Урок з історія: "Афіни. Обов'язки та права жителів"

Про матеріал

Цей матеріал вам розкаже про Афіни. Якщо ви хочете про неї дізнатися, то подивіться її. Вона призначена для роботи з учнями та учителями.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Афіни. Обов'язки та права жителів. Проект підготувала. Учениця 6-А класу. Адамова Валерія. НВК №1 м. Добропілля 

Номер слайду 2

Де розташовані Афіни?На півночі Греції розташована гірська область Аттика. Найбільше місто - Афіни.  Афіни, або Атени, — столиця Греції. Розташоване на відстані 8 км на північний схід від порту Пірей у затоці Егейського моря, побудоване навколо скелястих пагорбів Акрополіса висотою 169 м і Ареопага висотою 112 м. Лежить на півдні центрального плато Аттики, де протікають гірські потоки Кефіс та Іліссос. 

Номер слайду 3

Хто провідував закони та обов'язки в Афінах?Солон - це один з найбільш визначальних афінських законодавців, який провів значні реформи в Афінах в 6 столітті до нашої ери. Його реформи були спрямовані на зменшення соціальних не рівностей, покращення прав людей та стабілізацію політичної ситуації в місті. Після того, як він залишив свої реформи, Солон покинув Афіни, але потім він збагнув, що завдяки його реформам Афіни процвітають завдяки його законам та обов'язкам.

Номер слайду 4

Реформи. Закони. Обов'язки

Номер слайду 5

Обов'язки  в Афінах. Скасування всіх боргів, заборона боргового рабства. Повернення земельних ділянок боржникам. Звільнення афінян з боргового рабства. Викуп державним коштом громадян, проданих у рабство в інші країни. Встановлення максимального розміру земельного володіння для заможних громадян. Навчати дітей ремеслу. Форма судової влади, що передбачає участь громадян у розгляді судових справ й ухваленні судових рішень - суд присяжних. Служба в армії, для захисту Афіни. Сплата податків, за землі які вони викупили у влади. Власним коштом будувати й споряджати військові кораблі.

Номер слайду 6

Право в Афінах. Заповідати майно за власним бажанням. Брати участь у народних зборах. Бути обраним на деякі державні посади. Участь у народних зборах. Голосувати за ту чи іншу людину. Лише найбагатші люди могли посідати виші державні посади.

Номер слайду 7

Цікаві факти про Афіни. За переказами Афіна змагалася з богом морів Посейдоном за право дати своє ім'я місту. Щоб задобрити жителів Посейдон підніс їм в подарунок воду, а Афіна - оливкову гілку. Жителі спочатку вирішили, що вода важливіше і корисніше і вибрали своїм покровителем Посейдона. Потім вони спробували воду і зрозуміли, що вона солона і не придатна для використання. Так, городяни поміняли своє рішення і зробили своєю покровителькою Афіну. Головний пам'ятник Афін - комплекс Акрополь з центральним храмом Парфенон був побудований 2500 років тому. Він прекрасно зберігся до наших днів. Туристи так захоплюються ним, що хочуть забрати з собою хоча б шматочок цієї древньої будови і збирають в якості сувеніра шматочки мармуру, з якого споруджено Акрополь. Саме в стародавніх Афінах був придуманий такий вид взуття, як сандалі. Афіняни вірили, що сандалі - це подарунок богів людям. Самих же давньогрецьких богів завжди зображували в сандалях з крилами на заднику - це був відмінний знак божественного походження того чи іншого персонажа. Одна з найкращих панорам міста відкривається з вершини пагорба Лікабет, висота якого становить 277 метрів. Піднятися на пагорб можна з комфортом на фунікулері. У 2004 році в Афінах проводилася реконструкція метрополітену. В ході ремонтних робіт було знайдено понад 50 тисяч цінних історичних артефактів. Ще один доказ того, яку багату колекцію старожитностей зберігають вулиці і надра цього міста.

Номер слайду 8

Дякую за увагу!До побачення!

pptx
Пов’язані теми
НУШ (середня школа), Розробки уроків
Інкл
До підручника
Всесвітня історія. Історія України 6 клас (Пометун О.І., Мороз П.В., Малієнко Ю.Б.)
Додано
19 грудня 2023
Переглядів
155
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку