Урок позакласного читання з презентацією. "Система знаків та символів у долях героїв на тлі історичних та політичних подій ( за романом В. Лиса «Країна гіркої ніжності")

Про матеріал
Володимир Лис – справжній феномен сучасності. Журналіст, драматург, прозаїк, майстер витонченого слова, глибоко народний письменник. З кожним новим романом він розкриває нові грані свого таланту. Перелік його нагород вражає : «Людина року», автор «Найкращого роману десятиріччя», володар численних премій конкурсу «Коронація слова», «Почесний громадянин Волині». Теми та проблеми, які він порушує у своїх творах та зокрема в романі «Країна гіркої ніжності», допоможуть учням глибше зрозуміти учням людські стосунки та народну мораль на тлі історичних подій в Україні, проаналізувати історичні моменти у творі, їх важливість для зображення глибини образів твору. Мета проекту: разом з учнями підготувати матеріал для вивчення аналізу твору на інтегрованому занятті позакласного читання ( українська література та історія України) Завдання проекту: 1. Створити презентацію на тему «Таємниця таланту Володимира Лиса» 2. Дослідити історичні факти, які лягли в основу створення образів героїв роману 3. Визначити особливості композиції роману 4. Окреслити проблеми , які порушує автор 5.Опрацювати символіку твору, дослідити значення імен головних героїв
Перегляд файлу

Сучасна література в юнацькому читанні

Українська література

Проект

10 клас

Система знаків та символів у долях героїв на тлі історичних та політичних подій ( за романом В. Лиса «Країна гіркої ніжності")

Опис проекту:

Володимир Лис – справжній феномен сучасності. Журналіст, драматург, прозаїк, майстер витонченого слова, глибоко народний письменник. З кожним новим романом він розкриває нові грані свого таланту. Перелік його нагород вражає : «Людина року»,  автор «Найкращого роману десятиріччя», володар численних премій конкурсу «Коронація слова», «Почесний громадянин Волині». Теми та проблеми, які він порушує у своїх творах та зокрема в романі «Країна гіркої ніжності», допоможуть учням глибше зрозуміти учням людські стосунки та народну мораль на тлі історичних подій в Україні, проаналізувати історичні моменти у творі, їх важливість для зображення глибини образів твору.

Мета проекту: разом з учнями підготувати матеріал для вивчення аналізу твору на інтегрованому занятті позакласного читання (  українська література та історія України)

Завдання проекту:

1. Створити презентацію на тему «Таємниця таланту Володимира Лиса»

2. Дослідити історичні факти, які лягли в основу створення образів героїв роману

3. Визначити особливості композиції роману

4. Окреслити проблеми , які порушує автор

5.Опрацювати символіку твору, дослідити значення імен головних героїв

 

Конспект уроку

Тема: Система знаків та символів у долях героїв на тлі історичних та політичних подій ( за романом В. Лиса «Країна гіркої ніжності")

Мета: : ознайомити учнів з історичною основою твору,  його сюжетом, допомогти усвідомити ідейно-художні особливості роману, визначити порушені в ньому проблеми,  під час аналізу символів  та знаків  літературного твору , допомогти глибше зрозуміти людські стосунки та народну мораль на тлі історичних подій в Україні, проаналізувати історичні моменти у творі, їх важливість для зображення глибини образів твору;

 

розвивати увагу, допитливість, логічне мислення, уміння самостійно відбирати потрібний матеріал для власного виступу, створювати презентації на задану тему,

За допомогою змісту твору виховувати  моральні норми та правила людських стосунків високі моральні якості на основі кращих зразків національної спадщини; почуття відповідальності за долю України; толерантне ставлення до думки опонентів.

Тип уроку: засвоєння нових знань.

Вид уроку: інтегрований урок із історії та української літератури.

Методи і прийоми: робота в малих групах, постановка проблемних питань, проектна діяльність, виступи з підготовленим матеріалом

 

Любіть життя, навіть якщо воно вас не любить.

      Полюбить і воно вас.

Олександр Довженко

 

І. Організаційний момент. Створення робочого настрою.

Добрий день, шановні десятикласники. Сьогодні у нас незвичайне навчальне заняття – інтегрований урок із історії України та української літератури. З вами працюватимуть два координатори роботи – я і вчитель історії. Як ви бачите -  вчительський стіл відсутній. А це означає, що ми з вами на рівних умовах проведемо обговорення  чудового роману Володимира Лиса «Країна гіркої ніжності»

ІІ. Мотивація навчальної діяльності.

Володимир Лис – справжній феномен сучасності. Журналіст, драматург, прозаїк, майстер витонченого слова, глибоко народний письменник. З кожним новим романом він розкриває нові грані свого таланту. Перелік його нагород вражає : «Людина року»,  автор «Найкращого роману десятиріччя», володар численних премій конкурсу «Коронація слова», «Почесний громадянин Волині». Теми та проблеми, які він порушує у своїх творах та зокрема в романі «Країна гіркої ніжності», допоможуть учням глибше зрозуміти учням людські стосунки та народну мораль на тлі історичних подій в Україні, проаналізувати історичні моменти у творі, їх важливість для зображення глибини образів твору.

ІІІ. Оголошення теми, завдань і планування уроку.

Тема нашого уроку - Система знаків та символів у долях героїв на тлі історичних та політичних подій ( за романом В. Лиса «Країна гіркої ніжності") Ми всі з вами готувалися до нього, кожний одержав завдання і буде мати можливість виступити та допомогти зрозуміти , чому цей твір ми вибрали для уроку позакласного читання

ІV Вивчення нового матеріалу (первинне засвоєння). Осмислення нових знань, умінь.

1. Виступ учнів з презентацією «Таємниця таланту Володимира Лиса»

2. Виступ вчителя літератури

У сучасному українському лiтературознавствi iсторична тема є актуальною з огляду на суспiльнi подiї сьогодення, так i в аспектi осмислення подiй минулого засобами художнього мистецтва. Романи Володимира Лиса продовжують традицiю захiдноукраїнської лiтератури щодо переосмислення непростої людської долi полiщукiв у контекстi нацiональної iсторiї. Динамiчнiсть розгортання сюжету, змалювання культури, побуту та реалiй доби, мелодраматизм, що поєднується з зображення народного життя, визначають своєрiднiсть художньої нарацiї творiв письменника.

Роман «Країна гіркої ніжності» є продовження теми, яку упродовж багатьох років освоює волинський прозаїк. Поодиноке людське життя, накладене на карту часу, проявляє в ньому і загальні, й індивідуально – неповторні тенденції. Письменник розповідав, що перші декілька сторінок роману він написав в 2012 році. Першим поштовхом до написання книги стали відвідини автором колонії для рецидивістів, де він робив матеріал про перебіг виборів у 1999 році. Там йому розповіли зворушливу історію про дівчину, яка приїхала за кримінальним авторитетом і десять років мешкала поряд з колонією, поки він відбував покарання. Інша історія стосувалась медсестри, яка приїхала на Волинь, допомагала повстанцям, і навіть приймала пологи у схроні. Також Володимира Лиса цікавила історія Помаранчевого Майдану -2001 року, і доля людей, які там  зустрічались та поєднували свої долі. Зробивши своєрідний «мікс» із цих історій, письменник створив роман, який назвав «Даздраперма», а потім одержав вже сучасну назву.

Вчитель історії

Тоталiтарний режим СРСР часiв правлiння Сталiна у романi «Країна гiркої нiжностi» детермiнований полiтичними репресiями 30-х рокiв ХХ столiття, виявом «ворогiв народу», зображенням будинкiв-iнтернатiв для дiтей «ворогiв», перевихованням майбутнього поколiння вiдповiдно до настанов партiї — доноси, публiчне зречення батькiв, втрата родових цiнностей, руйнування психiки дiтей, доведення їх до самогубства тощо. Сталiнська полiтика сiмейного заручництва була спрямована на дискримiнацiю тисячi родин: дружини i дiти не допускалися до вiдповiдальних постiв, до навчання у вищих школах. Стиль епохи вiдбився на долях сотень дiтей, яким в честь вождiв пролетарiату та нових iдей давали «вичурнi» iмена: хлопчикiв називали Кiмами (скорочено Комунiстичний iнтернацiонал молодi), Вiленами (Володимир Iллiч Ленiн), дiвчаток — Електринами, Iнтернами, Сталiнами, Тракторинами

Сучаснi подiї в iсторiї нашої держави у романi «Країна гiркої нiжностi» автор змальовує через образ внучки Даздраперми Снiгурець — Олесi. Дiвчина пiдтримує протестувальникiв на Майданi Незалежностi пiд час помаранчевої революцiї. Проте i цей iсторичний перiод переданий через приватне життя Олесi — саме на Майданi вона закохалася в луцького протестувальника Ярослава.

Вчитель літератури У романному просторі розгорнуто три життєві історії, три жіночі долі, переплетені поміж собою. Це історії однієї родини, що робить їх неодмінно спорідненими, попри значну й часом вражаючу історичну та психологічну відстань, яка їх розділяє. Ідеться про долю бабусі Даздраперми Снігурець, її доньки Віталії та внучки Олесі. Таке потрійне втілення жіночості – не лише сюжетна ілюстрація «бабського кодла», що виявляється найбільш затятим та живучим у критичних життєвих умовах. Це також символічна проекція української долі на тлі розіп’ятого двадцятого століття. За В. Лисом, це доля жіноча – слабка, впокорена, принижена, а однак уперта, наївно-вірна й по-своєму непіддатлива, бо відчуває в собі щось більше, ніж просте прагнення вижити й пережити лихі часи; можливо, відчуває якийсь містичний поклик предків, що закодували народ на незнищенність, попри найжахливіші умови виживання в тоталітарну епоху. Імовірно, несвідомо вони несуть у собі якусь більшу силу, ніж звичайна жага до життя. Несвідомо, бо не знаходять цьому пояснення (та й чи існує воно взагалі?), бо навіть самозаспокоєння на зразок Вітиного («Я просто жінка», – казала собі не раз») нічого, за великим рахунком, не змінює й не пояснює.

3. Особливості композиції твору

Виступи учнів

А) Людське життя покладено на карту часу та історії ( додаток 1)

Б) Історія Перша «Віталія» ( додаток 2)

В) Історія друга «Даздраперма» ( додаток 3)

Г) Історія третя «Олеся» ( додаток 4)

 

4. Проблематика роману

Взаємозв’язок поколінь

Проблема відповідальності за власні вчинки

Кохання та дружби

Справедливості та всепрощення

( робота з текстом, цитатне підтвердження основних проблем )

 

4. Опрацювати символіки твору

Виступи учнів

А) Розіп’яте XX століття; ( додаток 5)

Б) Якби молодість знала, якби старість могла ( додаток 6)

V Систематизація, закріплення узагальнення

Заповнити схеми

Риси характеру

 

 

 

 

 

VІ Узагальнення та систематизація, оцінювання

Хтось мудрий сказав, що книги - це кораблі думок, що мандрують від покоління до покоління. Добра книжка пахне життєвою мудрістю, зачерпнутою із чистих глибин, і слово в ній завше живе й діяльне, бо рідномовне! Книги рідною мовою додають нам сили, снаги працювати, допомагає за будь-яких обставин залишатися Людиною!

Вражаюча сімейна сага на тлі української історії. Любов життя треба заслужити.

VІІ Домашнє завдання

Написати есе на тему « Що означає любити життя»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 1

Людське життя покладено на карту часу та історії

Символіка імен героїнь

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 2

Історія перша

«Віталія»

 

Таємниця народження

 

 

 

Улюблена донька

 

 

 

«нерівність душ» ( Едик)

 

 

 

10 років колонії (добровільно)

 

 

 

хвороба

 

 

 

Пізнє кохання

 

 

 

Всі таємниці зникли

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 3

Історія друга

«Даздраперма»

 

 

родина партійного діяча

 

 

 

 

репресовані батьки

 

 

 

 

сиротинець

 

 

 

 

зречення батьків

 

 

 

 

лікар Любов Лук’янченко

 

 

 

 

мати для Віти

 

 

 

розуміння та материнська любов

Додаток 4

 

Історія третя

«Олеся»

 

юнацький бунт

 

 

 

непокірність

 

 

 

упертість

 

 

наївність

 

 

 

віра в любов( Назар)

 

 

зрада

 

 

 

майбутня мати

 

 

 

народження ще однієї жінки

 

 

 

Додаток 5

Розіп’яте XX століття

 

Країна гіркої ніжності

 

 

слабка

 

 

упокорена

 

 

принижена

 

 

 

уперта

 

 

 

наївна

 

 

гірка

 

 

Мати Божа

 

 

 

Україна

 

 

 

 

Додаток 6

 

Якби молодість знала, якби старість могла

 

бабуся

донька

онука

 

 

 

 

 

 

Даздраперма

Віталія

Олеся

 

 

Життєві жіночі ролі

 

 

 

docx
Додав(-ла)
Гула Лариса
Додано
13 січня 2021
Переглядів
681
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку