Урок «Радіоактивність. –альфа, - бетта, -гамма випромінювання. Закон радіоактивного розпаду".

Про матеріал
Пропоную Вам конспект комбінованого уроку з теми «Радіоактивність. –альфа, - бетта, -гамма випромінювання. Закон радіоактивного розпаду". Для здобувачів освіти 2 курсу коледжу (11 клас) . Сподіваюсь, що даний матеріал буде корисним вчителям, які працюють в основній і старшій школі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Склад атому. Склад атомного ядраstyle.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 2

Питання: 1) Назвіть всі переходи (номери) при яких поглинається фотон. 2) При якому переході частота фотону, який випромінюється буде найбільша?

Номер слайду 3

Питання: Який склад ядра водню та урану ? Зробіть висновок – чи залежитькількість нейтронів в ядрах із збільшенням порядкового номеру?Питання: Який склад ізотопів літію? Що характерно для ізотопів одного елементу?

Номер слайду 4

РАДІОАКТИВНІСТЬ. α-, β- , γ –випромінювання. ЗАКОН РАДІОАКТИВНОГО РОЗПАДУПЛАН1. Відкриття природної радіоактивності.2. Складові радіоактивного випромінювання.3 . Радіоактивні перетворення. Ізотопи.4. Закон радіоактивного розпаду.

Номер слайду 5

Природну радіоактивність - відкрив А. Беккерель у 1896р. вивчаючи післясвічення солей Урану. Виявив, що солі Урану навіть без попереднього освітлення випускають промені, здатні: 1) іонізувати повітря; 2) діяти на фотопластинку; 3) викликати свічення деяких речовин; 4) проникати крізь тонкі металеві пластини. Відкриття радіоактивностіrаdіо - випромінювати і асtivus - активний Відкриття радіоактивності – доказ складності атомного ядра.

Номер слайду 6

М. Склодовська-Кюрі та П. Кюрі довели, що радіоактивне випромінювання випускається не тільки атомами Урану, але і атомами багатьох інших елементів. У 1898 р. ними були відкриті два нових, значно сильніших по радіоактивності, хімічних елементи - Радій і Полоній.

Номер слайду 7

СКЛАДОВІ РАДІОАКТИВНОГО ВИПРОМІНЮВАННЯ 1898 рік, англійський фізик Ернест Резерфорд –встановив, що радіоактивне випромінювання – трикомпонентне

Номер слайду 8

РАДІОАКТИВНІ ПЕРЕТВОРЕННЯПравило зміщення хімічних елементів у таблиці Менделєєва при радіоактивному розпаді сформулювали Ф. Содді та К. Фаянс: При - розпаді хімічний елемент зміщується в періодичній таблиці на два місця вліво, при - розпаді — на одне місце вправо, а у-випромінювання зміщень не викликає.

Номер слайду 9

ІЗОТОПИізотопи - це сукупний набір схожих за властивостями хімічних елементів, але мають різну масу і фізичні властивості. важлива закономірність: у кожного хімічного елемента є свої ізотопи. Оскільки ізотопи - це нестійкі освіти, можна припустити, що вони з часом завжди розпадаються на більш постійні ядра хімічних елементів.

Номер слайду 10

Що відбудеться з ізотопом урана- 237 при розпаді? Записати реакцію. Блок контролю

Номер слайду 11

Який ізотоп утворюється із радіоактивного ізотопу стибію після чотирьох розпадів? Записати реакцію. Блок контролю

Номер слайду 12

Блок контролю3) В яке ядро перетвориться торій при трьох послідовних ? В яке ядро перетвориться торій при трьох послідовних ? Записати реакцію.

Номер слайду 13

Закономірність радіоактивного розпаду використову-ють для того, щоб визначити вік порід, предметів:

Номер слайду 14

ЗАКОН РАДІОАКТИВНОГО РОЗПАДУ

Номер слайду 15

Кількість атомів, що розпадається за 1с ,називається АКТИВНІСТЮ радіоактивного розпаду. А=N/t, 1 Бк- беккерель – це розпад одного атома в 1с. Чим менший період напіврозпаду, тим інтенсивніше протікає розпад-тим більше активність.

Номер слайду 16

Дві різні речовини містять однакове число N радіоактивних атомів. Період напіврозпаду першої з них 1 рік, другої — 4 роки. Яка з речовин більш активна?Блок контролю!!! Чим менший період напіврозпаду, тим інтенсивніше протікає розпад-тим більше активність.

Номер слайду 17

Період піврозпаду (радон) дорівнює 3,8 діб. Через який час маса радона зменшиться в 4 рази?Блок контролю

Номер слайду 18

Маса радіоактивного срібла зменшилася у 8 разів за 810 діб. Визначте період піврозпаду радіоактивного срібла. Блок контролю

pptx
Пов’язані теми
Фізика, 11 клас, Розробки уроків
Додано
17 березня 2021
Переглядів
2162
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку