Урок-презентація на тему"Будова речовини"

Про матеріал
Розвивати логічне мислення учнів шляхом формування прийомів порівняння, класифікації тіл і речовин за формою, кольором, розмірами, запахом, смаком.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Будова речовини Підготувала вчитель – дефектолог Діхтяр О.О. КЗКОР “Таращанський навчально – реабілітаційний Центр “

Номер слайду 2

Будова речовини Про те, що речовини складаються з окремих найдрібніших частинок , люди здогадувалися давно. Існування таких частинок довела наука фізика. Частинки, з яких складаються речовини, називають молекулами.

Номер слайду 3

Молекула речовини – найдрібніша частинка цієї речовини, яка зберігає її хімічні властивості Найменша частинка води – це молекула води. Найменша частинка кухонної солі – молекула цієї солі, найменша частинка цукру – молекула цукру. Молекули різних речовин відрізняються одна від одної розмірами, але всі вони дуже малі. Оскільки молекули дуже малі, то в кожному тілі їх дуже величезна кількість. Структура молекул талої води

Номер слайду 4

Наприклад У краплі води , молекул у кілька десятків мільярдів разів більше ніж людей на Землі.

Номер слайду 5

У природі всі тіла чим - небудь відрізняються одне від одного. Немає людей з однаковим обличчям. Серед листочків одного дерева немає двох цілком однакових.

Номер слайду 6

Чи відрізняються між собою молекули однієї й тієї самої речовини ? Численні складні досліди показали, що молекули однієї й тієї самої речовини однакові. Кожна чиста речовина складається з однакових молекул, які властиві тільки цій речовині . Не можна, наприклад , відрізнити воду добуту із соку або молочка, від води, добутої перегонкою морської води , бо молекули води однакові й ніяка інша речовина не складається з таких самих молекул.

Номер слайду 7

Таким чином, усі молекули однієї і тієї ж речовини однакові.

Номер слайду 8

Під час проведення дослідів виявилось Що молекули речовин безперервно і безладно рухаються. Безладний рух молекул називається тепловим рухом , тому що він пов’язаний із тепловим станом речовини.

Номер слайду 9

Швидкість руху молекул і температура тіла пов'язані між собою. З підвищенням температури тіла швидкість молекул збільшується. Засолені помідори або огірки краще зберігаються в холодному місці, а сіль, цукор швидше розчиняються в гарячій воді, ніж у холодній. Чим більша швидкість руху молекул, тим вища температура тіла.

Номер слайду 10

Частинки, на які ділиться молекула, називають атомами. НА МАЛЮНКУ ЗОБРАЖЕНО ДВІ МОЛЕКУЛИ ВОДИ (МОЛЕКУЛА ВОДИ СКЛАДАЄТЬСЯ З ДВОХ АТОМІВ ВОДНЮ І ОДНОГО АТОМА КИСНЮ) Від поділу двох молекул води утворюються два атоми кисню і чотири атоми водню. Кожні два атоми водню можуть сполучитися в молекулу водню, а атоми кисню – в молекулу кисню.

Номер слайду 11

Практичне завдання : Зробіть із кольорового пластиліну моделі двох молекул води. Потім із цих молекул складіть моделі молекул кисню та водню.

Номер слайду 12

Вода одночасно може перебувати в 3 агрегатних станах Вода – чи не єдина природна речовина на Землі, що перебуває в трьох станах – твердому, рідкому і газоподібному. А от чи замислюємося ми над тим, як економно витрачаємо ми воду у повсякденному житті? • Наприклад, на 5-хвилинний душ її витрачається 114-230 літрів; • На чищення зубів – 18 літрів води; • На миття посуду – 91 літр. • Людина щодня використовує 230 літрів води. Цікавими є й такі факти: • Людський організм в середньому на 66% складається з води; • Організм курки – на 75%; • Організм слона – на 70%. • У помідорах міститься 95% води, а в огірках – 99%. • Для виробництва однієї бочки пива потрібно 6 825 літрів води.

Номер слайду 13

Пам'ятка, щодо збереження води Що можеш зробити ти? – Відремонтуй усі крани і труби, що протікають, вони є причиною втрати більш 18 200 літрів води щомісяця. – Під час готування їжі можна зекономити близько 45-60 літрів води, промиваючи овочі і фрукти у каструлі, замість того, щоб мити їх під відкритим краном. – Можна заощадити близько 60 літрів води під час миття посуду, якщо мити посуд у раковині, наповненій водою, а не під відкритим краном. – Прийміть короткий душ замість щоденної ванни. Це допоможе зберегти більше 25 літрів води. Обмежте прийом ванни до 2-3 разів на тиждень. – Закривайте воду, коли чистите зуби, голитеся або милитеся. Наповнюючи раковину водою при голінні, ви використовуєте близько 4,5 літрів, замість 45 літрів, що витратите при відкритому крані. Закриваючи кран під час чищення зубів, ви можете заощадити до 9 літрів води. – Під час купівлі нової пральної машини, перевагу віддавайте моделі з економним режимом використання води. Сучасні моделі потребують майже на 40% менше води, ніж застарілі. – Поливайте газони і сади зранку і ввечері, коли випаровування набагато менше, ніж вдень. – Збирайте дощову воду для поливу саду, городу або газону.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Близько 70 % поверхні Землі вкрито водою

Номер слайду 16

В організмі рослин і тварин у середньому міститься більше 50% води, в організмі людини - близько 70%. У природі існує близько 1330 видів води. Вони розрізняються за походженням (дощова, грунтова, зі свіжого або довго лежачого снігу і так далі), за характером і кількістю та розчинених у ній речовин.

Номер слайду 17

Якби всі льодовики раптом станули, то рівень світового океану піднявся б на 64 метра і близько 1/8 поверхні суші було б затоплено водою.  

Номер слайду 18

Підсумок уроку 1. Як називають частинки , з яких складається речовина ? 2. Що ви знаєте про розміри молекул ? Що ви знаєте про склад молекули води ?

Номер слайду 19

Перевір себе Молекули однієї і тієї ж речовини перебувають в різних станах Правильно назви стан речовини

ppt
Додав(-ла)
Діхтяр Олена
До підручника
Фізика 7 клас (Бойко М.П., Венгер Є.Ф., Мельничук О.В.)
Додано
1 грудня 2019
Переглядів
4515
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку