Урок на тему "Здорове харчування"

Про матеріал
Матеріал містить розробку інтегрованого уроку з англійської мови та біології у 6 класі з теми «Здорове харчування»
Перегляд файлу

Інтегрований урок з англійської мови та біології у 6 класі з теми «Здорове харчування»

Цілі: вчити учнів пояснювати різницю між здоровими та шкідливими продуктами харчування, створити комфортні умови вивчення англійської мови шляхом використання інтерактивної дошки, тренувати вживання лексики з теми, формувати уміння сприймання на слух, зорового сприймання, усної та письмової взаємодії, розвивати вміння працювати в команді, формувати усвідомлення важливості екологічних проблем та бажання допомогти природі.

Цілі: продовжити вчити розпізнавати органи рослин, визначати вегетативні та генеративні органи, аналізувати процеси живлення рослин, розвивати логічне мислення та пам’ять

Очікувані результати:  на кінець уроку учні можуть правильно вживати лексичні одиниці з даної теми, вирізняти потрібну інформацію при зоровому сприйманні та сприйманні на слух з даної теми, розрізняти форми слів,  чітко та обґрунтовано висловлювати свою думку, розуміти шкідливість нітратів і застосовувати набуті знання у повсякденному житті.

Змістові лінії: екологічна безпека та сталий розвиток, здоров’я та безпека

Обладнання: телевізор, роздатковий матеріал, харчові продукти (на вибір вчителя, фрукти, овочі, сосиски, солодощі, сир, йогурт тощо), кольорові фломастери, папір А4, нітратомір.

 

Хід уроку

І. Початок уроку.

а) Привітання.

Доброго ранку, діти.

Good morning, children. 

б) Повідомлення теми та мети уроку

Учитель англійської мови

- What can you see on the desks?

- Is this food healthy?

Today we’ll talk about food, find out if it’s healthy or not and you’ll be able to pack a healthy lunch box.

Учитель біології

Сьогодні у нас – незвичайний урок. Як ви думаєте, чому перед вами стоять два вчителі?

(у нас буде об’єднаний урок англійської мови та біології,  такі уроки називаються інтегровані)

в) Фонетична розминка

Учитель англійської мови

What proverbs connected with healthy eating do you know?

г) Мовленнєва розминка

Distribute the food you see into the following categories

Fruit

Vegetables

Meat

Dairy Products

 

 

 

 

 

 

 

 

 

д) Робота в групах

Оформлення ланч боксу

Work in groups and pack your lunch boxes. Put into your lunch box not more than 5 products. Write what you have on the sheets of paper and stick them to the board

II. Основна частина уроку.

a) Фронтальна бесіда

- Why are vegetables and fruit important?

- Why should we eat meat?

- Why should we have dairy products?

б) Формування уміння сприймання на слух

https://www.youtube.com/watch?v=WPmnMqOD8Ek

Перегляд мультфільму “Eat Healthy, Stay Wealthy”

Watch the cartoon and answer the questions (питання на партах) (Додаток)

Read the questions and say if everything is clear

Перегляд мультфільму та виконання тесту на вибір правильної відповіді за допомогою вікторини, створеної в програмі KAHOOT

https://create.kahoot.it/details/383f828f-3963-4835-89cd-de75eae165a4

Watch the cartoon, take a cell phone, enter the web site “Kahoot”, think of the name of your team and do the quiz.

Виконання тесту та визначення переможця

Учитель біології.

  1. Ви бачите, що вживаючи некорисну їжу хлопчик погладшав та став погано себе почувати.

Отож,  їжа швидкого приготування не корисна.

 А продути, які знаходяться перед вами, відносяться до шкідливої їжі чині?

На сьогоднішньому уроці ми будемо це з’ясовувати.

  1. Усі  харчові продукти , які перед вами  різного походження -  тваринного, рослинного. Розподіліть на групи. Один учень до дошки .

Хотілося б зараз привернути вашу увагу на продукти рослинного походження.

  1. Рослина, як відомо – це цілісний організм , який має певні органи.

Що ми називаємо органом?

Пригадайте, будь ласка, які ви знаєте органи рослин? (діти перелічують –корінь, стебло, листок, брунька..)

Підійдіть до дошки та запишіть назви відповідних органів.

А ,які органи відносяться до вегетативних та генеративних? (обведіть червоним кольором генеративні плоди , а синім - вегетативні).

  1. Внизу малюнка, ви бачите зображення харчових продуктів, які знаходяться у вас на столі.

Як на вашу думку, якими органами рослин представлені дані продукти?

Підтягніть , будь ласка, зображення продукту до органа , що йому відповідає.

(Брунька – капуста, плід – огірок, банан, ківі, помідор, яблуко, стебло та корінь---)

Учитель англійської мови

д) Формування уміння зорового сприймання

You don’t only have fruit and vegetables on your desks but also other food. It contains different substances.

-What does it contain? Do the anagrams and find out  (Water, fat, minerals….)

Анаграми

atfs (fats), inrlmeas (minerals), trwae (water), ponirte (protein), timnsvai (vitamins)

Читання текстів з пропусками

Read and complete the texts

Fats       Minerals        Water          Protein         Vitamins

1. …  make you strong and give you energy. There are … in meat, butter, cheese and oil.

2. … are important for your eyes, your skin, your bones and hair. There are thirteen types of them (A, B, C and so on)

3. … helps you to grow and gives you energy. There is … in meat, fish and milk.

4. … is important for your blood. It also cleans your body. You should drink lots of … every day.

5. … make your bones and teeth strong. There are different types of … in milk, vegetables, eggs, meat, cereals and many other foods.

Учитель біології .

  1. А чи доводилося вам чути, що  овочі та фрукти крім згаданих вами поживних речовин можуть містити певні речовини, які називають нітрати. ?

То що ж таке нітрати?

Це солі нітратної кислоти, які є у рослинах у різній кількості. Ми маємо природний вміст нітратів у овочах та фруктах, які є на нашій планеті.

  1. Надлишок нітратів з’являється переважно від внесених добрив. Це аміачна, калійна селітри. Їх використовують , щоб с/г давало високі врожаї , щоб овочі мали привабливий вигляд., багато добрив використовують у теплицях. Тому і з’являється міф про несезонні овочі і фрукти, які містять нітрати.
  2. Ми маємо рекордсмена з вмістом нітратів . Один з них _ це редиска. Вміст нітратів у ній 1500мг на 1 кг. Багато нітратів у петрушці та кропі.

Але, якщо нітрати не перевищують норму, то вони не є шкідливими. Для людини безпечна норма 5мг на 1 кг ваги тіла.

  1. Чим же шкідливі нітрати? (відповіді дітей)

 При попаданні в організм вони поступово відновлюються до шкідливих речовин нітритів, більш відомих як харчові добавки, це поширені консерванти Е 249 калій нітрат та Е250 – це натрій нітрат. Ці консерванти широко використовують у виробництві ковбаси, для надання привабливого вигляду.

  1. У яких органах рослин можуть накопичуватися нітрати ?(в усіх)

 Як на вашу думку - чи можна виміряти вміст нітратів у продуктах? Яким чином.

  1. Так, існує прилад для домашнього користування – нітратомір.

Чи бачили ви чули про нього щось? (мультик – «Фіксики» та передачі Ольги Фреймут)

Як він працює?

Має щуп, який вводять у продукт. Також є екран з переліком назв продуктів та нормою нітратів.  Прилад показує перевищує вміст нітратів у продуктах чи ні.

Зараз ми з вами приступимо до визначення вмісту нітратів. Вам необхідно заповнити таблицю та визначити,  у яких продуктах перевищено вміст нітратів.

Назва продукту

Вміст нітратів, норма,мг/кг

Вміст нітратів, наявний мг/кг

Норма перевищена(+),  менше норми (-)

Капуста пізня/ рання

500 / 900

 

 

Банан

200

 

 

Ківі

60

 

 

Помідор тепл./ грунт.

300 / 150

 

 

Огірок тепл.

400

 

 

Яблуко

60

 

 

Сире м'ясо

200

 

 

Варене м'ясо

200

 

 

Сир

50

 

 

Сосиски

200

 

 

Підсумок таблиці. Назвіть у яких перевищено вміст нітратів.

Учитель біології.

Хотілося б звернути вашу увагу на м’ясні продукти. Звідки нітрати у м’ясі (тварини їдять рослинну їжу з нітратами)

Зверніть увагу на колір м’яса. Свіже м'ясо червоного кольору. Ковбаски теж червоні. А варене м'ясо змінило колір. Чому, тому, що при термічній обробці (варіння) руйнується білок, який надає червоного кольору. Щоб зберегти колір варених та копчених ковбасок нітрати використовують як консерванти. Тому у дешевій ковбасі до 200 грн завжди є нітрати, бо не можна зварити, щоб не втратити колір, тому додають нітрати для привабливості.

Висновок: менше їжте ковбаски, а смакуйте котлетками, печеним м’ясом , що готує мама вдома.

Учитель англійської мови

е) Робота в групах

Look at your lunch boxes and repack them according to the results of the experiment to make your boxes healthy. Comment on your choice

є) Формування уміння креативного письма

 Let’s express your attitude to healthy eating in a form of the creative writing. Write down a poem according to the following scheme.

Складання віршів за схемою

Read your poems.

III. Заключна частина уроку.

а) Підведення підсумків.

Peфлексія.

б) Домашнє завдання

в) Виставлення оцінок.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fats       Minerals        Water          Protein         Vitamins

1. …  make you strong and give you energy. There are … in meat, butter, cheese and oil.

2. … are important for your eyes, your skin, your bones and hair. There are thirteen types of them (A, B, C and so on)

3. … helps you to grow and gives you energy. There is … in meat, fish and milk.

4. … is important for your blood. It also cleans your body. You should drink lots of … every day.

5. … make your bones and teeth strong. There are different types of … in milk, vegetables, eggs, meat, cereals and many other foods.

 

 

 

 

 

Fats       Minerals        Water          Protein         Vitamins

1. …  make you strong and give you energy. There are … in meat, butter, cheese and oil.

2. … are important for your eyes, your skin, your bones and hair. There are thirteen types of them (A, B, C and so on)

3. … helps you to grow and gives you energy. There is … in meat, fish and milk.

4. … is important for your blood. It also cleans your body. You should drink lots of … every day.

5. … make your bones and teeth strong. There are different types of … in milk, vegetables, eggs, meat, cereals and many other foods.

 

 

 

 

 

docx
Додано
9 січня 2022
Переглядів
947
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку