Урок. Презентація. Відеофайл "Франція. Місце країни у світі та регіоні".

Про матеріал
Представлено матеріали до уроку географії 10 кл. "Франція. Місце країни у світі та регіоні"( технологічна карта уроку, презентація як робочий матеріал для учителя та учнів - можливі варіації на тему, відеоролик до початку уроку. Підручник Бойко В.М., 2018р.
Перегляд файлу

ТЕХНОЛОГІЧНА КАРТА УРОКУ


 

Урок №  12                 географія                                Клас   10

 

Тема уроку:    Франція. Місце країни у світі та регіоні.

Тип уроку: засвоєння нових знань

Мета уроку:

дидактична\навчальна – сформувати знання про чинники, що визначають місце країни у МПП;                                                  складники економіки;

розвивальна – продовжити формувати вміння наукового аналізу даних, удосконалити вміння                                      працювати з навчальною літературою та візуальними джерелами; удосконалити                                картографічні, інформаційно-комунікаційні, соціальні компетенції;

виховна – виховувати зацікавленість до сучасного світу, бажання розуміти соціально-економічні                        процеси, які в ньому відбуваються, самостійність.

Форма проведення: дослідження.

Обладнання уроку:  атлас, електронна презентація, медіа проектор, додаток,підручник Бойко В.М., Брайчевський Ю.С., Яценко Б.П. Географія (рівень стандарту) підручник для 10кл.-К.;Ірпінь:ТОВ «Видавництво «Перун»,2018.


Хід уроку

 

Етап уроку

Діяльність
учителя

Діяльність
учня
 

І. Етап мотивації (загальна мотивація)

Показує  відеоролик  про країну ( по закінченню питання – З якою країною будемо знайомитися на уроці?)

Бесіда щодо стереотипів про країну.

Підводить підсумок бесіди.

Дивляться. Пропонують відповідь щодо країни дослідження.

 

Пропонують варіанти відповідей.

ІІ. Етап цілепокладання (самовизначення до діяльності)

Оголошує тему уроку і план реалізації мети.

 

Записують тему уроку до зошита.

ІІІ. Етап реалізації мети

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.Візитна картка країни – розповідь учителя.

 

 

2.Перевірка якості заповнення таблиці.

 

 

 

 

 

 

 

3.Організація роботи в парах щодо теми уроку – місце країни у світі та регіоні.

 

 

Слухають, нотатки до зошита ( заповнюють таблицю, див.додаток).

Виступ доповідачів ( консультанти з питань, аналітична робота з додатковою літературою, інтернет виданнями):

  • чинники, що визначають місце країни у МПП;
  • система розселення;
  • франкофонія;
  • постіндустріальний розвиток;
  • аграрний сектор;
  • міжнародні зв’язки , зв'язок з Україною.

 

Складають схему ( робота з таблицею, атласом, підручником – електронна версія або паперова):

МІСЦЕ ФРАНЦІЇ У

            СВІТІ      РЕГІОНІ

ІV. Рефлексія (підсумок уроку)

Постановка проблемного питання: Де у подальшому житті можна використати отриману інформацію про країну?

Відповіді на проблемне питання на підставі власних досліджень

 

 

 

V. Етап оцінювання

Оцінювання результатів роботи учнів-консультантів, відповіді на проблемне питання, вибіркова перевірка якості заповнення таблиці.

Слухають.

 

VІ. Домашнє завдання 

Опанувати текст підручника §12, відповідати на питання, скласти у зошиті схему зовнішньоекономічних зв’язків Франції.

Записують до щоденника.

Методи і прийоми, які використані під час уроку:

  • прийом « проблемне запитання », організація роботи в парах( інтерактив ), випереджальне завдання;
  • метод словесний, ілюстрацій.     

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               ДОДАТОК

                                          ФРАНЦІЯ

Офіційна назва:

S:                                               Кількість населення (2019р.):                                                   Столиця:

Рівень економічного розвитку:

Форма правління/устрою:

1.Чинники,що визначають місце  країни у МПП

 

2.Система розселення

 

3.Франкофонія

 

4.Господарство/аграрний сектор

 

5.Міжнародні зв’язки(зв'язок з Україною)

 

 

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ФРАНЦІЯ. МІСЦЕ КРАЇНИ У СВІТІ ТА РЕГІОНІ.

Номер слайду 2

ВІЗИТНА КАРТКА КРАЇНИОфіційна назва: Французька Республіка. S: 549,9 тис.км Кількість населення (2018р.): 65,1 млн.осіб. Столиця: Париж Рівень економічного розвитку: високорозвинена, країна “Великої Сімки”Форма правління/устрою: президенська республіка, унітарна (96 департаментів)

Номер слайду 3

ДЕРЖАВНА СИМВОЛІКА

Номер слайду 4

ПРЕЗИДЕНТ ФРАНЦУЗЬКОЇ РЕСПУБЛІКИ З травня 2017р. ЕММАНУЕЛЬ МАКРОН

Номер слайду 5

Склад регіону: 95 департаментів + особлива територіальна одиниця Корсика4 «заморських департаменти» (Гваделупа, Мартініка, Гвіана, Реюньйон)4 «заморських території» (Нова Каледонія, Французька Полінезія, Уолліс і Футуна, Французькі південно-антарктичні території )2 спеціальні територіальні одиниці (острови Сен-Пьєр і Мікелон,острови Майота)Грошова одиниця: євро

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Природно-ресурсний потенціал: перевага рівнинних просторів із родючими окультуреними бурими лісовими й підзолистими ґрунтами в сполученні з помірним теплим і вологим морським кліматом є сприятливим чинником для розвитку сільського господарства. М’який клімат, мальовнича природа, тисячі кілометрів морських пляжів, великі можливості для розвитку туризму, альпінізму й зимових видів спорту в горах, багатство історичних та архітектурних пам’яток. Лісистість 29,2%. Великі запаси залізних, уранових руд. Видобуток вугілля припиненно.

Номер слайду 8

Науково-технічний потенціал (Франція, за рівнем її науково-технічного розвитку (особливо галузей «нової економіки»), а також кваліфікацією робочої сили посідає високе, але не лідируюче положення)Капітал (фінансові ресурси: центральний (державний) бюджет, місцеві бюджети, спеціальні фонди та фінанси державних підприємств;)

Номер слайду 9

Праце-ресурсний потенціал (високорозвинена індустріально-аграрна країна, у постіндустріальній стадії розвитку)Історичний чинник (заморські володіння, тривала орієнтація економіки на фінансово-кредитну діяльність, політика «дирижизму»)

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Зайнятість населення79,3 % - сфера послуг18,3 % - промисловість2,4 % - сільське господарство

Номер слайду 12

Особливості розвитку міст. Франція - високоурбанізована країна. Рівень урбанізації складає 80%Висока концентрація населення у великих містах і міських агломераціях. Наявна субурбанізація

Номер слайду 13

Найбільші міста ФранціїПариж (10,8 млн)Ліон (1,6 млн)Марсель (1,6 млн)Лілль (1 млн)Ніцца-Канни (1 млн)

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Мета ФранкофоніїМіжнародна організація «Франкофонія» (IOF)є однією з найбільших лінгвістичних зон в світі. Його учасники розділяють не просто спільну мову. Вони також поділяють гуманістичні цінності, пропаговані французькою мовою. Французька мова і його гуманістичні цінності являють собою два наріжних камені, на яких засновано Міжнародну організацію франкомовних країн. IOF була створена в 1970 році. Її місія полягає в тому, щоб втілити активну солідарність між її 84 державами-членами та урядами (58 членів і 26 спостерігачів)(Цитата з головної сторінки IOF)Генеральний секретар IOF: Michaëlle Jean

Номер слайду 16

Дещо цікаве про IOFОрганізація займається не тільки просуванням французьких культурних ідей, а й дозволяє проявити себе у спорті!Коли молодь, спорт та культура об'єднаються, щоб продемонструвати солідарність франкомовних країн, це «Jeux de la Francophonie» (Ігри Франкофонії)(цитата з офіційної сторінки Ігор Франкофонії)

Номер слайду 17

У IOF є свій день -«Міжнародний день Франкофонії»Котрий святкують 20 березня, бо20 березня 1970 року в Ніамеї (Нігер)було підписано угоду про створення першої міждержавної організації франкомовних країн - Агентства з культурного та технічного співробітництва. Цей день - спосіб для 84 держав-членів організації «Франкофонія» відзначити об'єднуючий їх культурний фактор - французьку мову.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Франція перейшла до постіндустріальної стадії розвитку. На третинний сектор економіки припадає 79% ВВП країни, вторинний-19,4%, первинний-1,6%. Франція є провідною туристичною країною світу, яку щороку відвідує понад 82 млн гостей. Головним туристичним центром Франції й туристичною столицею всієї Європи є Париж.

Номер слайду 20

Фінансові та ділові послуги. Франція – один із провідних міжнародних фінансових центрів. Французькі банки – належать до найбільших банків світу. У Парижі діє одна з філій пан-європейської фондової біржі Euronext. Компанія Axa – найбільша у світі у сфері страхування та інвестиційних послуг. В околицях Парижа розташований найбільший із спеціально спроектованих ділових районів Європи – Париж-Ла-Дефанс.

Номер слайду 21

Транспорт. Залізничний транспорт в Європі відіграє провідну роль у перевезеннях великотоннажних вантажів суходолом на великі відстані, а також пасажирських перевезеннях. Лідерами за цим показником належать Росія та Німеччина. Франція одна з перших стала розвивати найшвидкісні залізниці, нині потяги розвивають швидкість до 320 км/год. Автомобільний транспорт, його середній показник у країнах ЄС становить 573 авто/1000 мешканців. У Франції автомобільний транспорт посідає провідні позиції, йому надають перевагу під час подорожей на великі відстані.

Номер слайду 22

Морський транспорт є основним засобом перевезення великої кількості вантажів, особливо між віддаленими регіонами. Європейські порти мають високий рівень технологічного оснащення та обладнані для приймання різноманітного вантажа, нафтопродуктів, скрапленого газу, сипучих вантажів. У Франції діє кілька морських портів, найбільші – Гавр і Марсель. Повітряний транспорт має більше значення для пасажирських перевезень. Інфраструктура повітряного транспорту налічує кілька сотень аеропортів з твердим покриттям. Аеропорт Шарль-де-Голь в околицях Парижа є світовим значенням.

Номер слайду 23

Наука. У розвинених країнах Європи до пріорітетних напрямів розвитку належить створення технопарків - це території із відповідно спроектованою інфраструктурою, де компактно поєднуються спеціально обладнані лабораторні та експериментально-виробничі, навчальні, офісні та житлові комплекси з усіма необхідними видами соціального обслуговування. Франція витрачає близько 2,3% свого ВВП. Країна відома як світовий центр продукування технологій, що їх застосувують у медицині, ядерній енергетиці, аерокосмічній галузі, ІТ-сфері. Технопарк Софія Антиполіс – один з передових в Європі. Технопарк у Греноблі – один з провідних у світі у сфері мікроелектроніки і нанотехнологій.

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Сільське господарство є найбільш опікуваною державною галуззю, хоча її основа- приватне землеволодіння.

Номер слайду 26

Позиція у світіЗа обсягом виробленої продукції Франція посідає 1-е місце в Західній Європі і 3-е місце в світі після США і Канади. Це найбільший європейський виробник пшениці, вершкового масла, яловичини, сирів (більше 400 сортів).

Номер слайду 27

Вина. Традиційно висока частка вин в експорті . Французькі фермери є головними противниками впровадження генетично зміненою продукції в Європі, так як французька продукція традиційно високо цінується через якість.

Номер слайду 28

Тваринництво. Тваринництво Франції має м'ясо-молочний напрямок. За поголів'ям худоби: великої рогатої худоби- 24 млн; Овець - 12 млн; Свиней - 11 млн. Франція займає одне з перших місць в Європі.

Номер слайду 29

Зовнішні міжнародні зв’язки Франції

Номер слайду 30

Країна є великим експортером як промислової, так і сільськогосподарської продукції. За обсягом експорту й імпорту Франція займає четверте місце у світі після США, Німеччини і Японії. Загалом у зовнішньоекономічних стосунках головними партнерами Франції завжди були країни Західної Європи. Зараз 3/5 її торгового обігу припадає на країни ЄС. Серед інших значна частка Швейцарії, США, Японії та Алжиру. Найбільшим торговим партнером Франції є Німеччина.

Номер слайду 31

Експорт

Номер слайду 32

Імпорт

Номер слайду 33

Париж — найбільш туристичне місто; Ейфелева вежа — найвідвідуваніший в світі монумент: тобто Франція — безперечна чемпіонка світового туризму. Проте дохід від міжнародного туризму значно вищий в США (81,7 мільярдів дол.), ніж у Франції (42,3 мільярда дол.), що пояснюється коротшим перебуванням туристів у Франції: ті хто приїжджають до Європи прагнуть відвідати і сусідні, не менш привабливі країни. До того ж французький турист більше сімейний, ніж діловий, що також пояснює менші витрати туристів у Франції. У 2000 році Францію відвідало близько 75,5 мільйонів туристів — абсолютний рекорд. 

Номер слайду 34

Товарообмін між Францією та УкраїноюІмпорт ФранціїЖири та олії тваринного або рослинного походження. Насіння та плоди олійних рослин. Одяг. Текстиль. Експорт ФранціїМінеральні палива. Хімічна продукція. Автомобілі. Фармацевтичні товари. Обладнання для АЕС.

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Експорт України: Соняшникове насіння. Корми для тварин. Одяг. Продукцію неорганічної хіміїОвочіФрукти. Сталь

Номер слайду 37

Україна імпортує: Хімічні та фармацевтичні товари. Парфуми. АвтомобіліПромислове устаткування. Електроніку та електротехніку. Текстиль. Зерно. Пластик та інші товари.

Номер слайду 38

Французькі інвестиційні проекти в УкраїніБудівництво перевантажувального зернового комплексу(в Одеському морському торгівельному порту);Будівництво заводу з перероблення сміття(у Львові).Існує проект, розроблений енергетичною компанією Engie зі зведення сонячної електростанції у зоні відчуження в Чорнобилі.

Номер слайду 39

Фестиваль «Французька весна» в Києві

Номер слайду 40

Мистецька акція «Українські сезони» у Франції

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Чала Світлана Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
zip
Додано
26 березня 2019
Переглядів
2163
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку