Урок-проєкт «РОЛЬ ВОДИ У ПРИРОДІ»

Про матеріал
Вода настільки міцно увійшла в наше життя, що ми і не мислимо своє існування без неї. Цей урок- проєкт «РОЛЬ ВОДИ У ПРИРОДІ» дозволить : з’ясувати значення води в природі та житті людини; розширити знання про стани води у природі та їх значення; розкрити проблему щодо забруднення прісних водойм. Залишайся вдома !!!! Вчися дома!!!
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВОДА У ПРИРОДІБалаклійська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів ім. О. А. Тризни. Балаклійської районної ради. Харківської області

Номер слайду 2

Зміст Навіщо вода потрібна живим організмам. Водні багатства Землі. Колообіг води у природі. Охорона прісних водойм. Цікаві факти про воду. Підсумки.

Номер слайду 3

Вода настільки міцно увійшла в наше життя, що ми і не мислимо своє існування без неї. Цю речовину справедливо називають колискою життя. Адже перші живі істоти, що з'явилися на нашій планеті мільйони років тому, мешкали у воді.

Номер слайду 4

НАВІЩО ВОДА ПОТРІБНА ЖИВИМ ОРГАНІЗМАМ

Номер слайду 5

Сучасний світ рослин і тварин, сама людина завдячують своїм існуванням воді. Рослинам вона потрібна, щоб розчиняти і транспортувати поживні речовини по всьому тілу. Вода підтримує форму та пружність рослин. Зелені рослини на світлі з води та вуглекислого газу утворюють органічні речовини.

Номер слайду 6

Серед речовин, що входять до складу тіла тварин і людини, воді належить перше місце. Навіть кістки та зуби мають у своєму складі воду. Не говорячи вже про кров, піт і слину. r

Номер слайду 7

Улітку ми споживаємо води більше, ніж узимку. Це зумовлено ще однією важливою її роллю - захищати тіло людини і тварин від перегрівання.

Номер слайду 8

ВОДНІ БАГАТСТВА ЗЕМЛІ

Номер слайду 9

Океани та моря - це великі маси солоної води, що заповнюють западини в поверхні землі. На Землі є чотири океани: Атлантичний Тихий Індійський Північний Льодовитий Найбільший серед них Тихий океан. Його розміри вражають - 15 000 км з півночі на південь і стільки ж зі сходу на захід.   Частину території України займають Чорне та Азовське моря.

Номер слайду 10

Річки - це потоки прісної води. Зазвичай річка починається з невеликого джерельця. Більшість річок планети впадає у моря. Найбільша річка України Дніпро впадає у Чорне море. Територією України несуть свої води річки Буг, Дністер, Прут, Десна та інші. Озера - водойми на суходолі, які безпосередньо не сполучені з морем. Вода в них здебільшого прісна, тобто несолона, але трапляються озера з солоною водою. Все більше з'являється штучних озер - водосховищ і ставків. Людина створює їх для своїх господарських потреб.

Номер слайду 11

КОЛООБІГ ВОДИ У ПРИРОДІ

Номер слайду 12

Вода морів, річок, озер, нагріваючись, випаровується. Від цього великі річки міліють, а мілководні часто навіть пересихають. Вода, що випарувалась, утворює росу, туман, хмари.

Номер слайду 13

Хмари - це скупчення водяної пари у повітрі. Молекули води у хмарах можуть об'єднуватися, утворюючи краплі. Як тільки краплі починають важити стільки, що повітря їх не утримує, вони падають на землю у вигляді дощу, снігу чи граду.

Номер слайду 14

Сніг - це не лише розвага для дітей, а й надійна, легка, пухнаста ковдра для тварин і для коріння рослин, які зимують у ґрунті. Тому і з'явилось прислів'я: «Взимку - сніг на полі, восени - врожай у коморі».

Номер слайду 15

ОХОРОНА ПРІСНИХ ВОДОЙМ

Номер слайду 16

Запаси прісної води на Землі постійно зменшуються, бо з кожним роком зростає її споживання!

Номер слайду 17

Трапляється, що джерела прісної води забруднюються шкідливими для живих істот речовинами. Загалом водойми здатні до самоочищення завдяки тваринам і рослинам, які в них мешкають. Але це потребує дуже багато часу. Тому вже тепер потрібно дбайливо охороняти чистоту водойм. У жодному разі не можна зливати в них відходи лазень, пральних комбінатів, хімчисток тощо. Стічні води заводів, фабрик, тваринницьких ферм потребують очищення.

Номер слайду 18

Пам'ятай! Справа кожного і твоя особиста - піклуватися про чистоту водойм. А це означає, що не слід засмічувати їх побутовими відходами, гіллям дерев.

Номер слайду 19

ЦІКАВІ ФАКТИ

Номер слайду 20

В даний момент 70% поверхні Землі покриті водою, а придатний до вживання тільки 1% цієї рідини. Морська вода замерзає при температурі - 1,91°C. У природі існує близько 1330 видів води. Вони розрізняються за походженням (дощова, ґрунтова, зі свіжого або довго лежачого снігу тощо), за кількістю і характером розчинених у ній речовин. У середньому, наш організм потребує 1,5 - 2 літри рідини в день. Гаряча вода замерзає швидше, ніж холодна. За добу людина виділяє стільки тепла, що його вистачить, щоб довести до кипіння 33 літри крижаної води. Одним з найводянистіших продуктів є кавун, він складається на 93% з води. Якщо говорити про найводянистіших тварин, то п'єдестал очолюватиме медуза, оскільки вона на 99% складається з води.rrrrrrr

Номер слайду 21

ПІДСУМКИ

Номер слайду 22

1. Наявність води - необхідна умова існування всіх живих істот на Землі.2. У природі постійно відбувається колообіг води.3. Унаслідок господарської діяльності людини прісна вода забруднюється, зменшуються її запаси на планеті.4. Охорона водойм від забруднення - справа кожного з нас.

Номер слайду 23

Дякую за увагу!

pptx
Додано
8 квітня 2020
Переглядів
1426
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку