"Загальна характеристика Бразилії (презентація)"

Про матеріал
В презентації розкрита роль Бразилії як для країн Европи так і для світу вцілому. Виявлені особливості розвитку і розміщення виробництв первинної і вторинної сфери. Домінуючі складові третинного сектору. Характерні риси просторової організації господарства. Презентація буде добрим помічником вчителя у розповіді про країну.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Федерати́вна Респу́бліка Брази́лія

Номер слайду 2

Герб. Прапор

Номер слайду 3

Столиця – Бразиліа. Найбільше місто - Сан-Паулу. Офіційні мови – Португальська. Державний устрій - Федеративна республіка(26 штатів і 1 федеральний округ)Президент -  Жаїр БолсонаруІндустріально-аграрна країна. Площа  - 8 515 767 км²Населення  - оцінка 2013 р. 210 147 125 Густота - 22/км²В країні переважає перший тип відтворення. Офіційна мова - португальська. Офіційна релігія - християнство католицького зразку. Грошова одиниця Бразилії - реал.

Номер слайду 4

Географічне положення. Бразилія — найбільша держава Латинської Америки, що займає майже половину континенту. На півночі межує з Венесуелою, Гаяною, Суринамом, Французькою Гвіаною, на півдні — з Уругваєм, на заході — з Аргентиною, Парагваєм, Болівією і Перу, на північному заході — з Колумбією. На півночі і сході омивається водами Атлантичного океану. Довжина узбережжя — 7491 км. Територія — 8511,996 тис. км²., що становить 5,7 % від усього суходолу світу. Бразилія — п'ята за величиною країна світу (після Росії, Китаю, Канади та США).

Номер слайду 5

Рельєф. У Бразилії існують дві основні форми рельєфу: Амазонська низовина, що на півночі та Бразильське плоскогір'я в центральній, східній та південній частинах країни. Найвища точка бразильського нагір'я - гора Бандейра (2890 м) здіймається на південному сході країни, поблизу узбережжя Атлантичного океану.

Номер слайду 6

Клімат. Бразилія лежить у чотирьох кліматичних поясах: екваторіальному, субекваторіальному, тропічному та субтопічному. Загалом тут переважає жаркий клімат із середньомісячними температурами від +16 до +29 °С. В Амазонії, здебільшого у західній її частині - екваторіальний клімат. Середньомісячні температури перевищують +24 °С.

Номер слайду 7

Внутрішні води. Територія країни вкрита дуже густою річковою мережею. Уся Амазонія, південь Ґвіанського і північна частина Бразильського плоскогір'їв зрошуються системою річки Амазонка; південь Бразильського плоскогір'я — системами річок Уругвай і Парана, захід — притокою Парани — річкою Парагвай, схід належить до басейну річки Сан-Франсиску, північно-східна і східна окраїни плоскогір'я зрошуються короткими річками, що впадають безпосередньо в Атлантичний океан (найбільш велика р. Парнаїба). Усі річки Бразильського плоскогір'я (крім річок крайнього півдня) мають різкі коливання витрат води з бурхливими паводками (звичайно влітку), відзначаються порогами і водоспадами (у тому числі Ігуасу на однойменній притоці Парани, Урубупунга і Сеті-Кедас — на Парані, Паулу-Афонсу — на Сан-Франсиску), мають великі запаси гідроенергії, але судноплавні лише на коротких ділянках, за винятком Парнаїби і Сан-Франсиску.

Номер слайду 8

Ґрунти. Бразилія досить забезпечена земельними ресурсами. Третю частину всієї площі Бразилії займають грунти ферралліти. У басейні Амазонки переважають червоно-жовті латеритні грунти. На південь та схід від них простяглися червоні латеритні грунти високотравних саван. На крайньому півдні - червонувато-чорні грунти прерій.

Номер слайду 9

Корисні копалини. В осадових породах Амазонії знайдено великі запаси нафти, природного газу, кольорових металів. Бразильське плоскогір'я багате на рудні корисні копалини6 залізну руду, золото, олов'яну та марганцеву руди, уран, цинкові руди. Є значні поклади вольфрамових руд, бокситів, алмазів, дорогоцінного каміння.

Номер слайду 10

Рослинництво і тваринництво. Серед рослинництва переважає вирощування кави, какао, цукру з тростини, бавовника, сої, рису, кукурудзи. В тваринництві переважає скотарство і свинарство.

Номер слайду 11

Етнічний склад населення: білі - 54,7%, негри - 5,89%, мулати - 38,45%. У країні більш як 3 міліони імігрантів: японці, італійці, німці, араби, іспанці, французи та ін. Португальська мова — єдина державна мова БразиліїБразилія має найбільше число католиків у світі. Рахуючи протестантів разом з католиками, Бразилія займає друге місце за числом християн у світі після СШАНаселення

Номер слайду 12

Промисловість. Найбільш розвинена галузь бразильської економіки - машинобудування, яке складає більш як 30% усієї продукції і представлене точним машинобудуванням, автомобіле-, літако-, суднобудуванням. Значного розвитку набуло автомобілебудування. Щорічно виробляється більше 1 млн автомобілів, а також літаки і трактори. Морські суда виробляють у бухті Гуанабара. Гірничодобувна промисловість представлена видобуванням залізної руди (Ітабіра, Каражас). У містах Волта-Редонда та Ріо-де-Жанейро збудовано металургійні заводи, в Ітабірі - завод з виробництва спеціальних сталей. За виробництвом сталі Бразилія увійшла до провідної десятки світу. Виробництво алюмінію зосереджено переважно в Сорокабі, посус-ді-Калдас, Сараманжі.

Номер слайду 13

Імпорт та Експорт. Бразилія - значний постачальник на світовий ринок стратегічної сировини: ніобою, берилію, танталу, цирконію, слюди. А також залізних руд, бокситів, лісових матеріалів, кави, цукру, какао, автомобілів, морських суден, літаків та сталі. З інших країн країні імпортує енергоносії, машини, обладнання, кольорові метали, зерно.

pptx
До підручника
Соціально-економічна географія світу. (рівень стандарту, академічний рівень ) 10 клас (за редакцією Яценка Б. П.)
Додано
28 березня 2019
Переглядів
8660
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку