Урок-презентація (захист) проекту "Люби і знай свій рідний край”.

Про матеріал
Мета урок урозвивати вміння аналізувати , робити висновки на основі власних спостережень за довкіллям , користуватися власним досвідом; удосконалювати уміння виділяти головну думку; виховувати почуття любові до рідного краю людей та життя, а також почуття людяності, ввічливості, доброти.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Інформаційний проект“Люби і знай свій рідний край”

Номер слайду 2

Обмін інформацією. Захист проекту ( звіт учнів про проведену ними роботу )Вирішення проблемної ситуаціїПідсумок презентаціїПлан презентації

Номер слайду 3

1. Знайди зручне положення тіла і місце для рук.2. Спокійно дивися на слухачів.3. Назви тему.4. Зацікав слухачів виступом.5. Говори вільно. Слідкуй за жестами та мімікою.6. Підкреслюй важливі думки у своїй роботі, змінюючи тон голосу. Тон створює музику виступу.7. Роби паузи, щоб слухачі могли усвідомити те, що почули.8. Логічно закінчи свій виступ. Правила презентації для учня

Номер слайду 4

Екскурсія по селищу Велика Березовиця Тернопільського району Тернопільської області

Номер слайду 5

Об’єкти екскурсії

Номер слайду 6

Історія смт. Велика Березовиця

Номер слайду 7

Перша згадка про село. В сивій глибині віків губиться початок історії села. Поселення людей на території Великої Березовиці, можливо, існували задовго до того, як про них датуються найдавніші згадки в історичних документах. Здавна люди селилися вздовж річок. Землі вздовж річки Серет завжди були дуже родючими, тому можна припустити, що їх обробляли хлібороби раніше, ніж з кінця ХV століття. Ймовірно, що дорога з Теребовлі в північному напрямку проходила через територію нашого села. В документах за 1474 і 1475роки зустрічається перша згадка про Березовицю. Село було володінням Яна Бучацького

Номер слайду 8

Походження назви селища Народна традиція переповідає, що у ті далекі часи у місцевості, де зараз „Круча” за залізничним вокзалом Березовиця - Острів ріс березовий гай. Цю частину села першою заселили люди і назвали Березовиця, від слова берези. Інша легенда передає: тоді, коли турки нападали на місто Тернопіль, кілька сімей переселилися жити біля цукрового заводу. Тут були ще пусті землі. З часом ці люди прижилися тут і не хотіли повертатися в Тернопіль. Поселилася тут сім’я, де була мама, син і невістка (зовиця). Мама з сином взяли собі землю, а невістці не залишилося нічого. Вона звернулася до людей, щоб їх розсудили. А люди сказали: „Нехай цю землю бере зовиця”, показавши на цю землю, де зараз село Березовиця. Звідси і пішла назва -„Березовиця”.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Біля школи. Великоберезовицька ЗОШ I – III ст.

Номер слайду 11

1 вересня 1993 року - створена ЗОШ І ступеня.1996 рік – ЗОШ І ступеня реорганізована у ЗОШ І – ІІ ст.2000 рік – об’єднання ЗОШ І – ІІ ст. із дитячим садком “Кобзарик”.2001 рік – відбувся набір учнів у 10 клас, а школа розпочала діяльність як навчально – виховне об’єднання “Загальноосвітня школа-ясла-дитячий садок І-ІІІ ст.”2002 рік – навчально-виховне об’єднання розформоване і школа отримала назву – ЗОШ І – ІІІ ст. смт. Велика Березовиця. З 2010 року – комунальний заклад Великоберезовицька ЗОШ І-ІІІ ст. Тернопільської районної ради. Біографія школи

Номер слайду 12

Зустріч з о. Святославом в церкві Св. Володимира

Номер слайду 13

Церква св. Володимира. На початку 90-их років в селі, в районі „Кемпінгу” розпочалося будівництво церкви святого Володимира. У 1998р. було урочисте посвячення храму.

Номер слайду 14

Біля колишнього польського клубу (“Кулко”) і римо-католицької каплиці

Номер слайду 15

Польська громада села проживала в районі «Кулко». Сама назва «Кулко» з польської означає гурток. В цьому районі знаходилися польський клуб – зараз магазин, та каплиця. Римо – католицька парафія існувала з 1900 року. Будівництво самої каплиці розпочалося у 1899 році і в тому ж році було завершене. Про дату зведення каплиці свідчить напис, зроблений зверху на першій зліва (якщо стояти обличчям до вхідних дверей) колоні – прибудові каплиці.

Номер слайду 16

Покладання квітів біля могили борцям за Україну. Могила січовим стрільцям була насипана у 1942 році. Згодом зруйнована радянською владою, і відновлена у 1992 році.

Номер слайду 17

Покладання квітів біля пам’ятника Т. Г. Шевченку. Автор пам’ятника скульптор М. Невеселий. Урочисте відкриття відбулось влітку 1993 року.

Номер слайду 18

Комплекс пам’яті односельчан , що загинули у Другій світовій війні “Скорботна Мати”Сам пам’ятник виконав скульптор п. М. Невеселий у 1986р.

Номер слайду 19

Прогулянка по парку національного відродження біля р. Серет

Номер слайду 20

Річка розділяє селище на дві частини. На схилах правого берега річкової долини розкинулась найбільш давня його частина. На лівому – більш нові мікрорайони, що отримали назви “Кемпінг”, “Газопровід”, “Кулко”.

Номер слайду 21

Знайомство з Великоберезовицькою ЗОШ I ст. У 1848р. в Березовиці була організована однокласна школа, таким чином, школі понад 150 років.

Номер слайду 22

Народний Дім (клуб)Почали зводити клуб в 1936 р. , а завершили всі роботи в 1938 р.

Номер слайду 23

В амбулаторії (колишньому будинку п. Згурського)У будинку, де тепер амбулаторія, на початку ХХ ст. жив п. Станіслав Згурський, великий землевласник

Номер слайду 24

Біля пам’ятника скасування панщини , Громадського Дому , де функціонує нова бібліотека і ін. У березні 1848 р. в Австрійській імперії розпочалася демократична революція, яка ввійшла в історію під назвою „Весна народів”. Найголовнішим її завоюванням було остаточне скасування панщини. Ця подія сталася у селі 8 травня 1848р., про що в селі є пам’ятний знак

Номер слайду 25

Зустріч з о. Василем в церкві Вознесіння Господнього

Номер слайду 26

Церква Вознесіння Господнього. Найдавніша згадка про церкву Вознесіння Господнього датується 1844 роком. Під час Першої світової війни, 23 серпня 1914 року церква зазнала значних руйнувань, спричинених пожежею, що була наслідком бою. Відбудували її на тих самих мурах у 1922р.

Номер слайду 27

Залізнична станція. Через Загреблю проходить залізниця з Тернополя до Заліщик і Ходорова, будівництво якої проводили у 1870-1880 роках, і яка з’єднала внутрішні райони Австро-Угорщини.

Номер слайду 28

Зустріч з п. Гучаком Володимиром біля каплиці Святої Трійці і купеліКаплиця і купіль побудовані за сприяння пана В. Гучака, жителя селища, у 2002 році і освячена 14 жовтня 2002 року

Номер слайду 29

Галерея видатнихо. Йосиф Скомаровський (1815-1891) Іван Сірант (1887-1942) Герета Петро Федорович (1902-1974) Герета Ігор Петрович (1938-2002) Герета Олег Петрович (1940р.н.) Крупа Левко Миколайович (1944-2001) Тимчак Микола Васильович (1956р.н.)

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Крупа Левко Миколайович

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Правила роботи в групі : Уважно слухай товариша. Не критикуй ! Не принижуй !Пам’ятай про взаємоповагу. Маєш право промовчати. Дотримуйся визначеного часу.

Номер слайду 34

Гра “Упізнай місце”

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Гра “Упізнай місце за описом”

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Номер слайду 42

Номер слайду 43

Номер слайду 44

Номер слайду 45

“ Якби я був успішним …, я для свого селища зробив би …”

Номер слайду 46

“Що тебе найбільше вразило під час проектної діяльності?”

Номер слайду 47

- Чого нового ви навчилися з презентації ?- Що зробили ті учні , які представляли проект, щоб привернути увагу інших ?- Які поради ви можете дати авторам проекту , щодо поліпшення їхньої роботи ?- Чи викликала презентація у вас інтерес до цієї теми ?Оцінювання захисту проекту

Перегляд файлу

 

 

Урок-презентація (захист)

 проекту

 “Люби і знай свій рідний край”.

 

 

 

 

                              Підготувала

                        вчитель

                                                                       Великоберезовицької ЗОШ I-III ст.

                                                  Гудак Ірина Вікторівна

 

 

 

 

Тема. Урок-презентація (захист) проекту Люби і знай свій рідний край”.

Мета : розвивати вміння аналізувати , робити висновки на основі власних спостережень за довкіллям , користуватися власним досвідом ; удосконалювати уміння виділяти головну думку ; виховувати почуття любові до рідного краю людей та життя , а також почуття людяності , ввічливості , доброти .

Обладнання  : плакати , таблиці , книги , кольорові фотознімки із зображенням різних куточків рідного селища , проектор , нетбук , екран.

Хід заходу

  1. Організація класу
  1. Привітання з гостями .
  2. Представлення гостя – експерта : вчителя географії Великоберезовицької ЗОШ I-III ступенів , який вивчав історію селища В.Березовиця , архітектурні , культурні , природні його пам’ятки .
  1. Обмін інформацією
  1. Вступне слово вчителя

- Дорога наша шкільна та класна родино ! Шановні гості ! Сьогодні ми зібралися , щоб ще раз довести , яке велике значення має в житті кожного з нас Батьківщина – край , де ти народився і живеш , край неповторної краси й багатства .

    Такою малою батьківщиною для багатьох з нас є мальовничий куточок України – селище Велика Березовиця .

  1. Інтерактивна вправа “Гронування” ( посередені аркуша паперу на дошці написана центральна фраза “Селище Велика Березовиця” ).

- Які слова та фрази ви можете назвати , що спадають вам на думку із заданої теми ? ( Відповіді учнів записуються довкола центральної фрази , встановлюються там де це можливо , зв'язки між поняттями .)

3. Робота в парах. Утворення з словосполучень прислів'їв про Батьківщину. Учні, які працювали з зеленими аркушами, добирають до слова Батьківщина синоніми , з червоними – антоніми , з синіми – спільнокореневі слова.

Зразки використаних прислів’їв :

Кожному мила своя сторона.

Без Батьківщини немає людини.

Без калини немає України.

Людина без Вітчизни, як соловей без пісні.

Людина без рідної землі, як соловей без гнізда.

 Де рідний край, там і рай.

Батьківщина — мати, умій за неї постояти.

Усюди добре, а дома найкраще.

У рідному краю і сонце ясніше світить.

 

  1. Захист проекту ( звіт учнів про проведену ними роботу )
  • Сьогодні ми здійснимо уявну подож стежинами рідного краю, адже кожен з нас повинен знати свій куточок , де він народився , живе , працює , навчається , берегти і примножувати його багатства .
  1. Ознайомлення з планом і  правилами презентації :

Правила презентації для учня

1.Знайди зручне положення тіла і місце для рук.

2.Спокійно дивися на слухачів.

3.Назви тему.

4.Зацікав слухачів виступом.

5.Говори вільно. Слідкуй за жестами та мімікою.

6.Підкреслюй важливі думки у своїй роботі, змінюючи тон голосу. Тон створює музику виступу.

7.Роби паузи, щоб слухачі могли усвідомити те, що почули.

8.Логічно закінчи свій виступ.

  1. Виступ учнів з розповіддю про свій проект ( на проекторі будуть висвітлені слайди з об’єктами , які спостерігались учнями під час екскурсії ).
  2. Робота в групах. Повторення з учнями правил роботи в групі:
  • Уважно слухай товариша.
  • Не критикуй ! Не принижуй !
  • Пам’ятай про взаємоповагу.
  • Маєш право промовчати.
  • Дотримуйся визначеного часу.

а) гра Упізнай місце”.

     Діти отримують фотознімки з різних куточків рідного селища . Учні повинні вказати назву об’єкту і де він знаходиться .

б) гра Упізнай місце за описом.

    Учні повинні скласти короткий опис куточка своєї місцевості за фотознімками із використанням епітетів, влучних висловів . Спочатку одна група робить опис, інша відгадує, де знаходиться це місце і як воно називається, потім – навпаки .

Фізкультхвилинка

                  Раз ! Два ! Ми вивчали рідний край.

                 Три ! Чотири ! Було поле, річка, гай.

                 П’ять ! Шість ! Джерело нас напувало.

                 Сім ! Вісім ! Тінь у лісі заховала.

                 Дев'ять ! Десять ! Не забудем землю

                 рідну – пам’ятатимемо гідно !

  1. Вирішення проблемної ситуації
  • Ви підготували змістовні виступи ,красиві малюнки , з чого видно , що ви цінуєте красу природи рідного краю, її історію, вмієте все це побачити .
  • А як навчитись оберігати природу рідного краю, її архітектурні, історичні пам’ятки і все це примножувати ?

Вчитель пропонує гру “Що би ти зробив для свого селища” (на проекторі висвітлюється слайд з фотографією заболоченості річки Серет , її складним екологічним станом ; фотографією відсутності реконструкції і фінансування станції “Березовиця – Острів”, занепад римо – католицької каплиці на “Кулко” і ін.)

     Між декількома дітьми розподіляються ролі вчителя , лікаря , робітника , агронома , еколога , президента і пропонується почати свій виступ з фрази : “ Якби я був успішним … , я для свого селища зробив би …”

  1. Підсумок презентації
  1. Інтерактивна вправа “Інтерв’ю”. Одні учні виконують роль кореспондентів , інші – респондентів . Кожен учасник проводить інтерв’ю із своїм партнером по парі , відповідаючи на питання : “Що тебе найбільше вразило під час проектної діяльності?”  Учні в парі міняються ролями .
  2. Слово експерта з оцінкою і аналізом проектної діяльності учнів . Проведення ним інтерактивної вправи “Карусель”. Нагородження кращих знавців історії рідного селища пам’ятними подарунками – календариками , фотоколажем з зображенням історичних місць селища Велика Березовиця .
  3. Вручення вчителем дипломів у номінаціях : “Пізнавальний проект” , “Потрібний проект” , “Пам’ятний проект” , “Яскравий проект” , “Юний дослідник” , “Художній редактор” і ін.
  4. Відповідь учнів на запитання( письмове оцінювання захисту проекту ) :

- Чого нового ви навчилися з презентації ?

- Що зробили ті учні , які представляли проект, щоб привернути увагу інших ?

- Які поради ви можете дати авторам проекту , щодо поліпшення їхньої роботи ?

- Чи викликала презентація у вас інтерес до цієї теми ?

zip
Додано
13 лютого 2019
Переглядів
1481
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку