Урок "Растровий графічний редактор. Засоби графічного редактора. Проєкт "Мандала""

Про матеріал
Малювання мандали в графічному редакторі - це вдале поєднання навчання та арттерапії.
Перегляд файлу

Тема: Растровий графічний редактор. Засоби графічного редактора.

Мета:  ознайомити учнів з засобами растрового графічного редактора; розвивати художній смак; виховувати уважність, вміння діяти по інструкції.

 

ХІД УРОКУ

 

І. Організація класу до уроку

 

ІІ. Актуалізація опорних знань учнів

Пригадайте:

Які ви знаєте графічні редактори?

Які інструменти ви вже вмієте використовувати в графічному Paint?

Яку клавішу треба натискати, щоб отримати ідеальне коло, квадрат, багатокутник або пряму лінію під кутами 90 та 45 градусів?

Сьогодні ви пригадаєте інструменти: Прозоре виділення, Копіювати та Вставити, Повернути та Відобразити, а також навчитеся новим прийомам створення зображення.

 

III. Вивчення нового матеріалу

Ми сьогодні будемо малювати мандалу.

Що таке мандала? У перекладі з санскриту слово «мандала» означає коло, диск. Мандала - сакральне схематичне зображення, що являє собою модель Всесвіту.  За своєю суттю, мандала - це малюнок (або конструкція з підручних художніх матеріалів), який укладений спочатку в коло, а потім в квадрат. 

В психології мандали використовуються як один з методів арттерапії. Розглядаючи, розфарбовуючи, малюючи мандалу, людина заспокоюється, знаходить внутрішню гармонію.

Також, кажуть, що в процесі творчості можна думати про виконання задуманого, бажати собі та близьким  здоров'я, енергії. Готові мандали часто використовують як обереги.

 

IV. Формування практичних умінь і навичок

Увага! Під час роботи з комп’ютером дотримуйтеся правил безпеки та санітарно-гігієнічних норм. (Інструктаж з правил техніки безпеки)

Завдання: Мандала

Креслимо одне коло або декілька. Через центр кола проводимо перпендикулярні лінії. Прямі кути ділимо навпіл, по діагоналі. І починаємо розмальовувати, причому, чим дрібніший візерунок, тим краще.

Розмальовуємо візерунком і розфарбовуємо лише ¼ малюнка, один сегмент. Коли він буде готовим, його потрібно виділити (прозоре виділення), скопіювати і вставити. Вставлені сегменти підганяємо в потрібному направленні за допомогою інструменту «Повернути» або «Відобразити»

 

V. Підсумок уроку

Що нового сьогодні дізналися?

Чого навчилися?

Що сподобалось на уроці, а що ні?

Чи виникали труднощі?

 

VI. Домашнє завдання

Опрацювати параграф підручника 7


                

 

 

docx
Додано
20 травня 2022
Переглядів
383
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку