Урок-проект "Україно моя вишивана..."

Про матеріал

На допомогу вчителю інформатики. Даний урок-проект дає можливість формувати компетентність з інформаційно-комунікаційних технологій; закріпити навички роботи у всіх вивчених програмних середовищах; поглибити знання учнів про народне декоративно-ужиткове мистецтво.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Для того, щоб вставити сітку у документ Microsoft Word потрібно …

Номер слайду 2

Щоб згрупувати графічні об’єкти необхідно виконати …

Номер слайду 3

Для зміни кольору ліній та заливки графічного об’кта у Microsoft Word потрібно…

Номер слайду 4

Для встановлення точного розміру комірок у Microsoft Excel потрібно…

Номер слайду 5

Щоб скопіювати діапазон комірок виконайте такі дії…

Номер слайду 6

Для того, щоб дзеркально відобразити зображення потрібно виконати …

Номер слайду 7

Для встановлення фону у Photoshop потрібно…

Номер слайду 8

Для зміни кольору кисті у Photoshop виконайте такі дії…

Номер слайду 9

Щоб змінити розмір кисті у Photoshop пртрібно…

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Історія вишивки сягає своїм корінням глибини століть й безпосередньо пов’язана з появою шитва. З давніх-давен люди оформляли ручною вишивкою різні предмети побуту. Високого художнього рівня вишивка досягла ще в І тис. до н.е. у народів Індії, Китаю, Сирії, Вавилону, Греції, Риму, а відтак, у епоху Відродження, й у народів Інших країн Європи та Азії. Кожен регіон, а іноді й район, має своє оригінальне, характерне тільки для нього, мистецтво вишивання, свою «родзинку»; кожна національність вплітає у народну вишивку свою «стрічку». Разом вони тісно переплітаються, взаємозбагачуючи одне одного.

Номер слайду 3

Художнє багатство української народної вишивки обумовлене яскраво виділеними провідними центрами вишивального мистецтва, які є в усіх етнографічних зонах України: Середнього Подніпров'я, Слобожанщини, Полісся, Поділля, Карпат з Прикарпаттям і Закарпаттям і Півдня України. У кожному із них свої традиції, своя система і творчі методи.

Номер слайду 4

Характерна риса етнографічного району Західної України – це велика кількість окремих складових частин району із своїм колоритом та специфічними особливостями. У минулому майже кожне село відрізнялося від іншого своєрідністю вишивки, багатством орнаментальних композицій та неповторністю кольорів

Номер слайду 5

Народний стрій населення поліського етнографічного регіону відзначався своєрідним колоритом. У ньому переважав білий колір, що становить давню загальнослов'янську традицію. Проте крім білого кольору гама барв включала, як і на решті території України, червоний та чорний і цілий ряд природних сріблястих тонів льону і вовни.

Номер слайду 6

Для поліського одягу типовим був приталений силует плечового одягу (безрукавок-шнуровиць, керсеток, свиток) та розширена донизу лінія поясного одягу (літники, спідниці з фабричного полотна. Для орнаменту вишивок і узорнотканих матеріалів домінуючими були геометричні мотиви, скомпоновані у горизонтальні смуги та поєднання червоного й невеликої кількості чорного або синього кольорів. Ткані узори виступали у вертикальних або горизонтальних смугах і в клітинку.

Номер слайду 7

Своєрідною вишивкою здавна славилася Волинь.  Візерунки геометричні, чіткі і прості по композиції. Чіткість ритму посилюється однобарвністю вишивок, виконаних червоною ниткою на біло-сірому полотні. Вишивки північної Волині вражають своєю вишуканою простотою. У південних районах області переважають рослинні мотиви.

Номер слайду 8

Чоловічий одяг у районах на Волині включав білу полотняну довгу сорочку, яку носили навипуск, чорні або сині штани, чоботи. На сорочку вбирали чорну безрукавку. Жіночий одяг на Волині включав сорочку з домотканого полотна з вилогим коміром; коротку, до стану, безрукавку з глибоким овальним викотом на грудях, спідницю-літник, ткану у поздовжні червоні, зелені, білі, сині вузенькі стрічки.

Номер слайду 9

В орнаментації буковинських сорочок переважають рослинні мотиви, підвищується декоративність загального строю вишивки. Ця вишивка потребує великої майстерності і вміння. Яскраві, соковиті кольори бісерної вишивки переливаються усіма барвами веселки і справляють надзвичайно святкове враження.В орнаментиці переважають натуралістичні квіткові мотиви.

Номер слайду 10

Різновидний за матеріалом, кроєм і прикрасами одяг Буковини . Його виготовляли із доморобного лляного, конопляного полотна, вовняної тканини, овечої шкури. Окремі елементи традиційного одягу шкіряні — чоловічі паси-череси, постоли, чоботи. Суттєва відміна буковинського одягу — вишивка дрібними кораликами, бісером, лелітками; білим і жовтим шовком, золотою і срібною нитками тощо. 

Номер слайду 11

Вишивка Закарпаття, де крім корінного населення проживають угорці, словаки, румуни, німці та представники інших національностей, відображає взаємовпливи їхніх культур. Типовим для Закарпаття є рослинний орнамент. Переважають зображення таких квітів, як айстра, гвоздика, фуксія, розмарин, жоржина, тюльпан, троянда. Зустрічаються зображення жолудів, листків суниці, винограду тощо. Також побутують тут і геометричні орнаменти, які є здебільшого монохромними або складаються з двох кольорів.

Номер слайду 12

Чоловічий стрій мав тунікоподібну коротку білу сорочку з широкими рукавами і розрізом на грудях, оздобленим білою вишивкою. Штани-гачі з білого полотна мали дуже широкі штанини, які внизу закінчувалися тороками. Стан підперізували високим шкіряним поясом. Для жіночого вбрання районів Закарпаття характерні короткі сорочки з розрізом збоку або на спині. Основним декором в них виступає морщення і брижі, оздоблені різнокольоровими нитками.

Номер слайду 13

Вишита сорочка здавна була традиційним одягом українців, і в наш час вишиванка не втратила своєї популярності, навіть навпаки, спостерігається певна хвиля посиленого інтересу до неї і українського національного одягу загалом.

Номер слайду 14

Вишиванка щодня набирає популярності, стає не лише традиційним історичним одягом українця, а й сучасним і модним. Можливо, вже незабаром на українця, який в своєму гардеробі не матиме жодної вишиванки дивитимуться з подивом, незалежно від регіону, в якому він проживає.

Номер слайду 15

Народна українська вишивка відіграє велику роль в житті людини. З вишивкою пов’язане все життя людини, в ній вона пізнає світ чистої фантазії, мистецтво високої естетичної наснаги, простору і водночас мудрого декоративного відчуття і мислення.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Завдання уроку Ознайомити з основними символами вишивки; пояснити значення кольорів у вишивках українського народу; розробити власні схеми вишивки з використанням символів та кольорів притаманним українській культурі; за допомогою комп’ютерних програм Microsoft Word, Microsoft Excel, графічного редактора Adobe Photoshop зображення перенести на ком’ютери та створити електронний варіант схеми.

Номер слайду 3

Калина Калина символізувала український рід і народження життя на землі. Тому калину вишивали на весільних рушниках. Оскільки плоди калини червоні, вони символізують безсмертний рід.

Номер слайду 4

Для хлопчика на рушниках долі і сорочці мати вишивала дубові листочки, щоб син був сильним і мужнім. Дуб

Номер слайду 5

Вишита гілочка винограду символізує радість і красу створення сім’ї. Виноград

Номер слайду 6

Рушником, прикрашеним ліліями, батьки нареченої благословляли молодих. Лілія

Номер слайду 7

З давніх-давен на Україні святили мак і ним обсівали людей і худобу, бо вірили, - що мак має чарівну силу, яка захищає від усякого зла. Мак

Номер слайду 8

Троянда символізує одвічну молодість жінки, її ніжність, красу, елегантність і водночас неприступність. Троянда

Номер слайду 9

Птахи – символ людської душі. Півні, голуби, павичі на рушниках символізують шлюбну пару. Птахи

Номер слайду 10

Берегиня — мати всього живого, первісне божество - захисник людини, богиня родючості, природи та добра. З часом Берегиня стала охороницею дому. Зазвичай її вишивали нитками червоного кольору, який був символом очищуючого вогню та сонця і мав охоронні, лікувальні властивості. Берегиня

Номер слайду 11

Символізує досконалість, гармонію, порядок. Квадрат

Номер слайду 12

Ромб. Ромб означає достаток і добробут, знак плодовитості та родючості. Ромбоподібні узори вишивали на весільних рушниках та на весільному одязі молодої. Адже цей символ слугував сильним оберегом. 

Номер слайду 13

Трикутник. Трикутник означає - матір, батько і дитина. Різновидом трикутника є тризуб, він символізує мир і творчу працю, спорідненість поколінь.

Номер слайду 14

Тризуб може символiзувати минуле, теперiшнє й майбутнє. Тризуб

Номер слайду 15

СпіральЄ давнім символом сили Сонця та Місяця, природньої енергії.

Номер слайду 16

 Це Янголи, котрі сидять на небі із запаленими свічками у руках. Кожна людина має свого. Янгола-охоронця. Крапки

Номер слайду 17

Коло — символ єдності, цілісності, бескінечності. Коло 

Номер слайду 18

Червоний колір – це колір любові та енергії. Чорний колір – це колір закритості, поглинання. Синій колір – це колір води або ж жіночого начала. Блакитний, рожевий – ці кольори є благодатними символами спокійного життя. Фіолетовий колір – це колір благодаті. Білий колір – це колір кохання й невинності, цей колір сприяє відновленню енергетичного запасу людини. Жовтий колір – це колір радості. Символізує багатство, достаток, благополуччя. Є символом безграничного щастя. Зелений колір  означає весну, молодість, красу і безтурботність. Коричневий колір символізує надійність, характеризує порядок у вчинках та врівноваженність.

Номер слайду 19

Перегляд файлу

 

Тема уроку.  «Робота над проектом «Україно моя вишивана…»

 

Мета уроку: 

  • формувати компетентність з інформаційно-комунікаційних технологій; закріпити навички роботи у всіх вивчених програмних середовищах; поглибити знання учнів про народне декоративно-ужиткове мистецтво;
  • розвивати композиційне мислення, художній смак, графічні вміння, творчу уяву;
  • виховувати сучасну творчу інформаційно компетентну людину та любов до українських оберегів, символів, які є невід'ємною частиною нашої культури.

Тип уроку:  урок-захист проекту (систематизація та узагальнення знань, вмінь та навичок).

Обладнання: комп’ютерний клас, наочний матеріал, слайд шоу «Візерунки української вишивки»,  роздатковий матеріал.

Форма роботи: фронтальна, в групах, в парах, індивідуальна.

План уроку

  1. Організаційний момент.
  2. Мотивація навчальної діяльності учнів.
  3. Актуалізація знань учнів з народознавства.
  4. Практична робота.
  5. Презентація та захист проектів.
  6. Домашнє завдання.

 

 

 

 

 

 

 

Хід уроку

І. Організаційний момент

ІІ. Мотивація навчальної діяльності учнів.

(звучить музика)

  • Прослухавши і переглянувши відео, скажіть, що таке вишиванка у житті українця?
  1. Вишиванки є нашим національним символом та гордістю. Ми носимо її для того, щоб відчути себе частинкою України.
  2. Вишита українська сорочка – це не просто одяг, це справжній оберіг.
  3. Вишивка – національна святиня, бо символізує собою і несе в собі духовне багатство, високу мудрість і традиційний зв'язок багатьох поколінь – зв'язок, що не переривається віками.
  4. Вишитий рушник передають з роду в рід, зберігають як безцінну реліквію.
  • Вишиванка є невід’ємною частиною культури української нації, це наш генетичний код.
  • Сьогодні ми будемо працювати над проектом «Україна моя вишивана»

Вишивка  здавна прикрашала український побут і часом являла собою шедеври мистецтва. Неможливо уявити українську хату без вишиваних рушників, килимів, наволочок, серветок.

Узори вишивки – це мистецтво. У вишивці, як і в народній пісні, майстрині відбивали свої заповітні мрії про краще майбутнє, свої споконвічні прагнення.

В орнаментах вишивок ніколи не буває зайвої лінії, кожна рисочка має своє певне значення. Людина завжди прагне прикрасити своє нелегке життя. Зробити радісною важку щоденну працю. Отоді за допомогою нитки та голки на простому полотні виникали неперевершені візерунки вишивок.

IІІ. Актуалізація опорних знань

Ми з вами займалися пошуковою роботою, збирали матеріали про обереги українських родин, вишивки різних регіонів України, досліджували історію, мотиви вишивки.

 

 

Завданнями уроку є:

  1. Ознайомити з основними символами вишивки
  2. Пояснити значення кольорів у вишивках українського  народу
  3. Розробити власні  схеми вишивки з використанням символів та кольорів притаманним українській культурі.
  4. За допомогою комп’ютерних програм Word, Excel, Fhotoshop  зображення  перенести на ком’ютери та створити електронний варіант схеми.
  • А зараз я прошу ознайомити з основними елементами вишивок та значенням кольорів. (Презентація 1)
  • Домашнім завданням було створити  на папері схеми  власних вишивок.
  • Перед початком роботи пригадаємо основні інструменти, які будемо використовувати у практичній роботі (Запитання)
  • Знаючи переваги і недоліки кожної із запропонованих програм самостійно оберіть ту в якій на вашу думку зможете найкраще та найшвидше виконати узор за схемою.

IV. Практична робота

Зараз виконаємо практичну роботу. Але, перш ніж розпочати її виконання, хочу вам нагадати, дотримуватись правил безпечної поведінки під час користування ПК.

V. Презентація та захист проектів

  • Прошу провести презентацію результату вашої роботи пояснивши значення елементів та кольорів, які були використані у вишивці.

VІ. Підсумки уроку

  • Оцінювання учнів

Вчитель.

А на прощання хочеться сказати: 
Шануйте, друзі, рушники, 
Квітчайте ними свою хату, 
То обереги від біди.

VII. Домашнє завдання. Створити презентацію «Хай стелиться вам доля рушниками»

 

zip
Додано
1 серпня 2018
Переглядів
2840
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку