Урок з теми "Леся Українка "Лелія"

Про матеріал
У поданій презентації наявні матеріали до уроку за твором Лесі Українки "Лелія"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЛЕСЯ УКРАЇНКАКАЗКА «ЛЕЛІЯ»

Номер слайду 2

Мотивація навчальної діяльностіВсім відомі приказки: Ранній сон миліший за все. Сон — миліший батька й матери. Сон — смерті брат. Сон — що багатство: більше спи, більше хочеться. Адже людина проводить уві сні приблизно третину свого життя. З чим у вас асоціюється сон?Вправа «Асоціативний кущ»

Номер слайду 3

А в казці «Лелія» з чим асоціюється сон?

Номер слайду 4

Тема – розповідь про хворого хлопчика та царицю ельфів – Лелію, яка знайомить його із чарівним світом квітів та деталями панського і селянського побуту.

Номер слайду 5

Головні персонажі твору. Павлусь. Лелія. Панночка. Мар’яна

Номер слайду 6

1.2.3.4. Гра «Ми-спостережливі!»Завдання: розставте ілюстрації до казки художниці Лариси Іванової у хронологічному порядку; прокоментуй епізод.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Лелії належали до улюблених квітів Лесі Українки. Вони процвітали під вікнами її будинку в Колодяжному. Ці квітки Леся оспівала й у вірші “На давній мотив”: Мені снились білі лелії,Що хитались в місячному світлі,Мов гадали чарівнії мрії,І пишались гордії, розквітлі.І сіяли дивною красою,Мов неповні, чарівничі квіти,І блищали ясною росою,Що горіла, наче самоцвіти.

Номер слайду 9

А хто такі ельфи? (Випереджувальне завдання.)Е́льфи — вигадані істоти з міфології германців, а пізніше герої цілого ряду фентезійних книжок. У германців ці істоти Так з’явився казковий світ ельфів, русалок, лісовиків, велетнів, тролів. Улюблене місце ельфів (малих духів) — луки й діброви, галяви та місця біля джерел. Це гарні, світлі, добрі творіння.

Номер слайду 10

Вони живуть спільнотою, якою керує властитель, захоплюються азартними іграми й танцями, вночі танцюють на лісових галявах до світанку. Простий смертний, зачарований їх красою, приєднується до хороводу і зникає назавжди. Тому германці побоювалися їх, хоча ельфи й належали до добрих духів.

Номер слайду 11

Дайте відповіді на питання: Кому, на вашу думку, співчуває авторка казки? З ким Леся Українка порівнює бідних дівчат?Як ви думаєте, добро чи зло перемагає у казці? Свою думку обгрунтуйте?Казка «Лелія» повчальна? Чому?

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Домашнє завдання. Доповніть речення відповідями (письмово)Павлусь перетворився на квітку…Спочатку Ельфа полетіла з Павлусем до…Мар’яна випросила у панні за свою роботу…Панночка не спить ночами… (чому?)5. Дівчата, тяжко працюючи, виготовляють…6. Мар’яні допомагає поливати квіти…7. Мар’яниного помічника звати…8. Лелія стояла перед ним рожева, мов … 9. Казка закінчується…(якою подією?)

pptx
Додано
17 жовтня 2022
Переглядів
881
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку