Урок Різноманітність птахів

Про матеріал

Тема. Різноманітність птахів. Роль птахів в екосистемах, їхнє значення для людини

Мета:

-ознайомити учнів з основними особливостями організації та процесів життєдіяльності, а також значенням у природі й житті людини представників надрядів Пінгвіни та Бекільові,Кілегруді птахи;

- розвивати логічне мислення, вміння робити висновки;

- виховувати старанність, бажання поглиблювати знання, бережливе ставлення до природи.

Обладнання й матеріали: таблиці «Тип Хордові. Клас Птахи.», слайд – шоу «Надряд Пінгвіни», «Надряд Безкільові птахи», підручники, роздатковий матеріал.

Перегляд файлу

1

 

Тема. Різноманітність птахів. Роль птахів в екосистемах, їхнє значення для людини

Мета:

 -ознайомити учнів з основними особливостями організації та процесів життєдіяльності, а також значенням у природі й житті людини представників надрядів Пінгвіни та Бекільові,Кілегруді птахи;

- розвивати  логічне мислення, вміння робити висновки;

- виховувати  старанність, бажання поглиблювати знання, бережливе ставлення до природи.

 Обладнання  й матеріали: таблиці «Тип Хордові. Клас Птахи.», слайд – шоу «Надряд Пінгвіни», «Надряд Безкільові птахи», підручники, роздатковий матеріал.

 Базові поняття й терміни уроку: Пінгвіни, Безкільові,Кілегруді птахи.

Тип уроку: урок вивчення нового матеріалу, урок – проект

ХІД УРОКУ

Девіз уроку:

Не просто слухати, а чути.

Не просто дивитись, а бачити.

Не просто відповідати, а міркувати,

Дружно й плідно працювати.

 

 І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

Пролунав дзвінок —

Починаємо урок.

Працювати старанно,

Щоб почути у кінці,

Що у нашім дружнім класі

Діти — просто молодці

ІІ. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ ТА МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ УЧНІВ

 1. Розповідь учителя.

Невід’ємною частиною нашого життя є птахи. Вони поширені скрізь, де є на землі сприятливі умови для їхнього життя. На земній кулі їх налічується 11 тисяч  видів, а в нашій країні майже 770 видів. Скільки шкідливих комах і личинок знищують вони! За літо, не злічити! Працюють не покладаючи крил!    Сьогодні ми з вами познайомимося лише з деякими видами птахів (надряд Пінгвіни ,Безкільові та Кілегруді птахи), характерними особливостями їхньої будови, процесами життєдіяльності та значенням в природі і життєдіяльності людини.

1. Біологічний диктант

 - На які відділи поділено тіло птаха? (голова, шия, тулуб, кінцівки, хвіст)

- Чим вкрито тіло птахів?  (пір'ям)

- Що міститься в основі хвоста птахів?   (куприкова залоза)

- Яку симетрію має тіло птахів? (двобічну)

 - Форма тіла птахів.  (обтічна)

- Органи, розміщені на голові птахів. (очі, піддзьобок, наддзьобок, ніздрі, вушні отвори)

 - Чи всі птахи мають пір'яний покрив? (так)

 - Чим визначається колір пір'я? (пігментами)

- Яка температура тіла характерна для птахів?  (до 42ºС)

- Як називаються вільні від пір'я ділянки у птахів? (аптерії) 

2. Гра «Так – Ні» (З допомогою сигнальних карток.

Синій колір – «Так», червоний колір «Ні»)

 - Птахи – це холоднокровні тварини, тіло яких вкрите пір'ям. (ні)

 - У птахів добре розвинена здатність до пересування в повітрі. (так)

 - Всі птахи вміють літати. (ні)

 - Задні кінцівки птахів перетворені на крила. (ні)

 - У птахів виражена турбота про потомство. (так)

 - Птахи поширені на всіх континентах, у всіх кліматичних зонах. (так)

 - Шия птахів має високу рухливість. (так)

 - Рухи крилами забезпечуються добре розвиненими спинними м’язами. (ні)

 - У деяких наземних видів куприкова залоза відсутня. (так)

- Чи характерна птахам температура тіла до 42ºС (так)

3.

- На дошці перераховані органи травної системи птахів. Що відбувається з їжею у кожному з цих органів? (Воло – накопичення, набухання і часткового перетравлення їжі; залозистий відділ шлунку – пом’якшення і часткове перетравлення їжі; м’язистий відділ шлунку – механічне перетирання їжі; кишечник – остаточне перетравлення їжі; тонка, товста кишки, клоака – видалення неперетравлених рештків з організму)

-. Коли птах робить більше дихальних рухів: під час спокою, чи в польоті? (Під час польоту, тому що чим швидше летить птах, тим частіше він махає крильми, тим більшої кількості потребує і більше його отримує)

- Чому яйця, які призначені для зберігання не рекомендують мити? (Змивається надшкаралупна оболонка, яка зберігає яйце від потрапляння мікроорганізмів)

 4. Скелети : Амфібії, Риби, Птахи.

IІІ. Повідомлення теми і мети уроку.

Відгадування загадки.            

Прилетіли гості,

Сіли на помості.

Без сокири, без лопати

Поробили собі хати. (Птахи)

ІV. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

Клас Птахів (Aves) поділено на два підкласи. Із них перший підклас Первинні птахи(Archaeornites), включає лише одного представника - археоптерикса. Другий підклас - Справжні птахи (Neornites) є значно більшим за кількістю видів і включає решту представників класу пернатих. Він поділений на такі підряди:

  1. Зубаті птахи (Prothornites), що є вимерлими і мешкали на Землі в крейдяному періоді;
  2. Пінгвіни (Impennes);
  3. Безкілеві птахи (Ratitae);
  4. Кілегруді птахи (Carinatae).

Надряд Пінгвіни (Impennes)

Нечисленна (до 15 видів) і досить спеціалізована група птахів. Літати ці птахи не можуть, оскільки передні кінцівки перетворено на ласти. По суші пересуваються повільно, тримаючи тіло вертикально. Дорослі під час руху по льоду лягають на черево і ковзають, відштовхуючись усіма чотирма кінцівками. Кіль добре розвинений, м'язи складають понад 1/4 маси всього птаха. Ноги розміщені далеку позаду. Це обумовлює вертикальне положення тіла при пересуванні на суші. Такому положенню тулуба допомагає жорсткий хвіст на який пінгвіни опираються. Опахала пер розвинені слабко, тому пір'я дуже густе і нагадує лусочки. Линяють раз на рік на суші і при цьому нічого не їдять. Пари утворюють на все життя. Гніздяться колоніями. Влаштовують примітивні гнізда на берегах морів, обкладаючи їх дрібними камінцями, в заглибленнях скель, в норах, або взагалі не роблять гнізд. В кладці 1-2 яйці, зрідка 3. насиджують позмінно самець і самка. Вільний птах уходить на 1-3 тижні в море, де живиться. Після повернення він замінює птаха, що насиджує. Розповсюджені пінгвіни у південній півкулі, більшість біля узбережжя Антарктиди і прилеглих островів. Деякі доходять на півночі до берегів Африки, Австралії, Південної Америки.

http://shkola.ostriv.in.ua/images/publications/4/5771/content/11.jpg

 

Імператорський пінгвін - найбільший вид; ріст його 110 - 120 см, маса до 45 кг. Гніздиться на кризі у берегів Антарктиди в зимовий час. Гнізд не влаштовує і яйце тримає на поверхні лап, прикривши його складкою шкіри.

Пінгвін Аделі - найчисельніший і широко розповсюджений вид. він зустрічається не лише біля узбережжя Антарктиди, а на прилеглих островах. Гніздо створює на грунті, вільному від снігу, влаштовуючи ямку, що викладають камінцями. В кладці як правило 2 яйця.

 Жаркий і сухий клімат вплинув на розміри, чисельність і спосіб життя галапагоських пінгвінів — в цьому і є їхня відмінність від пінгвінів, які живуть в холодних кліматичних умовах. Через високі температури (вище 38 ° С), які переважно тримаються на островах, пінгвіну галапагоському загрожує перегрів, що є для нього серйозною небезпекою .Вдень, коли температура досягає найвищої точки, вони знаходяться у воді, добуваючи собі їжу, а вночі коли температура падає, виходять на берег. Через важкі кліматичні умови популяція галапагоських пінгвінів з кожним роком зменшується. На сьогоднішній день ці тварини занесені в міжнародну Червону книгу.

 

Надряд Безкілеві, або страусові, птахи (Ratitae)

Безкі́льові птахи́ (Palaeognathae) — надряд птахів, що характеризуються спільною анатомічною ознакою — відсутністю наявного у більшості представників класу виступу грудної кістки  кіля, до якого прикріплюється грудна мускулатура.

Надряд включає 6 сучасних рядів:

Ряд Африканські страуси (Struthioniformes)

http://shkola.ostriv.in.ua/images/publications/4/5771/content/12_1.jpg

Найбільші сучасні птахи, представлені єдиним видом - африканський страус. Дорослі самці досягають у висоту 260-275 см. Маса в середньому 50 кг, найбільші особини мають масу 90 кг. Характерна присутність на ногах лише двох пальців (єдиний випадок серед сучасних птахів). Крила відносно великі. За швидкого бігу птах їх розпускає. Загальне забарвлення самців чорне, самок - буро-сіре. На хвості і на крилах біле пір'я. розповсюджені в наш час в степових і пустельних районах Африки. Тримаються невеликими групами, широко кочують. Бігають дуже швидко. Під час бігу довжина кроку становить 2 -3 м. живляться головним чином рослинністю, частково дрібними тваринами (гризунами, плазунами, комахами). Гніздо влаштовує самець. В нього відкладають яйця декілька самок, кожна по 7 - 9 яєць. Як наслідок в гнізді опиняється 15-20 яєць, а іноді навіть 50-60. вночі яйця насиджує самець, вдень - самка. Інкубація триває 42 дні. Маса яєць 1,5-2 кг. Пташенята виходять опушені та зрячі, тобто є виводковими. Статева зрілість настає на третьому році 

 

Надряд Кілегруді птахи (Carinatae)

Кілегруді (Neognathae) — надряд птахів, що охоплює близько 9 тисяч видів — переважну більшість сучасних птахів. Протиставляється надряду безкільових (Paleognathae).

Головною особливістю, що відрізняє кілегрудих птахів від безкілевих — це структура піднебіння. Крім цього особливих характеристик не існує: кілегруді включають як літаючих, так і нелітаючих птахів, наприклад пінгвінів. Найбільшим представником кілегрудих є кондор довжиною до 1,3 метра і розмахом крил до 3,2 метра.

Перші палеонтологічні знахідки, що містять кілегрудих, датуються Крейдяним періодом, близько 70 мільйонів років тому. Згідно з деякими теоріями, кілегруді походять від безкільових і є їх подальшим еволюційним розвитком. Інші ж теорії стверджують, що кілегруді існували раніше безкілевих, і що останні — лише підгрупа, у якої забло\ковані деякі гени кілегрудих

Кілегруді об'єднують близько 35 рядів птахів.

V. ЗАКРІПЛЕННЯ ЗНАНЬ ТА УМІНЬ УЧНІВ

А) «Хто швидше»

(Птахи і література)

1.Який птах має назву, що збігається з прізвищем відомого письменника? (гоголь).

2.На якому птахові літала Дюймовочка? (на ластівці).

3.Які птахи врятували Івасика-Телесика? (гуси-лебеді).

4.Яких птахів випускав Ной для пошуків суходолу після потопу? (спочатку крука, а потім голуба).

5.Який птах був одним із друзів Вінні-Пуха? (сова).

6.До якого виду належало гидке каченя з казки Андерсена? (лебідь).

7.Який птах був у капітана Флінта у творі Стівенсона ―Острів скарбів‖? (попугай).

8.Назва якого птаха фігурує у назві вірша В.Симоненка, де є слова ― Можна все на світі вибирати сину, вибрати не можна лише Батьківщину ―? (лебедя).

9.З якими птахами порівнює своїх сестер Т.Г.Шевченко у вірші? (з голубками).

10.Який птах фігурує у назві вірша Т.Г.Шевченка? (сова).

11.З якого дерева зірвала гілочку голубка і принесла Ною після потопу? (з оливкового дерева).

12.Який птах з відомої байки допомагав тягнути віз щуці і раку? (лебідь).

Б) «Заморочки з бочки»

БЕРОГОЦЬ – ГОРОБЕЦЬ

ГАЙЧИКБУ- БУГАЙЧИК

РЕОЧЕКАТЯН – ОЧЕРЕТЯНКА

НОКОНКАПЛЯ – КОНОПЛЯНКА

ТЕРУКТЕ –ТЕТЕРУК

ХВАДРО – ДРОХВА

В) Народ скаже — як зав'яже

    Хто пам’ятає прислів’я, приказки, прикмети про птахів?

     Горобець маленький, а серце має.

     Восени і горобець багатий.

     Ластівка день починає, а соловей закінчує.

     Регулярне кування зозулі віщує теплу погоду.

     Перед сніговицею галки та ворони голосно кричать.

     Якщо синиці, сороки, сойки влітку рано вмощуються на ночівлю, слід чекати холодну осінь.

     Гуска ховає дзьоб під крило — на мороз.

     Снігур цвірінькає під вікном — на відлигу.

     Кури у землі купаються — на негоду.

VІ. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

§ 30, 31

 

 

docx
Додав(-ла)
Alina Oprish
До підручника
Біологія 7 клас (Базанова Т. І., Кузнецова М. О., Кіося Є. О., Павіченко Ю.В.)
Додано
13 листопада 2018
Переглядів
2751
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку