Урок патріотизму «Покрова – свято козацьке»

Про матеріал
ознайомити дітей з періодом козаччини; виховувати у дітей шанобливе ставлення до власної історії і спонукати до наслідування кращих козацьких рис гетьманів та кошових отаманів(відваги, мужності, безмежного патріотизму, добродушності, безкорисності, товариськості).
Перегляд файлу

Урок патріотизму «Покрова – свято козацьке»

 

Мета: ознайомити дітей з періодом козаччини; виховувати у дітей шанобливе ставлення до власної історії і спонукати до наслідування кращих козацьких рис гетьманів та кошових отаманів(відваги, мужності, безмежного патріотизму, добродушності, безкорисності, товариськості). 
 

Обладнання. У центрі зали напис: «14 жовтня — свято Покрови і День українського козацтва», нижче другий напис: «Козацькому роду нема переводу».
                                ХІД ВИХОВНОГО ЗАХОДУ

 

Вступ. Звучить музика.

Вчитель.  Прослухайте уважно вірш. Про що йдеться у цьому вірші?

Сьогодні Україна святкує славне свято,

 Це свято - чоловіче, твоє це свято, брате!

 Це свято тих, хто ладен в будь-яку хвилину

Батьківщину захищати і рідну Україну!

Хай мир панує завжди і спокій навкруги,

Будь-що тобі хай буде, мій брате, до снаги,

Хай множаться здобутки, життя хай процвітає,

Покровом Божа Матір тобі хай огортає! ( День захисника Вітчизни)

 

       Вчитель. Доброго дня , діти!  Ви здогадалися про яке свято йшлося у вірші?

-Які свята ще святкує Україна в цей день? ( День Козацтва, Покрова).

 

 

       Вчитель. 14 жовтня українці святкують одразу три свята. Перше – Свято Покрови Божої Матері, друге – День українського козацтва, третє свято, дуже молоде – День захисника України.

 

       Вчитель. Усі ці свята дуже взаємопов’язані й виникали послідовно.

14 жовтня православні християни святкують день Покрови Пресвятої Богородиці. У народі говорять: «Покрова накриває траву листям, землю снігом, воду – льодом, а дівчат – шлюбним вінцем».

 

Наша зустріч – це подорож у минуле, присвячена славетним сторінкам української історії, козацькій родині, точніше, - нашій родині, бо всі ми - нащадки козацької слави, козацьких традицій, козацької мудрості. В наших жилах тече кров сміливих, відважних, розумних – вільних козаків.

Вчитель. 14 жовтня – одне з найбільших 12 церковних свят року - свято Покрови Пресвятої Богородиці. І не тільки. 14 жовтня ми відзначаємо День українського козацтва! Козак – лицар честі і мужній захисник незалежної країни.

Вчитель. Для козаків Покрова була найбільшим святом. Цього дня відбувалися вибори отамана. Наші лицарі вірили, що Свята Покрова охороняє їх, а Пресвяту Богородицю козаки вважали своєю заступницею і покровителькою. Тому на Запоріжжі була збудована церква Святої Покрови. І куди б не закинула доля козаків, завжди з ними був образ Пресвятої Покрови. Ця ікона супроводжувала і оберігала їх у далекій дорозі

Вчитель. Воїни, козаки,  що стояли на захисті християнської віри та свого народу, молилися, щоб Богородиця захищала їх, покривала своїм покровом і визволяла від несподіваної смерті.

         Вчитель.  Як відомо людина нерозривно пов’язана з минулим свого народу, його історією, і сьогодні ми перегорнемо одну із сторінок нашого славного минулого.

З кожним днем зростає інтерес багатьох людей до нашої історії. Знання свого родоводу, історичних та культурних надбань предків необхідні не лише для піднесення національної гідності, а й для використання кращих традицій у сучасному нашому житті:

       Вчитель. Ми можемо пишатися тим, що Україна ніколи не поневолювала інші народи, а вміло захищала себе від ворогів. Був час, коли всю нашу землю загарбали й поділили між собою сусідні держави. Нестерпно було жити українському народу в неволі. І почав він утікати в пониззя Дніпра, за пороги, де були дикі степи. Втікачі називали себе козаками, тобто вільними людьми. На островах, що лежали посеред бистрої Дніпрової води, вони заснували Запорозьку Січ.

 

Відео

 

Діти

Що говорить вам козак,

це крилате горде слово.

Чом завжди буває так,

що світлішає від нього?

Козаки - це вільні люди.

Козаки безстрашні всюди.

Козаки - борці за волю,

За народну щастя й долю. 

Козак – це людина чесна і смілива

Найдорожче йому – Батьківщина!

Козак – слабому захисник.

Цінити побратимство звик!

Козак – усім народам друг.

Міцний, лицарський в нього дух!

Козак – це той, хто за освіту,

Хто любить пісню і молитву!

Козак вкраїнську любить мову,

Додержить завжди свого слова!

         Вчитель. Запорізька Січ…Мабуть, немає жодної людини на нашій багатостраждальній Україні, яка б не знала про славну Січ, про січове козацтво, їхнє лицарство.

Вікторина “Чи знаєш ти добу козацтва?”

1. На якому острові зародилась перша Січ? (на Хортиці)

2. Як називалась січова церква? (Покрови Богородиці)

3. Яку річ цінували на Січі нарівні з гострою шаблею і добрим конем? (бандуру)

4. Юний січовик-зброєносець у козацької старшини в Україні в XVI-XVIII століттях називався: (джура)

5. З якою твариною або птахом козаки відправлялись у морські походи? (півнем)

6. Яку зброю козаки називали “ясною”? (шаблю)

7. Як називались у козаків розвідники? (пластуни)

8. Голова козацького уряду. (Гетьман)

9. Кому було заборонено навіть ступати на Січ? (Жінкам)

10. Як називалось козацьке житло? (Курінь)

         Вчитель. Напевне, ніхто не сперечатиметься, що козаки – досить цікаве «явище» в українській (і навіть світовій) історії. Скільки є різноманітних згадок про них, і не тільки українських. Однак поряд з їх мужністю, силою, хитрістю та розумом частенько зустрічається краплинка містики, яка робить їх чимось більшим, ніж просто вояками. То може й справді запорожці були не такими вже й звичайними?
Окрім зброї, сили і вміння гарно битися, козаки мали ще одну значну перевагу – кмітливість та хитрість. Практично завжди їм вдавалось непомітно підкрастися до ворога та застати його зненацька. Звичайно це додавало шансів здобути перемогу.

  • Запитання. Чайки – славнозвісні човни козаків, котрі не боялись ні штормів, ні ворожих військових кораблів. Як за допомогою чайки козакам вдавался непомітно підкрастися до ворога?

Згадаймо про оригінальний човен, який козаки використовували для військових походів. Як би дивно це не звучало, але його можна назвати «прабатьком» сучасних підводних човнів. Він складався з двох днищ, між якими розміщували вантаж аби занурити судно у воду. Так козаки непомітно підпливали до ворогів. Перед початком наступу вантаж викидався, а судно раптово піднімалось на поверхню. Звичайно, це ставало несподіванкою для противника, адже ніхто не очікував, що запорозьке військо може з’явитись з морських глибин :) Для такого ж діла використовувались перевернуті чайки – славнозвісні човни козаків, котрі не боялись ні штормів, ні ворожих військових кораблів. Їх часто перевертали догори дном, аби непомітно підкрастися до ворога.
 

  • Запитання. Що суворо заборонялося робити козакам під час походів?

У походах пиячити було суворо заборонено. Порушення цього правила прирівнювалось до зради і могло каратись смертю.

 

  • Запитання. Зрозуміло, що сімейне життя козака було складним, якщо взагалі було. Але вони знаходили побратимів на Січі, за яких усе ладні були віддати. Який особливий ритуал у козаків означав вірність один одному?

Подейкують, що був у них навіть особливий ритуал, під час якого воїни обмінювались власними натільними хрестами. Це означало вірність один одному.

 

  • Запитання. Закони на Січі були досить жорстокими. За крадіжку чи вбивство одного з побратимів, козак не те що платив життям, а робив це в доволі жорстокій формі. Як саме карали порушника порядку на Січі?

Порушника могли поховати живцем разом з небіжчиком, або бити кийками, що часто закінчувалось фатально. Так, можна сказати, що це не гуманно, зате дисципліна була відмінна.

 

Запитання. Існував у запорожців цікавий звичай. Їхні курені були завжди відкриті. Мандрівник чи перехожий може зайти туди, погостювати, попоїсти і рушити далі в дорогу. І це навіть якщо господаря немає вдома. Однак існувало суворе правило, що це за правило?

  • З куреня нічого не виносити, а інакше – покарання. А як хтось знайде якусь річ на Січі, прив’язує її до високого стовпа. Як за три дні власник не знайдеться, то і річ переходить у володіння того, хто її знайшов.

 

Вчитель. Наші предки надихають нас завершити розпочату ними справу по відродженню національної держави. Тому згадаємо імена тих, хто не жалів своєї сили, досвіду і навіть життя для визволення Укаїни.

Діти, давайте зараз згадаємо всіх гетьманів України (П. Сагайдачний, М. Дорошенко, Б. Хмельницький, П. Тетеря, П. Дорошенко, Дем’ян Многогрішний, Михайло Ханенко, І. Самойлович, І. Мазепа, І. Скоропадський, Павло Полуботок, Данило Апостол, Кирило Розумовський ).

 

 

 

І. Продовжте прислів’я

1. Україна – це козацька (мати).

2. Ми з такого роду, що (любим свободу)..

3. Козак усім народам друг, міцний у нього (дух).

4. Козак – слабому (захисник).

5. Козак – це людини чесна і смілива, найдорожча йому (Батьківщина).

6. Голими руками не битися з (ворогами).

 

Вчитель. Багато чорних хмар ламали віття і гнули стовбур українського дерева, але коріння його у глибині рідної землі виживало, підтримане народом. Ми пережили тяжку трагічну історію, але Україна для нас ніколи не була мачухою, а ненькою, котра нас, мов пташенят, брала під своє тепле крило і вчила людської мудрості і вічно вела до світла знань.

Нам неодмінно потрібно зрозуміти, що наша ненька Україна без знань, як без землі, як без господарства, не може стати країною добробуту і щастя.

 

ІІ. Історія козацтва бліц турнір

 1. Козацька держава. (Запорізька Січ)

1. Острів, де жили козаки. (Хортиця)

2. Кому було заборонено навіть ступати на Січ? (Жінкам)

3. Свята покровителька козаків, в честь якої була збудована церква. (Покрова)

4. Вірний друг козака. (Кінь)

5. Що означає слово «козак»? (Вільна людина)

6. Як називалось козацьке житло? (Курінь)

7. Як називалась козацька зачіска? (Оселедець)

8. Яка головна страва була у козаків? (Куліш)

9. Як називалось козацьке військо? (Кіш)

12. Головний серед козаків. (Гетьман)

13. Що було символом влади гетьмана? (Булава)

14. Хто був засновником першої Запорізької Січі? (Д.Вишневецький)

15. Хто був найславетнішим кошовим отаманом на Запорізькій Січі? (І.Сірко)

16. Бойове мистецтво козаків. (Бойовий гопак)

17. Як називались козацькі човни? (Чайки)

19. За що боролись козаки? (За волю)

20. Без чого козак не міг вирушати у бій? (Без шаблі)

23. Хто проміняв дружину на тютюн та люльку в українській народній пісні «Ой, на горі та й женці жнуть»? (П.Сагайдачний)

30. За чиїм наказом була зруйнована Запорізька Січ? (Катерини ІІ)

31. Як прізвище художника, який написав картину «Запорожці пишуть листа турецькому султану»? (І.Репін)

 

      Вчитель: Підсумовуючи нашу виховну годину хочу ще раз підкреслити , що ніщо не цінується у житті, як воля і свобода; що сила українського народу в єдності, любові і відданості Батьківщині. Ви нащадки славних лицарів, маєте знати знати свою історію. Юнаки повинні готуватися за прикладом козаків до служби в армії. І хоча наша держава мирна, але всі ви зобов'язані вміти в разі потреби захищати свою землю, як це робили козаки.

Пам'ятайте:

У всьому світі кожен зна

Є Батьківщина лиш одна,

Це наша славна Україна.

Не забувай Шевченка спів

Про горду славу козаків,

Не забувай, що ти — дитина

Землі, що зветься Україна!

Про Україну, рідний край

Ти завжди пам'ятай.
Звучить пісня «Ми – нащадки козаків»
 

     Вчитель.  Я хочу побажати усім вам справжньої любові до краю, де живете, до України. Хочу, щоб усі ви вірили в щастливе майбутнє нашої держави, щоб уміли боротися за її оновлення. А для цього варто вчитися, багато працювати і надіятися на краще.

 

docx
Додано
18 лютого 2021
Переглядів
480
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку