Урок-презентація на тему "Властивості та характеристики екосистем."

Про матеріал
Матеріали уроку дають можливість повторити поняття «екосистема» та «екосистемологія»; розширити знання про властивості та характеристики екосистем; вивчити класифікацію екосистем за різними ознаками; встановити закономірності функціонування екосистем; закріпити навички розв'язування тестів та вправ на застосування правила екологічної піраміди; удосконалити вміння працювати з рисунками, схемами, екологічними ситуаціями.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Властивості та характеристики екосистем. Урок №7

Номер слайду 2

Мета уроку: 1. повторити поняття «екосистема» та «екосистемологія»;2. розширити знання про властивості та характеристики екосистем;3. вивчити класифікацію екосистем за різними ознаками;4. встановити закономірності функціонування ознак; 5. закріпити навички розв'язування вправ на застосування правила екологічної піраміди; 6. удосконалити вміння працювати з рисунками, схемами, екологічними ситуаціями.

Номер слайду 3

Актуалізація опорних знань учнів. Перевір себе!■ 1. Заповніть пропуски в реченні про популяцію. Якщо ймовірність схрещування між особинами двох груп організмів одного виду є (1), ніж між особинами всередині кожної з груп, то ці групи є (2): А. 1 — більшою, 2 — окремими популяціями; Б. 1 — меншою, 2 — окремими екосистемами; В. 1 — більшою, 2 — єдиною популяцією; Г. 1 — меншою, 2 — єдиною екосистемою;■ 2. Зазначте рису, притаманну кочовим популяціям: А. проживання в різних місцях, що віддалені одне від одного;Б. усе життя проводять поряд із місцем, де народилися;В. знаходяться в постійному русі з місця на місце;Г. добре освоюють одне місце, у якому постійно мешкають;

Номер слайду 4

■ 3. Що сповільнить зростання чисельності в перенаселеній популяції'? А. зниження стійкості до інфекцій; Б. збільшення кількості яєць, що відкладає самка; В. зменшення відстані, на яку поширюється насіння; Г. зменшення тривалості ембріональних етапів життєвого циклу; 4. Розгляньте статево-вікову структуру населення України у 2014 році й зазначте, як змінюватиметься чисельність населення країни найближчими роками (без урахування міграцій). А. зростатиме; Б. не змінюватиметься; В. спадатиме; Г. то зростатиме, то спадатиме;■ 5. Приведіть у відповідніть тварину й спосіб її життя.1. коров; А. поодинокий спосіб життя; 2. руда мураха; Б. родинний спосіб життя; 3. бурий ведмідь; В. колоніальний спосіб життя; 4. скорпіон; Г. зграйний спосіб життя; Д. стадний спосіб життя;

Номер слайду 5

■ 7. Особини виду Людина розумна надзвичайно мобільні. Проаналізуйте,як змінюється густота популяції нашого населеного пункту протягом доби,тижня, місяця, року.5. Установіть відповідність між характеристиками популяції та їхньою суттю: 1. чисельність; А. різниця між народжуваністю і смертністю; 2. щільність (густота); Б. територія, яку займає популяція; 3. приріст; В. кількість особин в її складі; Г. загальна кількість особин на одиницю площі;6. Інтенсивність еволюційних процесів і стабільність генотипу популяції визначає: А. рівень видового різноманіття; Б. рівень генетичного різноманіття; В. рівень генетичної стабільності; Г. рівень видової стабільності;

Номер слайду 6

Мотивація навчальної діяльності учнів. Учені виявили велетенську і багату екосистему просто під ногами людини, яка вдвічі більша, ніж всі океани світу, разом узяті. Попри високу температуру, відсутність світла, дуже обмежене живлення і великий тиск, ця екосистема налічує 15 – 23 млрд тонн мікроорганізмів, що в сотні разів більше за сукупну масу людей на планеті. Що це за екосистема?

Номер слайду 7

Вивчення нового матеріалу. Пригадайте! 1. Що називається екосистемою? 2. Як називається розділ екології, що вивчає екосистеми?ЕКОСИСТЕМОЛОГІЯ – наука про закономірності формування, структурно-функціональні особливості, поширення, еволюцію, динаміку, способи використання та охорону екосистем. Об’єктом дослідження цієї науки є екосистемне різноманіття. Предметом дослідження є вивчення таких ознак і властивостей екосистеми, як структура, екологічні взаємозв’язки між біотичним та абіотичним компонентами, самоорганізація, саморегуляція, продуктивність, стабільність розвитку, стійкість. Екосистемологія має важливе значення для реалізації Концепції сталого розвитку.

Номер слайду 8

Екосистемне різноманіття – це розмаїття екосистем, що визначається різноманітністю природних умов. За розмірами і складністю будови визначають такий ієрархічний ряд екосистем: -консорційна екосистема, -парцелярна екосистема, -біогеоценозна екосистема, - ландшафтна екосистема, - провінційна екосистема, -біомна екосистема. Єдиною глобальною екосистемою планети називають біосферу. Найменшими екосистемами є індивідуальні, популяційні або видові консорції (окреме зелене дерево, трухляві пні, мертві стовбури дерев, мурашники)

Номер слайду 9

За походженням екосистеми поділяють на: - природні (наприклад, ліси, річки, озера) - штучні (наприклад, сади, парки, городи, поля, штучні водойми). Різноманітність природних систем визначають умови природних зон і передусім освітлення й температура. Існування штучних екосистем залежить від людини, яка, зважаючи на природні умови, організовує їхнє формування. За специфікою структури й кругообігу речовин та енергії розрізняють: -наземні (тундра, тайга, широколисті ліси, степи, савани, пустелі, тропічний ліс) - водні :- прісноводні: озера, ставки, водосховища, річки, струмки, джерела, болота, болотисті ліси; - морські: прибережні води, прибережні бухти, протоки, гирла річок.

Номер слайду 10

Властивості екосистем: Спільні властивості екосистем:- відкритість- властивість, що забезпечується обміном речовин і енергії із зовнішнім середовищем. Надходження енергії до екосистеми є неодмінною умовою її існування, оскільки екосистема постійно втрачає її у вигляді тепла. -цілісність – властивість, що забезпечується тісними зв’язками організмів між собою та середовищем існування; -стійкість – властивість, що є результатом тривалої та глибокої коеволюції живих організмів та їх усталених відносин з компонентами неживої природи;- самовідновлення- завдяки процесу розмноження після загибелі організмів їх чисельність швидко відновлюється;-саморегуляція – властивість відновлювати динамічну рівновагу, що проявляється в коливаннях кількісних та якісних показників біопродуктивності, (наприклад, масове розмноження гризунів призводить до збільшення чисельності хижаків і паразитів, які зменшують чисельність популяції, а це веде до зменшення популяції хижаків, і динамічна рівновага в біоценозі відновлюється);-самоорганізація системи – це властивість екосистеми впорядковувати внутрішню структуру і функціонування, що забезпечується механізмами саморегуляції.

Номер слайду 11

Спільними ознаками екосистем, що зазвичай використовують для її екологічної характеристики, є:а) видова різноманітність і склад живих організмів;б) структура екосистеми, тобто співвідношення в екосистемі різних груп організмів;в) біологічна продуктивність, що оцінюється за розмірами первинної та вторинної біомаси;г) ланцюги живлення та розгалуженість трофічної мережі, що забезпечують потік енергії через екосистему та швидкість кругообігу речовин;д) мінералізація органічних решток;

Номер слайду 12

Закономірності функціонування екосистем. Правило екологічної піраміди (закон піраміди енергії Р. Ліндемана): - екологічна ефективність кожної наступної ланки приблизно в 10 разів менша від попередньої внаслідок втрат енергії на кожному трофічному рівні. Закон односпрямованості потоку енергії: -енергія, що її отримує екосистема, передається в одному напрямку від продуцентів до консументів і редуцентів. Законом внутрішньої динамічної рівноваги екосистем (закон Реймерса):- речовини, енергія, інформація та динамічні якості природних екосистем перебувають у тісному взаємозв'язку, за якого зміна одного з показників неминуче призводить до змін інших за умови збереження загальних властивостей системи.

Номер слайду 13

Закріплення матеріалу:1. Використовуючи ілюстрації екосистем, класифікуйте їх : а) за походженням; б) за структурою;А. Б. В. Г. Д. Е.Є.

Номер слайду 14

Розв'яжіть вправу. Визначте площу (га) поля, що необхідна для прогодування яструба масою 6 кг (суха речовина становить 40 %). Суха маси трави з 1 кв.м становить 300 г. Домашнє завдання. Опрацювати параграф 39,40. Розпочати роботу над проектом на тему « Дослідження особливостей структури місцевих екосистем ( природних чи штучних ). Орієнтовний план проекту на с.150 в підручнику або в робочому зошиті с.59. ( Термін підготовки проекту 1 тиждень.)

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.7
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Трофімова Тетяна Геннадіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Шевченко Світлана Василівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Горбаньова Ольга Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
3 лютого 2020
Переглядів
16300
Оцінка розробки
4.9 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку