Методи селекції мікроорганізмів. У мікроорганізмів, які розмножуються нестатевим шляхом, існують спеціальні механізми комбінативної мінливості.1. Кон’югація - це безпосередній контакт між двома бактеріальними клітинами за допомогою спеціальних порожнистих трубочок (F-пілі), під час якого генетичний матеріал з однієї клітини переноситься в іншу. Зазвичай кон’югація контролюється генами, які розташовані в плазміді.
3. Трансдукція - це перенесення бактеріальних генів з однієї клітини в іншу за допомогою бактеріофага. Коли бактеріофаги розмножуються в клітині, то в деякі з вірусних часток потрапляє ДНК не вірусу, а бактерії. Вірусна частка переносить цю ДНК в іншубактеріальну клітину, де вона вбудовується в бактеріальну хромосому.
Створення векторів. Мікроорганізми широко використовуються в технології генетичної інженерії. Суть методу полягає в штучному створенні генів із потрібними властивостями і введенні їх у відповідну клітину. Перенесення гена здійснює вектор (рекомбінантна ДНК) — спеціальна молекула ДНК, сконструйована на основі ДНК вірусів або плазмід, яка містить потрібний ген і здатна транспортувати його до клітини та забезпечити його вбудовування в її генетичний апарат.
Особливості селекції мікроорганізмівна прикладі дріжджів. Селекції дріжджів полягає в тому, що вона майже весь час після доместикації (одомашнення) цих мікроорганізмів відбувалася несвідомо. Люди використовують дріжджі вже кілька тисяч років. А побачили їх уперше 1680 року(це вдалося А. ван Левенгуку). Ідею про те, що саме вони утворюють спирт, висунув французький учений Каньяр де ля Турв у 1837 році,а довів її Луї Пастер 1857-го.
Генетичний аналіз показав, що промислові пивні дріжджі поділяються на дві групи( клади), які мають різне походження. Перша група була створена в 1573–1604 рр., коли відбувавсяперехід від домашнього виробництва пива до появи великих виробництв. Друга група ви никла трохи пізніше - у 1645–1671 роках.