урок " Тиск твердих тіл. Сила тиску"

Про матеріал
Презентація до уроку пояснення нового матеріалу. Містить детальну розробку уроку з даної теми. Урок включає демонстраційний експеримент, самостійну роботу учнів, розв'язування цікавих якісних задач.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Тема уроку: «Тиск твердих тіл . Сила тиску.» познайомитися з поняттями «тиск» і «одиниця вимірювання тиску»; з'ясувати, як залежить тиск від сили тиску і площі опори; знайти способи збільшення і зменшення тиску. Мета уроку:

Номер слайду 3

Від чого залежить результат дії сили на тіло? Від модуля сили; від напряму дії сили; від точки прикладання.

Номер слайду 4

Від чого залежить результат дії сили? (проведемо дослід)

Номер слайду 5

Запамятай! Результат дії сили залежить не тільки від її модуля, напрямку та точки прикладання, але і від площі тієї поверхні, перпендикулярно до якої вона діє.

Номер слайду 6

Сила тиску – це сила, яка діє перпендикулярно до поверхні тіла. Запамятай!За своєю природою сила може бути будь-яка, окрім сили тертя. Найчастіше це вага тіла .

Номер слайду 7

Тиск – це скалярна фізична величина, що дорівнює відношенню сили тиску, прикладеної до даної поверхні, до площі цієї поверхні. сила тиску тиск площа опори P P S F 0 0

Номер слайду 8

Одиниця вимірювання тиску– 1 Па – це тиск, який чинить сила 1 Н, що діє на поверхню площею1 м2 перпендикулярно до цієї поверхні. Ця одиниця названа в честь французького вченого Блеза Паскаля.

Номер слайду 9

Кому зручніше рухатись?

Номер слайду 10

Тиск вовка на пухкий сніг 1500 Па, а тиск зайця – 1200 Па. Кому легше рухатись по снігу? Чому вони чинять різні тиски?

Номер слайду 11

Чому підбори туфель дівчини чинять на землю набагато більший тиск, ніж ноги слона?

Номер слайду 12

Фізкульт хвилина

Номер слайду 13

Як зробити так, щоб ці інструменти давали найбільшу віддачу?

Номер слайду 14

Робота в групах . Складіть звязну розповідь по катинці (з точки зору фізика) опрацювавши таблицю Коли тиск потрібно зменшувати: Коли тиск потрібно збільшувати: 1. Щоб ґрунт міг витримати тиск будови, збільшують площу нижньої частини фундаменту 1. Всі різальні інструменти — ножі, ножиці, різці — обладнані різальною частиною із дуже малою площею для створення значного тиску 2. Шини й гусениці машин, призначених для руху по м’якому ґрунту, ширше, ніж у тих самих машин, що працюють на твердому ґрунті 2. Різальні й колючі пристосування в живій природі: зуби, пазурі, дзьоби, жала, ікла, шипи й ін. 3. Для руху по пухкому снігу використовують лижі, що значно збільшують площу опори людини 3. Лопати, металообробні інструменти (свердла, зубила, напилки й ін.)

Номер слайду 15

Приклади збільшення тиску в природі (робота в парах) За даними картинками склади розповідь .

Номер слайду 16

Приклади зменшення тиску При будівництві

Номер слайду 17

Приклади зменшення тиску в техніці

Номер слайду 18

Експерементальне завдання (робота в групах) Знайти тиск бруска на поверхню стола Прилади: брусок, динамометр І група –площа бруска максимальна ІІ група-площа середня ІІІ група-площа бруска мінімальна Сила F,H Довжи-на, а (м) Шири-на ,b (м) Пло-ща ,S (м) Тиск Р (Па)

Номер слайду 19

* Результат дії сили, перпендикулярної до поверхні, залежить від сили, яка діє, і від площі поверхні на яку діє сила. Величину, рівну відношенню сили, що діє перпендикулярно поверхні, до площі цієї поверхні, називають тиском. Щоб визначити тиск (Р), треба силу(F), що діє перпендикулярно поверхні, розділити на площу поверхні (S) . Підсумуємо! Щоб збільшити тиск (Р), треба силу(F), що діє перпендикулярно поверхні, збільшити а площу поверхні (S) зменшити . Щоб зменшити тиск (Р), треба силу(F), що діє перпендикулярно поверхні, зменшити площу поверхні (S) збільшити .

Номер слайду 20

Який тиск чинить мишка на кішку? Маса мишки 60г Площа дотику лапки 3 мм2

Номер слайду 21

Кому легше ходити по болоту? Чому?

Номер слайду 22

Задача : Визначите тиск, який надає на арену цирковий слон, що стоїть на одній нозі. Маса середнього слона 3,5 т, площа його підошви 700 см2.

Номер слайду 23

З якою силою оса встромлює своє жало в шкіру людини, якщо площа вістря жала 3·10-12 см2, а її тиск складає 3·1010 Па? Задача :

Номер слайду 24

Чому у рози колючі шипи? Задача № 5:

Номер слайду 25

Рефлексія: Що нового ви дізналися на уроці? Що можна було зробити ще краще?

Номер слайду 26

Домашнє завдання: Вивчити §22 дати відповіді на запитання Вправа 22 (3) Знайти інформацію про площу шипів рослин , когтів, кликів, зубів тварин і площі дотику тварин з землею. Подготовити виступ про Блеза Паскаля.

ppt
Пов’язані теми
Фізика, 7 клас, Розробки уроків
До підручника
Фізика 7 клас (Бар’яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Горобець Ю.І., Ненашев І.Ю., Кірюхіна О.О.; за редакцією Бар’яхтара В.Г., Довгого С.О.)
До уроку
§ 25.Тиск твердих тіл на поверхню. Сила тиску
Додано
20 жовтня 2021
Переглядів
1501
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку