Нестандартний захід з літератури,поєднаний зі спецтехнологією "кулінарія"та українознавством для професійно-технічних закладів та старших класів загальноосвітніх шкіл
Віртуальний кулінарно-мовознавчий вінегрет
(кулінарний батл з елементами мовознавства і українознавства)
Мета: показати зв’ язок української мови з історією и України, з історією українського народу, його культурою та звичаями, з історією будь-якої галузі людських знань; формувати міжпредметні зв’ язки: поглибити знання зі спецтехнології (кулінарії); формувати предметні компетентності ( українська мова ): готовність вживати українську мову як рідну в своїй професійній сфері; відчувати красу слова; поповнювати свій словниковий запас; виховувати любов до читання; показати значущу роль мови для ефективного спілкування і культурного самовираження; формувати ключові компетентності: комунікаційу, соціальну,творчу;
Матеріальне забезпечення : проект «Пам’ятник стравам та столовим
приборам», записи українських народних пісень про українську
кухню, портрети письменників: І.Нечуя – Левицького,
І.Котляревського , М. Гоголя,Г.Квітки–Основ’яненка, Т.Шевченка,
картинки із зображенням їжі та кухонного приладдя,символічні призи переможцям.
Міжпредметні зв’язки : кулінарія, українська література, музика, українознавство.
Перебіг заходу
1.Вступне слово учителя української літератури.
Кажуть, що їжа сприймається краще, якщо людина споживає її в сімейному колі, у доброму товаристві, з приємним настроєм. Мабуть, не бракувало здорового глузду нашим предкам, що полюбляли сідати до столу гуртом. Якщо трапеза була святковою, то не обходилось без пісень, танців, всякого роду примовлянь до їжі, до тих, хто її готував.
Керуючись старим добрим звичаєм, вирішили запропонувати вам – «вінегрет», в якому пісні, гуморески,прислів’я та приказки перемежовувалися б із кулінарними рецептами та цікавими новинами із світу кулінарії. Тим паче,що ви майбутні кулінари, то кухарська майстерність – це ваша зброя. Вступне слово викладача спецдисципліни.
Сьогодні весь наш позакласний захід буде пов'язаний саме із українською кухнею
Українська кухня – це така ж культурна спадщина українського народу, як мова,література, мистецтво, це неоціненний здобуток, яким можна і варто пишатися, який не слід забувати. Українська кухня створювалася протягом віків, тому вона в певній мірі відбиває не тільки історичний розвиток українського народу, його звичаї, традиції та культуру.
Серед слов’янських кухонь українська користується широкою популярністю. Вона давно одержала поширення за межами України, а деякі страви української кухні, наприклад,борщі й вареники, ввійшли в меню міжнародної кухні.
Українська кухня має свою давню історію, славиться різноманітністю, нараховує сотні рецептів: борщі й пампушки, паляниці й галушки, вареники й ковбаси, печеня та напої з фруктів та меду. Для більшості страв характерний складний набір компонентів (так у борщі нараховується їх до 20), а також комбінування декількох способів теплової обробки продуктів (смаження, варіння, тушкування, запікання). Така технологія обумовлює неповторні смакові якості, аромат і соковитість страв української кухні.
Ведуча1. В українській кухні знайшли відображення не лише історичний розвиток народу, а й природно-географічні умови того чи іншого регіону, його культурно-побутові традиції, а також зумовлені ними напрями господарської діяльності. Кожному з регіонів властиві свої особливості приготування страв, зумовлені національними традиціями. На жаль,багато рецептів, які раніше вважалися традиційними й широко використовували, тепер почали забувати. Тож давайте згадаємо давні традиції, пов’язані з українською кухнею та історією.
Ведуча 2.
Батл 1
За одну правильну відповідь команда отримує один продукт. Таким чином наприкінці батла у вас має бути певна кількість продуктів-набір для страви.( страва 1- голубці: капуста, морква, цибуля,пшоно,м’ясо, помідори, сало,; страва 2- борщ: капуста, морква, буряк, цибуля,сало, помідори,часник, курка; страва 3-куліш: морква,цибуля,сало,пшоно,підчеревина,корінь селери,петрушка.
Дати відповіді на наступні запитання:
1.Назви масниці ( масляна, Колодій, бабський тиждень, Сирний тиждень)
2.Козак-це…(вільна озброєна людина)
3.З чого робили посуд?(з глини)
4.Чому на вишиванці мала бути симетрія?(відганяла злих духів)
5.Вінок-це?(оберіг)
6.Зачіска і страва?(оселедець)
7.Житло козаків?(курінь)
8.Що курили козаки?(люльку)
9.Як називали паркан?(тин)
10.З чого готували кисіль?(з вівса)
11.Як робили пісне молоко?( з конопляних або макових зерен)
12.Замість капусних листів могли використовувати…(бурякові)
13.Коли з’явилися в кулінарії помідори? ( на поч..20 ст.)
14. Відомо, що борщ – це українська національна страва, обов’язковою складовою частиною якої є буряк столовий червоний. У стародавній українській кухні існують три різновиди традиційного борщу. Перший – червоний, який з другої половини 19 століття почали готувати з картоплею, другий – щавлевий, а от третій різновид називали сирим борщем. Що це за борщ? Назвіть його й поясніть, чому він сирий?
Відповідь. Борщ холодний або холодник готували тільки влітку. Молоді буряки варили, заправляли сироваткою, додавали свіжу зелень петрушки, кропу, цибулі, часнику, круто зварене яйце. Сирий борщ – тому що варили тільки буряк.
15. Цю страву легко готувати в домашніх і польових умовах. Звідси й інша назва страви - польова каша. Особливо смачна з салом, шматком м’яса. Готовою страва вважалася тоді, коли продукти розварювалися повністю й утворювалася кашоподібна маса. Назвіть цю страву .
Відповідь. Куліш – перша страва із пшона. Смачним вважався густий куліш.
16. Улюблена страв в Україні – вареники. В давнину вони наділялися певними магічними властивостями. Оскільки вареник за формою нагадує місяць, йому в народі приписували функції місяця – сприяти добробуту й зміцненню здоров’я людини. Начинка для вареника мала також особливі прикмети. Так, начинка з круп, бобових, маку повинні були сприяти родючості й розмноженню людського роду. Тому на весілля обов’язково готували вареники. Увага! З якою начинкою готували вареники, щоб задобрити духів.
Відповідь. Із сиром.
17. Ця страва дуже поширена в Україні й поряд з борщем стала символом української народної кухні. Її готували майже щодня,здебільшого на вечерю. Ця страва досить легка у приготуванні, надзвичайно поживна й дуже смачна, особливо після тяжкої й виснажливої праці у посівну, косовицю чи жнива. Назвіть цю страву.
Відповідь. Галушки.
18. Ця назва на більшій території України входить у меню урочистих трапез. Подається, як правило, останнім і є тактовним натяком на закінчення застілля, за що його у народі й прозвали «вишибалою» або «виганяйлом» . На початку 20 століття це поширена страва, яку називали «панською». Назвіть її.
Відповідь. Кисіль.
19. Українці дуже полюбляють вареники. А як називали вареники в західних регіонах?
Відповідь. «Пироги» або «варені пироги».
20. Велика кругла хлібина з прикрасами? (Коровай)
21. Як називається придане нареченої на Україні? (Посаг)
22. Коли настає Новий рік за старим стилем? (З 13 на 14 січня
23.Яку назву має той період, коли не можна їсти м'ясо, молоко, яйця? (Піст)
24.Яке свято завжди приходить рівно через 50 днів після Великодня? (Трійця)
25.Що шукали в ніч на Івана Купала? (Квітку папороті)
26.Страва з варених крупів? (Каша)
27.Густий суп із пшона? (Куліш)
28.Різаний або рваний шматок прісного тіста зварений у супі? (Галушка)
29.Одна із 12 обов’язкових страв на святковому столі у Святковий вечір із пшениці та маку, меду чи узвару? (Кутя)
30. Що шукали в ніч на Івана Купала? (Квітку папороті)
Батл2
В другому батлі команда має відгадати процес, яким вона буде користуватися під час приготування своєї страви.
Дивлячись на екран ви повинні вказати процес, який буде відповідати вашому набору продуктів( Запікання,варіння, приготування на відкритому вогні)
Музична пауза-гра
Звучать пісні про іжу. На початку пісні вгадати про який продукт або страву вона.
Батл3
Відгадуючи загадки, на цьому етапі команди мають отримати кухонне приладдя, яке стане їм у нагоді під час приготування страви.
Хвилинка-цікавинка
Батл 4
Команди мають обмінятися продуктами чи приладдям, яке випадково вони виграли. Щоб повернути предмет, треба відповісти на питання іншої команди.
Фінал
Користуючись набором продуктів, приладдям, команди презентують страви.
Журі обирають переможця.