Урок Тема "Славетні українці Шполянщини"

Про матеріал
Мета проведення уроку : поглибити знання учнів про видатних людей Шполянщини, прищеплювати любов до рІдного краю, почуття гордості за славних синів і дочок Шполянщини.
Перегляд файлу

А.А. Павленко – вчитель початкових класів,

спеціаліст вищої категорії, старший вчитель

Шполянської загальноосвітньої школи

І-ІІІ ступенів №1

Шполянської  міської ради

об’єднаної територіальної громади

Черкаської області

 

Природознавство

3 клас

Тема. Урок – проект"Славетні українці Шполянщини"

Мета.Формування ключових компетентностей: вміння вчитися – самоорганізовуватися до навчальної діяльності у взаємодії;

загальнокультурної – дотримуватися норм мовленнєвої культури, зв’язно висловлюватися в контексті змісту; поважати та шанувати працю людей; здоров’язбережувальної – встановлювати взаємозв’язки між способом життєдіяльності людини і станом навколишнього середовища; компетентності з ІТК – осмислювати опрацьовувати та використовувати  інформацію з різних джерел, користуватися різноманітною довідковою літературою;

предметних компетентностей: поглибити знання учнів про видатних людей Шполянщини, прищеплювати любов до рІдного краю, почуття гордості за славних синів і дочок Шполянщини.Розвивати мовлення учнів. Виховувати патріотичні  почуття приналежності до українського народу.

Обладнання:Мультимедійна презентація «Славетні українці Шполянщини», завдання для групової роботи.

Хід уроку

І. Організація учнів до уроку.

ІІ.Актуалізація опорних знань.

Яке місце найдорожче кожній людині?

Кожна людина з великою любов’ю і душевним теплом згадує те місце, де промайнуло її дитинство, дитинство з дивосвітом-казкою, з материнською ласкою у затишній батьківській оселі. То родинне вогнище, маленька батьківщина кожної людини. То її велике «Я», з якого починається людина, родина, батьківщина і вся наша велична і неповторна у світі Україна.

ІІІ. Повідомлення теми, мети уроку.

ІV. Вивчення нового матеріалу.

1. Асоціативний кущ «Славетні українці»

- Доберіть синоніми до слова «славетні».

2. Вправа «Анаграми»

Прочитайте вислів та запамятайте його.

Нудилю ритьтво їкрана ед наво родисянала,аел й їкрану рюствоє дилюна.

(Людину творить країна, де вона народилася, але й країну створює людина)..

Людина – найбільший скарб.

- Як ви розумієте цей вислів?

3.Інтерактивна технологія «Мікрофон»

  • Якою людиною ви хочете бути?
  • Я хочу бути…
  • Я мрію бути…

4. розповіді учнів

1 учень

Коломійченко Михайло Сидорович (1892-1973) – видатний український хірург-новатор, талановитий клініцист, професор, заслужений діяч України, уродженець Шполи. Після закінчення медичного факультету Київського університету у 1919 році почав працювати  у Київському медичному інституті удосконалення лікарів. Виконував складні операції на серці, легенях, стравоході, шлунку. У 1933 році він перший в Україні виконав складну операцію  з приводу так званого «панцирного серця». Під час Другої світової війни пройшов бойовий шлях від Сталінграда до Берліна. В 1950 році він призначається головним хірургом Міністерства охорони здоровя. Зробив тисячі складних операцій.

 

2 учень

Коломійченко Олексій Сидорович (1898 – 1974) – видатний український лікар-отоларинголог, доктор медичних наук, професор, заслужений діяч науки України, уродженець Шполи. В 1924 році, здобувши освіту у Київському медичному університеті, працює в Ізяславській  дільничій лікарні Шепетівського округу. У 1928 році за конкурсом він обирається на посаду ЛОР – кафедри Київського інституту удосконалення лікарів. В 1936 році його призначають завідуючим дитячим отоларингологічним відділенням. В роки війни працював в окупованому  фашистами Києві у ряді отоларингологічних  закладів. З 1960 році Олексія Сидоровича

Призначають директором Київського науково-дослідного інституту отоларингології, яку він очолював до кінця свого життя.

Лікарі-хірурги Михайло та Олексій Коломійченко, імя яких нині носить центральна районна лікарня.

3 учень

Кунець Олександр Миколайович (1924 – 1988) – учасник Другої світової війни. Герой Радянського Союзу, уродженець Шполи.Народився в сімї службовця, закінчив 7 класів. Навчався в Пензенському ремісничому училищі. У липні 1942 року був приваний на службу в Робітничо-селянську Червону Армію. 3 серпня того ж року – на фронтах Другої  світової війни. 17 18 січня 1945 року Кунець у складі розвід групи брав участь у бою з двома ротами німецької піхоти. У результаті раптового нападу більша частина солдатів противника – 35 осіб – здалися в полон. У районі населеного пункту Пшестоловіце Кунець особисто знищив 45 ворожих солдатів і офіцерів, а також 6 автомашин. Пізніше група Кунця знищила велику групу солдатів противника (близько 150 чоловік). У ніч з 24 на 25 січня Кунець несподівано для супротивника увірвавшись на його аеродром знищив 5 літаків з екіпажами.Сержант Кунець указом Президії Верховної Ради був удостоєний звання Героя Радянського Союзу з врученням ордена Леніна і медалі «Золота зірка». Після війни він проживав у Івано-Франківську.

4 учень

Оліферук Сергій Адамович ( 1963 -1983) – воїн – інтернаціоналіст, уродженець Шполи. Його дитячі роки минули в Сердегівці. Навчався в Шполянській школі №3. Після закінчення школи пішов працювати на завод запасних частин. Служив у десантно-штурмовій маневровій групі. Загинув під час виконання бойового завдання. Нагороджений посмертно орденом Червоної Зірки.

5 учень

Лущай Олександр Володимирович (1964 – 1983) – воїн-інтернаціоналіст, уродженець Шполи. Народився 16 серпня 1964 року, виріс у простій робітничій сім’ї, де дітей змалку привчали до фізичної праці, чесності у стосунках з людьми. Чотири місяці тривала військова виучка юнака в туркменському місті Йолотані, куди він призвався з Одеси. Саме там працював перед службою Сашко на судноремонтному заводі. На початку 1983 року Олександра направили в Джелалабад. 18 травня його підрозділ піднявся по тривозі. Через лічені хвилини колона вже була на марші. На ходу уточнювалося бойове завдання: блокувати велике угрупування «духів», яке несподівано зявилося на підступах до міста. Загинув в цьому бою Лущай Одександр. За виявлені героїзм та відвагу рядовий Лущай Олександр Володимирович посмертно нагороджений орденом Червоної Зірки.

6 учень

Козир Олександр Миколайович (1966 – 1988) – воїн-інтернаціоналіст, лейтенант, уродженець Шполи. Навчався в Шполянській  школі № 5. Закінчив Київське суворовське училище та Сумське вище командне артилерійське училище ім.Фрунзе. Загинув у ході бойових дій на перевалі Саланг. Нагороджений орденом Червоної Зірки (посмертно). Похований у місті Шпола.

 

7 учень

Кравченко Михайло Степанович (1963 – 1983) – воїн-інтернаціоналіст, уродженець Шполи. Навчався в Шполянській школі № 5. Закінчив її і вступив до Козацького професійно-технічного училища. Одержав там диплом механізатора широкого профілю і пішов працювати у колгосп «Маяк». У 1983 році потрапив служити в Ашхабад, а через три місяці був відправлений в місто Кандагар. 7 червня 1983 року Михайло пішов на завдання – розчищати мінне поле, на якому і прогримів останній для нього вибух. Звідти й при йшла похоронка зі словами: «Загинув смертю хоробрих, виконуючи особливо важливе завдання». За проявлену мужність Михайло Степанович посмертно нагороджений орденом Червоної Зірки та медалю «Воїну-інтернаціоналісту від вдячного афганського народу».

 

                Картинки по запросу Кондратюк - кіборг АТО      

 

 

 

8 учень

Кондратюк Олександр Іванович (1982 -2015) – захисник України, герой-кіборг, лейтенант медичної служби, уродженець і почесний громадянин міста Шполи. До лав АТО був призваний Шполянським районним комісаріатом 21 липня 2014 року, а пізніше перенаправлений у розпорядження Житомирського ОВК, а звідти у військову частину, де сумлінно виконував військовий обовязок до останніх днів свого життя. Олександр досягнув значних успіхів, здобув професію лікаря-педіатра. Загинув 20 січня 2015 року під час виконання військового обов’язку на сході України. За ініціативи міського голови Сергія Кравченка  Олександру Кондратюку присвоєно звання Почесного громадянина міста Шполи. А указом Президента України нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня (посмертно).

ІV.Фізкультхвилинка

 

                                           Картинки по запросу Письменниця Катерина Мотрич           

9 учень

Катерина Мотрич народилась 30 листопада 1947 року у селі Васильків у сімї колгоспників – відома українська письменниця. Перша книжка Катерини Мотрич називалась «Соняхи».Сьогодні твори відомої землячки вивчають діти в школах України.

10учень

Іцик Фефер (1900-1952) – відомий єврейський поет, письменник, журналіст, уродженець Шполи. До 1939 року побачило світ 13 його збірок. Іцик Фефер також перекладав єврейською мовою вірші Т.Г.Шевченка, І. Франка, П.Тичини, М.Рильського.

 

                               Картинки по запросу Олекса Влизько письменник

 

11учень

Олекса Влизько (1908-1934) – талановитий поет. Народився в селі Сигнаївка. Дитячі та юнацькі роки пройшли в селі Лебедин та Шполі. Його ім’я ставили поряд із корифеями українського слова – М.Бажаном, М.Рильським, Є.Плужником. Був розстріляний, коли йому було лише 26 років за наклепом разом із Г.Косинкою, Д.Фальеівським та іншими поетами – жертвами сталінських репресій. Імя поета зникло із літератури аж до початку 60-х років.

12 учень

Михайло Федотович Слабошпицький народився 28 липня 1946 року у селі Мар’янівка Шполянського району – один з найвідоміших письменників сучасності.Автор творів :»Марія башкирцева», «Тодось Осмачка», «Українець, який відмовився бути бідним». Слабошпицький є виконавчим директором Ліги українських меценатів.

13 учень

Олійник Олексій Петрович (квітень 1925) – відомий український художник, уродженець Шполи. Малювати почав з шкільних років, школу не закінчив, бо почалася Друга Світова війна. Після визволення Шполи від нацистів був призваний до лав Червоної армії. Брав участь у розгромі гітлерівської Німеччини. У 1946 році став студентом графічного факультету Київського художнього інституту. Вчився у талановитих педагогів-професорів О.С.Пащенка, М.С.Єржиковського, у живописця О.Г.Максименка. У 1950-х рр.. пише пейзажі, портрети, жанрові картини: «Вечір на Росі», «У Корсуні», серії «Донбас», ілюстрації до художніх творів.

14 учень

Васильєв Євген Євстратович (1908 -1955) – відомий український художник, уродженець Шполи. У 1928 1932 рр. навчався В Київському художньому інституті. Починаючи з 1921 року був учасником кількох художніх виставок у Києві, де він постійно проживав. Кращі його твори – «Караван на Дніпрі», «Вранці в дорогу», «Дніпро біля Києва», «Голубий ранок таін. Йому належить і художнє оформлення спектаклів Київського театру опери та балету: «Запорожець за Дунаєм», «Наталка – Полтавка». 

15 учень

Балановська Леоніда Миколаївна (1883 – 1960) – українська співачка, уродженка Шполи. Дитинство провела в Шполі, а після смерті батька, бухгалтера цукрового заводу,  з родиною переїхала до Єлисаветграду. Мати була чудовою піаністкою, тому й дочці рано прищепила любов до музики. В 1906 році закінчила Петербурзьку консерваторію. Працювала солісткою Київської російської опери, Великого театру в Москві, Севастопольської опери, Харківського театру опери та балету. Активна пропагандистка української вокальної музики. Мала голос широкого діапазону. Гастролювала в Англії, Франції та Австрії.  

16учень

Таранець Анатолій Григорович (1938 – 1956) – випускник Шполянської середньої школи №1, який загинув , рятуючи від пожежі майстерні Шполянської МТС. 5 червня 1956 року учні випускного 10-Б класу вийшли на перерву після передекзаменаційної консультації з хімії. І тут вони побачили заграву над приміщенням Шполянської машинно-тракторної станції, яка знаходилась на місці сучасного автопарку. Частина хлопців побігли до МТС і стали брати участь в гасінні пожежі. Серед них був і десятикласник Анатолій Таранець. Він кинувся з товаришами в палаючі майстерні і став виносити  з них запасні частини до автомобілів і тракторів. І раптом в майстерні тріснула від вогню балка і впала на юнака. На ньому загорівся одяг. Коли Анатолій вибіг з майстерні, дорослі збили з юнака вогонь і відправили в лікарню. Але опіки виявились такими значними, що через шість днів 18-річний хлопець помер. Згодом на його честь вулицю А. Таранця, а в 1986 році в память про героїчний вчинок випускника на фасаді Шполянської ЗОШ був розміщений горельєф Анатолію Таранцю.

V.Закріплення та систематизація знань

1.Українці кмітливі й величні,

До розумової праці звичні.

Отож, діти, часу не гайте,

На всі питання відповідь дайте.

  • Яких людей називають славетними? Чому?
  • Назвати славетних українців Шполянщини.

Усе, що робили видатні мешканці нашого міста, вони робили не заради власної справи, робили заради добра інших. Тож пам’ятайте, діти! Ми завжди повинні нести іншим світло любові й доброти.

Нехай існує істина стара –

Людина починається з добра.

2. Робота в групах

1 група

 Співвіднести  імена людей з родом діяльності.

2 група

 Співвіднести фотографії видатних людей з їх прізвищами.

3.Вправа «Якби я став відомим»

 Подумати і розповісти, чи хотіли б ви стати відомою людиною? Що б ви для цього зробили?

3. Робота в парах

Технологія «Закінчи речення»

Брати Коломійченко – це відомі…

Катерина Мотрич – видатна …

Олекса Влизько – талановитий …

Вулиця в місті Шполі названа його імям -…

Велич кожного краю – в людях, які тут живуть. І особливо в тих людях, котрі своїми справами зробили внесок у розвиток

Свого міста, свого району.

VІ. Підсумок уроку

1.Технологія «Моя думка»

  • Сьогодні на уроці я зрозумів…
  • Для майбутнього життя хочу взяти приклад з …
  • В житті я хочу досягти …

2.Оцінювання власної роботи на уроці (самооцінка)

Свою роботу на уроці я оцінюю…

VІІ. Домашнє завдання

Скласти невеличку розповідь про те, якими рисами повинна бути наділена людина, щоб досягти успіху в житті (5 – 6 речень)

 

doc
Додано
14 травня 2019
Переглядів
966
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку