Урок "Вуглеводи як органічні речовини""

Про матеріал
Даний матеріал містить урок на тему "Вуглеводи як органічні речовини", а також філворд для самостійного опрацювання матеріалу, або для перевірки знань з теми.
Перегляд файлу

УРОК на тему: Вуглеводи, їх властивості та роль в живому організмі.

 

Мета: сформувати уявлення про вуглеводи: моносаха­риди, дисахариди і полісахариди, їх структуру та біологічні функції.

Обладнання та матеріали: таблиця із зображенням лінійної і циклічної фор­ми глюкози та рибози, структурних формул диса­харидів: лактози, сахарози і мальтози; зображен­ня схем молекул полісахаридів.

Базові поняття та терміни: вуглеводи, полімери, мономери, моносахариди, дисахариди, полісахариди, альдози, кетози, пен­този, гексози, глікозидний зв'язок, рибоза, де­зоксирибоза.

Концепція уроку:показати вуглеводи як органічні сполуки, до складу  яких входять карбонільна група й декілька спирто­вих гідроксилів. Розповісти про класифікацію вуглеводів на моносахариди, дисахариди, полісахариди. Показа­ти, що моносахариди за числом атомів Карбону поділяються на триози, тетрози, пентози тощо. (Обов'язково показати грецькі числівники, за якими дані назви цим вуглеводам). Звернути увагу на пентози — рибозу і дезоксирибозу, оскільки саме ці сполуки знадобляться для розуміння структури нуклеотиду, звернути увагу на взаємозв'язок структури вуглеводів і їх біологічних функцій, а саме — структурну, енергетичну, рецеп­торну, накопичуючу.

 

Структура уроку

I. Організаційний етап.............................1 хв

II. Перевірка домашнього завдання........5 хв

ІІІ.Актуалізація опорних знань і мотивація

навчальної діяльності ............................. 5 хв

IV.Вивчення нового матеріалу...............З0 хв

V. Домашнє завдання................................4 хв

Хід уроку

I. Організаційний етап

II.Перевірка домашнього завдання

Бесіда

1.Чим органічні сполуки відрізняються від неорганічних? Чи можуть органічні молекули виконувати біологічні функ­ції?

2.Чи можна органічним сполукам дати таке визначення: органіч­ними називають сполуки, що входять до складу живих організ­мів?

3.Покажіть, у чому причини неймовірної різноманітності ор­ганічних сполук.

4.Чи можуть однакові за структурою органічні сполуки викону­вати різні біологічні функції?

5.Які властивості Карбону роблять його незамінним при утво­ренні органічних молекул?

6.Чи можуть інші атоми утворювати довгі ланцюжки завдяки ковалентним зв'язкам один з од­ним?

 

III.   Актуалізація опорних знань і мотивація навчальної діяльності

Бесіда

1.Які органічні сполуки називають полімерами? Наведіть при­клади відомих вам полімерів.

2.Які молекули називають макромолекулами, а які — простими органічними молекулами?                           

3.Що таке мономер? Які ви знаєте мономери? Які функціональні групи, що входять до складу органічних сполук, ви знаєте?

 

IV.  Вивчення нового матеріалу

1. Вуглеводи. Структура, класифікація, властивості

Вуглеводами називають органічні сполуки із загальною фор­мулою. Назва «вуглеводи» відображає той факт, що Гідроген і Оксиген присутні в цих сполуках, як правило, у тому ж співвідно­шенні, що і в молекулі води. Усі вуглеводи є або альдегідами, або кетонами, і в їх молекулах завжди є декілька гідроксильних груп. Хімічні властивості вуглеводів визначаються саме цими групами.

Від яких функціональних груп залежать хімічні властивості амінокислот? (Від аміно- і карбоксильної групи.).

Біологічні властивості вуглеводів також залежать від функціо­нальних груп, що входять до їх складу: карбонільної (яка може бути представлена у вигляді альдегідної або кетонної групи) і гідроксильних труп. У молекулах моносахаридів до всіх атомів Карбону, за винятком одного, приєднані гідроксильні групи. Цей один атом Карбону входить до складу або альдегідної групи, або кетогрупи.

2.Класифікація вуглеводів

За складом функціональних груп вуглеводи поділяються на альдози і кетози;

за кількістю атомів Карбону вуглеводи поділяються на триози, тетрози, пентози, гексози та ін.;

за кількістю структурних одиниць — на моно-, ди-, оліго-  і полісахариди.    

    

Інформація про найважливіші і поширені вуглеводи представ­лена в таблиці.

Назва

Характеристика

Моносахариди

Це прості цукри, складаються з однієї молекули і мають вигляд твердих кристалічних речовин, що розчиняються у воді, солодкі на смак. До моносаха­ридів належать рибоза і дезоксирибоза, вони входять до складу нуклеїнових кислот. Глюкоза — первинне джерело енергії для клітин, вона обов'язково містить­ся в крові. Глюкоза входить до складу найважливі­ших дисахаридів і полісахаридів

Дисахариди

Утворюються з двох структурних одиниць (моносаха­ридів) за допомогою спеціального зв'язку, який нази­вається глікозидним. Приклади дисахаридів: сахаро­за — очеретяний, або буряковий, цукор, складається із залишків глюкози і фруктози, надзвичайно поширений у рослинах; відіграє важливу роль у живленні багатьох тварин і людини; лактоза — молочний цукор, скла­дається з глюкози і галактози, є джерелом енергії для дитинчат ссавців, використовується в мікробіологічній промисловості для виготовлення поживних середовищ; мальтоза — складається з двох молекул глюкози, основ­ний структурний елемент крохмалю і глікогену

Полісахариди

Крохмаль — резервний полісахарид рослин, містить­ся в бульбах, плодах, насінні. Глікоген — резервний полісахарид тварин. Накопичується в печінці, м'язах, серці та інших органах. Є постачальником глюкози в кров. Целюлоза (клітковина) — структурний полі­сахарид рослин. У ній акумульовано близько 50 % всього Карбону біосфери. Це найпоширеніший вуг­левод на Землі. Хітин — структурний полісахарид у членистоногих і деяких грибів

У живих організмах вуглеводи виконують різні функції (див. подану нижче таблицю).

Функції вуглеводів

Функція

Значення функції

Енергетична

Вуглеводи є основним джерелом енергії для ор­ганізму

Структурна

Вуглеводи входять до складу оболонок клітин, ви­конують опорну функцію, беруть участь у синтезі багатьох речовин, входять до складу нуклеотидів у нуклеїнових кислотах

Запаслива

Вуглеводи мають здатність накопичуватися у ви­гляді крохмалю у рослин і глікогену у тварин

Захисна

В'язкі слизи, що виділяються різними залоза­ми, багаті на вуглеводи, вони оберігають стінки порожнистих органів від механічних пошкоджень, проникнення бактерій та вірусів

V.Домашнє завдання

1) Вивчити матеріал:

—  підручника, § 2, частина 2 (с. 18—20).

2) Виконати завдання:

—  підручник, с. 20, № 3—7.

 

Вуглеводи

В

У

Г

Л

Е

А

П

О

Л

І

Е

И

Д

О

В

Н

А

Х

А

С

Н

Ч

Н

З

И

С

Р

И

Д

И

Е

И

А

А

Х

О

К

И

С

Л

Р

Т

С

А

Х

М

Я

Н

Н

Е

Г

Е

А

Ю

О

А

Р

Б

О

Н

О

С

П

Ч

Р

Л

А

А

З

О

Н

А

А

А

К

Ь

К

А

К

Т

О

Х

З

С

Т

Р

У

Л

А

Н

М

А

Р

И

Д

И

К

Т

У

Р

 

ВУГЛЕВОДИ    МОНОСАХАРИДИ   ЕНЕРГЕТИЧНА   ЗАПАСАЮЧА   ЗАХИСНА   СТРУКТУРНА  ПОЛІСАХАРИДИ   КРОХМАЛЬ   ЛАКТОЗА   ОКИСЛЕННЯ   КАРБОН

 

doc
Додано
12 червня 2023
Переглядів
411
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку