Урок-презентація на тему "Екологічні сукцесії як процеси саморозвитку екосистем.Причини сукцесій та їхні типи. Закономірності сукцесій.

Про матеріал
В розробці уроку Ви можете знайти тести для перевірки знань з попередньої теми, мотивацію навчальної діяльності учнів та безпосередньо матеріал з вказаної теми, доповнений рисунками та схемами.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

УРОК №10 Тема: Екологічні сукцесії як процеси саморозвитку екосистем. Причини сукцесій та їхні типи. Закономірності сукцесій. МЕТА: - встановити поняття сукцесії як результату саморозвитку екосистеми; - ознайомитися з причинами та основними закономірностями формування сукцесій; - вміти наводити приклади різних типів сукцесій

Номер слайду 2

Актуалізація опорних знань учнів. Виконайте тести:1. Встановіть відповідніть опису зв’язку між популяціями видів і його типом. 1. утеплення нори борсуком за допомогою опалого листя; 2. поселення сокола в покинутому гнізді ворона; 3. закопування білкою горіхів у різних місцях лісу; 4. висмоктування крові п’явками. А. трофічний зв’язок; Б. топічний зв’язок; В. форичний зв’язок; Г. фабричний зв’язок; 2. Зазначте правильну характеристику консумента другого порядку. А. гетеротроф, що живиться тваринами; Б. автотроф, що не здатний до фотосинтезу; В. гетеротроф, що живиться рослинними рештками; Г. гетеротроф, що розкладає органічні речовини до неорганічних

Номер слайду 3

3. Розгляньте схему трофічної мережі. Визначте, який із зображених організмів є консументом третього порядку: (мал.1) А. ящірка; Б. заєць; В. миша; Г. яструб; 4. Скориставшись правилом екологічної піраміди, визначте біомасу продуцентів, необхідну для існування в екосистемі консументів другого порядку, суха маса яких становить 500 кг. А. 5т ; Б. 5000 г ; В. 500000 кг; Г. 50 т; 5. Приведіть у відповідніть організм і його трофічний рівень у харчовому ланцюзі: 1. дощовий черв'як; 2. клен; 3.дрізд; 4.яструб; А. продуцент; Б. консумент І порядку; В. консумент. II порядку; Г. консумент. III порядку; Д. редуцент;Мал.1

Номер слайду 4

2. Наведіть 2-3 приклади ланцюгів живлення в екосистемі озера. 3. Складіть харчовий ланцюг, що починається хемоавтотрофного організму. Де такі ланцюги поширені та які їхні особливості? Мотивація навчальної діяльності учнів. Подумайте! 1. Чи відрізняються сучасні екосистеми від тих, які існували тисячі років назад? Якщо так, то що є причиною цих змін? 2. Чи зміниться екосистема австралійського лісу після пожежі в минулому році? Якщо так, то в якому напрямку будуть відбуватися зміни? 3. Чи відрізняється ліс, як екосистема, влітку і взимку? Якщо так, то в яку пору року екосистема лісу чисельніша? Чому?Отже, сьогодні ми вивчатимемо закономірності формування екосистем та зміни, які ведуть до розвитку або занепаду екосистем. Розглянемо сукцесії як процес саморозвитку екосистеми та навчимося розрізняти їх за типологією.

Номер слайду 5

Вивчення нового матеріалу. Отже, екосистема як біологічний об'єкт, постійно змінюється. Такі зміни можуть відбуватися під впливом зовнішніх абіотичних чинників або в результаті видових змін всередині самої екосистеми. Розгляньте перетворення лісового озера на болото; болота - на луку; луки - на ліс. Таку послідовну зміну біоценозів на певній території називають сукцесією. Сукцесія – це спрямовані послідовні зміни угруповань організмів на певній ділянці середовища, що призводять до відновлення або перетворення екосистем відповідно до природних умов. умов. Послідовність екосистем, що змінюють одна одну в процесі сукцесії, називається сукцесійною серією, а окрема екосистема – стадією сукцесії.

Номер слайду 6

Етапи екологічних сукцесій:• Етап первинного заселення. (заселення лишайниками, нижчими грибами, а потім рослинами. • Етап формування піонерних угруповань. ( нестійкі, із незначним видовим різноманіттям, нескладними ланцюгами живлення, слабкою мінералізацією ) • Етап формування проміжних угруповань. (нестійкі, але в них збільшується видове різноманіття, розгалужуються трофічні мережі ) • Етап формування зрілих (клімаксних) екосистем. з високим ступенем стійкості, найбільшим біорізноманіттям, максимальною кількістю біомаси, збалансованістю процесів продукції й мінералізації. Розглянувши рисунок, встановіть етапиформування екосистеми.

Номер слайду 7

Причини сукцесій: абіотичні чинники: -зміни клімату; - природні катаклізми (вулкани, землетруси, повені); - діяльність людини. біотичні чинники: види організмів сукцесійного угруповання здатні змінювати умови існування інших видів. У більшості випадків рушійними чинниками змін і розвитку нестійких екосистем є незбалансованість кругообігу речовин і зменшення видового біорізноманіття.

Номер слайду 8

Типи сукцесій: За особливостями формування сукцесії поділяють на :-первинні -це поява і розвиток угруповань у місцях, де їх раніше не було (наприклад, розвиток екосистем на скельних породах, зсувах, відмілинах річок, вулканічних островах)- вторинні - це відновлення природних угруповань після певних порушень (наприклад, відновлення лісів після пожеж або вирубування або степів- після розорювання)

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Біловус Інна Григорівна
    Дякую за гарну роботу.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Мітіна Світлана Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Горбаньова Ольга Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
13 лютого 2020
Переглядів
8806
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку