Урок з основ споживчих знань у 5 класі
Етикетки, упаковки, вкладки – оцінка їх інформативності та якості
“Хай послухає мудрий – і примножить науку,
а розумний здобуде хай мудрих думок”
(із Біблії)
Мета: закріпити знання з теми «Упаковки, етикетки, вкладки»; навчити знаходити необхідну інформацію на етикетках товару; розвивати уважність, спостережливість; виховувати культуру поведінки споживача.
Тип уроку: комбінований
ХІД УРОКУ:
І. Організаційний етап
ІІ. Актуалізація опорних знань
Відгадайте загадки:
1.Є цей прилад в кожній хаті,
Що це, можете сказати?
Для матусі серіал і футбол для тата
Може скринька ця чудова легко показати! (Телевізор)
2. Мию, мию без жалю,
Мию там, де брудно.
А купатись не люблю,
Бо від того худну. (Мило)
3. В розмальованій хустині,
Солоденька всередині.
Коли нею почастують,
Діти тішаться, ласують. (Цукерка)
4. І поживне, і смачне,
Біле, пінне, запашне.
Залюбки малята п'ють,
Здоровенькими ростуть. (Молоко)
1. Що об’єднує всі ці речі? Яким загальним словом ми їх можемо назвати?
2. Де ми можемо знайти необхідну нам інформацію про кожен з цих товарів? Який носій інформації є найбільш повним?
3. Яка інформація повинна бути розміщена на етикетці товару?
ІІІ. Формулювання мети і завдань уроку
1. Ви повинні знати, що таке етикетка, яка інформація на етикетці повинна бути присутня;
2. Ви повинні уміти знаходити необхідну інформацію на упаковці товару
ІV. Закріплення знань і вмінь
Однією з найдоступніших для споживача видів інформації є маркування – це етикетки, ярлики, вкладки, штампи, клейма. Вони називаються носіями інформації.
Інформацію про товар можна отримати і за допомогою спеціальних знаків, розміщених на упаковці.
Уважно розгляньте найпоширеніші малюнки-символи, які допомогають правильно доглядати за одягом. Які з них вам відомі? Чи знаєте, що вони означають? Доберіть до деяких назви.
1) Хімічне чищення.
2) Ручне прання.
3) Прасувати не можна.
4) Річ прати не можна.
5) Прасувати при температурі не вище 40 °С.
- Яку важливу інформацію потрібно знати, щоб купити якісні продукти харчування?
Одне з правил – вибір продукту з правильним терміном придатності.
Продовольчі товари – це продукція яка швидко псується. Тому виникла потреба у встановленні термінів придатності.
Термін придатності харчового продукту визначають календарною датою. «Вжити до 05.12.2013» Якщо вжити такий продукт після вказаної дати, то можна отруїтися.
Термін зберігання – термін, протягом якого продукт харчування зберігає свої корисні властивості. Якщо термін зберігання вийшов, то продукт міг загуснути, змінити колір.
Термін реалізації – встановлює виробник з огляду на те, у яких умовах продукт зберігається вдома.
Фізкультхвилинка
Ознайомтеся зі складом двох різних плавлених сирків і, користуючись лише цією інформацією, оберіть той, який би ви придбали.
За поданим у таблиці планом оцініть упаковки харчових продуктів.
План оцінювання упаковки товару |
Упаковка 1 |
Упаковка 2 |
1. Назва продукту |
|
|
2. Маса продукту |
|
|
3. Склад продукту (чи містить харчові добавки) |
|
|
4. Харчова та енергетична цінність |
|
|
5. Термін придатності |
|
|
6. Умови зберігання |
|
|
7. Інформація про фірму-виробника |
|
|
8. Умови використання, приготування |
|
|
9. Застереження щодо використання продукту певними категоріями населення |
|
|
V. Домашнє завдання