Урок з основ споживчих знань для 5 класу

Про матеріал
Урок з основ споживчих знань для учнів 5-го класу. Тема уроку "Етикетки, упаковки, вкладки - оцінка їх інформативності та якості"
Перегляд файлу

Урок з основ споживчих знань у 5 класі

 

   Етикетки, упаковки, вкладки – оцінка їх інформативності та якості

 

“Хай послухає мудрий – і примножить науку,

а розумний здобуде хай мудрих думок”

(із Біблії)

Мета: закріпити знання з теми «Упаковки, етикетки, вкладки»; навчити знаходити необхідну інформацію на етикетках товару; розвивати уважність, спостережливість; виховувати культуру поведінки споживача.

Тип уроку: комбінований

 

ХІД УРОКУ:

І. Організаційний етап

 

ІІ. Актуалізація опорних знань

Відгадайте загадки:

1.Є цей прилад в кожній хаті,

   Що це, можете сказати?

   Для матусі серіал і футбол для тата

   Може скринька ця чудова легко показати! (Телевізор)

 

2.  Мию, мию без жалю,

      Мию там, де брудно.

А купатись не люблю,

Бо від того худну.  (Мило)

 

3. В розмальованій хустині,

Солоденька всередині.

Коли нею почастують,

Діти тішаться, ласують.  (Цукерка)

 

4. І поживне, і смачне,

Біле, пінне, запашне.

Залюбки малята п'ють,

Здоровенькими ростуть.   (Молоко)

 

1. Що об’єднує всі ці речі? Яким загальним словом ми їх можемо назвати?

2. Де ми можемо знайти необхідну нам інформацію про кожен з цих товарів? Який носій інформації є найбільш повним?

3. Яка інформація повинна бути розміщена на етикетці товару?

 

ІІІ. Формулювання мети і завдань уроку

1. Ви повинні знати, що таке етикетка, яка інформація на етикетці повинна бути присутня;

2. Ви повинні уміти знаходити необхідну інформацію на упаковці товару

ІV. Закріплення знань і вмінь

Однією з найдоступніших для споживача видів інформації є маркування – це етикетки, ярлики, вкладки, штампи, клейма. Вони називаються носіями інформації.

Інформацію про товар можна отримати і за допомогою спеціальних знаків, розміщених на упаковці.

  • Товарні знаки – спеціальні позначки, що відрізняють його від інших товарів того ж виду.
  • Знак відповідності, або якості – означає, що товар відповідає вимогам національних стандартів.
  • Компонентні знаки – використовують для інформації про харчові добавки. Вони позначаються буквою Е з цифровим кодом. Вказують на барвники Е 100-Е182; консерванти – Е200-Е299, підсилювачі смаку –Е600-Е699.
  • Експлуатаційні знаки – ознайомлюють із правилами експлуатації.
  • Маніпуляційні знаки – правила поводження з товаром.
  • Попереджувальні знаки – використовуються для гарантування безпеки споживачів і навколишнього середовища.
  • Екологічні знаки – інформують споживачів про екологічну чистоту споживчих товарів.
  • Штриховий код – призначений для машинного зчитування інформації про товар, закодованої у вигляді цифр і штрихів.

 

Уважно розгляньте найпоширеніші малюнки-символи, які допомогають правильно доглядати за одягом. Які з них вам відомі? Чи знаєте, що вони означають? Доберіть до деяких назви.

1) Хімічне чищення.

2) Ручне прання.

3) Прасувати не можна.

4) Річ прати не можна.

5) Прасувати при температурі не вище 40 °С.

 

 

- Яку важливу інформацію потрібно знати, щоб купити якісні продукти харчування?

Одне з правил – вибір продукту з правильним терміном придатності.

Продовольчі товари – це продукція яка швидко псується. Тому виникла потреба у встановленні термінів придатності.

Термін придатності харчового продукту визначають календарною датою. «Вжити до 05.12.2013» Якщо вжити такий продукт після вказаної дати, то можна отруїтися.

Термін зберігання – термін, протягом якого продукт харчування зберігає свої корисні властивості. Якщо термін зберігання вийшов, то продукт міг загуснути, змінити колір.

Термін реалізації – встановлює виробник з огляду на те, у яких умовах продукт зберігається вдома.

 

Фізкультхвилинка

 

Ознайомтеся зі складом двох різних плавлених сирків і, користуючись лише цією інформацією, оберіть той, який би ви придбали.

 

За поданим у таблиці планом оцініть упаковки харчових продуктів.

План оцінювання упаковки товару

Упаковка 1

Упаковка 2

1. Назва продукту

 

 

2. Маса продукту

 

 

3. Склад продукту (чи містить харчові добавки)

 

 

4. Харчова та енергетична цінність

 

 

5. Термін придатності

 

 

6. Умови зберігання

 

 

7. Інформація про фірму-виробника

 

 

8. Умови використання, приготування

 

 

9. Застереження щодо використання продукту певними категоріями населення

 

 

 

V. Домашнє завдання

  • І варіант: від імені виробників розробляють етикетку морозива з усією необхідною інформацією
  • ІІ варіант: від імені споживачів розробляють етикетку морозива, якою б хотіли її бачити

 

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Етикетки, упаковки, вкладки – оцінка їх інформативності та якості“Хай послухає мудрий – і примножить науку, а розумний здобуде хай мудрих думок”(із Біблії)

Номер слайду 2

Товари

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

іІнформація про товар повинна містити: Назву продукту. Назву фірми. Адресу виробника. Дату виготовлення. Термін придатностіСклад. Вагу. Штрих-код. Додаткову інформацію

Номер слайду 6

Етикетки, упаковки, вкладки – оцінка їх інформативності та якості“Хай послухає мудрий – і примножить науку, а розумний здобуде хай мудрих думок”(із Біблії)

Номер слайду 7

Мета уроку: Ви повинні знати: що таке етикетка, яка інформація на етикетці повинна бути присутня;Ви повинні уміти знаходити необхідну інформацію на етикетці та упаковці товару

Номер слайду 8

Спеціальні знакитоварні знаки – спеціальні позначки, що відрізняють його від інших товарів того ж виду

Номер слайду 9

Спеціальні знаки. Знак відповідності або якості – означає, що товар відповідає вимогам національних стандартів

Номер слайду 10

Спеціальні знаки. Компонентні знаки – використовують для інформації про харчові добавки.

Номер слайду 11

Спеціальні знаки. Експлуатаційні знаки – ознайомлюють із правилами експлуатації.

Номер слайду 12

Спеціальні знаки. Попереджувальні знаки – використовуються для гарантування безпеки споживачів і навколишнього середовища.

Номер слайду 13

Спеціальні знаки. Екологічні знаки – інформують споживача про екологічну чистоту споживчих товарів.

Номер слайду 14

Спеціальні знаки. Штриховий код – призначений для машинного зчитування інформації про товар, закодованої у вигляді цифр і штрихів.

Номер слайду 15

А) Хімічне чищення. Б) Ручне прання. В) Прасувати не можна. Г) Річ прати не можна. Д) Прасувати при температурі не вище 40 °С12345678

Номер слайду 16

Термін зберігання – термін, протягом якого продукт зберігає свої корисні властивості. Термін придатності харчового продукту визначають календарною датою.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

іПлан оцінювання упаковки товару. Назва продукту. Маса продукту. Склад продукту (чи містить харчові добавки)Харчова та енергетична цінність. Термін придатностіУмови зберіганняІнформація про фірму-виробника. Умови використання, приготування. Застереження щодо використання

Номер слайду 19

Домашнє завданняІ варіант: від імені виробників розробляють етикетку морозива з усією необхідною інформацієюІІ варіант: від імені споживачів розробляють етикетку морозива, якою б хотіли її бачити

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Федорова Віра Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
zip
Пов’язані теми
Економіка, Розробки уроків
Додано
10 березня
Переглядів
370
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку