Урок на тему "У світі пернатих друзів"

Про матеріал
Узагальнюючий урок з теми "Птахи". Опис різноманітності птахів, їх поведінки, значення у природі та у житті людини.
Перегляд файлу

Виховний захід

Тема. У світі пернатих друзів.

Мета: актуалізувати знання учнів про птахів; розширити знання учнів про біологічні особливості птахів, їх різноманітність, поширення та поведінку; вчити учнів порівнювати біологічні об’єкти, знаходити спільні та відмінні ознаки птахів; розвивати уміння встановлювати причинно – наслідкові зв’язки між біологічними особливостями птаха та місцем його проживання; виховувати відповідальне ставлення до світу живої природи.

Обладнання: компьютер, мультимедійний проектор, плакат із накресленим кросвордом, картки із зображенням птахів (шпак, дятел, орел, тукан, журавель, страус, лебідь); маркер, відеоролик «Де зимують птахи», аудіозапис співу пташок у лісі; мультимедійна презентація зі слайдами по тексту заходу; яблука ( по кількості учнів ); книжка про природу (для нагородження найактивнішого учня класу)

Підготувати заздалегідь: накреслити плакат та прикріпити до дошки, роздрукувати картки із зображенням птахів.

Хід заходу

Добрий день, діти! Дозвольте представитись – ми вихованці природничого гуртка «Дослідник довкілля». Сьогодні ми завітали до вас у гості, щоб поговорити на одну дуже важливу тему. Але гості ми загадкові, тому чекайте від нас приємних сюрпризів і несподіванок!

Про що ж ми сьогодні поговоримо? Це ви дізнаєтесь, якщо розгадаєте кросворд, що прикріплений у вас на дошці.

(На дошці прикріплений аркуш із накресленим кросвордом. До цього ж аркуша прикріплені тильною стороною картки із зображенням птахів. Бажаючі учні виходять до дошки, знімають картку та вписують назву птаха у відповідну клітинку кросворда).

Молодці! Добре впорались із завданням! Отже, сьогодні ми поговоримо про пернатих. Хто ж такі пернаті? ( Відповіді учнів ). Так, це птахи!

Птахи – невід’ємна частина природи, її окраса. Не можна уявити ліс, парк або сад беззвучним, «німим», без співу дроздів, синиць і зябликів, поле – без співу жайворонків, луку – без красеня білого лелеки. Вони чарують нас різноманіттям свого оперення, цікавою поведінкою та чудовим співом. Птахи оспівані багатьма народами світу. Про них складають вірші, загадки, легенди, казки.

(Ввімкнути тихо аудіозапис «Спів птахів» і продовжити )

Слухаючи цей мелодійний спів, згадую рядки поезії Максима Рильського «Розмова з другом»:

Ліс зустрів мене як друга

Горлиць теплим воркуванням,

Пізнім дзвоном солов’їним,

Ніжним голосом зозулі,

Вогким одудів гуканням,

Круглим циканням дроздів.

( Розповідь супроводжується демонстрацією відповідних слайдів)

І справді, де тільки ми не зустрічаємо птахів! Вони не бояться ні спекотних екваторіальних районів, ні холодних полярних областей, Але найбільше їх, звичайно, тропіках. У такій маленькій країні як Колумбія, їх близько 1700 видів, на території США та Канади – 775, а в Україні живе близько 360 видів птахів. Ми так звикли до них, що здається, ніби ми їх добре знаємо. А чи справді це так?

Відгадайте загадку: «Без рук, без сокири побудована хата». Вірно! Це гніздо! Які ж тільки гнізда птахи не будують! Все йде в хід: палички й пір’я, мох і шерсть, глина, черепашки молюсків і навіть слина! Є справжні гуртожитки, а хтось влаштовує інкубатор. Гнізда шиють, в’яжуть або яйця просто підкидають у чужі гнізда.

Ви бачите, що гнізда мають різну форму, зроблені з різноманітних матеріалів. А є птахи, які зовсім не будують гнізда. Пінгвіни не насиджують яйця, бо тримають їх на своїх ногах і переміщуються разом із кладкою. Самець пінгвіна обігріває яйце, яке знесла самка.

Колір яєць залежить від різних факторів. Наприклад, яйця можуть бути захисного забарвлення, якщо гніздо відкрите, або яскравого – якщо гніздо закрите.

Найбільші яйця відкладає страус – маса може бути понад 2 кг. Щоб зварити таке яйце потрібно 2 години. Найменше яйце у колібрі – всього кілька грамів, а розмір з горошину.

Птахи – турботливі батьки. Цікаво піклується про малечу батько страус. Яйця, які в гнізді лежали скраю і погано обігрівались, частіше за все, стають тухлими. Коли пташенята з’являються на світ, батько розбиває погані яйця й на них злітаються мухи, якими живляться страусенята.

У птахів, чия малеча тривалий час проводить у гнізді, турбот багато. Такі пташенята належать до гніздових. Народжуються вони сліпими, безпорадними і голими. Підраховано, що турботливі батьки підлітають до гнізда за день близько 500 разів, щоб прогодувати ненажерливе потомство, напоїти та викинути послід із гнізда.

У разі небезпеки батьки подають сигнал, який попереджає пташенят. Деякі птахи нападають на ворога, навіть якщо в рази менші за нього. І нападають, буває, зграями ( горобці, ластівки). Одуд захищає своїх пташенят від хижаків, вистрілюючи в нападника власним послідом. Така собі – хімічна атака.

Батьки не тільки піклуються про харчі, захищають малечу, а ще й дбайливо стежать за санітарним станом гнізда. Постійно викидають послід, приносять трави (деревій, полин). Такі трави уберігають гніздо від деяких видів паразитичних комах і бактерій.

Цікавий та захоплюючий світ птахів!

1.Салаган – цей птах будує гніздо зі своєї слини.

2. Кеа - єдиний папуга, що живиться м’ясом.

3.Лебідь – має найбільшу кількість пір’я.

4.Медовкажчик – це й птах вказує шлях до бджіл диким тваринам і людям, хоча сам живиться виключно воском.

5.Пальмовий стриж – приклеює слиною свою кладку яєць до пальмового листя і насиджує її у підвішеному стані.

6.Сорка – будує гніздо із «дахом».

7. Ремез – його гніздо можна переплутати з рукавичкою.

Так, птахи дуже цікаві, загадкові та розумні! Але вони також і беззахисні. Птахи, що живуть в Україні найбільш потерпають взимку, коли дуже сильні морози та товстий шар снігу.

Друзі, пропоную вам переглянути відео про зимуючих птахів України.

(Перегляд відеоролика «Зимуючі птахи України» з одночасним обговоренням)

Діти, птахи дуже потребують нашої допомоги в скрутні часи. Якщо у вас буде можливість – винесіть трохи їжі для них. Адже ситий птах не замерзне від холоду.

Сьогодні ви були дуже активними на зустрічі, багато знаєте про птахів. Тому найактивніший учень вашого класу отримує невеличкий подарунок, який допоможе йому краще вивчити природу.

(Визначаємо найактивнішого учня і вручаємо йому книжку) 

А в гості ми до вас завітали з гостинчиком!  Це смачнючі і корисні яблука від усіх гуртківців «Дослідник довкілля». Їжте вітаміни – будете здоровими, веселими і розумними!

До побачення!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Використані джерела

1.Науково – методичний журнал «Біологія» № 6 (450), лютий, 2015, стор. 31 – 34.

2. Науково – методичний журнал «Біологія» № 16 – 18 (460 – 462), червень 2015, стор. 51 – 54.

3. Атлас тварин і рослин Ураїни: ілюстроване енциклопедичне видання. – Харків: Дверна служба, 2010. – 64 с.

4.Животные шести континентов. Иллюстрированная энциклопедия / сост. Ю. Д. Бойчук, Р. В. Шаламов. – Харьков: Книжный клуб: Клуб Семейного Досуга»; Белгород: ООО «Книжный клуб «Клуб Семейного Досуга», 2012. – 416 с.: цв. ил.

5 Інтернет – ресурс You Tube ( канал МУЛЬКА ).

docx
До підручника
Біологія 7 клас (Базанова Т. І., Кузнецова М. О., Кіося Є. О., Павіченко Ю.В.)
Додано
3 листопада 2021
Переглядів
451
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку