Урок: " Поняття комп'ютерного вірусу. Історія та класифікація вірусів і троянських програм. Призначення, принцип дії та класифікація антивірусних програм."

Про матеріал

Розробка уроку створена з метою ввести поняття комп'ютерного вірусу, методів і способів боротьби з комп'ютерними вірусами

Перегляд файлу

Тема. Поняття комп'ютсрного вірусу. Історія та класифікація вірусів і троянських програм. Призначення, принцип дії та класифікація антивірусних програм. Робота в середовищі антивірусної програми. Правила профилактики заражения комп'ютера вірусами.

 Мета:

розглянути:

   ознаки ураження ПК вирусами;

   методи захисту ПК від вірусів;

   принципи вибору антивирусної програми;
ввести попяття:

   комп'ютерного вірусу;

   антивірусної програми;

   карантину;
сформувати вмтня:

працювати з антивірусними програмами.

Базові поняття и терміни: вірус, антивірус програми.

Структура уроку

I. Організаційний етап (2-3 хв)

П. Мотивація навчалъної діяльності. Оголошення теми уроку (3-5)

III. Вивчення нового материалу (20-25 хв)
Комп'ютерні віруси:

   ознаки ураження ПК;

   класифікація вірусів.
Антивірусні програми:

   класифікація;

   принципи вибору антивгрусної програми.
Профілактичні засоби щодо ураження ПК вірусами.

IV. Практична робота № 5 (10-15 хв)

V. Домашне завдання (2-3 хв)

VI. Підбиття підсумків уроку. Оголошення оцінок (2-3 хв)

Хід уроку

I. Організаційний етап

II. Мотиваія навчальної діяльності. Оголошення теми уроку

Я думаю, вам відоме поняття «комп'ютерний вірус». Хто з вас може відповісти на питания: що називають комп'ютёрним вірусом? Коли з'явився перший вірус? Хто створюе комп'ютерні віруси? (Відповіді учнів.) На сьогоднішньому уроці ми спробуемо розглянути ці та інші питания.

III. Вивчення нового матеріалу

Комп'ютерні віруси

Багато хто принаймі чув про комп'ютерні віруси і про те, яких прикрощів вони можуть завдати користувачеві ПК. ДП вірусів можуть бути не дуже небезпечними: несподівані звукові або графічні ефекти, перезавантаження комп'ютера, зміна функцій клавіш на клавиатурі тощо. Однак існують віруси, які можуть спричинити серйозні збої у роботі комп'ютера: псування даних на дисках, втрату програм, видалення інформації, необхідної для роботи комп'ютера, і навіть переформатування жорсткого диска.

Комп'ютерний вірус — це програмний код, що може несанкціновано формуватися, запускатися и самовідтворюватися.

Пояснимо ці властивості вірусів. Оскільки комп'ютерні віруси є програмами, вони можуть виявитися лише під час запуску на виконання. Поки вірус не запущений, він може досить довго знаходитися на диску у «сплячому» стані і не завдавати ніякої шкоди. Важливо знайти вірус ще до того, як він встигне виявити себе. Це принцип роботи всіх антивірусних програм, призначених для боротьби з вірусами. •

Після свого запуску вірус може створювати власні копії, тобто нові фрагменти програмного коду. Ці копії можуть не збігатися з оригіналом. Розмноження вірусу відбуваеться, як правило, через оперативку пам'ять комп'ютера. Код вірусу потрапляє в пам'ять разом із завантаженим заражении файлом і звідти починаеться заражения інших файлів, передусім файлів операційної системи (файлові віруси). 3 пам'яті вірус може переміщатися також у завантажувальні сектори дисків (завантажувальні віруси). Щоб зрозум!ти, яку шкоду спричиняють віруси, потрібно розбратися в їх класифікаціях.

Класифікація вірусів

Об'екти, до яких вносяться комп'ютерні віруси, називаються середовищем існування вірусів. Залежно від середовища існування розрізняють такі типи вірусів.

   Файлові віруси — проникають у файли, що виконуються (ехе, сот,), у системні файли, файли драйверів,
бібліотек, а також у ряд інших типів файлів. Після використання файлові віруси починають розмножуватися під час кожного запуску файла.

   Завантажувалъні віруси — заражають завантажувальний сектор диска або сектор, що містить програму системного завантажувача вінчестера . Такий вірус заміщае собою програму в завантажувальному секторі, внаслідок цього потрапляе до оперативної пам'яті и перехоплюе керування відразу під час завантаження операщйної системи.

   Файлово-завантажувалъні  віруси можуть проникати як у файли, так і в завантажувальні сектори. До таких вірусів належать, зокрема, стелс-віруси і найнебезпечніші екземпляри поліморфних вірусів.

   Макровіруси проникають у файли документів  и інші файли, підготовлені в додатках, що мають свою мову
макрокоманд. Формально ці віруси е файловими, але заражають  вони не файли, що виконуються, а файли даних. Небезпека макровірусів не стільки в їхній  руйнівній дії, скільки в поширеності документів, підготовлених у популярних системах.

   Мережні віруси поширюються по комп'ютерній мережі. Особливість цих вірусів полягае в тому, що вони заражають тальки оперативну пам'ять комп'ютерів  не записуються на носії  інформації.
Можлива класифікація вірусів не тільки за середовищем їхнього існування, а и за іншими характеристиками, за способом заражения, за руйнівними можливостями, за алгоритмом роботи.   

У зв'язку з існуванням різних способов заражения часто використовують терміни «резидентний» і «нерезидентний» вірус.

 Резидентні віруси потрапляють до оперативної пам'ятї комп'ютера і можуть постійно виявляти свою активність аж до вимикання або перезавантаження комп'ютера.

 Нерезидентні віруси, навпаки, до пам'яті не потрапляють і активні лише протягом часу, пов'язаного з виконанням певних завдань. Класифікація вірусів за алгоритмом їхньої роботи неможлива через велику кількість (десятки тисяч) вірусів. Алгоритми роботи нових вірусів набагато витонченіші від алгоритмів вірусів, що створені десять років тому. До вірусів зі складним алгоритмом роботи належать поліморфні віруси. Їх важко виявити, тому що вони мають зашифрований програмний код, який е якби безглуздим набором ко­
манд. Розшифровування коду виконуеться самим вірусом у процесі його виконання.

Вирусами зі складним алгоритмом е також стпелс-віруси. Їх неможливо побачити під час перегляду файлів засобами операційної системи. Стелс-віруси можуть перехоплювати звернення до оперативної системи. Під час відкриття ураженого файла вони негайно видаляють із нього свій програмний код, а під час закриття файла відновлюють його.

Антивірусні  програми

Для захисту від вірусів розробляються спеціалъні антивірусні про­грами, що дозволяють виявляти віруси, лікувати заражені файли и дис­ки, запобігати підозрілим діям. Сучасні антивірусні програми — це комплекси, що поеднують функції детектора, ревизора и охоронця.

Профілактичні  заходи

3 вірусами можна боротися не тільки після їхньої появи, а и шля­хом виконання певних профілактичних заходів, які зменшують імовірність заражения або вірусної атаки.

Мозковий штурм

Спроба учнів сформулювати головні профілактичні засоби.

Очікувані відповіді:

   Перед використанням чужих носіїв інформації обов'язково перевіряйте їх на наявність вірусів. Не запускайте неперевірені файли, які отримані з мережі та електронною поштою.

   Сл1д регулярно виконувати копіювання цінної інформації на ЗОВН1ШН1 НОС11.

   Завжди майте під рукою завантажувальний диск із антивірусною програмою.

   Виконуйте періодичну перевірку пам'яті та всіх дисків вашего комп'ютера за допомогою свіжих версій антивірусних програм.

   Вчасно оновлюйте свої антивірусні програми. Т1льки за постійного відновлення версії антивірусних програм можна встигнути за «творцями» нових вірусів  і бути впевненими, що ваші дані и диски
не будуть уражені.

   Якщо, незважаючи на вжиті заходи, ваш комп'ютер заражений вірусами, скористайтеся будь-якою антивірусною програмою.

IV. Практична робота. Інструктаж з техніки безпеки

  1. Запустіть вказану вчителем антивірусну програму.
  2. Визначте за допомогою довідки, які операції виконуе ця програма, до якого типу антивірусних програм и слід віднести.

3. Встановіть такі значення параметров перевірки:

   рівень перевірки — максимальний захист;

   дії над ураженими об'ектами — запитувати в користувача;

   не перевіряти архівні файли;

   оновлення антивірусних баз здійснювати один раз на тиждень автоматично;

   автоматичну перевірку виконувати один раз на тиждень, у понеділок о 9.00;

   завантажувати програму під час запуску операційної системи;

   увімкнути звуковий супровід дії антивирусної програми.

 

  1. Виконайте антивірусну перевірку об'ектів папки Мои документы.
  2. Проведіть перевірку дискети (диска) на наявність вірусів.
  3. Перегляньте звіти про проведену перевірку. Продемонструйте и поясніть їх зміст учителеві.

V. Домашне завдання

Опрацювати конспект. Підготувати виступ «Методи стиснення інформації».

VI. підбиття підсумків уроку

Оголошення оцінок.

 

 

 

doc
Додав(-ла)
Іваненко Олена
Додано
12 листопада 2023
Переглядів
240
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку