Урок-презентація з культури добросусідства "Сім'я, родичі, рід"

Про матеріал
• Які взаємини в сім’ї є бажаними? • Що потрібно, щоб поєднувати власні потреби, бажання, інтереси в сімейному колі? • Якими є права та обов’язки дітей та батьків / осіб, що їх замінюють? • Яка твоя особиста роль у родині?
Зміст архіву
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сім’я, родичі, рід (Культура добросусідства)Підготувала Ірина Компанієць

Номер слайду 2

ОЧІКУВАННЯ ВІД ЗАНЯТТЯ:- ТИ визначиш, свою особисту роль у родині;- з'ясуєш, якою ти хотів би/хотіла би бачити свою родину;- дізнаєшся, які є права та обов'язки батьків або осіб, що їх замінюють, та дітей;- замислишся, як поєднувати власні потреби, бажання, інтереси в сімейному колі.

Номер слайду 3

Розгадай ребуси

Номер слайду 4

Сім’я (родина) — група людей, що складається з чоловіка, жінки, дітей та інших близьких родичів, які живуть разом.«Сім’я є первинним та основним осередком суспільства. Сім’ю складають особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки. Дитина належить до сім’ї своїх батьків і тоді, коли спільно з ними не проживає» (ст. 3. Сімейний Кодекс України). Рід – ряд поколінь, що походять від одного предка; усі родичі, рідні; родина, рідня.

Номер слайду 5

Наприкінці тижня татко прийшов з роботи і весело сказав:— У лісі — море маслюків. Завтра їдемо за грибами.— Можна я не поїду? — попросила мама. — Щось я нездужаю.— Гаразд, — погодився татко. — А ти, синку, як на це дивишся?— Хочу їхати! Дуже хочу! — зрадів я. Звечора приготували все необхідне для поїздки. Коли мама проводжала нас, то попросила:— Хлопці, завтра неділя, то дуже не захоплюйтеся. Мусимо всі гриби сьогодні ж почистити і відварити. Консервувати буду вже в понеділок.— Гаразд, — погодився татко.— Знаю я ваше «гаразд»: привезете повний мішок, як минулого разу, а мені потім цілу ніч не спати. Дайте слово, що допоможете почистити всі гриби. Ми з татком перезирнулися, усміхнулись один одному і, набравши повітря, в один голос сказали: — Даємо слово, що допоможемо почистити всі гриби. Віра Паронова

Номер слайду 6

Аналіз першої частини оповідання- Про що йде мова в оповіданні?- Визначте, скільки членів сім’ї та яке в них особисте ставлення до прогулянки за грибами- Яке було прохання матусі і чому саме таке?- Як реагували на прохання мами батько та син?

Номер слайду 7

Приїхали до лісу. Молодий соснячок щедро висипав нам під ноги золотисті маслюки. Ми назбирали два повних відра і великий кошик.— У нас уже достатньо грибів, — сказав тато. — Повертаймося додому.— Ой! — скрикнув я. — Татку, дивись, які гарні молоденькі!— Молоденькі погано чистити, — зауважив батько.— Ну, ще тільки ці — і все!— Гаразд, синку, але збирати — не чистити. Запам’ятай це.І от ми сидимо і чистимо. Уже надворі темно — а ми все чистимо. Мама, хоча й нездужає, узялася нам допомагати. Особливо важко чистити маленькі грибочки: під капелюшком треба обережно знімати тоненьку плівочку. У мене злипаються очі.— Синку, іди вже спати, — каже мама втомленим голосом. Я дивлюсь на тата, що він скаже. Батько по-доброму усміхається:— Можеш іти, якщо дуже змучився. Але ж ми дали мамі слово і його потрібно дотримуватись. Ми ж одна сім’я? Єдине ціле? Правильно, синку?— Правильно, — погодився я і з новими силами взявся до роботи. Я не залишив батьків і був з ними до останнього грибочка.

Номер слайду 8

Аналіз другої частини оповідання- Що відбулося?- Що б ви порадили змінити або не змінити в попередніх діях героїв оповідання?- Чому син не пішов спати?- Які слова батька були важливими для сина та чому?- Яку назву, на вашу думку, має оповідання?

Номер слайду 9

Асоціативний кущ- Навіщо потрібна родина?- Як саме родина допомагає людині й підтримує її?- Чи є у твоїй родині якісь традиції чи правила?

Номер слайду 10

Склади невеличку розповідь про свою родину, уставляючи назви або імена твоїх рідних або осіб, що їх замінюють, та даючи відповіді на запитання. У моїй родині дзвінкіше за всіх сміється _____, більше часу проводить на роботі ______, завжди всім допомагає ____, готує ____, прибирає______, піклується про інших_____, любить дарувати подарунки_____, вважає себе головою родини______. Що ти сам/сама робиш для своїх рідних? Про що ви всі разом мрієте в родині?Що ти хотів би/хотіла би зробити, щоб ваша родина була більш згуртованою і щасливою?Які запитання змусили тебе замислитися чи засмутили?Які висновки ти зробив/зробила, коли склав/склала розповідь?

Номер слайду 11

Поміркуй над запитаннями і обговори їх з однокласниками та однокласницями.- Які три найголовніші риси відрізняють дітей від дорослих?- Коли, на твою думку, людина стає дорослою?- Які події в житті допомагають людині дорослішати?

Номер слайду 12

Розглянь схему «Родинна абетка». Запам'ятай, як називають родичів.-

Номер слайду 13

Ознайомтеся з фрагментами документівhttp://surl.li/bacok. Витяг із Сімейного кодексу України, який визначає права та обов'язки членів сім'їhttp://surl.li/bacoo Короткий перелік із Конвенції ООН про права дитини, у якому зазначено права, якими ти можеш користуватися до 18-ти років

Номер слайду 14

Наведіть приклади прав дитини, які гарантує держава Україна. Дайте відповідь на одне із запропонованих запитань (на вибір), спираючись на наведені документи.1. Чи погоджуєтесь ви з тим, що дитина в сім'ї має не тільки права, а й обов'язки? Поясніть свою думку.2. Чому права та обов'язки в сім'ї мають бути взаємними?3. Якою має бути атмосфера і взаємовідносини в сім'ї, щоб сприяти вашому розвитку?

Номер слайду 15

Підсумки- Що об’єднує родичів?- На чому тримаються родинні зв’язки?- Чому родинні зв’язки зобов’язують нас до певних дій, відносин?- Як ви розумієте вислови: “Велика родина – велика Україна”, “Міцна родина – міцна Україна”?»

Номер слайду 16

Домашнє завдання. Скласти власний родовід

Номер слайду 17

Дякую за увагу

Номер слайду 18

ДЖЕРЕЛА ТА ЛІТЕРАТУРА:1. Оповідання про сім’ю Віри Паронової «Єдине ціле». [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://dk-books.com/upload/iblock/50d/50d373b03a0c15b64b62663661fb5bf4.pdf 2. Медіатекст, присвячений Конвенції про права дитини. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://www.youtube.com/watch?v=BWUx. Zk-hqq03. Сімейний кодекс України. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14#Text 4. Культура добросусідства: підручник для 5 класу ЗЗСО/ М. А. Араджионі, І. К. Унгурян, О. Г. Козорог, Н. К. Лебідь, В.І. Потапова. – К.: Видавничий дім «Освіта», 2022. – 128с.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Голубєва Наталія Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
zip
Додано
16 лютого 2023
Переглядів
1619
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку