Урок С. Плачинда "Богатирська застава"

Про матеріал
Матеріали до уроку української літератури або інтегрованого курсу літератур у 5 класі С.Плачинда "Богатирська застава"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сергій Плачинда«Богатирська застава»

Номер слайду 2

Богатирі́ – вояки з надлюдськими силами та здібностями, княжі посланці, прикордонники й оборонці Київської Русі від степовиків, змієборці.

Номер слайду 3

И горожане же ріша, шедше к печенегам: «Почто губите себе? Коли можете престояти нас? Иміемь бо кормлю землі. Аще ли не віруете, да узрите своима очима». "І городяни сказали, прийшовши до печенігів: "Навіщо губите себе? Хіба можете нас перестояти? Хоч би стояли більше 10 років, чи зможете щось учинити нам? Годує-бо нас земля. Якщо не вірите, уздріте своїми очима"( Нестор)

Номер слайду 4

Історичне оповідання — це оповідання на історичну тему. Часто в історичних творах автори/авторки вживають застарілі слова — слова, що вийшли з активного вжитку, для підкреслення і передання того історичного періоду, про який ідеться. Тема — це те, про що розповідається у творі.

Номер слайду 5

Що таке застава?

Номер слайду 6

Нестор Літописець

Номер слайду 7

Сергій Плачинда

Номер слайду 8

Князь Святослав Хоробрий. Картина Олега Шупляка «Іду на Ви»

Номер слайду 9

Володимир Великий

Номер слайду 10

Волхв. Віче. Лодія. ВоїВоїни. Човен. Збори. Мудрець. Застарілі слова – це слова, які або зовсім не вживаються в сучасній мові, або вживаються дуже рідко. Застарілі слова є особливістю мови історичних творів.

Номер слайду 11

Словникова робота. Чур (Цур) - домашній бог слов'ян, охоронець домашнього вогнища, затишку. Бійниця - отвір для стрільби в стіні оборонної споруди. Десниця - права рука, рука взагалі. Било - підвішений брус металу, ударами об який подають сигнал. Ромеї – візантійці. Галерея — 1.приміщення для виставки мистецьких творів; 2.відкритий перехід у будинку; 3.довгий вузький підземний хід;Волхви - язичницькі священики або мудреці. Василевс - візантійський імператор:

Номер слайду 12

Образ Будимира

Номер слайду 13

Кожному мила своя сторона. За рідний кран життя віддай. Треби розумом надточити, де сила не візьме.І словом, і чином будь Україні сином.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Рефлексія Запиши на пелюстках дивоквітки, що цікавого, корисного тидізнався/дізналася сьогодні?Чого навчив тебе твір «Богатирська застава»?

Номер слайду 16

Домашнє завдання. Створи профіль героя у соцмережі «Фейсбук». Використай запропонований шаблон.

pptx
Додано
27 серпня 2023
Переглядів
1288
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку