Урок "Відомі біологи"

Про матеріал
Цікавий урок "Відомі біологи" підійде для уроку біології у 6-11 кл. Цікавий урок "Відомі біологи" підійде для уроку біології у 6-11кл.Цікавий урок "Відомі біологи" підійде для уроку біології у 6-11кл.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВІДОМІ БІОЛОГИ

Номер слайду 2

Гіппократ(бл. 460 р. до н. е. - бл. 370 р. до н.е.)    Давньогрецький лікар Гіппократ став першим ученим, який, відкинувши марновірство і містику, поставив медицину на наукову основу. Його праведливо називають "батьком медицини".    Гіппократ став справжнім реформатором древньої медицини. Він першим підійшов до неї як до науки.

Номер слайду 3

Аристотель(384 р. до н.е. - 322 р. до н.е.)    Аристотель вплинув на весь подальший розвиток наукової і філософської думки. Його твори стосувалися практично всіх галузей знання того часу.     Великий енциклопедист древності Аристотель став одним із засновників біології як науки, вперше узагальнивши біологічні знання, які були накопичені до нього людством. Найвизначніші труди Аристотеля з біології - "Історія тварин", "Про частини тварин", "Виникнення тварин".

Номер слайду 4

Ібн Сіна (Авіценна)(980 - 1037)    Ібн Сіна ( латинизоване ім"я - Авіценна) - один з найбільших лікарів, дослідників природи, філософів середньовіччя. Він зумів узагальнити і звести воєдино знання в галузі анатомії і медицини, які були накоплені людством за багато століть. Всього Ібн Сіна написав більше 450 трудів, із яких до нашого часу дійшло тільки 274. Найбільшу славу приніс йому багатотомний труд "Канон лікарської науки". 

Номер слайду 5

Антоні Ван Левенгук(1632- 1723)    Першою людиною, яка заглянула в таємничий світ мікроорганізмів, став голландський дослідник Антоні Ван Левенгук. Левенгук так і ввійшов в історію як один з найбільших експериментаторів свого часу. За 6 років до смерті він написав пророчі слова, прославляючи експеримент: "Варто утриматися від міркувань, коли говорить досвід".

Номер слайду 6

Карл Лінней(1707- 1778)    Нещодавно минуло 300 років із дня народження одного з найславетніших учених світу - шведського біолога Карла Ліннея.     До XVIII століття вчені і любителі природи виконали величезну роботу, по всьому світу збираючи і описуючи рослин і тварин. Але орієнтуватись в накопиченому ними океані відомостей ставало дедалі важче. Узагальнив і систематизував ці знання шведський натураліст Карл Ліней. Він заклав основи сучасної систематики.

Номер слайду 7

Жан Батист Ламарк(1744 - 1829)    Французький учений Жан Батист Ламарк став першим біологом, який спробував створити струнку і цілісну систему теорію еволюції живого світу. Не оцінена сучасниками, через півстоліття його теорія стала предметом гарячих дискусій, які не припиняються і в наш час.    Найважливішою працею Ламарка стала книга "Філософія зоології", яка вийшла в 1809 році. В ній він виклав свою теорію еволюції живого світу.

Номер слайду 8

Чарльз Дарвін(1809 - 1882)    Англійський учений Чарльз Дарвін зумів створити теорію розвитку живого світу, яка стала основою біологічної науки ХХ століття.    В 1859 році був виданий основний труд всього життя Дарвіна. Він був названий за традиціями тієї епохи багатослівно: "Походження видів шляхом природного відбору або виживання благо сприятливих порід в боротьбі за життя".

Номер слайду 9

Грегор Йоган Мендель(1822 - 1884)     Грегор Йоган Мендель став фундатором учення про спадковість, творцем нової науки - генетики. Але він настільки випередив свій час, що на протязі його життя, хоч його роботи і були опубліковані, ніхто не зрозумів значення його відкриттів. Лише через 16 років після його смерті учені заново прочитали і осмислили написане Менделем.    Мендель ставив свої досліди по успадкуванню з покоління в покоління різноманітних ознак на звичайному горосі. 

Номер слайду 10

Луї Пастер(1822 - 1895)    Одного разу на вулицю, де жив французький мікробіолог Луї Пастер, прийшов лист, в якому замість імені адресата стояло: "Тому, хто творить чудеса". На пошті без вагань доставили листа за адресою - Пастеру.    Розгадка таємниці бродіння, профілактичні щеплення проти багатьох заразних хвороб, в тому числі проти сказу, доказ неможливості самозародження життя - всі ці і багато інших відкриттів пов'язані з іменем Пастера.

Номер слайду 11

Роберт Кох(1843 - 1910)     Німецький учений Роберт Кох став одним із фундаторів сучасної мікробіології. Довго і копітко, дуже самокритично перевіряв Кох результати своєї роботи, перш ніж зробити їх надбанням гласності. Він зумів отримати чисту культуру бактерії сибірської язви. Після цього відкриття Кох став вивчати розвиток іншого важкого захворювання - туберкульозу.

Номер слайду 12

Іван Петрович Павлов(1849 - 1936)    В 90-ті роки ХІХ століття Павлов поставив ряд дослідів з вивчення травлення, які стали класичними. Методи досліджень, запропоновані ним, були новаторськими. Нобелівська комісія оцінила результати дослідів Павлова як відкриття світового значення, і в 1904 році ученому була вручена Нобелівська премія, а ще через три роки він був вибраний в Академію наук Росії. 

Номер слайду 13

Володимир Іванович Вернадський(1863 - 1945)    Вернадський став одним із небагатьох учених ХХ ст.., які залишили свій слід в найрізноманітніших галузях науки - в тому числі геології, біології, хімії, філософії. Він став творцем учення про живу речовину і біосферу - учення, яке знаходиться на стику всіх цих наук.    Вернадський став фундатором самостійних наукових шкіл у низці наук про Землю. В своїх наукових працях він писав про ґрунти і мінерали, про рослин і тварин, про людину, час, Всесвіт.

Номер слайду 14

Дякую за увагу!

pptx
Додано
20 листопада 2021
Переглядів
1527
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку