Презентація на тему:" Селекція мікроорганізмів."

Про матеріал
Презентація на тему:" Селекція мікроорганізмів." Мета:Ознайомити учнів із селекцією мікроорганізмів. 11 клас профіль К.Задорожний
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Селекція мікроорганізмів

Номер слайду 2

Згадаємо. Горизонтальне перенесення генів - будь-який процес, під час якого організм або клітина передає генетичний матеріал іншому організму, який не є його нащадком.

Номер слайду 3

Штам - конкретна чиста культура певного виду мікроорганізмів, у якої вивчені морфологічні та фізіологічні особливості.

Номер слайду 4

Особливості селекції мікроорганізмів1. Мікроорганізми активно використовуються в різноманітних біотехнологічних виробництвах.

Номер слайду 5

2. Селекція мікроорганізмів спрямована на задоволення потреб промисловості.

Номер слайду 6

3. Селекцію мікроорганізмів використовують в наукових дослідженнях для створення штамів із певними властивостями.

Номер слайду 7

4. Мікроорганізми розмножуються швидко,але потребують спеціального поживного середовища для розведення і захисту від потрапляння до колоній сторонніх мікроорганізмів.

Номер слайду 8

Методи селекції мікроорганізмів. У мікроорганізмів, які розмножуються нестатевим шляхом, існують спеціальні механізми комбінативної мінливості.1. Кон’югація - це безпосередній контакт між двома бактеріальними клітинами за допомогою спеціальних порожнистих трубочок (F-пілі), під час якого генетичний матеріал з однієї клітини переноситься в іншу. Зазвичай кон’югація контролюється генами, які розташовані в плазміді.

Номер слайду 9

2. Трансформація - це перенесення ДНК, яка була ізольована, з одних бактеріальних клітин до інших. Найчастіше вона відбувається після загибелі цих клітин. Після того, як загиблі клітини руйнуються, окремі фрагменти їхньої ДНК можуть поглинатися іншими бактеріями.

Номер слайду 10

3. Трансдукція - це перенесення бактеріальних генів з однієї клітини в іншу за допомогою бактеріофага. Коли бактеріофаги розмножуються в клітині, то в деякі з вірусних часток потрапляє ДНК не вірусу, а бактерії. Вірусна частка переносить цю ДНК в іншубактеріальну клітину, де вона вбудовується в бактеріальну хромосому.

Номер слайду 11

Створення векторів. Мікроорганізми широко використовуються в технології генетичної інженерії. Суть методу полягає в штучному створенні генів із потрібними властивостями і введенні їх у відповідну клітину. Перенесення гена здійснює вектор (рекомбінантна ДНК) — спеціальна молекула ДНК, сконструйована на основі ДНК вірусів або плазмід, яка містить потрібний ген і здатна транспортувати його до клітини та забезпечити його вбудовування в її генетичний апарат.

Номер слайду 12

Для маркування певних клітин організмів у молекулярно-генетичних дослідженнях використовують ген GFP, виділений із медузи. Він забезпечує синтез флуоресцентного білка, який світиться в темряві.

Номер слайду 13

Особливості селекції мікроорганізмівна прикладі дріжджів. Селекції дріжджів полягає в тому, що вона майже весь час після доместикації (одомашнення) цих мікроорганізмів відбувалася несвідомо. Люди використовують дріжджі вже кілька тисяч років. А побачили їх уперше 1680 року(це вдалося А. ван Левенгуку). Ідею про те, що саме вони утворюють спирт, висунув французький учений Каньяр де ля Турв у 1837 році,а довів її Луї Пастер 1857-го.

Номер слайду 14

Перша ж промислова чиста культура дріжджів дляпивоваріння була створена лише 1881 рокуданським мікробіологом Емілем Хансеном, який працював у фірмі «Карлсберг».

Номер слайду 15

Найбільші видозміни відбулися з пивними та пекарськими дріжджами. Набагато менше порівняно з дикими формами змінилися винні дріжджі та дріжджі, за допомогою яких виготовляють спиртні напоїв Азії (саке).

Номер слайду 16

Пивні дріжджі втратили можливість синтезу деяких ароматичних сполук, потрібних для виживання в дикій природі, бо вони псували аромат пива. Пекарські дріжджі цю здатність не втратили, бо такі сполуки руй-нуються під час випічки і на смак хліба не впливають.

Номер слайду 17

У винних дріжджів ознак одомашнення набагато менше. Для виготовлення вина вони використовувалися одноразово і більшу частину життєвого циклу перебували в природі на ягодах винограду.

Номер слайду 18

Генетичний аналіз показав, що промислові пивні дріжджі поділяються на дві групи( клади), які мають різне походження. Перша група була створена в 1573–1604 рр., коли відбувавсяперехід від домашнього виробництва пива до появи великих виробництв. Друга група ви никла трохи пізніше - у 1645–1671 роках.

Номер слайду 19

Запитання та завдання1. Чим різниться селекція мікроорганізмів, які належать до різних доменів еукаріотів та прокаріотів?2. Які обмеження накладає на можливість селекції одноклітинна форма існування більшості мікроорганізмів?

Номер слайду 20

Домашнє завдання§ 74. Селекція мікроорганізмів11 клас профіль. К. Задорожний

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Машкіна Тетяна Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Овсяннікова Єлизавета Андріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Мельничук Олена Василівна
    Користуюсь вашими розробками презентацій)) Дуже Вам дякую!!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Потапова Галина Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
6 лютого 2020
Переглядів
11776
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку