Урок. Тема: «Загальна характеристика типу Молюски. Клас Черевоногі»

Про матеріал
У дистанційному курсі розглянуто загальну характеристику типів Хордові та Молюски. Зосереджено увагу на систематиці тварин, особливостях зовнішньої і внутрішньої будови, функціонуванні систем органів представників різних типів. Матеріал з анатомії та фізіології наведений таким чином, що його легше систематизувати при порівнянні різних систематичних груп між собою. Значну увагу приділено особливостям розмноження та розвитку організмів, що важливо через відносно незначну увагу до цих питань в шкільному курсі зоології. Також показано значення природоохоронних територій різних типів у збереженні біорізноманіття, охороні рідкісних видів тварин, що знаходяться на межі вимирання. Вкінці занять є контрольні запитання намагайтесь самостійно на них дати відповіді для перевірки себе. Сподіваємося, що курс допоможе Вам опанувати цю тему, розширити свої знання та покращити їх.
Перегляд файлу

 

Морской гребешок – представитель кл. Двустворчатые

 

Варто пригадати.

Які основні характерні риси типу Молюски?

Яка будова черепашки молюсків?

Які організми належать до фільтраторів?

Тема: Різноманітність молюсків: клас Двостулкові, їхня роль в природі та житті людини.

Мета заняття:

1.Ознайомити учнів з основними особливостями організації та процесів життєдіяльності представників класу Двостулкові молюски, а також з їхньою роллю в біоценозах і значенням для людини. поглибити знання учнів про різноманітність молюсків;

2.Розвивати уміння виділяти головне у матеріалі; уміння спостерігати, порівнювати, аналізувати та робити відповідні висновки; розвивати увагу, уяву та логічне мислення, інтерес до біології;З’ясувати значення молюсків у природі та в житті людини; удосконалювати навички самостійної, додатковим матеріалом, малюнками; розвивати пізнавальний інтерес та вміння застосовувати набуті знання на практиці;

3.Виховувати бережливе ставлення до оточуючого середовища.

Формувати розуміння того, що людина — частина природи.

 

Основні терміни: рапана, беззубки, перлівниці, мідії, устриці, дрейсена, тридакна, фільтрація, черепашка, стулки, перламутровий шар,перли, пластинчасті зябра, паразитичні личинки, пурпур, черепашник, корабельний черв’як.

 

Які характерні ознаки двостулкових молюсків?

Двостулкові молюски, на відміну від черевоногих, мешкають виключно у водоймах. Розміри їхніх черепашок, що складаються з двох стулок, різноманітні: від 1-2 мм до 1,5 м завдовжки (як у тридакни). У звичайних представників наших прісних водойм - жабурниць (беззубок) і перлівниць - черепашка сягає завдовжки до 20 см. До цього класу належить близько 20 тис. видів. У прісних водоймах і морях України мешкає понад 250 видів.

Основні види можемо розглянути на Рис.1

 

Двостулкові.

(Рис. 1) Двостулкові.

 

Характерними ознаками класу є також відсутність голови, харчування з допомогою фільтрації, наявність на внутрішній поверхні черепашки перламутрового шару й пов’язане з цим утворення перлів унаслідок потрапляння всередину черепашки сторонніх часточок. З особливостей внутрішньої будови необхідно відзначити відсутність слинних залоз, глотки та язика з теркою, а також наявність сифонів, що забезпечують надходження води в мантійну порожнину, і зябер у вигляді пластинок або перистих виростів.

Особливості будови та процесів життєдіяльності.

Двостулкові молюски - двобічносиметричні тварини. Їхнє тіло сплющене з боків і складається з тулуба та ноги. Голови немає, тож немає й щупалець, глотки, язика з терткою, щелеп, слинних залоз тощо. За допомогою сплощеної ноги молюск може повільно повзати по дну водойми. Багато видів двостулкових закопуються в пісок. Деякі види двостулкових не здатні до руху, вони приростають до підводних предметів однією із стулок (наприклад, устриці) або приклеюються до них спеціальними клейкими нитками (дрейсена, мідії).

Не всі двостулкові ведуть малорухомий спосіб життя. Морські гребінці здатні плавати у товщі води, з силою відкриваючи и закриваючи стулки черепашки.

Стулки черепашки замикаються завдяки скороченню м’язів-замикачів, які прикріплюються до внутрішніх боків протилежних стулок. Зовнішній роговий шар черепашки утворює на спинному боці еластичну зв’язку, якою з’єднуються обидві стулки. За допомогою зв’язки стулки можуть відкриватися, коли м’язи-замикачі розслаблені. У більшості видів (за винятком жабурниць) стулки черепашки на спинному боці мають виступи та заглибини. Вони розташовані таким чином, що утворюють замок, який забезпечує краще сполучення стулок.

У деяких видів може спостерігатися асиметрія стулок. Так, у устриці нижня ліва стулка, на якій вона лежить, опукла (у ній розташоване все тіло молюска), а верхня, права стулка плоска, прикриває нижню і грає роль кришечки. Подібна асиметрія стулок раковини спостерігається і у лежачого на дні гребінця (Pecten). Ще більш різко виражена асиметрія стулок спостерігається у викопних форм молюсків - рудістов, у яких одна з стулок, занурена в грунт, конусоподібна, а інша - плоска у формі кришечки. (Рис.2)

 

 

Рис 2. Зовнішня будова Двостулкових молюсків.

Мантія і мантійна порожнина

Мантія зростається з тілом по боках і ближче до спинного боку тіла, а на черевному боці тіла залишається великий отвір, через який назовні висувається нога. На задньому кінці тіла у мантії є ще два отвори сифони, що ведуть до мантійної порожнини. Зовнішній шар мантії залозистий, виділяє раковину. Внутрішня поверхня мантії покрита миготливим епітелієм, рух війок якого забезпечує струм води до мантійної порожнини. Знизу складки мантії можуть бути вільними, як у беззубки, а можуть зростатися, утворюючи лише отвори для ноги в передній частині та задні отвори сифонів.

Двостулкові молюски типові фільтратори. Безперервний потік води через мантійну порожнину створюється завдяки биттю війок, що вистеляють зябра та внутрішню поверхню мантії.

Вода приносить у мантійну порожнину молюска харчові частинки і кисень. У мантійний комплекс органів входять: нога, пара зябер, дві ротові лопаті, отвори травної, статевої і видільної систем. (Рис. 3)

(Рис.3)

Продивіться відео «Молюски в акваріумі»

Травна система

Травна система двостулкових відрізняється своєрідністю у зв'язку з пасивним способом живлення шляхом фільтрації. У них є фільтурючий апарат. Вода, що надходить через ввідний сифон в мантійну порожнину, направляється до переднього кінця тіла, омиваючи зябра і ротові лопаті. Рот знаходиться в передній частині тіла біля переднього м'яза-замикача. Екскременти з мантійної порожнини струмом води викидаються через вивідний сифон назовні.

Нервова система

Нервова система двостулкових спрощена у порівнянні з брюхоногими. У зв'язку з редукцією глотки церебральні ганглії злилися з плевральними і утворилися цереброплевральні здвоєні вузли. У нозі є ганглії, пов'язані з першою парою вузлів. У задньому кінці тіла, під заднім мускулом-замикачем розташовується третя пара вузлів, які іннервують внутрішні органи, зябра і осфрадії( органи хімічного чуття молюсків, розташовані при основі зябер)

Органи чуття

Органи чуттів розвинені слабко. У нозі є статоцисти - органи рівноваги, які інервуються церебральними гангліями. У основі зябер знаходяться осфрадії - органи хімічного чуття. Рецепторні клітини розташовуються на зябрах, ротових лопатях, краях мантії і на сифонах. Є випадки знаходження очей по краю мантії у гребінця або на сифонах у сердцевідок.

Органи дихання

Органи дихання представлені ктенідіямі - зябрами. У межах класу двостулкових зябровий апарат варіює. Морфологічний ряд зябер - від ктенідіїв до ниткоподібних і пластинчастих - відображає головну еволюційну тенденцію у зміні органів дихання у двостулкових молюсків.

 

Кровоносна система

Серце двостулкових розташоване на спинній стороні і складається з одного шлуночка і двох передсердь. Крізь шлуночок серця проходить задня кишка. Це пояснюється тим, що серце закладається у ембріогенезі як парне з боків кишки, а потім ці зачатки з'єднуються над і під кишкою.

 

Органи виділення

Органи виділення - нирки, типові для всіх молюсків. Нирки двостулкових з залозистими стінками називають боянусовимі органами. Вони мають V-подібну форму і одним кінцем відкриваються в перикард, а іншим - у мантійну порожнину. Додатково видільну функцію виконує стінка перикарда, видозмінена у вигляді парних залоз - кеберових органів.

 

Розмноження й розвиток.

Переважна більшість видів двостулкових молюсків роздільностатеві, проте відомі й гермафродити (наприклад, прісноводні кульки).

Сперматозоїди виводяться у воду і через ввідний сифон потрапляють до мантійної порожнини самок, де і відбувається запліднення. Воно є можливим тільки при тісних скупченнях молюсків. З яєць у мантійній порожнині вилуплюються личинки різноманітної будови, які пристосовані до планктонного способу життя: вони забезпечують поширення виду.

Досить цікавий розвиток у прісноводних жабурниць і перлівниць. Їхні личинки мають черепашку із зубцями по вільному краю та особливі клейкі нитки. Коли повз самку молюска пропливає риба, жабурниця випорскує личинок через вивідний сифон. Вони плавають плескаючи стулками, поки не прикріпляться клейкою ниткою до зябер або шкіри риби. За допомогою зубців черепашки вони проникають під покриви риб і деякий час паразитують там, утворюючи пухлину. Коли пухлина розривається молоді молюски падають на дно, де виростають до дорослих особин. Такий тимчасовий паразитизм личинок - це пристосування до розповсюдження на великі відстані за допомогою хазяїна.

Продивіться відео «Внутрішня будова двостулкових»

 

Роль двостулкових молюсків у природі та житті людини.

Людина вживає в їжу устриць, мідій, морських гребінців, вишуканими черепашками прикрашає свої житла. Дуже цінуються ювелірні прикраси із застосуванням перлин. Як утворюються перлини? Коли будь-яке стороннє тіло (наприклад, піщинка, дрібний організм) випадково потрапляє між мантією і черепашкою, воно оточується тими самими шарами, що властиві черепашці: всередині розташований роговий шар, над ним - порцеляноподібний, а ззовні - перламутровий. Ці шари виділяють залози мантії. Отже, утворення перлин є прикладом захисної реакції з боку молюсків.

Із деяких двостулкових молюсків Середземного моря одержують цінний барвник - пурпур. Черепашки викопних видів молюсків утворили особливий вид вапняку - черепашник, який використовують у будівництві. Велика роль черепашок викопних видів молюсків і як «керівних копалин». Учені вивчають можливість біологічного очищення забруднених водойм молюсками-фільтраторами. Наприклад, жабурниця пропускає через мантійну порожнину близько 20 л води за добу. Водночас двостулкові молюски мають і певне негативне значення. Прісноводний молюск дрейсена, або трикутниця утворює колонії на підводних спорудах (на шлюзах, трубопроводах тощо). Проникаючи до водопровідних труб, вона може їх закупорювати, а після своєї загибелі псувати воду для пиття. Оселюючись на днищах кораблів, дрейсена знижує їхні гідродинамічні якості. У морських водоймах подібну роль відіграють інші види двостулкових. Молюск корабельний черв’як дістав свою назву через червоподібну форму тіла, яке сягає завдовжки 10 см. Своєю загостреною черепашкою, розташованою на передньому кінці тіла, він проробляє ходи у дерев’яних днищах кораблів і човнів, різних спорудах, розташованих у воді.

Унаслідок руйнування природних місць мешкання та масового промислу чисельність багатьох видів молюсків скорочується. Тому їх заносять до Міжнародної та національних Червоних книг низки країн. Так, до Червоної книги України занесено 11 видів черевоногих та 1 вид двостулкових (устриця їстівна) молюсків.

 

Цікаві факти про двостулкових молюсків

молюски двохстулков

  •                   Існує понад 3000 видів двостулкових молюсків. Кулінарне застосування мають: мідії ; устриці; гребінці.
  •                   Деякі види двостулкових молюсків застосовуються для очищення води і виготовлення тканини.
  •                   Стародавня народна медицина використовувала м’ясо мідій в лікувальних цілях: рекомендувалося прикладати шматочок молюска до місця запалення чи болю.
  •                   Устриці можуть змінювати стать . Один сезон жінка, другий — чоловік.
  •                   Устриця за один сезон може призвести близько мільйона яєць. Однак тільки одиниці зможуть вижити і дорости до дорослого стану.
  •                   Деякі різновиди гребінців мають десятки блакитних очей по краях раковини. За допомогою них, гребінці можуть помічати хижаків і вчасно втекти.
  •                   Двостулкові молюски можуть швидко пересуватися. Гребінці, наприклад, ритмічно стискаючи стулки і викидаючи струмінь води можуть відплисти досить далеко від своїх ворогів — морських зірок.
  •                   Найбільшим у світі двостулковим моллюском є тридактна гігантська ( Tridacna gigas ). Її вага може досягати 333 кг, а ширина раковини до 2 метрів. Часто раковину тридактни використовують як дитячу ванну. У соборі Паризької богоматері раковина трідактни служить купіллю для хрещення. Існує думка, що тридактна небезпечна для дайверів, так як може затиснути руку водолаза між стулок. Однак насправді для дайверів вона не представляє небезпеки, хіба що для занадто повільних або нерозважливих .
  •                   У Франції , Англії в I половині 19 століття устриці вважалися їжею для бідняків, які не могли собі дозволити купити м’ясо. Однак вилов цих молюсків без контролю призвів до різкого скорочення популяції цих особин і в II половині 19 століття вони дуже подорожчали, ставши при цьому делікатесом.
  •                   Першим показником свіжості устриць є щільно закрита раковина: якщо в ній є хоча б крихітна щілина, значить, устриця протухла.

Виконайте лабораторну роботу.  (Див. додаток №1)

Підсумки: Двостулкові молюски поділяються на 3 надряди — Первиннозяброві (Protobranchia), Пластинчастозяброві (Autobranchia) та Перетинчастозяброві (Septibranchia).

Тіло Двостулкових вкрито шкірястою мантією, яка властива лише молюскам. Між мантією і внутрішніми органами знаходиться мантійна порожнина, яка з'єднується з навколишнім середовищем ввідним та вивідним сифонами. Мантія виділяє черепашку, яка виконує 3 функції: захисну; опорну, як зовнішній скелет, до якого прикріплюються м'які частини тіла; рухому.

Кожен рік черепашка збільшується: світла смужка утворюється влітку, темна - взимку. На ній можна побачити річні кільця, за якими ми можемо визначити скільки років живе молюск. Порожнина тіла змішана, утворена залишками первинної порожнини і сильноредукованим целомом. У первинній порожнині, виповненій паренхімою, розташовані внутрішні органи. Залишки целому представлені навколосерцевою сумкою і порожниною статевих органів.

У більшості молюсків розвинені гладенькі м'язи, тому рухи їх повільні. Лише у головоногих, які активно і швидко рухаються, м'язи поперечносмугасті.

Органи виділення - нирки являють собою видозмінені метанефридії. Одним кінцем нирка відкривається в навколосерцеву порожнину (целом), іншим - у мантійну порожнину.

Досить багато написано статей та проведено досліджень щодо особливостей будови, фізіологічних функцій, поширення, пристосування до умов існування Двостулкових молюсків, але для вчених ще існує досить широке поле діяльності в даному напрямку досліджень.

Питання для самоконтролю

1. Які особливості зовнішньої будови двостулкових молюсків?

2. Які способи живлення двостулкових молюсків?

3. Яка роль двостулкових молюсків у природі та житті людини?

4. Що таке перлини? Як вони утворюються?

5. Які особливості розвитку жабурниць?

6. З яких відділів складається тіло двостулкового молюска?

7. Як розмножуються Двостулкові молюски?

8. Чим представлені органи дихання у Двостулкових молюсків?

 

Бажаємо успіхів!

 

1

 

doc
Додано
26 липня 2019
Переглядів
13638
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку