна виконувати зліва направо або в протилежному напрямку, рухаючись до дверей див. (слайд №11).

Укладання ведеться з перев'язкою швів див. (слайд №12).

Притискати плити одна до одної слід із зусиллям, що забезпечує витискування клею на поверхню, при цьому пласкі дюбелі всувають у пази плит див. (слайд №12).

6.

Останню обрізану за місцем плиту підганяють, нахиляючи в одну сторону, а потім опускають на основу, притискаючи її до сусідніх плит в обох напрямках див. (слайд №13).

7.

Розрізання плит здійснюється за допомогою циркулярної пилки із застосуванням пилозбірника див. (слайд №13).

 

8.

Коли застигнуть надлишки клею, що виступив на поверхню цементних плит у процесі їх укладання (приблизно через 2-24 години залежно від температури повітря в приміщенні), їх видаляють за допомогою шпателя див. (слайд №14).

9.

Після завершення зняття надлишків поліуретанового клею вся поверхня укладених цементних плит очищається від пилу, будівельного сміття, плям фарби. Очищену поверхню обробляють ґрунтовкою для внутрішніх робіт AQUAPANEL Interior Primer. Витрата концентрату ґрунтовки 50 г/м2. Розбавлення з водою здійснюється в пропорції 1:1 див. (слайд №14).

10.

Пласкі дюбелі AQUAPANEL Biscuit встановлюють попарно по короткій стороні плит, що укладаються, та по три по довгій стороні. З'єднання плит дюбелями здійснюються так, щоб дюбель з'єднував сусідні плити в кінці стику. Дюбель встановлюють перпендикулярно до стику укладених плит див. (слайд №15).

План розкладки плит та розміщення дюбелів у процесі їх установки представлено на рис. (див. ДОДАТОК № 3) (слайд №16).

 

Після висихання ґрунтовки на поверхні цементних плит AQUAPANEL Floor може бути укладено підлогове покриття.

При технологія улаштування цементної підлоги не слід забувати про правила дотримання охорони праці.

Давайте згадаємо, які засоби захисту необхідно використовувати під час улаштування цементної підлоги? (усно 1-2 хв.)

Очікувана відповідь учнів:  

- роботу слід виконувати в спецодязі (комбінезон, робоча куртка й брюки);

- користуватися захисними окулярами для захисту очей;

- користуватися маскою або респіратором, щоб цементний пил не став причиною подразнення дихальних шляхів.

Викладач:

Яких правил користування ручного  та електричного інструменту необхідно дотримуватись? (усно 1-2 хв.)

Очікувана відповідь учнів:  

- ручні інструменти повинні бути справними, після завершення роботи їх слід очистити від бруду й покласти у відповідне місце;

- при обробці поверхонь ударним інструментом потрібно працювати в рукавичках та захисних окулярах;

- корпуса електроінструментів, що перебувають під напругою вище 36 В повинні бути заземлені.

(Підбиття підсумків роботи учнів)

Викладач:

Молодці. Я дуже задоволена. Ви добре попрацювали

V. Закріплення нового матеріалу (10 хв.)

Для закріплення нового матеріалу необхідно відповісти на тестове завдання

(на кожну парту роздаються тестові завдання. Розв'язування яких триває протягом 4-5 хв. Потрібно позначити правильну відповідь див. (слайд №17)) (див. ДОДАТОК № 5)

А щоб досконаліше засвоїти матеріал сьогоднішнього уроку, я пропоную розгадати «Філворд» див. (слайд №18). (правильну відповідь див. ДОДАТОК № 6) див. (слайд №19).

VІ. Підведення підсумків уроку. Рефлексія (2 хв.)

- оцінювання учнів див. (слайд №20);

- визначення найактивніших учнів

- рефлексія див. (слайд №21):

Що нового дізнались на уроці?

Які теоретичні знання удосконалили на уроці?

Де можна використати набуті знання та вміння?

Чи знадобляться вам ці знання вміння та навики в майбутньому?

Відповідь учнів:  

- я дізнався технологічну послідовність улаштуванням цементної підлоги (збірної стяжки) з плит AQUAPANEL Floor;

- я удосконалив свої теоретичні знання з властивостей цементних плит AQUAPANEL Floor;

- набуті знання та вміння допоможуть мені в період проходження виробничої практики.

VІІ. Домашнє завдання (1 хв.) див. (слайд №22).

1. Вивчити законспектовану інформацію

2. Комплексні системи сухого будівництва за технологією КНАУФ AQUAPANEL®: Посібник для навчальних закладів будівельного профілю / І. В. Ципріанович, О. Ю. Старченко, Д. В. Гулін, С. В. Клименко, Т. Є. Остапченко; під ред. І. В. Ципріановича - К.: ТОВ «Видавнича майстерня 2009», 2017. 368 с. прочитать стор. 275 - 278, відповісти на питання стор. 291

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Список використаних джерел.

1. Комплексні системи сухого будівництва за технологією КНАУФ AQUAPANEL®: Посібник для навчальних закладів будівельного профілю / І. В. Ципріанович, О. Ю. Старченко, Д. В. Гулін, С. В. Клименко, Т. Є. Остапченко; під ред. І. В. Ципріановича - К.: ТОВ «Видавнича майстерня 2009», 2017. 368 с.

2. Державний стандарт професійно-технічної освіти. СП(ПТ)О 7129. F. 43.39-2017  Професія: Монтажник гіпсокартонних конструкцій.

3. Заславська С.І., Ситноков О.П., Остапченко Т.Є. Монтаж каркарсно-обшивних конструкцій (Інтегрований курс модульного навчання І, ІІ, ІІІ частини) – Донецьк, 2010.

4. Захарченко П.В. Гавриш О.М. Півень Н.М. Пастушенко О.Є Калугіна О.М. Практикум з технології та товарознавства систем сухого будівництва. Київ, 2010.

5. Остапченко Т.Є., Т.Е.Анищенко. Комплект навчальних елементів: Монтаж гіпсокартонних конструкцій Київ, Майстри, 2009 - 600с.

6. Остапченко Т.Є., Подоліч Ю.Я., Програмно педагогічний засіб за професією «Монтажник гіпсокартонних конструкцій» ТОВ «Компанія СМІТ» 2009.

7. Старченко О.Ю., Гулін Д.В. Технології сухого будівництва. Київ, 2005

8. Ціпранович І.В., Старченко О.Ю. Комплектні системи сухого будівництва. Київ ВАТ «Майстри», 2009.

9. https://file.knauf.ua

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК  № 1.

Завдання № 1. «Встанови відповідність».

1. Вид оздоблювального матеріалу - дати визначення?

1

ГВП

А

Опоряджувальний матеріал, що складається з цементу та дрібнозернистого керамзиту, армованого з усіх боків

2

Аквапанель

Б

Опоряджувальний матеріал, що складається з  неспалимої гіпсової серцевини з додаванням вермикуліту і склоровінгу, облицьованої з усіх боків, крім торцевих кромок, негорючим скловолокном

3

Сейборд

В

Опоряджувальний матеріал, що складається з гіпсового осереддя армованого в усьому обсязі паперовими волокнами

4

Файерборд

Г

Опоряджувальний матеріал, що складається з спеціального гіпсового осереддя і сульфату барію, облицьованого з двох боків картоном

2. Типи плит Аквапанель - їх призначення?

1

Аквапанель «Outdoor»

А

Облицювальний виріб, який застосовується в сухих збірних цементних підлогах

2

Аквапанель «Indoor»

Б

Облицювальний виріб, який застосовується для зовнішньої обшивки стін і споруд різного призначення

3

Аквапанель «Floor»

В

Облицювальний виріб, який застосовується у внутрішніх приміщеннях будівель і споруд різного технологічного призначення

3. Маркування конструкцій - розшифрувати?

1

W 381

А

Перегородка на дерев'яному каркасі з двошаровою обшивкою з плит Аквапанель

2

W 389

Б

Підвісна стеля на сталевому каркасі із закріпленими на ньому плит Аквапанель

3

F38

В

Перегородка на одинарному сталевому каркасі з одношаровою обшивкою з плит Аквапанель

4

D282

Г

Збірна цементна підлога з використанням плит Аквапанель

4. Назва кріпильного виробу - призначення?

1

А

Дюбель універсальний

2

Б

Дюбель пластмасовий

3

В

Дюбель для пустотілих конструкцій

4

Г

Дюбель анкерний металевий

5. Тип будівельної стрічки - призначення?

1

Стрічка кромкова

А

Самоклеюча полімерна стрічка, застосовується для підвищення звукоізоляційної конструкції

2

Стрічка ущільнювальна

Б

Застосовується у сполученні з відповідними шпаклювальними сумішами для армування шару шпаклівки

3

Стрічка роздільна

В

Стрічка з спеціального поліетилену при улаштуванні збірних і наливних підлог

4

Сітка армуюча

Г

Використовується у місцях прилягання до огороджувальних конструкцій

 

 

Правильна відповідь:

1

2

3

4

5

1

В

1

Б

1

В

1

Г

1

В

2

А

2

В

2

А

2

А

2

А

3

Г

3

А

3

Г

3

Б

3

Г

4

Б

 

 

4

Б

4

В

4

Б

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК  № 2.

Картка - завдання.

Виконайте розподіл підготовчих робіт при улаштуванні різних видів основ та пронумеруйте у правильній послідовності:

А. Підготовка дерев'яної основи;

Б. Підготовка бетонної основи;

В. Підготовка нерівної основи.

1

2

3

4

G:\мгк\20190502_073937.jpg

5

6

7

8

9

10

11

12

 

Правильні відповіді:

А. Підготовка дерев'яної основи (1, 12, 4)

Б. Підготовка бетонної основи (3, 8)

В. Підготовка нерівної основи (5, 10, 2, 7, 11, 6, 9)

 

 

 

 

ДОДАТОК № 3.

Фізико-технічні характеристики цементних плит  AQUAPANEL Floor та AQUAPANEL Floor МF

 

Фізико-технічні характеристика з одиницею виміру

Типи плит

AQUAPANEL

 Floor

AQUAPANEL

Floor МF

Довжина (мм)

900

900

Ширина (мм)

600

600

Товщина (мм)

22

33

Питома вага на одиницю (кг/м2)

прибл. 37

прибл. 39

Щільність в сухому вигляді (кг/м3)

прибл. 1600

прибл. 1600

Міцність на вигин (Н/мм2)

3,0

3,0

Модуль пружності (Н/мм2)

4000-7000

4000-7000

Паропроникність (DIN 4108)

70/150

70/150

Теплопровідність λ (Вт/м·К)

0,79

0,79 (0,04)

Показник (рН)

12

12

Клас будівельних матеріалів

А2

А2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК № 4.

Схема збірної цементної цементної підлоги з плит AQUAPANEL Floor.

 

Плоский дюбель

Не потрібно обрізати краї з пазом біля стіни

Клей для пазогребеневих з’єднань AQUAPANEL наноситься пласким наконечником

Розміщення пласких дюбелів у плані при стикуванні цементних плит AQUAPANEL Floor у процесі монтажу

Деталь краю плити з пазом і пласким дюбелем

Плита AQUAPANEL Floor у плані та її повздовжній і поперечний перетин

Стик збірних цементних плит AQUAPANEL Floor

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК № 5.

Тестове завдання

1. Які плити використовуються для влаштування цементної підлоги або цементної стяжки за технологією Кнауф AQUAPANEL?

а) AQUAPANEL SkyLite;

б) AQUAPANEL Floor;

в) AQUAPANEL Indoor;

г) AQUAPANEL Outdoor.

2. За якими фізико-технічними характеристиками відрізняються цементні плити AQUAPANEL Floor та AQUAPANEL Floor МF?

а) довжиною, шириною;

б) шириною, товщиною;

в) товщиною, питомою вагою;

г) довжиною, питомою вагою.

3. Які матеріали необхідні для улаштування цементної підлоги або цементної стяжки, крім цементних плит AQUAPANEL?

а) AQUAPANEL Slot Adhesive (PU), AQUAPANEL Biscuit, AQUAPANEL Interior Primer, AQUAPANEL Levelling Compaund, AQUAPANEL Levelling Fill;  

б) AQUAPANEL Indoor, AQUAPANEL Maxi, AQUAPANEL Joint Adnesiv (PU);

в) Ізогрунт, Тіфенгрунд, Грундерміттель

г) Файерборд, Сейфборд, ГВП

4. Як укладається перша цементна плита за технологією улаштування цементної підлоги?

а) з кутка приміщення;

б) від дверного отвору;

в) від віконного отвору;

г) з середини приміщення.  

5. За допомогою якого інструменту здійснюється розрізання цементних плит AQUAPANEL Floor?

а) ножа зі змінними лезами «Вехсельклінгенмессер»;

б) циркулярної пилки;

в) пилки «Штихзеге»;

г) різака «Штрайфентреннер».

6. Для чого застосовується поліуретановий клей AQUAPANEL Slot Adhesive (PU)?

а) для з'єднання швів;

б) для фіксації пласких дюбелів;

в) для вирівнювання основи;

г) для міцного скріплення між собою збірних цементних плит та фіксації пласких дюбелів.

7. Які витрати поліуретанового клею AQUAPANEL Slot Adhesive (PU) при нанесенні на кромки цементної плити?

а) 70 мл/м2 ;

б) 50 мл/м2 ;

в) 40 мл/м2 ;

г) 60 мл/м2 .

8. Які розміри має плаский дюбель AQUAPANEL Biscuit, який призначений для з’єднання і вирівнювання цементних плит?

а) 60х23х4 мм;

б) 60х24х3 мм;

в) 24х60х4 мм;

г) 24х60х3 мм.

9.Скільки пласких дюбелів AQUAPANEL Biscuit встановлюється по довгій стороні цементної плити при з'єднанні плит між собою?

а) один;

б) два;

в) три;

г) чотири.

10. Якою ґрунтовкою обробляють поверхню цементних плит AQUAPANEL Floor перед укладанням підлогового покриття?

а) ґрунтовкою Кнауф Тіфенгрунд

б) ґрунтовкою AQUAPANEL Interior Primer

в) ґрунтовкою AQUAPANEL Board Primer

г) ґрунтовкою Кнауф Путцгрунд

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Б

В

А

А

Б

Г

Г

А

В

Б

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК № 6.

«Філворд»

А

К

В

А

П

А

Н

С

К

Л

С

И

П

К

А

А

Е

У

Н

О

А

К

Р

О

М

К

Л

Р

Т

В

З

Т

А

А

К

Ж

Ь

Г

О

О

П

И

П

С

Т

Я

Ш

Я

В

Л

І

Л

Е

С

У

М

І

І

К

О

Д

П

Р

З

О

Л

Я

Ц

А

К

Л

А

Е

І

Д

Ю

Б

Е

Л

Н

О

Г

К

Р

И

Т

Т

Я

Ь

О

 

Правильна відповідь:

«Філворд»

А

К

В

А

П

А

Н

С

К

Л

С

И

П

К

А

А

Е

У

Н

О

А

К

Р

О

М

К

Л

Р

Т

В

З

Т

А

А

К

Ж

Ь

Г

О

О

П

И

П

С

Т

Я

Ш

Я

В

Л

І

Л

Е

С

У

М

І

І

К

О

Д

П

Р

З

О

Л

Я

Ц

А

К

Л

А

Е

І

Д

Ю

Б

Е

Л

Н

О

Г

К

Р

И

Т

Т

Я

Ь

О

 

 

 

 

docx
Додано
30 січня
Переглядів
112
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку