Урок "Поняття комп'ютерної публікації."

Про матеріал

Розробка уроку з теми "Поняття комп'ютерної публікації. Види публікацій та їх шаблони. Програмні засоби для створення публікацій. Створення, збереження та відкривання публікацій. Структура публікації. Основні складові публікацій" для 9 класу. Із супроводом презентації. Ц е перший урок з даної теми. На уроці учні дізнаються про види комп'ютерних публікацій, призначення видавничих систем.

Перегляд файлу

ОСНОВИ СТВОРЕННЯ КОМП'ЮТЕРНИХ ПУБЛІКАЦІЙ

Урок 1

Тема уроку: Поняття комп'ютерної публікації.  Засоби створення  публікацій. Види публікацій та їх шаблони. Структура публікації.

Мета уроку:

  •   ознайомити учнів з поняттям публікації і засобами для її створення.
  •   формувати   пізнавальні   здібності,   розвивати творчі здібності.
  •   виховувати акуратність при виконанні роботи.
  •   Тип уроку: комбінований урок.
  •   Обладнання: навчальний комп'ютерний комплекс, презентація «Види друкованої продукції».

Хід уроку

  1. . Повідомлення теми, мети й завдань уроку. Мотивування вчителем навчально-пізнавальної діяльності.

 Ми читаємо книжки, газети і журнали, розглядаємо плакати і рекламні буклети, користуємося календарями, даруємо друзям вітальні листівки. Всі ці друковані видання можна назвати одним словом «публікація» (від лат. publico оголошувати для всіх). Як швидко і якісно підготувати публікацію самостійно?

Перегляд презентації «Види друкованої продукції».

  1.                     . Пояснення матеріалу.
  2.            Verstka vklyuchaye v sebe mystetstvo pravylʹno rozmistyty na storintsi (smuzi) teksty, zobrazhennya, lohotypy, inshi znaky, a takozh (osoblyvo tse stosuyetʹsya tekstu) pryvesty tekst zasobamy verstalʹnyy̆ prohramy v takyy̆ vyhlyad, shchob vin povnistyu vidpovidav pryntsypam verstky.Словарь - Открыть словарную статьюВерстка включає в себе мистецтво правильно розмістити на сторінці (смузі) тексти, зображення, логотипи, інші знаки, а також (особливо це стосується тексту) привести текст засобами верстальної програми в такий вигляд, щоб він повністю відповідав принципам верстки.

Одним із засобів створення публікацій є видавнича система MS Publisher, призначена для підготовки поліграфічних продуктів (публікацій, брошур, рекламних листівок, каталогів, книг).

Відразу після запуску програми користувач потрапляє в обійми цілої армії послужливих Майстрів, які супроводжують його протягом всього процесу створення публікації. Процес цей в Publisher чи не повністю автоматизований. Користувачеві потрібно просто поставити програмі «дані» для роботи (вихідний текст і картинки) і вибрати потрібний тип публікації — все інше Publisher зробить сам. Потрібно лише час від часу дозволяти Майстрові перейти до наступного кроку, вибирати колірні схеми (їх Publisher пропонує більше 60-ти для кожного типу публікації) і варіанти розташування елементів у кожному документі. Можна повністю автоматизувати процес створення деяких простих публікацій: при першому запуску програма попросить вас ввести дані про себе і про фірму, падалі Publisher буде автоматично вставляти ці дані у відповідні поля публікації, надаючи вам можливість створювати ті ж візитні картки з допомогою декількох кліків мишки. Професіонали зазвичай не терплять подібного диктату з боку програми, ВЛЄ для користувача це те що треба.

Теоретично, в Publisher можна створити і газету, і книгу, і навіть корпоративний веб-сайт. Однак поле діяльності, на якому програма виявляє себе краще за все - це так звана офісна графіка:

  •                                                                                                             візитні картки  бланки
  •                                                                                                             запрошення  програми
  • оголошення  резюме
  • афіші  листівки
  • календарі   вітання
  • конверти                        календарі 

рекламні                 етикетки,

наклейки  оголошення 

       использование элементов панели инструментов.JPGЗа допомогою Publisher можна скласти гарне привітання для друзів або жартівливий сертифікат, ідеально схожий на справжній. Використання Publisher дозволяє всього за кілька хвилин вирі­шувати завдання, для виконання яких у Word знадобляться кілька години.

 Розглянемо інтерфейс програми.

Меню і панелі інструментів практично не відрізняються від тих, з якими ви працювали у інших офісних програмах. ? Як називається панель, яка містить інструменти:

  • для роботи з файлами?
  • для форматування тексту?

Новою є панель Об'єкти, розміщена вертикально зліва, яка містить інструменти для вставки текстових блоків, зображень і таблиць.

Вікно Нова публікація дозволяє вибрати варіант публікації:

  • публікація для друку - містить шаблони основних видів публі­кації, використовується для швидкого створення макету публікації;
  • веб-вузли та електронна пошта - для створення веб-сайту чи веб-публікацій, які планується відправити як повідомлення електронною поштою;
  • набори макетів - містить впорядковані за кольоровим рішенням макети публікацій;
  •   порожні публікації - для створення власного макету публікації.

 

 

ІІІ. Формування навичок і вмінь.

Завдання 1. Створити вітальну листівку.

План створення публікації (листівки)

  1. Підібрати матеріал для створення листівки.
  2. Обміркувати розміри листівки, її фон.
  3. Продумати розташування об’єктів на робочій області.
  4. Визначити кількість використовуваних кольорів.
  5. Вибрати використовувані шрифти, визначити стилі.
  6. Приступити до створення ублікації

     VI. Підсумки уроку.

V. Домашнє завдання.

Завдання. Cтворити власну візитку.

 

docx
До підручника
Інформатика 9 клас (Бондаренко О.О., Ластовецький В.В., Пилипчук О.П., Шестопалов Є.А.)
Додано
21 грудня 2018
Переглядів
3312
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку