Урок-суд «Гриби в природі»

Про матеріал

Мета уроку: - розширити знання учнів про будову і життєдіяльність грибів-паразитів і пліснявих грибів, що пошкоджують культурні й дикорослі рослини;

- враховуючи особливості будови і життєдіяльності грибів, обґрунтувати їх роль як руйнівників органічних речовин у природі, що готують середовище для життя рослин;

- розкрити шляхи їх використання в різних галузях господарської діяльності для одержання цінних речовин; виховуючи бережне ставлення до рослин;

Обладнання: фільмоскоп, діафільм «Гриби», таблиці «Гриби»,кольорові малюнки грибів;

ТИП УРОКУ: узагальнюючий

За окремими столами класу сидять судді, прокурор, адвокат, засідателі. Вхід у кабінет охороняють два охоронці правопорядку із зхрещеними списами, які ставлять запитання тим, хто входить до кабінету.

Перегляд файлу

Урок-суд «Гриби в природі»

 

Тема уроку: «Роль грибів у природі й житті людини»

Мета уроку: - розширити знання учнів про будову і життєдіяльність грибів-паразитів і пліснявих грибів, що пошкоджують культурні й дикорослі рослини;

   - враховуючи особливості будови і життєдіяльності  грибів,   обґрунтувати їх роль як руйнівників органічних речовин у природі,  що готують    середовище  для життя    рослин;

   -  розкрити шляхи їх використання в різних галузях господарської діяльності для одержання цінних речовин; виховуючи бережне ставлення до рослин;          

  Обладнання: фільмоскоп, діафільм «Гриби», таблиці «Гриби»,кольорові малюнки грибів;

ТИП УРОКУ: узагальнюючий

За окремими столами класу сидять судді, прокурор, адвокат, засідателі. Вхід у кабінет охороняють два охоронці правопорядку із зхрещеними списами, які ставлять запитання тим, хто входить до кабінету.

Перший охоронець. Які існують групи грибів у природі?(Корисні й паразити)

Другий охоронець. Як називаються гриби, які викликають захворювання рослин і людини?(гриби-паразити)

Секретар. Встати , суд іде.

Суддя. Сьогодні слухається справа №1 про порушників, які псують продукти харчування і відбирають у людини врожай, який вона одержує важкою працею. У порушеннях звинувачуються: Мукор, Аспергил, Трутовик, Сажка.

   Слідство показало, що плісняві гриби Мукор і Аспергил псують продукти харчування ,а Аспергил викликає захворювання дихальних органів і внутрішніх проходів людини.

   Трутовик – небезпечний руйнівник деревини берези та інших дерев, а Сажка – ще більш небезпечна і шкідлива для хлібних злаків, знищуючи до 10% врожаю.

     Слідство встановило, що звинувачені псують продукти харчування, викликають захворювання людини, шкодять культурним рослинам уже більше 10 тисяч років, з тих пір, як людина навчилася вирощувати сільськогосподарські культури.

1-й засідатель. Гриби займають особливе положення в системі органічного світу, і їх виділяють у самостійне царство живої природи. Вони не мають хлорофілу, і тому для живлення їм потрібні готові органічні речовини.

    Оболонка клітин грибів за хімічним складом схожа з оболонкою тваринної клітини, і до її складу входить хітин. За цими ознаками гриби наближаються до тварин. Але за способом живлення – всмоктування, а не захоплювання їжі, вони нагадують рослин.

Суддя. Надаю слово потерпілим: завідуючій овочевої бази Засипаловій, агроному колгоспу «Зерновий» Висіваловій і головному ліснику Наплюваловій. Громадянка Висівалова,  вам слово. 

Висівалова. Кожен рік Сажка перетворює насіння культурних рослин на чорні пухлини, які досягають великих розмірів. Через неї врожай у нашому господарстві знижується удвічі.

Суддя. Слово надається Засипало вій.

Засипалова. Нашій овочевій базі нема ніякого спокою від Мукору й Аспергилу. Вони псують овочі: капусту, буряк, картоплю, моркву. Крім того, вони викликають захворювання дихальних шляхів наших працівників. Звичайно, ми не встигаємо відбирати пошкоджені овочі, і їх псується ще більше. Ну ніякого зладу зі шкідниками.

Суддя. Надаю слово Наплювало вій.

Наплювалова. Кожен рік я прошу проводити обстеження лісових насаджень, виполювати бур’яни, попереджаю туристів не шкодити деревам, однак Трутовики псують і псують дерева.

2270252Суддя. А зараз надаємо слово звинуваченим. Слово Мукору. Скажіть це ваша робота?(вказує на капусту ,уражену мукором).

Мукор. Моя. Але все, що говорили потерпілі, неправда. Вони самі винні в усьому. Самі порушували строки обробки приміщень, або взагалі їх не проводили, і тому мої спори розносились скрізь. А я нічого поганого не робив. Моїх спор дуже багато у грунті, і я поряд з іншими грибами та бактеріями беру участь у ґрунтоутворюючих процесах. Якби потерпілі своєчасно проводили санітарну обробку, мене б на складі не було. Самі мене розвели.

2-й засідатель. Деякі види мукорових грибів викликають спиртове бродіння, сприяють розкладанню пектинових речовин, що сприяє відокремленню прядильних волокон льону під час росяної мочки.

Суддя. Слово звинуваченому Аспергилу.

Аспергил. І я не винний, і мене розвели. Навіщо запізнювались із санітарною обробкою приміщень і давали моїм спорам достигнути і розвіятись. Самі не доглядали склади, ось мене і накопичилось по різних закутках, а тепер мене ж і звинувачують. Ну, а як ви дозволяєте розмножуватись, то куди дінешся – я ж усе-таки живий.

Суддя. Надаю слово Трутовику.(на столі в судді – гриб-трутовик.) І як ви змогли досягнути таких розмірів?

Трутовик. Так це простіше простого. Потерпілі дуже люблять часто відпочивати влітку на природі. А щоб закріпити за собою місце, залишають на корі дерев автографи, приміром такий: «Тут була Наплювалова».

А моїх спор у повітрі достатньо, я потрапляю на пошкоджену кору  і проростаю. Так і росту з року в рік. Ну, де ви бачите мою провину?

Суддя. Слово надається Сажці .

Сажка. На мене теж наклепи зводять. Перед висіванням зерно треба потруїти. А в потерпілих завжди якісь причини – то отрути невистачило, то її не завезли. Ось я і потрапляю в грунт, де разом із зерном і проростаю. Так і заражаю рослини із року в рік усе більше і більше.

Суддя. Слово прокурору.

Прокурор. Я наполягаю на тому, щоб підсудних було суворо покарано. Вони винні в тому, що з року в рік вони псують 20-30% врожаю, дерев’яні будівлі, телеграфні стовпи, дерева, псуються продукти харчування. Поле і склади повинні бути чистими від спор. Усе, що вони говорили на своє виправдання,  - це їх хитрі пастки. І я думаю, що суд розбереться хто правий, а хто винний.

3-й засідатель. Гриби відіграють велику роль у кругообігу речовин у природі, особливо в ґрунтоутворюючих процесах: вони руйнують і мінералізують органічні речовини (головним чином залишки відмерлих рослин), тобто повертають до грунту елементи мінерального живлення роблять їх доступними для вищих рослин.

Суддя.  Слово надається адвокату.

Адвокат. Ми вислухали багато звинувачень на адресу пліснявих грибів і грибів-паразитів. Але треба відзначити, що є немало пом’якшуючих обставин, які суд, перш ніж прийняти рішення, повинен взяти до уваги. Мукор і Аспергил звинуватили в тому, що вони викликають гниття продуктів харчування і захворювання людей. Але ж вони приносять і користь: беруть участь у ґрунтоутворюючих процесах, вирощуються у промислових масштабах для одержання лимонної кислоти, використовуються у виробництві сирів рокфора і каламбера.

 А Трутовик чи винен він у тому, що людина сама сприяє його розповсюдженню? Адже вчені довели, що плодові тіла трутовиків можна використовувати для підкормки тваринам і для виготовлення отрути. А щоб менше розвивалося Сажки, треба своєчасно проводити обробку зерна отрутохімікатами, частіше проводити сівозміни, щоб спори  Сажки не накопичувалися на полях. Закінчуючи свою промову, я хочу додати, що звинувачувані не винні в тому, що вони робили. Вони не проти, щоб їх було мало на полях і складах. Але потерпілі так безграмотно ведуть справу, що самі розвели плісняві  й паразитичні гриби і тепер хочуть звалити провину  з хворої голови на здорову.

  Я думаю, що підсудні невинні, судити треба потерпілих, - судити за їх екологічну безграмотність.

61c673d4e6f5Суддя. Суд заслухав виступ адвоката, пояснення, які надали суду звинувачені, а також свідків, і визнає, що Мукор, Аспергил, Трутовик, Сажку невинними.

  Дійсно, плісняві гриби і гриби-паразити історично пов’язані з культурними рослинами. У разі правильної обробки грунту, насіння, приміщень і застосування сівозмін чисельність грибів може бути невисокою. Винні не гриби, а ті керівники, які допускають їх масове розмноження.

  Звинувачені Мукор. Аспергил, Трутовик, Сажка виправдані. Суд пропонує розгляну4ти питання про залучення керівників господарств, які тут виступали, до персональної відповідальності за порушення правил ведення господарства. Вони екологічно безграмотні й самі винні у втратах урожаю, які хотіли звалити на гриби.

Справедливість перемогла. Гриби не винні, а винні людиj0300840

 

 

 

 

 

 

  1.                    Збирайте тільки ті гриби, про які вам точно відомо, що вони їстівні.
  2.                    Ті гриби, в яких ви сумніваєтесь, не збирайте.
  3.                    Перед уживанням в їжу ще раз перегляньте зібрані вами гриби, відкидаючи старі, червиві та сумнівні.
  4.                    Пластинчасті гриби, особливо сироїжки, намагайтеся зрізати з ніжкою, щоб переконатися, що в ній немає плівчастого кільця. Пам’ятайте, що серед пластинчастих їстівних грибів таке кільце мають лише опеньки, печериці та гриб – зонтик великий.
  5.                    Збираючи печериці, особливу увагу зверніть на колір пластинок. Він має бути від блідо-рожевого до буро-коричневого(але не білий).
  6.                    Ніколи не куштуйте сирих грибів, особливо якщо ви в них сумніваєтесь.
  7.                    Найкраще  збирати гриби рано-вранці. Гриби, зібрані в цей час, міцні і стійкі під час зберігання.
  8.                    Будьте дбайливими господарями в лісі. Не виривайте гриби «з коренем», а зрізайте ножем, щоб не пошкодити грибницю – дуже ніжну підземну частину гриба. Пам’ятайте, що одна грибниця дає кілька плодових тіл, і руйнування її призводить до припинення росту грибів у цьому місці.

 

 

 

pic050806

docx
Додано
21 липня 2018
Переглядів
764
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку