Урок "Перемагає той хто пам'ятає"

Про матеріал
Дана розробка допоможе вчителю збагатити знання учнів про Україну, розвивати почуття патріотизму, стимулювати інтерес до історії та сучасності рідного краю, виховувати гордість за Батьківщину, почуття вдячності героям-захисникам та прагнення робити внесок у розвиток рідної землі.
Перегляд файлу

 

 «Перемагає той, хто пам’ятає!»

Мета: збагатити знання учнів про Україну, розвивати почуття патріотизму, стимулювати інтерес до історії та сучасності рідного краю, виховувати гордість за Батьківщину, почуття вдячності героям-захисникам та прагнення робити внесок у розвиток рідної землі.

Обладнання: мультимедійна дошка, презентація, оформлення класу.

Хід уроку

І. Організація класу

Привітання

Повідомлення теми «Перемагає той, хто пам’ятає!»

  Любі діти, вітаю вас з Днем знань – святом, яке відчиняє двері до світу знань, нових відкриттів і незабутніх пригод. У цей день кожен із вас робить крок до нових висот, розширює свої горизонти та наближається до своєї мрії. Бажаю вам натхнення, наполегливості та удачі на цьому шляху.

Нехай кожен урок буде для вас цікавою подорожжю, а кожен день у школі – неповторним досвідом. Знайдіть справжніх друзів, які будуть поруч у радісні моменти та підтримають у складні часи. Пам’ятайте, що знання – це ваша сила, і вони допоможуть вам досягти великих цілей.

 І нехай ваші успіхи в навчанні стануть даниною шани нашим захисникам, які боронять нашу свободу та незалежність. Вчіться з гордістю, щоб стати гідними синами та доньками рідної України!

Гімн України

ІІ. Мотивація навчальної діяльності

 Друзі, давайте почнемо наш урок з цікавої вправи під назвою «Який ти котик?». Ви бачите кілька фото котиків з різними емоціями. Подивіться на них уважно і оберіть того котика, який найкраще відображає ваш настрій сьогодні. Потім розкажіть нам, чому ви обрали саме цього котика. Це допоможе нам краще зрозуміти ваші почуття на початку уроку.Вправа «Який ти котик?»

Вправа «Літачки літніх спогадів»Минуле літо залишило нам багато яскравих спогадів. Сьогодні ми з вами будемо запускати ‘літачки літніх спогадів', які допоможуть нам поділитися найкращими моментами цього літа.

Я буду читати запитання з вірша, а ви, якщо це стосується вас, голосно кажіть «Я!» і підіймайте руку. Це допоможе нам краще познайомитися з тим, як ви провели свій відпочинок. Готові? Починаємо!

Вправа «Літачки літніх спогадів»

Хто влітку в гостях бував?

Хто на річці відпочив?

Хто в походи десь ходив?

Хто на сонці засмагав?

Може, хтось в футбол ганяв?

Хто малюнки малював?

Може, книжку хто читав?

В інтернеті хто сидів?

Може, хто з вас посуд мив?

Хто на гойдалці літав?

Щось смачненьке куштував?

А знання хто хоче мати?

А Україну прославляти?

Вправа «Асоціації».

Діти, які асоціації у вас виникають з початком нового навчального року

З початком нового навчального року асоціюються такі моменти:

  1. Перший дзвоник – символ нового старту і початку шкільних буднів.
  2. Нові зошити та підручники – чисті сторінки, готові до нових знань.
  3. Зустріч із друзями – радість від зустрічі після літніх канікул.
  4. Осінь – золоте листя, перші прохолодні ранки, які створюють атмосферу початку навчання.
  5. Шкільна форма – одяг, який надає відчуття офіційності і налаштованості на навчання.
  6. Нові вчителі та предмети – цікаві виклики і можливість дізнатися щось нове.
  7. Плани на успіхи – мотивація досягти нових висот у навчанні.
  8. Ранкові підйоми – повернення до шкільного режиму після літнього відпочинку.
  9. Класна кімната – повернення до знайомого простору, де багато спогадів і місця для нових

ІІІ. Оголошення теми уроку

Тема "Вчимося, пам’ятаємо, перемагаємо" обрана, щоб підкреслити важливість знань і навчання для нашого майбутнього, вшанувати пам'ять про героїв, які віддалижиття за Україну, та надихнути нас на перемогу і досягнення великих цілей. Вона об'єднує минуле, сьогодення і майбутнє, нагадуючи, що через освіту і пам'ять ми стаємо сильнішими і наближаємося до перемоги.

ІV. Основна частина уроку

 Вправа «Наведи лад»

Друзі, зараз ми проведемо цікаву вправу, яка допоможе нам глибше замислитися про те, що для нас означає Батьківщина. Перед вами є набір слів, і ваше завдання – скласти з них вислови про Україну, які відображають ваші почуття та думки. Це може бути фраза про любов до рідної землі, гордість за нашу країну або бажання її захищати.

Та земля мила, де мати родила.

Людина без рідної землі, як соловей без гнізда.

Нема на світі другої України, немає другого Дніпра.

 

«Символи України»

Друзі, зараз ми проведемо цікаву вправу, яка допоможе нам краще зрозуміти українську культуру та традиції. Перед вами будуть різні зображення — це державні символи, народний одяг, народні символи та народні інструменти. Ваше завдання — правильно розсортувати їх за категоріями. Ця вправа допоможе нам краще розібратися, що робить нашу країну унікальною і що нас єднає як націю. Готові? Тоді починаємо!

Вправа «Серце нашого народу»

Друзі, створімо особливий символ нашої любові до України! Вправа називається "Серце нашого народу". Ми будемо малювати жовто-блакитне серце по клітинках, крок за кроком заповнюючи його кольорами нашого прапора. Це серце символізує нашу єдність, любов до Батьківщини та гордість за неї. Давайте разом створимо це яскраве і тепле серце, яке відображатиме нашу спільну любов до України.

 

На жаль, зараз не у всі українські міста можна поїхати, адже в нашій країні триває страшна війна. Багато міст потерпають від бойових дій. Але саме завдяки нашим героям, які боронять нашу землю, ми маємо можливість жити, навчатися і мріяти про мирне майбутнє. Їхня мужність і відвага дають нам надію на перемогу.

У нинішній війні ми платимо надзвичайно велику ціну. І сьогодні в нас є нагода зробити усе можливе, аби пам’ять про героїв, які загинули за нашу свободу. Ми пам’ятаємо кожного, хто віддав своє життя, захищаючи Україну.

Сьогодні ми можемо подякувати загиблим захисникам та виявити їм шану, схиливши голову під час хвилини мовчання. Адже герої живі, поки жива пам’ять про них.

Хвилина мовчання

Вправа «Ми сильні, бо ми ….»

Діти, ми вже з вами переконалися, яка чудова наша країна і які незламні наші герої. Ми живемо в часи, коли наша сила і єдність особливо важливі. І ми теж повинні бути сильними, щоб підтримувати нашу Батьківщину. Зараз ми проведемо вправу «Ми сильні, бо ми…», де ви зможете висловити, що робить нас такими сильними. Кожен з вас продовжить фразу і поділиться своїми

думками. Давайте разом покажемо, в чому наша сила!

 Вікторина

  1. Коли відзначається День  Державного прапора України?

23 серпня

  1. Що символізують кольори прапора України?

Небо та пшеничне поле

  1. Чому День Незалежності є важливим для України та її громадян?

Цей день символізує суверенітет і свободу українського народу

  1. Столиця України?

Київ

  1. Коли було прийнято незалежність України?

24 серпня 1991 року

  1. Яка традиційна українська страва готується з буряком?

Борщ

  1. Який традиційний український танець відомий у всьому світі?

Гопак

  1. Володимир Зеленський - це...

Шостий Президент України

  1. Яке місто в Україні відоме як "перлина біля моря"?

Одеса

  1. Хто зображений на банкноті номіналом 100 гривень?

Тарас Шевченко

  1. "Слава Україні!"

Героям Слава!

V. Заключна частина уроку

Побажання.

Ось і розпочався новий навчальний рік, сповнений цікавих відкриттів і захопливих пригод. Бажаю вам завжди зберігати допитливість і прагнення до знань. Нехай кожен день приносить вам нові вміння, захоплюючі уроки.

Пам'ятайте, що ваша наполегливість і старанність – ключ до успіху. Навчання – це шлях, на якому ви формуєте своє майбутнє. Не бійтеся труднощів, адже вони допомагають ставати сильнішими.

 

 З новим навчальним роком, дорогі діти!

Ось і завершився наш перший урок. Бажаю вам мирного та успішного навчального року!  Зі святом!

Вручення посвідчення щасливого учня та учениці.

 

 

 

 

 

 

Використані джерела